- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Österrike.

Wien 2002 | Saalbach 2004 | Salzburg 2004
WIEN
2 - 29 JUNI 2002
Österrike är tillsammans med Tyskland det land jag besökt mest i Europa (om man bortser från Danmark där jag jobbar). Ett 30-tal gånger har det blivit sedan mitten av 1980-talet, mestadels skidresor och dem tar jag inte med här, bortsett från min praktik i Saalbach 2004.
En av anledningarna till att jag åkte på språkkurs i Wien var, förutom som en flykt från jobb, att se mig omkring i Europa. Hade ingen göra en rundresa med och såg det som ett perfekt tillfälle att slå tre flugor i en smäll: öva på min tyska, komma bort från mitt tråkiga jobb och se fyra städer jag väldigt gärna ville se! Så när jag var i Wien reste jag dessutom till Budapest, Prag och Salzburg, vilket jag inkluderar här.

Wien | Budapest | Prag | Salzburg


  INSTALLERING
Wien 2002-06-02


Nu har jag kommit fram till Wien. Flygresan gick bra och det var ganska lätt att ta sig till lägenheten, även om jag fick byta från flygbuss till spårvagn. Jag delar rum med en svensk tjej. Hon har biblar med sig, såg jag. Har inte så höga tankar om henne, men hoppas att skenet bedrar. Har inte träffat henne än. Det ska visst komma amerikaner också. Jag hoppades på det för de brukar vara lätta att komma överens med. Spännande.
Lägenheten ser helt okej ut, inget att klaga på direkt. Mitt rum är nog det största och det finns bra utrymmen för kläder och annat.


Jag i mitt och Ruths rum


Rathaus
FÖRSTA SKOLDAGEN
Wien 2002-06-03

Det har varit jättevarmt idag! Registrerade mig på på Actilingua, min skola, som ligger ca 10 minuters spårvagn bort och nära stan, intill Schloss Belvedere. Fick tyvärr en eftermiddagsklass.

Jag satte mig framför Internet en stund och gick en runda vid Belvedere. Övre slottet var helt underbart! Så otroligt vackert att man nästan tappade andan! Och utsikten var jättefin. Men fontänerna var tyvärr inte igång.
Sen gick jag tillbaka till skolan. Det var inte så våldsamt kul faktiskt. I min klass finns en kanadensiska, tvillingar från Budapest, 16-åriga tvillingar från Estland, en slovak, en tjeck och två amerikaner. Men de var inga jättehöjdare.

Lagade lite mat i lägenheten och sen stack jag ut på en stadsrundtur längs Ringstrasse med skolan. Det var intressant. Såg ännu fler vackra byggnader. Tyvärr är många övertäckta på grund av renoveringsarbeten...
Är nu trött och har huvudvärk. Klockan är 22:20. Ska nog till Budapest i helgen. Kollar upp bussar och tåg. Bussen är mycket billigare så det blir nog det.
Träffade Ruth, min rumskompis. Hon verkar jättetrevlig och dessutom sugen på att följa med till Budapest. Det hade ju varit kanon!


Belvedere


Jag på Sparky's
RUNDTUR
Wien 2002-06-04

Gick till Eurolines och köpte biljett till Budapest idag. Hade ett helsike att hitta stället och när jag väl kom dit hade de flyttat! Sen gick jag och tittade på Hundertwasser Haus. Det är så fräckt med trädgård på taket, oregelbundna former och olika färger på fasaden så den såg rutig ut. Massor av turister flockades där. Jag köpte några vykort.
Sen åkte jag till Karlsplatz och beundrade den vackra Karlskirche. Otroligt vacker med sin kupol och kolonner.

Nu på kvällen åkte jag och Ruth in till stan och promenerade runt vid Hofburg och Stephansdomen. Det var mysigt med mycket folk och uteserveringar överallt. Vi satte oss på Sparky's, en supermysig exotisk pub och käkade glass. Det smakade ljuvligt.
Utanför Spanska Ridskolan träffade vi en japan som reste runt i Europa själv i två månader och på en annan gata träffade vi ett amerikanskt par som också reste runt och så tipsade de oss om allt möjligt. Jättekul. Hade en härlig kväll och jag och Ruth kommer jättebra överens.

På torsdag ska jag nog till en träning med Spanska Ridskolan. Blir jättehäftigt!


Karlskirche

 


JAG HAR KUL KUL KUL
Wien 2002-06-05

Idag gjorde jag inte så mycket på dagen innan skolan. Trist att alla mina vänner har förmiddagslektioner... Men jag, Ruth och Angel (en amerikansk tjej i Ruths klass) satt en stund i Volksgarten en stund innan jag började. Jag är inte överförtjust i Angel faktiskt, hon är lite för mycket (som många andra amerikaner).

Konversationslektionerna i skolan är himla skoj. Lukas, läraren, är så charmig! Han ser lite feminin och liksom trist ut, men han ler och skrattar hela tiden, och trots att han egentligen är helt osexig låter han sexig när han pratar, ha ha! Han kan väldigt mycket om Sverige, det är jättekul.

På kvällen gick jag och Ruth ut och åt på ett ställe vid Schwedenplatz med killarna i lägenheten ovanför oss. Det är Odd och Sven från Sverige, Josh, David och en till från USA samt några till. Det var en höjdarkväll verkligen! Vi pratade om Sverige och USA och förhörde varandra på huvudstäder(!) David är från Los Angeles och Josh från Philadelphia. De är så jäkla ROLIGA! Josh tyckte att jag pratade jättebra engelska och vi skämtade hela tiden om allting. Så kul det var! David ville lära sig vad "linda någon runt sitt lillfinger" heter på svenska. Helt sjukt!
Synd att svenskarna sticker hem nu.


Hofburg

Spanska Ridskolan
SPANSKA RIDSKOLAN
Wien 2002-06-06

Idag pratade vi om Europa i skolan. Bland annat skulle vi säga vilka länder vi tyckte var viktigast. De flesta sa England, Tyskland och Frankrike och det sa även jag, men lade till Sverige. Då sa Lukas: "Du bist patriotisch! Warum Schweden?" Då förklarade jag att vi är långt framme i den tekniska utvecklingen, får fram så mycket musik etc. Alla tyckte att det var kul, ha ha!

Jag var på Spanska Ridskolan med Ayumi, en japansk tjej i min lägenhet, idag. Det var mycket trevligt. Massor av folk var där och vi fick se 4-5 träningsomångar med fem hästar i varje. De är jättevackra och lokalen är helt fantastiskt, mer som en slottssal än ett ridhus. Det var kul att se det. Man fick inte ta kort, men jag (och många andra) gjorde det ändå.

Nu ikväll har jag mest suttit och pratat med Ayumi och Tristam, en brittisk kille som blivit hitskickad av sitt jobb i München.
 
 


HEURIGE
Wien 2002-06-07

Idag bad Lukas mig att skriva upp texten till "Du gamla du fria" för han hade hört den på fotbolls-VM och gillar den så mycket! Jag skrev upp den och han sjöng med helt perfekt melodi och kanonbra uttal! Förutom när han kom till Å i "uppå", då sa han: "Was ist das?!" Det var så roligt!

Var och shoppade med Ayumi idag och besökte Stephansdomen. Vackert. Nu ikväll var vi på ett heurige uppe på kullarna i utkanten av Wien. Det var superkul. Drack en massa vin och pratade en hel del med Daniel i min klass. Han är amerikan (från Boston) och prata ALLTID tyska till skillnad från alla amerikaner som jämt pratar engelska. Det var minst sagt livat där. Folk dansade, lyfte på borden och skrålade som bara den. Jag kände mig verkligen hemma där eftersom det var som i Alperna. Har saknat det här annars.

Nu är klockan mycket och jag ska upp tidigt imorgon för att åka till Budapest med Ruth och Angel.


Dan, jag och Ayumi


Jag i Fiskarbastionen
BUDA
Budapest 2002-06-08

Jag har Så ont i benen! Vi har gått och gått och gått! Det var hemskt väder imorse och jag såg inte fram emot att gå på sightseeing i regn. Men när vi kom fram till Budapest dök solen upp! Tjoho! När vi steg av bussen kom en kvinna fram och erbjöd oss rum. Hon körde oss till ett ganska trevligt hyreshus i centralt i Buda. Vi tog över den lilla ettan från tre islänningar som bott där tre nätter. Sen började den långa promenaden.
Mina föräldrar har rest hit på en weekend och träffade först dem en stund. Sen gick vi runt i Gamla Stan. Det är väldigt vackert, men husen hade behövt en renovering.
Beundrade utsikten från Fiskarbastionen och gick sedan vidare till slottet. Det var stort och vackert. Jag tog massor av kort och filmen är nästan slut! Har flera i Wien, men jag trodde en skulle räcka...

Sen gick vi till Gellértmonumentet och upp på Gellértberget. Vi stannade vid ett ställe där vi hade en hänförande utsikt, tittade in på Gellértbadet och sen till en lokal ungersk restaurang där vi brände pengar. Men maten var god.

Därefter gick vi tillbaka till Gamla Stan och till Batthyáni tér, ett torg där man har en jättebra utsikt över det vackra tårtliknande Parlamentet. Innan vi gick tillbaka till lägenheten satte vi oss på ett café.


Utsikt över Pest från SlottshöjdenKungliga Slottet

 


PEST
Wien 2002-06-09

Det hände nåt hemskt när vi skulle ta tunnelbanan idag. Vi missade att stämpla biljetterna när vi skulle åka och när vi kom fram stod kontrollanterna där och plockade in oss. De ville ha 25 euro, annars tog de våra pass! Det var väldigt obehagligt! Vi försökte prata bort det och säga att vi var vilsna turister, men det gick inte. Surt!

Sen kom vi i alla fall till Varosliget-parken med Milleniummonumentet, slott, badhus, sjöar osv. Fint ställe.
Vi promenerade vidare längs hela Andrássygatan med sina storslagna villor. Vi ville till det berömda Café New York, men det var tyvärr stängt p.g.a. renovering. Så vi gick dit i onödan. Suck!
Istället gick vi till shoppinggatan Váci utcá och hamnade på kajpromenaden som var jättemysig. Sen gick vi runt Parlamentet och till S:t Stefansbasilikan med en kung Stefans mumifierade hand. Trevligt...
Vi besökte naturligtvis det kända Operahuset och gick också in och tittade i foajén. Pratade med en tjej från Taiwan.

Vi käkade på McDonald's på vägen till tunnelbanan och tog sedan bussen tillbaka till Wien. Mycket bra resa, men jag är helt slut! Nu är vi i alla fall hemma. Ja, det känns verkligen så. Skyltar med språk man kan, välbekant tunnelbana och ett vardagsliv... Det har visst regnat här hela helgen så det var tur att vi slapp det!

Vi satt och åt middag här med levande ljus och så kom Matt med lite rödvin. Mysigt!


Milleniummonumentet

 


DONAUSTADT
Wien 2002-06-11

Ruth är inte hemma så ofta och det är kul när hon väl är det. Idag gick vi omkring i smågatorna kring Stephansdomen. Det var jättemysigt.

Efter mina lektioner åkte vi till Donaustadt, en liten ö i Donau med ett stort antal företag, FN-byggnader, en stor park och ett 252 m högt torn. Vi gick upp, tittade på utsikten och solnedgången och åt en glass i det roterande caféet på 170 meters höjd. Man kunde se hela Wien och bergen i bakgrunden. Jättevackert.

Ruth och jag i Donauturm

 


OPERA
Wien 2002-06-12

Idag gick jag runt och tog lite kort. Det var väldigt varmt.
Lukas hade en svensk fotbollströja på sig idag! Det var komiskt. Jag sa till honom att jag var imponerad. Han hade visst hittat den billigt och det var bara en kvar. Han klär inte ens i gult, sa han, men han var glad att Sverige gått vidare i VM. Det gläder lätt honom mer än mig!
Vi pratade om motorvägsavgifter och hur det var i olika länder. När jag sa att vi inte har några sa han: "Schweden ist so super!!"

På kvällen gick jag, Ruth och Daniel på opera, "La Juive" på Staatsoper. Vi fick ståplatsbiljetter för 2 euro. Billigt och en intressant upplevelse, men lite seg och och det var jobbigt att stå i 3,5 timmar! Efteråt åt vi en glass på Stephansplatz.


Ruth och jag i foajén på Staatsoper
Josh och jag
WIENERVALS
Wien 2002-06-14

Igår kväll var jag ute med Ruth och hennes klass samt Daniel och Petr från min. Vi hade kul. Först var vi på Sparky's, favoritstället, och sen på Charlie P's, en irländsk pub där Actilingua brukar hänga på måndagar. Vi var med i en pubquiz.

Idag var det stekhett! Jag rände runt i hela stan på förmiddagen för att köpa biljett till Salzburg. Bussen var dyrare än vi trott så vi struntade i den. Istället skulle vi leta upp ett ställe där vi har rabatt på tågbiljetter och det tog en jäkla tid. När vi var klara var klockan 14:15, dvs. när min lektion började. Så jag kom 35 minuter för sent! Inte så bra...

Nu ikväll hade vi kurs i wienervals! Det var underbart kul! Jag älskar wienervals, det känns som om man svävar fram över golvet. Jag dansade med Josh hela kvällen och det gick jättebra för oss. Läraren sa att vi var bäst i världen, ha ha! Någon kallade oss champions och folk ställde sig och bara tittade. Då fick vi en överkurs i finliret. Nu är det bara en bal som fattas!
Jag och Josh danstagna


Ruth och jag nedanför Hohensalzburg
SALZBURG
Salzburg 2002-06-15

Idag var vi i Salzburg hela dagen. Åkte från stationen 07:16 och kom hem 23:20. Det är en fantastisk stad! Otroligt vacker med den ljusgröna floden och barockbyggnaderna belägen i en liten dal mellan bergen.
Vi började med att besöka Schloss Mirabell, ett vackert slott med en underbar trädgård med blommor och fonäner och borgen Hohensalzburg uppe på berget i bakgrunden. Här hade jag gärna gift mig en dag...
Tittade på Mozart Wohnhaus och gick uppför ett litet berg. Härligt att se alper igen! Även om de inte var så höga...
Sedan traskade vi över floden, promenerade längs Getreidegasse med sina vackra smidesskyltar. Här ligger också Mozart Geburtshaus och det var populärt bland turister. Eller ja, hela gamla stan är full av turister, inte ser man många Salzburgbor där.
Vi gick den mödosamma vägen upp till Hohensalzburg, men det var så dyrt att gå in så vi struntade i det. Utsikten fick vi i alla fall.
Vi började gå till slottet Hellbrunn, men det var väldigt långt dit, upptäckte vi så vi gick till ett annat, Leopoldskron, istället (också en lång promenad). Det var här familjen von Trapp bodde i "Sound of Music". Man kände igen trädgården och grindarna, men vi kunde bara se framsidan från andra sidan sjön.
Det var stekhett och jag hällde i mig Coca Cola.

Jag försökte hitta den där dammen med hästbilderna som syns i "Sound of Music". Hittade en annan hästdamm och började tro att det var den, men att de tagit bort bilderna. När jag skulle gå nedför ett berg hamnade jag på fel sida och fick gå igenom en tunnel för att komma ut på andra sidan. Men det var tur att jag gick fel för precis där tunneln slutade låg hästdammen! Blev glad att jag hittade den!

Den här dagen har gått i ett och jag hann inte ens äta, bara den macka jag hade med mig!


Utsikt över Salzburg

Den berömda hästdammen


Ruth och Mira i Spittelberg
SCHÖNBRUNN
Wien 2002-06-17

Igår åkte jag, Ruth och Mira (en polska i vår lägenhet) in till stan och satte oss på Café Sacher och åt en Sachertårta. Det var väldigt vackert där, man kände sig som en välbärgad överklassdam på 1800-talet. Tårtbiten kostade också 43 spänn. Men det fick det ju vara värt. Så nu har man väl gjort de mest wienska sakerna man kan göra: gå på opera, dansa wienervals och sitta på ett klassiskt café med en klassisk tårtbit.
Sedan gick vi en runda i Spittelberg och längs shoppinggatan Maria Hilferstrasse, som dock var stängt.

Idag åkte jag till Schönbrunn. Jag var i Wien och campade med familjen 1985 och just de vackra blommorna i Schönbrunn är en av tre saker jag minns från den resan.
Jag promenerade runt i parken och njöt av de vackra fontänerna och blomsterplanteringarna. Det finns massor att se i denna park! Jag gick aldrig in i slottet, men det tar jag en annan gång.
Sedan åkte jag vidare till Maria Hilferstrasse igen och idag var det öppet och jag gick runt och shoppade. Kom för sent till skolan som vanligt trots att jag intalade mig själv att inte göra det!

Ikväll var vi på spatziergang i Hundertwassers fotspår. Jag lyssnade inte så mycket, pratade mest med de andra, framför allt med Ole, den nya killen i lägenheten ovanför oss. Han är norrman. Efteråt stack vi till Charlie P's.


Jag och Mira på Café SacherSchönbrunn

 


ÄNTLIGEN BAD!
Wien 2002-06-19

Idag har jag gjort något jag längtat efter länge - badat! Det har ju varit så varmt och Wien är ju knappast överbelarmat av stränder. Men fick ett tips om en strand på en ö i Donau och åkte dit med Mira. Man fick betala 3 euro för att gå in och så var det ju bara bad i floden, men det var skönt! Torts att jag inte bottnade, vattnet var grumligt och det fanns äckliga småfiskar. I Sverige hade jag aldrig hoppat i men nu är man ju inte så bortskämd så minsta lilla duger.

Nu ikväll var jag ute på en salsaklubb med Jackie (USA), Marketa (Tjeckien) och Mira i lägenheten. Vi träffade Jackies österrikiske pojkvän som är jättesnygg och supertrevlig.


Jag, Marketa, Mira och Jackie på salsaklubb


Riesenrad, Prater
UNDERLIG UTEKVÄLL
Wien 2002-06-21

Igår kväll var jag på Prater med ett stort gäng: Mira, Marketa och Jackie från lägenheten, tre från min klass, gänget ovanför och några till. Vi åkte berg- och dalbana och hade kul.

Jag gick en runda med Mira i stan idag och nu ikväll var jag ute med skolan på en pub. Vid tio ville Ruth, Mira m.fl. till Donauinsel för att det är en festival där. Jag och Ole stannade kvar och pratade med läraren, högste Actilinguachefen Mario, hans amerikanske kompis (som dock bor i Wien) och två till. Mario har en svensk flickvän och kunde flytande svenska. Läraren har läst i Lund och kunde också svenska och amerikanen var halvdansk. Så vi bytte språk hela tiden.
Mario och amerikanen skulle till "Bermuda-triangeln" och jag och Ole hängde på. Jag ville egentligen hem med sista tunnelbanan halv ett, men Ole ville stanna och jag blev också kvar. Vi hoppade runt på en massa barer och amerikanen köpte en drink till mig på varje ställe. Vi hade faktiskt väldigt kul. Trevliga killar.

Men nu är klockan 01:40 och jag ska med bussen till Prag klockan 7 imorgon bitti...
 


Karlsbron
GAMLA STADEN
Prag 2002-06-22

Prag är verkligen en jättefin stad! Blev helt hänförd på varenda gata vi kom. Så vackra byggnader överallt och naturligtvis jättemånga turister. Vi började med att gå upp i det gamla Kruttornet. Sen blev det promenader resten av dagen, framför allt i Gamla Staden. Det var hett som i en ugn som vanligt.

Václavplatsen kom en lång karavan med ett 30-tal Corvetter med amerikanska flaggor. De körde runt torget i snabb fart. Fräcka bilar, men jag undrar vad det handlade om...

Det finns en fräck byggnad här som ser ut som om den dansar. Hade lyckats glömma nu innan vi åkte, men såg ett vykort på den och försökte ta reda på var den fanns, men lyckades inte. När vi hamnade vid floden upptäckte jag den plötsligt 500 meter bort! Så jag hade lite tur.

Vi gick över Karlsbron för att leta upp stället vi skulle bo på, men det var ingen höjdare. Stor sovsal som såg ut som en militärförläggning eller ett fängelse. Vi gillade inte det alls och försökte hitta nåt annat, men det gick inte så vi fick bo där. Det ligger ju dock centralt och på en ö dessutom.

Vi åt middag på ett jättefint ställe vid Operan för ett mycket billigt pris. Allt är så billigt här!


Gamla Stadens torg


Jag uppe i Pragborgen
LILLSIDAN
Prag 2002-06-23

Det gick okej att sova. När vi åt frukost började det plötsligt regna! Det var ju trist, tänkte jag, men en halvtimme senare kom solen tillbaka och så var det lika hett igen!

Vi gick till Pragborgen och S:t Vituskatedralen i Malá Strana på andra sidan, kallad "Lillsidan" av någon anledning. Jättemysigt där med och fina gator och hus i alla möjliga pastellfärger.

På ön där vi bor har de nåt jättestort Red Bull-jippo och musik spelas så det hörs över hela stan. Det är festivalstämning här.

Jag har tagit så många kort den här helgen! Ännu värre än Budapest. Men nu är det dags att åka tillbaka till Wien. Borta bra, men hemma bäst återigen!


Malá Strana från Vrtabaträdgården


Jackie, Mira, jag, Marketa och Martina från Slovakien uppe på Kahlenberg
FACKELTÅG
Wien 2002-06-25

Vi pratade om den österrikiska nationalsången i skolan igår och Lukas sjöng den för oss. Han gillar den inte alls och jag kan hålla med om att den var lite trist, men han sjöng fint! En mer passande nationalsång för Österrike hade ju varit "An der schönen blauen Donau"! Jag tänkte att vår läxa säkert skulle bli att översätta vår egen till tyska och jag hade delvis rätt. Vi skulle översätta första raden. Men jag översatte hela ändå, när jag ändå var igång...
Idag läste jag upp första versen, men då ville Lukas att jag skulle läsa sista raden i andra versen också för den är så häftig! Ja, den är väl lite dramatisk...
Annars har jag shoppat för drygt 1000 kr i min favoritaffär Pimkie idag. Synd att vi inte har den i Sverige!

Det hände något roligt på tunnelbanan ikväll. Jag, Mira, Marketa och Jackie pratade om hur djur lät i olika länder och så kom vi in på grisen och undrade hur den låter i Österrike. De tyckte att jag skulle fråga en unge eftersom jag var bäst på tyska, men det gjorde jag inte. Bredvid oss satt en man i 40-årsåldern och skrattade åt oss. När han skulle gå av sa han att grisen i Österrike säger "oink oink oink"! Som vi skrattade! Det var jätteroligt!
Tunnelbaneturen ledde till Kahlenberg där vi skulle på Fackelspaziergang med Lukas. Det var mycket trevligt. Vi började med att titta på den vackra utsikten över Wien. Sedan tände vi facklor och promenerade nedför berget. Jag gick och pratade med Lukas en lång stund och fick veta varför han gillar Sverige så mycket. Det har att göra med att han fick många Astrid Lindgren-böcker när han var liten!

Efter promenaden satte vi oss på en heurige och hade det jättekul. Folk droppade av efter hand men jag, Jackie, Dan, Lukas och en annan lärare stannade. Vi tog gemensamt spårvagnen tillbaka och lärarna skulle vidare till ett annat ställe. Jag och Dan hängde på trots att vi egentligen ville med den sista tunnelbanan hem. Vi hade i alla fall väldigt trevligt och nu har klockan blivit tre.


Jackie, jag och Dan med våra facklor

Jackie, jag och Lukas på heurige

Jag och Marketa i gränd i Wien
RESTAURANGBESÖK
Wien 2002-06-26

Ikväll var jag, Jackie, Marketa och Mira ute och åt på en tjeckisk restaurang på nån bakgata i närheten av Karlsplatz. Vi hade en himla trevlig tjejkväll. Jag åt en korvgulasch-liknande soppa som jag var skeptisk till, men visade sig vara väldigt gott. Sen gick vi ut på en pub vid Stephansplatz. Drack vin och snackade.

För varje timme som går blir jag mer och mer nere. Vill inte åka hem! Har haft så himla underbart här, den bästa månaden i mitt liv! Har fått de bästa vänner man kan få, bott i en underbart vacker stad och gjort roliga saker hela tiden. Det blir nog till att flytta hit en dag!

Jackie, jag, Mira och Marketa


Strauss i Stadtpark
FÖDELSEDAGSFEST
Wien 2002-06-27

Idag åkte jag till Stadtpark för att titta på den berömda Strauss-statyn. Den sken i guld. Träffade en man i Strauss-kläder som sålde teaterbiljetter. Förutom att sälja biljetter ville han bjuda ut mig, kyssa mig och allt möjligt. Jobbigt, men jag fick i alla fall öva på min tyska.

Nu ikväll hade vi så trevligt här hemma. Marketa fyllde år och vi lagade en trerättersmiddag tillsammans. Till förätt blev det melon med italiensk lufttorkad skinka, huvudrätten kyckling i buljong med nudlar och en flaska rött till det. Till efterrätt glasstårta . Mycket gott!

Därefter gick vi ut för att träffa amerikanerna ovanför. De ska åka hem snart och var ute och åt. Vi gick till baren 1516 och hade superkul som vanligt. Det är verkligen ett härligt gäng här!


Ruth, Marketa, Jackie, Mira och jag i vårt kök

Gänget på 1516


Jag framför Parlamentet sista dagen
AVSLUTNINGSMIDDAG
Wien 2002-06-28

Jag och Mira tog en tur till Grinzing idag. Det är där alla heuriger ligger, men jag hade inte varit där på dagtid. Men det regnade en hel del.

Vi lekte en lek i skolan idag. Sen stack vi iväg för en avslutningsmiddag. På grund av dåligt väder åkte vi inte till det tänkta stället vid Zentralfriedhof utan tog ett ställe nära skolan istället.
Jag åt spaghetti bolognese och det väldigt fort för jag var hungrig. Lukas blev chockad av hastigheten, slängde över sina stekta potatisar på min tallrik och kallade mig soptunna! När vi skulle betala fattades jag 60 cent så alla skramlade ihop till mig! Vi bytade adresser, e-mail och telefonnummer allihopa. Vi stannade på restaurangen till vi blev utkörda vid halv nio. Lukas följde mig och Dan hela vägen till puben där resten av skolan höll till. Jag drack två rödvin g'spritzt, men var jättetrött och mådde kass.

Imorgon ska jag lämna den här staden... Kommer sakna den och alla kompisar så himla mycket! Det kommer kännas så tomt! Ska i alla fall flyga Business-klass hem. Alltid nåt!


Avslutningsmiddag med klassen