- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Mina resor - Nya Zeeland.
Ganska exakt på motsatta sidan av Jorden från Sverige sett. Detta faktum gör landet lite exotiskt trots att det påminner en del om våra egna hemtrakter, vulkaner som på Island, fjordar som i Norge och skärgårdar som i Sverige. Men det är ju roligare att säga att man rest runt på Nya Zeeland än i Norden...
Vackert så det förslår, en resa hit gör få besvikna. Men man får räkna med att det regnar en del.

Resedagböcker
NYA ZEELAND RUNT 2005
Som en del av min Jorden runt-resa besöker jag Nya Zeeland under en månad.
Läs mer
     
     

Platser Nordön
AUCKLAND (Antal dagar: 3)
Stadens hjärta är huvudgatan Queen Street och dess landmärke det 328 m höga Sky Tower, varifrån man kan hoppa bungyjump eller bara njuta av utsikten över den vidsträckta staden, hamnen och öarna i Hauraki Gulf.
Den bästa utsikten över stadens skyline har man från det 81 m höga Mount Victoria i Devonport, en 10 minuters färjeresa från centrum. Devonport är en liten charmig förort med gamla viktorianska hus, mysiga restauranger, caféer och butiker samt sköna sandstränder.
Det nybyggda området kring Viaduct Basin i hamnen bör inte missas. Här ligger pubar och restauranger tätt och läget vid småbåtshamnen ar oslagbart.
Ett av landets bästa museer, Auckland War Memorial, inryms i en gigantisk byggnad högt över staden i parken The Domain. Här finns utställningar om Maori-kulturer, naturen och de krig där nyzeeländare medverkat. I The Domain ligger också Wintergarden, ett tropiskt växthus.
En annan höjd är den 196 m höga vulkanen Mount Eden, Aucklands högsta naturliga punkt. Här finns en botanisk trädgard med vackra blommor och andra växter året om. Hela Aucklands kust är full av små och större sandstränder, men den populäraste lär vara Mission Bay, strax öster om centrum.
Om tid finns är det värt att åka ut till öarna i Hauraki Gulf. Den mest populära ön att besöka för ett par dagar är Waiheke Island, en 45 minuters färjeresa från staden. Här kan man leva det lugna livet, sitta på café, vandra och besöka de många vackra sandstränderna.
Betyg: 9

BAY OF ISLANDS (Antal dagar: 3)
Bay of Islands är förmodligen Nordöns populäraste semesterparadis. De flesta backpackers hamnar i Paihia, en liten lugn by med charmiga restauranger och ett flertal utflyktsarrangörer. Paihia fungerar som bas för alla de utflykter som erbjuds - och det är många.
Bay of Islands skönhet ligger i öarna, det turkosa havet och de vita sandstränderna. Därför ses det bäst från en båt. Man kan åka på seglings-kryssning, jetbåtsturer, delfinturer eller bara en vanlig motorbåt.
Området är känt för sina många delfiner och chansen att se dem är mycket stor. Man kan också boka båtturer där man får simma med dem. Dessa kostar runt $100 för en halv dag, men man kan hitta heldagsturer i bukten inklusive delfinsim för samma pris. Att åka igenom Hole in the Rock är också en populär aktivitet som ingår i många turer.
En längre tur fran Paihia går till Nya Zeelands näst nordligaste spets, Cape Reinga. Här finns en vacker fyr och utsikten är magnifik. Här möts Tasmanhavet och Stilla Havet och det känns som om man kommit till världens ände. Turen till Cape Reinga går vanligtvis via 90 Mile Beach, en 9 km lång strand där man kan testa sandboarding på de höga sanddynerna. Denna tur kostar ca $90.
Bay of Islands är otroligt vackert, men det som behövs är fint väder och en tjock plånbok.
Betyg: 9

COROMANDEL PENINSULA (Antal dagar: 2,5)
Coromandel är en makalöst vacker halvö med böljande gröna kullar, turkost hav, vita sandstränder och små pittoreska byar.
Inkörsporten är den gamla guldgrävarstaden Thames som inte är så mycket att se. De mest kända sevärdheterna är Hot Water Beach, där man kan gräva sin egen bubbelpool och den lilla bukten Cathedral Cove med den berömda klippan.
Halvöns huvudortär Whitianga där de flesta hostel ligger. Här finns en strand, några restauranger, pubar och affärer. En färja fran Whitianga på ca 3 minuter tar en över till Ferry Landing. Härifran är det inte långt till vackra utsiktspunkter, t.ex. Shakespeare's Lookout, och stränder, t.ex. Cook's Beach.
På västra sidan av halvön ligger pittoreska Coromandel Town, en annan liten guldgrävarstad med gamla hus, små hantverksbutiker och en riktigt gammal järnväg.
Betyg: 8

ROTORUA (Antal dagar: 2)
Rotorua är utgångspunkt för de många vulkaner och heta källor runt omkring staden. Några exempel är Wai-O-Tapu Thermal Wonderland, Hell's Gate, Waimangu Thermal Valley och Whakarewarewa Thermal Reserve, som också har en maoriby där man kan lära sig allt om maorikulturen. Trots äkta naturkrafter har dessa platser nästan blivit som temaparker.
Själva Rotorua är inte så mycket att se, men Government Gardens med badhus, heta källor, en orkidéträdgård och det vackra Rotorua Museum är intressant och värt ett besök.
Betyg: 7

WELLINGTON (Antal dagar: 2)
Nya Zeelands huvudstad är en av de vackraste städerna i hela landet. Den ligger längst in i en bukt och klättrar upp över de omringande kullarna.
Den finaste utsikten över stan får man från Botanical Gardens som ligger på en sluttning i norra delen. Det snabbaste sättet att ta sig hit är med kabelspårvagn från huvudgatan Lambton Quay.
Missa inte heller nationalmuseet Te Papa och den unika parlaments-byggnaden.
Det är från Wellington man tar färjan över till Picton på Sydön. Två rederier trafikerar sundet, Interislander och Blue Bridge. Den förstnämnda är dyrare, men mest välkänd och har flest avgångar. Priset är billigare ju tidigare man bokar.
Betyg: 9
Platser Sydön
PICTON-MARLBOROUGH SOUNDS (Antal dagar: 1,5)
Lilla mysiga Picton är färjeresenärens första kontakt med Sydön. Det är värt att stanna till här ett par dagar, men Picton är framför allt utgångspunkt för turer till Marlborough Sounds. De flesta går den 71 km långa vandringsleden Queen Charlotte Track, men det finns också kryssningsturer och man kan åka med postbåten till de yttre sunden.
Om man inte vill promenera hela Queen Charlotte Track, vilket tar 3-4 dagar, kan man t.ex. göra en dagstur valfri sträcka. De flesta tar då den första delen, frå Ship Cove till Resolution Bay, en sträcka på 4,5 km och tar ca 2 timmar. Men den sträcka som har de finaste vyerna är den mellan Punga Cove till Torea Bay på ca 20,5 km.
Det finns flera båtturer som tar en till en bukt och hämtar upp vid en annan och mot en avgift (på vissa båtar är det gratis) transporterar de även packning för de som övernattar längs vägen.
Jag åkte med Endeavour Express. För $50 blev jag avsläppt i Bay of Many Coves och upphämtad i Torea Bay. De två första timmarna var en rejäl uppförsbacke genom skogen innan man kom fram till leden. Därefter var det ca 3 timmar till Torea Bay
Även om man inte vill göra vandringar eller båtturer i sunden finns det anledning att stanna till i Picton. Bara att gå eller cykla runt i de vackra omgivningarna är givande. En led på ca 3 timmar går till The Snout och erbjuder fina vyer.
Marlborough-regionen är också känd för sin vinframställning och det finns särskilda vinturer.
Betyg: 10

NELSON-ABEL TASMAN NATIONAL PARK
(Antal dagar: 1,5)
Soliga Nelson, Sydöns tredje största stad är främst utgångspunkt för Abel Tasman National Park, ca 4 mil norr om stan. Men kring Nelson finns också två andra nationalparker, Kahurangi med rikt djur- och växtliv samt ett enormt grottsystem, och Nelson Lakes med sjöar och skogar.
Det är dock Abel Tasman som får flest besökare, tack vare sina gyllene sandstränder, blågröna hav och en vacker vandringsled längs kusten. Leden är 51 km lång och det tar 3-4 dagar att genomföra hela. Men liksom Queen Charlotte Track i Marlborough Sounds kan man välja hur långt man vill gå och vilka sträckor. De flesta som gör dagsturer åker båt till antingen Bark Bay eller Torrent Bay och går tillbaka till Marahau där bussen avgår ifrån. Sträckan är 13,3 respektive 21 km lång och tar ca 4 respektive 7 timmar om man inte stressar. Sträckan mellan Bark Bay och Torrent Bay sägs vara den vackraste.
Ovanstående exempel kostar $45 med Abel Tasman Coachlines inklusive buss till Kaiteriteri, båtresa till Bark Bay eller Torrent Bay och buss från Marahau.
Något att tänka på vid planeringen är att vissa sträckor endast är tillgängliga vid lågvatten.
Populärt är också att paddla kajak eller en kombination av kajak och vandring.
Att bara åka båt längs kusten är också ett alternativ. Nelson har ett attraktivt läge vid havet och är omringat av höga kullar. Det finns en mängd parker och museer att besöka och en mängd aktiviteter att utföra, som fallskärmshoppning, ridning, paragliding, hängflygning, cykling, segling etc.
Betyg: 9

QUEENSTOWN (Antal dagar: 2,5)
Queenstown är Nya Zeelands äventyrshuvudstad och det är här de flesta väljer att hoppa fallskärm, bungyjump, glidflyga, åka forsränning eller jetbåt. Aktiviteter som ridning, skidåkning, cykling, motorcykling, canyoning, paragliding och vandring är också möjliga.
23 km utanför Queenstown ligger Kawarau Suspension Bridge, där bungyjumping föddes. Bron är 43 m hög och fortfarande en av de populäraste platserna att hoppa ifrå. Men det finns också högre hopp, det högsta är från en gondol på 134 meters höjd. Priserna för att hoppa sträcker sig från ca $140-200.
Queenstown ligger vackert vid foten av berget Coronet Peak och sjön Lake Wakatipu. För bästa utsikten kan man åka upp i Skyline Gondola ($18). Att promenera längs sjön är också mysigt, t.ex. längs Lake Esplanade eller i Queenstown Gardens.
Centrum påminner mycket om en skidort och har ett flertal lite dyrare butiker och mysiga restauranger.
Eftersom det alltid är mycket turister i Queenstown är det nödvändigt att boka några dagar i förväg, eller veckor om man önskar bo på ett speciellt ställe.
Betyg: 7

FIORDLAND NATIONAL PARK
Fiordland National Park är Nya Zeelands största nationalpark och förmodligen också den populäraste. Den märks inte minst på den långa väntelistan för att göra Milford Track, vilken sägs vara världens vackraste vandringsled. Men det flesta nöjer sig med en kryssning i Milford Sound, en av de många fjordarna i utmed kusten.
Längs fjorden höjer sig gröna berg med höga fantastiska vattenfall. De två största, Bowen Falls och Stirling Falls är hela 160 respektive 155 m höga.
Milford Sound får 7-8 meter regn varje år och man ska ha tur om man lyckas pricka in en solig dag. Men fördelen med mycket regn ör desto fler och mäktigare vattenfall.
Många gör Milford-kryssningen som en dagstur från Queenstown och det finns ett antal bussturer att välja mellan. Kiwi Discovery hör till de billigare och ett paket med 2-2,5 timmars kryssning samt bussresan dit och tillbaka kostar $159. Turen tar totalt ca 12 timmar.
En annan vacker fjord är Doubtful Sound, som är lika vacker, men inte lika välbesökt. För att komma hit tar man båt frå Manapouri. Det är också möjligt att börja resan med buss från Te Anau. Priset ligger på ca $200.
Betyg: 9

DUNEDIN (Antal dagar: 2)
Dunedin är en vacker stad med många historiska byggnader. Här finns också chokladfabriken Cadbury World med dagliga guidade rundturer erbjuds (men på söndagar är den bara hälften så lång och hälften så billig eftersom fabriken inte används). Turen kostar $16-22 och då får man en doggy bag med sig.
Utanför Dunedin ligger Otago-halvön som är känd för sina stora kolonier av albatrosser, gulögda och blå pingviner. För att få ut mest av det är det bäst att ta en guidad tur. Här ligger också Nya Zeelands enda slott, Larnach Castle.
Betyg: 8

CHRISTCHURCH (Antal dagar: 2,5)
Sydöns största stad har en engelsk karaktär med många gamla byggnader, parker och trädgårdar. Stadens mittpunkt utgörs av Cathedral Square, som fått sitt namn av den nygotiska katedral som stod här fram till 2011 då den revs efter att ha rasat i en jordbävning.
På Avon River, som slingrar sig genom staden, kan man åka gondol genom centrum och den vackra Botanic Gardens. Att ta spårvagnen är ett annat trevligt - och billigare - sätt att se stan.
Utanför staden ligger Banks Peninsula med bl.a. fina stränder, den vackra Lyttelton Harbour och den charmiga orten Akaroa var man kan simma med delfiner.
Betyg: 7
 
Boende Nordön
THE FAT CAMEL, AUCKLAND (Antal nätter: 4)
Rent och mycket centralt. Som lägenheter med ett antal sovrum, kök, toalett och dusch. Gratis liten måltid på kvällen.
Kontakt: 38 Fort Street. Tel: +64 9 3070 181, 0800 220 198 (Gratisnummer inom NZ). Webbsida: www.fatcamel.co.nz
Betyg hostel: 8       Betyg läge: 9

PIPI PATCH (idag BASE BAY OF ISLANDS), PAIHIA (Antal nätter: 2)
Bra läge. Dormrummen är egna stugor med toalett, dusch och kök. Köken är dock avstängda för att man ska använda det allmänna. Man får betala för täcke. Stegar saknas till vissa sängar och sängarna är höga! Liten pool, bra kök och bar.
OBS! Stället har renoverats efter mitt besök.
Kontakt: 18 Kings Rd. Tel: +64 9 402 7111, 0800 462 396 (Gratisnummer inom NZ). E-mail: bayofislands@stayatbase.com Webbsida: stayatbase.com/hostels/new-zealand-hostels/base-bay-of-islands
Betyg hostel: 7       Betyg läge: 8

THE CATS'S PYJAMAS, WHITIANGA
(Antal nätter: 2)
Litet, lugnt och mysigt och ägarna är trevliga och hjälpsamma, men man måste betala extra för täcke. Rummen är fräscha, men de allmänna utrymmena är omoderna, gamla och slitna. Det finns en stor trädgård man kan campa i.
Kontakt: 14 Monk Street. Tel: +64 7 866 4663.
E-mail: bookings@cats-pyjamas.co.nz
Webbsida: www.cats-pyjamas.co.nz
Betyg hostel: 6       Betyg läge: 9

HARBOURSIDE CITY BACKPACKERS, TAURANGA
(Antal nätter: 1)
Perfekt läge intill hamnen och centrum. Dorms med endast fyra bäddar. Vissa har en-suite, andra bara vask. Bäddat och klart med täcke och kudde. Rent och fräscht. Stort, trevligt kök och en enorm och mysig balkong med fantastisk utsikt.
Kontakt: 105 The Strand. Tel: +64 7 579 4066.
E-mail: info@backpacktauranga.co.nz
Webbsida: www.backpacktauranga.co.nz
Betyg hostel: 10       Betyg läge: 10

PLANET NOMAD BACKPACKERS (idag ROTORUA
DOWNTOWN BACKPACKERS), ROTORUA
(Antal nätter: 1)
Bra läge, fräscht och rent, men ganska tråkigt. Täcke och skåpen i rummen kostar extra.
OBS! Hostlet har renoverats 2012.
Kontakt: 1193 Fenton Street. Tel: +64 7 347 1170
Webbsida: www.bbh.co.nz/hd591
Betyg hostel: 7       Betyg läge: 10

STABLES LODGE, NAPIER (Antal nätter: 1)
Litet och mysigt, men lite gammalt och slitet. Alla rum har dörrar åt både insida och uteplats. Bottensängarna är dubbelsängar och alla har individuella lampor. Gratis Internet. Nära strand och centrum.
Kontakt: 370 Hastings Street. Tel: +64 6 835 6242. E-mail: info@stableslodge.co.nz Webbsida: www.stableslodge.co.nz
Betyg hostel: 8       Betyg läge: 8

WILDLIFE HOUSE (idag WELLYWOOD BACKPACKERS), WELLINGTON (Antal nätter: 2)
Centralt och stort med mycket utrymmen. Nytt, modernt och rent, men opersonligt. De billigaste rummen har många sängar. Man får täcke, men inget påslakan. Gratis Internet och drop off vid färjeterminalen två gånger om dagen.
Kontakt: 58 Tory Street. Tel: +64 4 381 3899.
E-mail: info@wellywoodbackpackers.co.nz
Webbsida: www.wellywoodbackpackers.co.nz
Betyg hostel: 7       Betyg läge: 8
Boende Sydön
PICTON LODGE (idag FAT COD BACKPACKERS), PICTON (Antal nätter: 1)
Litet, hemtrevligt, rent och centralt. Gratis pick-up och utlåning av filmer och cyklar. Ägarna är trevliga och hjälpsamma. Rymliga rum, men dormrummen har inga lås och det är lite gammalt, omodernt och lyhört.
OBS! Hostlet har renoverats efter mitt besök.
Kontakt: 9 Auckland Street. Tel: +64 3 573 7788.
E-mail: info@fatcodbackpackers.co.nz
Webbsida: www.fatcodbackpackers.co.nz
Betyg hostel: 7       Betyg läge: 10

CLUB NELSON, NELSON (Antal nätter: 2)
Gammal historisk f.d. hem uppe på en kulle med fin utsikt. De små dorm- och dubbelrummen är mysiga, men det stora och billiga dormrummet med 20 sängar är stökigt, lyhört och kallt. Pool, tennisbana och fin uteplats. Gratis pick-up och drop-off.
OBS! Hostlet har stängt!
Kontakt: 18 Mount Street
Betyg hostel: 5       Betyg läge: 7

NEPTUNES BACKPACKERS, GREYMOUTH
(Antal nätter: 1)
K-märkt f.d. hotell med härlig uteplats, fint kök och mysig matsal. Mycket rent, inga våningsängar. Sköna och färdigbäddade sängar med sänglampor. Gratis biljard. Läget är trist i ett industriområde, men det är gångavstånd till centrum.
Kontakt: 43 Gresson Street. Tel: +64 3 768 4425, 0800 003 768 (Gratis inom Nya Zeeland) E-mail: emailneptunes@gmail.com
Webbsida: neptunesbackpackers.wordpress.com
Betyg hostel: 10       Betyg läge: 6

CHATEAU BACKPACKER & MOTEL, FRANZ JOSEF (Antal nätter: 1)
Rummen är som lägenheter med badrum, kök, TV och video. Bubbelpool, gratis videoutlåning och soppa. Det är dock gammalt och slitet, framför allt köket på rummet; man använder hellre det allmänna.
Kontakt: 8 Cron Street. Tel: +64 3 752 0738, 0800 728 372.
E-mail: franz@chateaunz.co.nz Webbsida: www.chateaunz.co.nz
Betyg hostel: 7       Betyg läge: 10

SOUTHERN LAUGHTER, QUEENSTOWN
(Antal nätter: 1)
Rent, mysigt med färdigbäddade sängar. Flera kök, men få toaletter och duschar. Känns som en stor villa.
Kontakt: 4 Isle Street. Tel: +64 3 441 8828, 0800 5284 4837 (Gratisnummer inom NZ). Webbsida: www.southernlaughter.co.nz
Betyg hostel: 9       Betyg läge: 8

RESORT LODGE, QUEENSTOWN
(Antal nätter: 1)
Trånga och kalla rum, men sängarna är färdigbäddade när man kommer. Telefon i varje rum. Rent, två fräscha och mysiga kök. Få toaletter. Gratis pick-up, men ganska otrevlig personal.
Kontakt: 6 Henry Street. Tel: +64 3 442 4970, 0800 082 224 (Gratisnummer inom NZ). E-mail: info@resortlodge.co.nz
Webbsida: www.resortlodge.co.nz
Betyg hostel: 8       Betyg läge: 9

ASPEN LODGE, QUEENSTOWN (Antal nätter: 1)
Rent. Rymliga rum med toalett och kylskåp. Gratis te och kaffe. Man får dock betala extra för täcke.
Kontakt: 11 Gorge Street. Tel: +64 3 442 9671.
E-mail: info@aspenlodge.co.nz
Webbsida: www.aspenlodge.co.nz
Betyg hostel: 7       Betyg läge: 7

STEAMERS BEACH LODGE, TE ANAU
(Antal nätter: 1)
Mycket rent och fräscht. Fint TV-rum och kök. Gratis videoutlåning, men man måste betala extra för täcke och det ligger långt ifrån centrum.
Kontakt: Manapouri Road. Tel: +64 3 249 7457, 0800 483 262 (Gratis inom NZ). E-mail: res@teanau.info
Webbsida: www.teanauholidaypark.co.nz/teanau/accommodation/ SteamersbeachTHP
Betyg hostel: 8       Betyg läge: 5

ADVENTURERS BACKPACKERS LODGE, DUNEDIN (Antal nätter: 2)
Gammal mysig byggnad med centralt läge. Härligt allrum och fräscht kök, men toaletterna och sovrummen är inte de renaste. Gratis pick-up och gratis Internet.
OBS! Hostlet har stängt!
Kontakt: 37 Dowling Street.
Betyg hostel: 7       Betyg läge: 8

EMPIRE HOTEL BACKPACKERS, OAMARU
(Antal nätter: 1)
Centralt läge i en fin, historisk byggnad. Rent, men sängarna är gamla och obekväma.
Kontakt: 13 Thames Street. Tel: +64 3 434 3446.
E-mail: empirehotel@hotmail.com
Webbsida: www.empirebackpackersoamaru.co.nz
Betyg hostel: 8       Betyg läge: 8

AVON CITY BACKPACKERS, CHRISTCHURCH (Antal nätter: 1)
Gammalt, slitet och ofräscha rum. Litet och ofräscht kök. Långt från stan, men man hämtar gratis och det finns tillgång till cyklar. Täcke ingår inte.
Kontakt: 563 Worcester Street. Tel: +64 3 981 5878.
Webbsida: www.avoncitybackpackers.com
Betyg hostel: 3       Betyg läge: 3

FRAUENREISEHAUS, CHRISTCHURCH (Antal nätter: 2)
Endast för kvinnor. Hyfsat läge i ett lugnt område. Mycket rent och fräscht och superbt kök med mycket utrustning. Handduk ingår. Mysig trädgård med kryddor, bär och utemöbler. Gratis tvätt och stort urval av gratis video- och DVD-filmer. Soffa, nattduksbord och sänglampor på rummet.
Det är nästan alltid fullbokat och man måste bekräfta sin bokning dagen innan, annars försvinner den.
OBS! Hostlet är borta efter jordbävningen 2011.
Kontakt: 272 Barbadoes Street
Betyg hostel: 10       Betyg läge: 6