- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Österrike.

Wien 2002 | Saalbach 2004 | Salzburg 2004
SAALBACH
30 JANUARI - 7 FEBRUARI 2004
Under min turismkoordinatorutbildning ingick en hel del praktik och jag förlade dem gärna utomlands så att jag fick möjlighet att resa lite samtidigt. Att en praktikperiod skulle hamna i Alperna var självklart för annars skulle det inte bli någon skidåkning under hela utbildningstiden. Så jag kontaktade olika hotell, skidskolor, resebyråer etc. i de större österrikiska skidorterna och fick napp på ett par olika ställen. Till slut valde jag en skidskola i Saalbach. Boende med alla skidlärare ingick och så skulle jag hjälpa till på ett hotell som ägs av samma familj.
Det här är den enda skidrelaterade resan jag kommer skriva om på denna webbsida.Jag och Zuzana på vårt rum

MITT NYA LIV I FEM VECKOR
Saalbach 2004-02-01

Nu är jag i Österrike igen, denna gång för att praktisera i en skidskola och på ett hotell. Kom hit igår efter en lång resa. Det tog mycket längre tid än vanligt p.g.a. stora omvägar. Bussen släpper av folk lite överallt. Vi körde i alla fall förbi Innsbruck och jag vill verkligen dit. Får se om jag får möjlighet till det.
I Zell am See fick fick jag vänta länge på postbussen till Saalbach. Men sen var det lätt att hitta när jag väl kom hit.
Skidskolan och boendet ligger mitt i centrum, vilket är kanon såklart. Jag bor med ett 20-tal skidlärare och huset är okej. Jag har dock tyvärr fått det sämsta rummet. Här finns ingen vask, som de andra har, och man får tvätta händerna och borsta tänderna i köket, som ligger precis utanför och är sällan tyst... Men min rumskompis Zuzana från Slovakien är jättetrevlig. Idag hade hon två tjeckiska skidlärarkompisar här och vi drack en massa vin.
De andra som bor i huset har jag inte umgåtts så mycket med.

Jag jobbar först några timmar i skidskolan (tittar mest på), sedan åker jag skidor några timmar och på kvällen jobbar jag i receptionen på ett pensionat som ligger 200 m från centrum. Ska mest finnas där för gästerna, men det händer knappt nånting så det är lite trist... Som tur är bjuder de på liftkort! Det är kanonsnällt!
Jag fick träffa Niki, sonen till paret som äger skidskolan och pensionatet idag. Han åker visst i Världscupen för Libanon! Ja, det är väl lättare att ta sig in i det landslaget än i det österrikiska...
När jag kom ut efter jobb regnade det! Det har varit strålande sol sedan jag kom hit och så blir det regn och snön blir helt blaskig!

Har hittat gratis Internet här - på banken! Ska bara skaffa ett kort så att jag kan komma in även efter banken stängt.

 


JOBBIG SNOWBOARDTÄVLING
Saalbach 2004-02-03

Jag har haft en ganska jobbig dag. Klockan 8 var jag vid liften och väntade på arrangörerna till en snowboardtävling jag skulle hjälpa till med. När de väl dök upp tog det evigheter innan jag fick veta vad jag skulle göra. Dessutom hade jäkligt svårt att förstå vad de sa. Det är ju märkligt att de måste sluddra så! Visst, jag har ju hört denna dialekt förr, men nu är det så viktigt att man fattar rätt. Jag fick åka runt och sätta upp flaggor på käpparna. Det var en lång bana och väldigt varmt så jag svettades som 17. Solen stekte och jag hade inga solglasögon.
Sen fick jag stå och kolla om någon körde ur. Tur att det inte var kallt... Slutligen hjälpte jag till att plocka ner allt - och det var inte lite. Åkte upp med pistmaskinen ett antal gånger, det var rätt kul!
Tävligen var för brittiska armén och den filmades till och med. Efteråt skulle vi få middag men det blev bara gatuköksmat. Träffade två snowboardinstruktörer, en tjej från Niederösterreich och en kille från England, som båda var trevliga.
Jag kom hem halv fyra och en timme senare var det ju dags för nästa jobb. Fan att man inte får betalt!
 
 


CLINICS
Saalbach 2004-02-04

Idag följde jag med skidlärarna på deras träning. Det var ordentligt ansträngande, men intressant. Jag fick nåt tips av Hannes (ägaren till skidskolan). Blev ledig klockan 10, men orkade inte upp i backen igen. Så det blev små ärenden som att handla mat, laga mat, tvätta och besöka Internet på banken, men den funkade inte som vanligt så jag fick gå till det dyra Internetcaféet. Betalade 16 euro plus deposition för att få surfa i tre timmar. Ibland använder jag datorn på Hannes kontor på pensionatet, men han kommer in varje dag och jag vill inte gärna att han hittar mig där.

Zuzanas tjeckiske kompis tipsade mig om Underbar, en svensk bar här och jag gick dit med Zuzana. Det är visst alla svenska researrangörers stamställe, drinklistan är på svenska och personalen är svenskar. Får gå dit fler gånger så jag får träffa lite fler folk. Hade varit kul att prata med några svenskar för det har jag inte träffat några. Skidlärarna i huset är mest östeuropéer.


Jag och Zuzana

 


MASSOR AV SNÖ
Saalbach 2004-02-11

Efter sol och 15 graders värme för en knapp vecka sedan har klimatet nu förändrats och snön har vräkt ned de senaste dagarna, framför allt idag. Från början blev jag glad att det snöade eftersom det har varit dåligt med den varan, men idag var det min första lediga dag och jag kunde knappt åka. På vissa ställen var det dock mysig lössnö och det gick ganska bra. Trillade för första gången och det kändes som att landa i ett duntäcke.

Jag är ganska uttråkad här! Tänkte att jag kunde åka till Salzburg en sväng, men det är jättedyrt. Det hade dock varit gött att komma till en stad och shoppa lite. Får väl nöja mig med Innsbruck. Kan förhoppningsvis åka dit nästa helg och ska då träffa min kompis Jürgen som kommer dit från Linz.

Har varit ute några gånger på Underbar. Massor av svenskar och danskar där och jag blev bjuden på sprit.


Saalbach

 


OPERABALSKVÄLL
Saalbach 2004-02-19

Jag har blivit ganska bra vän med de bulgariska skidlärarna i huset, tre killar mellan 35 och 51 år! De är så roliga och trevliga.

Nikis kompis Peter har börjat jobba som skidlärare här. Han läser till tränare och slutade tävla för två år sedan. Jag visade honom runt i Saalbach igår. Jättetrevlig kille.

Ikväll tittade jag på Operabalen i TV! Jag visste inte ens att den visades i TV, men var härligt att se dansparen svänga runt i "An der schönen blauen Donau". Har ju blivit wienervalsfrälst sedan min tid i Wien!
 


Jag vid Goldenes Dachl
INNSBRUCK RUNT
Innsbruck 2004-02-20

Dags för en liten weekendtrip. Fick gå upp klockan sex för att ta bussen till Zell am See. Ville inte ta bussen efter för då hade jag bara haft två minuter på mig att köpa biljett och gå till tåget. Men det var trevligt att promenera runt i Zell am See. Svinkallt dock. Jag hade gärna kommit tillbaka på sommaren för det var strålande vackert kring sjön med de snötäckta omgärdande bergen. Det fanns båtankringsplatser och badbryggor överallt och ute på en udde låg lyxhotellet Grand Hotel. Oerhört vackert.
Hade tänkt sova på tåget, men Österrike är så vackert att jag inte ville stänga ögonen...

När jag kom fram gick jag runt på sightseeing direkt. När det var dags att möta Jürgen efter 1,5 timme hade jag sett vad jag ville se.
Det var jättekul att träffa Jürgen igen. Gick runt på sightseeing igen, han visade var han bott och så satt vi på hans favoritcafé och till sist åt vi en pizza. När han åkt gick jag lite i affärer och det var kul, men jag var rejält trött i benen. Det är så skönt att vara i en stad igen! Trafikljus, breda gator, shoppingcenter, bilar... Men en och annan släpande på skidor och snowboards ser man ändå!

När jag hittat till mitt hostel längtade jag plötsligt tillbaka till Saalbach. Kände mig så ensam och visste inte vad jag skulle hitta på. Satt på mitt rum och åt Ritter Sport-choklad. De gjorde reklam i TV om en ny sort, stracciatella, vilket jag älskar i glass och gärna ville prova. Har inte hittat den i Saalbach, men här gjorde jag och det är SÅ god! Smakar precis som glassen! Måste köpa mer!
Till sist gick jag ut en runda och hittade gratis Internet i ett av shoppingcentren.
Har svettats hela dagen och det är fortfarande varmt ute! Precis som om våren är här! Jätteskönt!
Jürgen tipsade om att ta gondolen upp till Hafelekar så det kanske jag gör imorgon.


Jag och Jürgen vilar i en park

 


TILLBAKA
Saalbach 2004-02-21

Blev lite besviken när jag såg vilket väder det var idag. Helt mulet. Men det var märkligt för himlen var inte grå eller vit utan beige! Sen fick jag veta att det var sand från Sahara som blåst in! Jag hade ju tänkt åka upp till bergstoppen, men hoppade över det och gick runt i stan istället. Tittade i affärer och köpte bl.a. mer stracciatella-choklad.
Sedan tog jag bussen till flygplatsen eftersom jag tänkt ta en transferbuss tillbaka till Saalbach för att slippa ta tåget och sen byta till buss i Zell am See. Hade pratat med både Nortlander och Ving och skulle få åka gratis med dem, men båda deras bussar var fulla så jag fick åka med Sportresor istället, vilket det kostade mig 20 euro.

Jag skulle egentligen börjat jobba klockan fyra, men kom vid halv sju...
 
 


ALLA DESSA UNGAR!
Saalbach 2004-02-24

Suck! Allt är skit. Den här veckan måste jag hjälpa till med alla småbarn som är här. Det var värst i förrgår när jag skulle leka med dem och försöka lära dem att "åka skidor", men igår fick jag en lite lättare uppgift med att sköta rullbandet. Men man får ständigt vara där och plocka upp dem när de trillar och gå på toa med dem när de behöver det. Jag är inte så road av att umgås med småbarn och har ingen aning om vad och hur jag ska göra! De flesta barnen är dessutom holländare och förstår inte vad man säger och jag förstår inte vad de säger...

När jag avslutat passet med barnen måste jag jobba på pensionatet också vilket innebär att jag tvingas jobba från morgon till sen kväll - utan betalning!
 
 


UNDERBAR SKIDÅKNING
Saalbach 2004-03-02

I fredags blev jag äntligen ledig! Då kunde jag få åka skidor ordentligt, men naturligtvis var det jättekallt och snöade så in i bomben. Men mina tre första åk var några av mitt livs bästa! Pistad backe med c:a 10 cm orörd nysnö. Helt underbart! Men de varade ju inte så länge.

I lördags åkte jag och Stefan, en skidlärare från Berlin som jag blivit god vän med, skidor hela dagen. Det var mycket trevligt. Vi har så mycket gemensamt. Han blev visst imponerad av hur fort jag åker, ha ha! På lunchen åt vi Apfelstrudel och Sachertårta medan vi tittade på Världscupslalom i TV. Vi tränade störtlopp och banåkning och tävlade mot varandra. Men jag höll på att skada mig två gånger.

Jag har fått ett hatobjekt. Det är Hannes mamma som bor på pensionatet. Hon klagar på precis allt och det är inte lätt att förstå henne.
Vi har haft fyra roliga svenska killar som gäster den här veckan. När de skulle hem var deras buss fyra timmar försenad och de spenderade mycket tid på pensionatet. Tanten blev helt galen och klagade hela tiden på dem. De tyckte att hon var helt tokig och visste inte hur de skulle hantera henne. Jag blev som ett stöd för dem, översatte och var på deras sida. De var övertacksamma och glada att jag var där. Hannes tvingade mig att stanna till de åkt så jag kunde inte gå förrän 21:20.

Idag, tisdag, har jag åkt skidor hela dagen. Stack till Leogang och åkte bana. Först i två stycken som var uppsatta för träning, en storslalom och en slalom, och sedan i den vanliga selftimern som jag och Stefan åkte i. Den var grymt kul att åka idag. Mycket bättre än sist och jag åkte om och om för att försöka komma under 25 sekunder. Lyckades på mitt sista försök och blev överlycklig. Det var en sån härlig känsla!


Jag i Saalbach

 


TIODANS!
Saalbach 2004-03-03

Klockan är 02:48 och jag har haft en fantastisk kväll! Först var jag och Stefan ute och åt. Han åt en jättegod stark pizza med salami och jag åt en Heisse Liebe (glass med varma hallon). Sen funderade jag länge på om jag ville gå ut eller ej. Det gjorde vi till slut. Vi gick till Castello som vanligt. Jag sa till Stefan att jag väldigt gärna ville dansa wienervals och att vi skulle försöka fixa en CD och CD-spelare. Han tävlar nämligen i sällskapsdans. Så frågade han om jag verkligen skulle dansa om han bad discjockeyn spela en. Jag sa "ja" och Stefan rusade iväg. Jag blev helt rädd och undrade vad jag gett mig in på. Men de kunde inte spela nån wienervals. Konstigt...
Sen berättade Stefan om nån pub som hade livemusik med mycket latinamerikansk dans. Vi gick dit och hade jätteroligt. Han lärde mig slowfox, quick step, rumba, samba, cha cha och salsa. Han blev grymt imponerad av hur snabbt jag lärde mig, vilket var kul. Sen lärde jag honom bugg och han var lika snabb. Men det bästa av allt var att han bad bandet spela en wienervals och de spelade "An der schönen blauen Donau"! Vi virvlade runt där och kände oss som proffs (det var bara vi som dansade wienervals, de andra dansade nåt annat). Jag blev överlycklig över att det gick så bra. Trodde inte att jag skulle komma in i det så lätt efter en kvällsträning för nästan två år sedan. Men det berodde nog också på läraren. Han är grym!
 
 


UTNYTTJAD!
Saalbach 2004-03-05

Det var strålande sol idag och jag och Stefan åkte skidor. Antagligen skulle jag jobba så jag ringde kontoret och då sa de att jag skulle komma halv elva. Fick åka tillbaka direkt. Men anledningen till att jag fick jobba var att DE skulle ut och åka skidor! Jag var så förbannad för det! Var tvungen att äta innan jag gick ut i backen igen så jag band fast hunden, sprang in i huset och satte på på ugnen. Sen gjorde jag samma procedur och satte in pommes fritesen. När de äntligen kom tillbaka efter nästan tre timmar (det längsta jag nånsin fått jobba på skidskolekontoret såklart!) kunde jag snabbt steka en köttbit, äta och sen åka ut med Stefan igen. Vi hann inte åka så mycket då heller eftersom jag hade mitt pensionatjobb att gå till.

Jag och Stefan var ute och dansade ikväll igen. Nu sitter samban, slowfoxen och cha chan som de ska. Frågan är bara hur länge... Vi önskade återigen en wienervals och bandet sa att de fått en önskan om en wienervals från "detta unga par", ha ha!


Stoyan, Giorgie, Dagmar, Asen, Zuzana och Stefan

 


DAGS ATT ÅKA HEM
Saalbach 2004-03-06

Idag var det hyfsat väder, men lite mulet. Åkte lite skidor med Stefan innan han skulle med tåget. Var rejält trött för jag hade bara sovit 3,5 timmar...

Det är dags för mig också att åka hem. Jag kommer verkligen sakna möjligheten att bara gå ut i backen när man har några timmar ledigt. Utnyttjade de sista timmarna jag hade i backen och fick lite stressigt sen, men jag hann och Zuzana hjälpte mig med väskorna. Fick faktiskt 200 euro i lön! Inte alls dumt! Det förtjänade jag!

Jag kommer sakna allihopa så mycket. Hann bara säga hej då till Zuzana och en av bulgarerna. Och jag som hade lovat Stoyan, en annan bulgarier, att ge honom en avskedspuss, ha ha!


Jag och Stefan vår sista skiddag
Dagbok - Österrike.

SALZBURG
5 - 26 JULI 2004
Jag sökte jobb som aktivitetsledare på STS Språkresor och skulle gå på intervju i Malmö, men då befann jag mig i Saalbach så åkte upp till Göteborg lite senare för intervju där. Fick jobbet som kursledare, vilket normalt innebär att man håller i undervisningen, men här i Österrike är det inhemska lärare och vi kursledare håller bara i aktiviteterna. Jag var dock den enda av oss som inte var utbildad lärare och sämst på tyska.
Var inte lite nervös inför den här resan. Jag hade aldrig arbetat direkt med ungdomar och nu skulle jag ansvara för 12 tonåringar som är utomlands själva första gången.


  INSTALLERING
Salzburg 2004-07-06

Allt har gått så fort. Åkte till Stockholm igår eftermiddag, bodde på ett hotell och glömde min jacka där. Åkte till flygplatsen igår morse klockan halv fem. Var allmänt förvirrad och trött, men vi kom iväg i alla fall till Wien. Där fick vi springa till nästa flyg, ett litet propellerplan. När vi landade i Salzburg hade inte vår packning kommit så jag fick fixa med det också. Kul... Blev hämtad av min värdfamilj som är ett par i 60-årsåldern med ett stort hus strax norr om stan. De pratar en hel del och man är fast vid middagsbordet en bra stund. Vill man få en stund för sig själv får man pipa till när de andas in. Igår satt jag där i timmar.
Sedan åkte vi och hämtade min kollega, Outi, från Finland på flygplatsen. Jag är så glad att hon är här! Annars hade jag känt mig ännu mer bortkommen än jag redan är. Vi kan alltid prata med varandra, åka iväg tillsammans och man slipper sitta och prata själv med familjen.
 
 


TUR TILL MÜNCHEN
Salzburg 2004-07-07

Imorse vaknade vi av att våra väskor kommit. Jätteskönt! Sen började vi jobba halv åtta för vi skulle åka till München. De två andra ledarna träffade vi då, från Polen och från Tjeckien. De har jobbat här förr och kunde ju allt. Dessutom är de tysklärare alla tre så deras tyska är ju fantastisk. Jag åkte i samma buss som Katarina och hon skötte allt snack. Det var ganska slappt för mig, men som nybörjare hade jag inte haft så bra koll ändå. Vi gjorde ett stopp på Schloss Nympenburg först. Det var jättevackert. Sen fick vi en snabbrunda i stan.
Sist jag var i München var det söndag och alla affärer stängda, men nu var de öppna så jag besökte mina favoritaffärer Pimkie och Orsay. Hittade som vanligt något att köpa. München är en fin stad, hade kunnat bo där faktiskt.

När vi kom tillbaka till Salzburg gick vi först och köpte busskort till alla. Det tog en jäkla tid. Därefter åkte vi till kontoret för att planera kommande dagar. Vi var klara halv tio så det blev en 14-timmarsdag! Och för det får vi 50 Euro...

Nästa helg ska jag till Wien. Underbart! Som jag saknat den stan! En av oss fick stanna hemma, men eftersom jag känner till stan väl blev jag en av de tre som får åka.


Katarina, Outi och jag vid Schloss Nympenburg


Pferdeschwemme
HELLBRUNN
Salzburg 2004-07-08

Idag har det varit sanslöst varmt, över 30 grader! Vi hade först en stadsrundtur och sen fick vi två timmar ledigt. Jag shoppade igen.
Vi åkte till skolan några timmar för att presentera de aktiviteter vi planerat för klassen, bl.a. en skiddag på glaciären i Kaprun. Det hade jag gärna gjort, men det behövs 20 personer för att det ska bli av och det är bara några få svenskar som är intresserade. Det är ganska dyrt. Rättade också några test.

På kvällen tog jag och Outi med oss 40 elever till Hellbrunn (som jag aldrig kom till på min dagsutflykt till Salzburg 2002). Vi fick en guidad visning bland vattenspelen. Ganska häftigt. Det sprutade verkligen vatten överallt och man hade ingen aning om var och när. Vissa blev genomblöta!
Jag pratade ganska mycket med en dansk 15-årig elev som är helt annorlunda än de andra. Han spelar klassisk musik på fiol och piano, gillar opera och klär sig i Versace och Chanel. Han har lite svårt att komma in i elevgruppen för de har ju ingenting gemensamt, men han är så lycklig för sig själv och jag pratar gärna med honom för vi har en del gemensamt istället.


Fürstentisch Wasserspiel, Hellbrunn

 


SALZBERGWERK
Salzburg 2004-07-11

Tre amerikanska operasångerskor flyttade in hos oss idag. Det var lite otippat. Det första man tänker på när det gäller amerikaner är inte opera... Systern till frun i familjen är operasångerska på Staatsoper i Wien och ska visst ha konsert vid Attersee på fredag. De frågade om vi ville följa med och det hade ju varit kul.

Idag var vi på besök i en saltgruva. Det var ganska intressant bl.a. med en båtfärd på en underjordisk sjö. Men det fräckaste var nog att vi passerade gränsen mellan Tyskland och Österrike under jord!
 
 


RAFTING
Salzburg 2004-07-15

Idag har vi varit på forsränning. Det var riktigt häftigt. Man blev verkligen blöt och alla tvingades dessutom hoppa i vattnet vid ett par tillfällen. Det var ganska kallt, ca 6-7 grader... Nu har man det på meritlistan också. Helt gratis!

Den danske eleven har köpt biljett till en klassisk konsert nu. Han orsakar lite problem ibland för han vill inte vara med på mycket av det vi ordnar, som shopping, sport eller disco. Han vill bara gå på museer, konserter och teater, vilket inga andra vill. Han har dock hinkvis med pengar så det går bra ändå.

Igår fick jag följa med en annan elev till sjukhuset. Han hade skadat fingrarna. En av de österrikiska lärarna följde med som tur var. Läkaren förklarade för henne och hon för mig på en lättare tyska och jag för eleven på svenska!


Schloss Mirabell

 


SKATTJAKT
Salzburg 2004-07-16

Äntligen sol och värme igen! Det är ungefär andra dagen vi ser solen sedan vi kom. Och temperaturskillnaderna är enorma. Vid solsken är det runt 30 och annars 13-17 grader!

Idag hade vi en skattjakt. Eleverna skulle springa runt och leta efter en massa saker på en lista, t.ex. en dam med dirndl-klänning, en man med Lederhosen, recept på Salzburger Nockerln, ett barn som åker rullskridsko och nån som kunde sjunga "Das weisse Rössl"-sången. Det var jättekul. Ett lag lyckades med allt! Imponerande! De enda som inte tog det på allvar var svenskarna... De ville hellre gå och bada.
Överhuvudtaget är det alltid svenskarna som är busigast, störigast och mest högljudda. Men det kanske beror på att det är 11 killar och en norrländsk tjej.


Hundertwasser HausStora Galleriet, Schönbrunn
WIEN
Salzburg 2004-07-18

Nu har jag kommit hem från Wien. Jag blev förälskad på nytt! Vilken underbar stad det är! Men det var hemskt varmt! Vi började igår med att gå runt lite i stan. Sist jag var här höll man på att renovera fasaden på Burgtheater så jag fick inte sett den då, därför passade jag på att besöka den nu.
Jag trodde att batterierna till min kamera tagit slut så jag hoppade på tunnelbanan och åkte till Maria Hilferstrasse för att köpa nya. Köpte också ett nytt Ritter Sport jag aldrig sett, vit choklad med hallon/citronyoghurtkräm. Mums! Batterierna var jättedyra och när jag kom hem såg jag att de inte alls var slut. Typiskt!

På kvällen åkte vi till Prater. Men det var inte så kul. Mycket roligare när jag var där sist med Actilingua-gänget. Men jag fick en skrattattack när jag upptäckte att en gorilla förföljde mig!

Vi bor på ett fräscht vandrarhem i utkanten av stan. Helt okej.

Idag hade vi en två timmar lång rundtur med buss. Två jättetrevliga guider följde med och visade oss Hundertwasser Haus, Ringstrasse, Belvedere och UNO-City. Vi åkte över Donau och det såg helt underbart ut där folk låg och solade, seglade, åkte vattenskidor osv. Jag har aldrig sett det så från vägen, bara genom fönstren under bron från tunnelbanan. Superhärligt!
Det är bara så synd att det inte är strand och hav istället för en flod.

När jag var i Wien sist tipsade Lukas mig om ett glasscafé på Schwedenplatz, men jag köpte aldrig nån. Det gjorde jag dock idag och den var jättegod!
Sen åkte vi till Schönbrunn och jag passade på att gå in den här gången. Valde den stora rundturen. Mycket intressant och Stora Galleriet är magnifikt, men om man ska jämföra det stora hela är Versailles, som Schönbrunn var tänkt att överträffa, finare.

Jag hade tänkt gå upp i Stephansdomens torn eftersom jag hoppade över det också senast, men det höll på att renoveras fortfarande och hade reducerad utsikt, så jag hoppade över det. Nästa gång!

Det var verkligen underbart att vara tillbaka - även om det var en snabbvisit. Det känns som om det var igår jag var där och tunnelbanan kändes som vardagsmat.


BurgtheaterNeue Burg

 
GAISBERG
Salzburg 2004-07-19

Idag har vi verkligen rört på oss. Vi åkte till Gaisberg och började promenera mot toppen. Först var det en bred stig som steg långsamt i ca 2,5 km. Sen valde vi att lämna den och gå uppför en jättebrant "stig" som ledde över stenar och rötter upp mot toppen. Det var hur långt som helst och jag svettades överallt. Det var jättevarmt och väl uppe var jag totalt färdig. Kunde knappt stå upp. Det var hemskt.

Mot kvällen var det strålande solsken och jag tog en tur till stan. Frun i huset erbjuder sig alltid att ta oss runt i området. De vill till och med ta oss till deras hus i Italien och Alperna. Men vi har inte tid för några långresor och vi jobbar varje dag.
Men jag har velat åka till Salzkammergut länge och imorgon har vi bestämt att det ska bli av. Jag tog helt enkelt ledigt från jobb, det är inte så mycket imorgon. Men att spendera hela dagen med frun är väl sådär...
 


Jag i Hallstatt
SALZKAMMERGUT
Salzburg 2004-07-20

Då har jag äntligen varit i Salzkammergut och det var härligt väder. Först var vi i S:t Gilgen och jag tog en båttur till S:t Wolfgang. Det är en underbar pittoresk ort med vackra hus, blommor, badbryggor och massor av turister.

Sedan åkte vi vidare till Hallstatt, en bit bort men det är ett av de ställe jag helst ville till. Det var lite dumt för man fick parkera utanför och gå ned. Det var också väldigt pittoreskt och charmigt.
På vägen tillbaka tog vi en snabbtitt på Bad Ischl och jag köpte en kall glass för det behövde jag verkligen!
Hallstatt
Ismassor i Eisriesenwelt
EISRIESENWELT OCH HOHENWERFEN
Salzburg 2004-07-22

Igår hade vi återigen en kämpig dag. Det var runt 30 grader och vi åkte till Eisriesenwelt, världens största isgrotta, belägen högt uppe på ett berg. Först fick man gå några kilometer till en linbana och sen gå ännu längre upp till bergstoppen. I denna värme! I grottan var det minusgrader så det blev en enorm temperaturskillnad. Det var jättemörkt där inne och lite läskigt. Man gick i smala trappor och överallt var det massor av is. Vackra formationer i flera fall. Guiden berättade att på 1920-talet var det mycket mer primitivt för besökarna. Det fanns inte ens en livbana så hela visiten tog tre dagar! Jag undrar varför man gjorde sig besväret överhuvudtaget!

Idag var vi på besök i den gamla borgen Hohenwerfen som har ett fantastiskt läge ensamt uppe på en bergstopp. Det var helt okej. Vi fick bl.a. se en show med rovfåglar som tränats. De släpptes och flög i otrolig fart ut över berget över våra huvuden och tillbaka till tränarens hand. Det var imponerande.

Nu ikväll var vi ute och åt med lärarna.Bild från gasteinertal.com
Hohenwerfen


Slottet på Herreninsel
SKIDÅKNING OCH SLOTT
Salzburg 2004-07-25

När jag var i Saalbach i vintras trodde jag att jag åkt skidor för sista gången på länge (eftersom jag ska Jorden runt i ett år efter denna resa), men så var det inte! Igår var jag på Kitzsteinhorn Gletscher själv med nio elever. Tyvärr regnade det och var dimmigt. Snön var skitig och blöt, men det gick okej att åka. Det fanns ju inte så många backar att välja på, men man får ju tänka på att det är mitt i sommaren! Och det är kul att resan blev av överhuvudtaget, det blev en del pusslande men de som åkte med var så intresserade att vår aktivitetskoordinator ordnade det ändå. Ganska dyrt blev det för dem.

Idag hade vi en utflykt till Chiemsee i Tyskland. Mitt i sjön ligger ön Herreninsel med ett slott som är en mindre kopia av Versailles. Fasad, fontäner, trädgård och salarna var väldigt lika de i Versailles. Slottet byggdes av den bayerska kungen Ludvig II som såg upp till den franske kungen Ludvig XIV och byggde det av denna anledning.
Salarna var helt otroliga! Något överdådigare har jag aldrig sett! Det var guld överallt, takmålningar och kristallkronor på vardera ca 500 kg i varje rum. I några rum hängde dessutom porslinskronor i alla möjliga färger och då blev det lite för mycket! Men det var kul att se det och båtturen ut till ön var härlig.

Senare på dagen träffade jag min kompis Jürgen. Vi gick på ett café uppe på ett hustak i Salzburg. Utsikten var fantastisk. Sen gick vi en runda. Det var jättetrevligt.

Imorgon är det dags att åka hem. Det ska bli ganska skönt. Synd bara att jag måste åka upp till Stockholm och vända. Det hade varit bättre om jag fått åka hem med skåningarna till Malmö istället. De har mindre väntan i Wien dessutom. Kommer hem sent imorgon kväll och åker till Australien tidigt på morgonen två dagar senare...


Jag på café i Salzburg