- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Mina resor - Österrike.
Jag anser att Österrike är ett av världens vackraste länder. Både på sommaren när alphusens blomsterlådor överfylls av pelargoner och gräset lyser grönt med de vita alptopparna i bakgrunden - och på vintern när snön begraver de små byarna i ett vitt gnistrande snötäcke.
Det är ett av de tre länder jag besökt mest  i världen, men mest på skidresor.

Resedagböcker
WIEN 2002
Gick en språkkurs i fyra veckor i juni. Gjorde utflykter till Budapest, Prag och Salzburg på helgerna.
Läs mer
  SAALBACH 2004
Praktiserade fem veckor i skidorten Saalbach under min turismutbildning. Besöker Innsbruck en helg.
Läs mer
  SALZBURG 2004
Jobbar som kursledare för STS Språkresor i Salzburg under tre veckor i juli. Besökte också t.ex. München och Wien.
Läs mer
   


Platser   Boende
INNSBRUCK (Antal dagar: 2)
Halva Innsbrucks skönhet är de snötäckta bergen som utgör bakgrund vart man än vänder sig. Solen är viktig för den totala skönhetsupplevelsen, men årstiden spelar ingen roll. Staden är liten och de flesta sevärdheterna är koncentrerade inom Altstadt. Därför räcker det att spendera en dag här om man inte är intresserad av att åka skidor. Däremot kan man åka upp till toppen av Nordkette och beundra utsikten. Men det är dyrt. Staden har utmärkt bussnät.
Betyg: 8

SALZBURG (Totalt antal dagar: 22)
Alla har vi väl sett "Sound of Music"? Salzburg ÄR "Sound of Music". För den äkta fansen finns särskilda turer som visar de platser där familjen von Trapp befann sig.
Salzburg är otroligt vackert med sin fantastiska barockarkitektur och läget vid foten av bergen och den gröna Salzach slingrande i dess mitt.
På en liten yta ligger sevärdheter samlade och man behöver inte gå speciellt långt. Om man vill ta sig ut till Hellbrunn t.ex. finns bussar att tillgå.
Betyg: 9

WIEN (Totalt antal dagar: 29)
Wien är en av mina absoluta favoritstäder i hela världen och det vill inte säga lite. Atmosfären har ingen motsvarighet någon annanstans och man känner sig hemma direkt. Stadskärnan är pampig, elegant och lyxig och man kan gå runt i timmar och beundra husfasaderna, monumenten, kyrkorna och palatsen. När man är trött går man bara in på ett av de många historiska caféerna och tar en kaffe, Wiens specialitet.
I Wien finns musiken, valsen, teatern, konsten och parkerna. Det enda jag saknar här är en strand; Donau är inte så mysig att bada i även om badplatser finns.
Det finns inte hostels i överflöd i Wien och inga alls i stadskärnan. Men det är lätt att ta sig runt; spårvagnarna, tunnelbanan och bussarna täcker hela staden och biljetten gäller för allihop.
Betyg: 10

ZELL AM SEE
(Antal dagar: 8)
Zell am See är en av Österrikes vackraste alporter med sitt läge intill den turkosblå Zellersjön. Bäst utsikt får man från Schmittenhöhe (1965 m.ö.h.) rakt ovanför centrum.
Den inre byn är mycket vacker med typiska alphus och gågator med små butiker och restauranger.
På vintern ägnar sig de flesta åt skidåkning, på samma liftkort kan man åka i Zell am See, Kaprun och numera även i det gigantiska området Saalbach byggts ihop inför vintern 2019/2020.
På sommaren saknas heller inte aktiviteter av alla de slag och i grannbyn Kaprun kan man även åka skidor på Kitzsteinhornglaciären.
Betyg: 10
  HOSTEL S:T NIKOLAUS, INNSBRUCK
(Antal nätter: 1)
Detta officiella HI-vandrarhem ligger på ovanvåningen till en restaurang som serverar god och billig mat. Rummen är trånga och man har sällan tillgång till TV, men frukost ingår. Läget är utmärkt på andra sidan floden med gång-avstånd till centrum.
OBS! Hostlet stängde 2014!
Kontakt: Weiherburggasse 3.
Betyg hostel: 6     Betyg läge: 8

HÜTTELDORF, WIEN (Antal nätter: 1)
Officiellt HI-vandrarhem i utkanten av Wien och hyfsat nära tunnelbanestationen. Frukost ingår och receptionen är öppen dygnet runt. Vissa rum har handfat och garderob.
Kontakt: Schlossberggasse 8. Tel: +43 (0)512 28 65 15.
E-mail: jgh@hostel.at
Webbsida: www.hostel.at/hostel-wien-huetteldorf
Betyg hostel: 6    Betyg läge: 4

GRAND HOTEL, ZELL AM SEE
(Antal nätter: 7)
Zell am Sees kejserliga kronjuvel från slutet av 1800-talet ligger på en udde i Zellersjön med en vacker trädgård utanför. De flesta rum har magnifik sjöutsikt och balkong. Hotellet har spa, casino, barer och restaurang. Halvpension består av frukost och 4-rättersmiddagar samt eftermiddagssnack.
Skidbusshållplats ligger 350 m bort, men hotellet erbjuder en shuttle direkt till liftarna.
Kontakt: Esplanade 4-6. Tel: +43 6542 7880.
E-mail: info@grandhotel-zellamsee.at
Webbsida: www.grandhotel-zellamsee.at
Betyg hotell: 10    Betyg läge: 9