- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Nederländerna.

AMSTERDAM      
21 - 24 APRIL 2024
Amsterdam är ju en av de självklara städerna att besöka i Europa och nu blev det dags. Valde att åka på våren så att jag kunde besöka Keukenhof, som endast är öppen 6 veckor per år, och förhoppningsvis få se de spektakulära tulpanfälten.
Resten av tiden hade jag tänkt utforska staden. Men när jag väl började läsa på hittade jag hur mycket som helst jag ville se, både i och utanför Amsterdam, och kände att jag inte bokat tillräckligt många nätter. Det blev ett späckat schema med några utvalda utflykter, resten får sparas till en annan resa.
 
UTGIFTER SEK
Flyg
Boende (3 nätter)
Mat
Lokala transporter

Inträden
Cykel och båttur


Totala kostnader
1 356
5 686
1 810
541
414
389


10 196
OBS!
Flyget betalades till "en tredjedel" av Norwegian Cashpoints. I priset ingår handbagage.
Inträden är till Anne Frank Huis och Keukenhof.

Innhotel, Zaandam


Mitt lilla rum på Hotel Boutique View


Vy från Staalmeestersbrug

ZAANSE SCHANS OCH AMSTERDAM
Amsterdam 2024-04-21


Dags att åka till Amsterdam. Mitt flyg med Norwegian skulle avgå kl 08:15 och jag hade checkat in, men ville se om jag kunde ändra till en fönsterplats. Det var inte mycket kö, men allting tog lång tid. Jag är inte säker på att de gör sånt gratis, så jag visade mitt flygplatskort med förhoppning om att det skulle hjälpa och det verkade det göra. Bad om en fönsterplats med utsikt och fick en nödutgång. Men bad jag henne ändra igen och då fick jag 2F – alldeles utmärkt.

Det var kort kö i säkerhetskontrollen och jag gick direkt till loungen och åt lite frukost där. När jag kom till gaten drygt 25 min. innan avgång var boardingen nästan klar. Jag hade hoppats att man skulle få se några tulpanfält från luften och det fick jag! Det var några som bredde ut sig över Flevoland.
Sedan svängde vi söder om Amsterdam och landade på Schiphol 10 min. före utsatt tid. Det var huvudsakligen soligt, men några moln.

Jag tog mig till den stora transporthallen där jag tänkte skriva ut min förköpta Amsterdam Region Travel Ticket i en automat. Men scannern fungerade inte så jag fick gå till en bemannad disk istället. Som tur var hann jag ändå med mitt tåg som gick strax efter kl 10.
Jag hade bestämt mig för att göra en utflykt direkt för att slippa ta mig in till stan och hotellet först. Dagens tur blev till Zaanse Schans, en liten stad där man samlat flera gamla möllor samt gulliga traditionella hus.
Fick byta tåg i Sloterdijk och sedan gjorde jag ett valfritt stopp i Zaandam för att titta på de roliga och färgglada huset man byggt där, t.ex. Innhotel som ser ut som om man staplat flera små hus ovanpå varandra.
Tog också en promenad längs kanalen och gick in i en butik och köpte vatten.

Vid halv tolv hoppade jag på tåget igen för att åka till Zaandijk, varifrån man kan promenera till Zaanse Schans. Direkt när jag steg av tåget kände jag en doft av choklad. Senare visade det sig att det låg en enorm chokladfabrik intill tågstationen.
Från bron som korsar floden Zaan har man fin utsikt över möllorna och de vackra husen längs stränderna.
När jag kom fram slogs man av den enorma mängd turister där var, det verkade som om flera av dem kommit med turistbussar.
Husen var onekligen charmiga med små trädgårdar intill de små bäckarna. Vissa rymde butiker, toffeltillverkning och ostsmakning, men några var även privata bostäder.
De flesta möllorna kan man besöka, men jag gick bara runt och tittade.

Vid 13-tiden tyckte jag det verkade som om de flesta turister rest vidare och det var lite lugnare. Men då började jag också bli klar.
Gick tillbaka över bron och gick in i en Spar-butik och köpte en kringla som jag smaskade på i solen.

Klockan halv tre tog jag tåget till Amsterdam Centraal och tittade lite där innan jag hoppade på spårvagnen till mitt hotell som ligger vid Leidseplein söder om centrum. Mitt minimala rum har utsikt mot kanalen.

Jag bytte om och satt ner en liten stund innan jag begav mig ut igen. Tog en promenad till förbi Staalmeestersbrug med den fina vyn mot Groenburgwal och Zuiderkerk och till Dam, torget som är Amsterdams hjärta, och längs Damrak som sträcker sig till Amsterdam Centraal. Sedan fortsatte jag till Browersgracht, där man tyvärr höll på att gräva en massa i kanalen så den vyn skymdes av staket och grävmaskiner.
Jag insåg att det tog väldigt lång tid att ta sig runt i stan och det går ingen lokaltrafik längs de små kanalerna, bara på de stora gatorna.

Jag gick tillbaka till Dam och tog en spårvagn till Rembrandtplein där jag sedan tog mig vidare till Seven Bridges Viewpoint och en annan klassisk vy över Kaizersgracht/ Reguliersgracht. Himlen blev mörkare och mörkare, men solen tittade ändå fram genom ett hål och en regnbåge prydde himlen. Sedan började det regna och jag gick tillbaka mot Leidseplein där jag tänkt äta på en av de restauranger jag sett ut.
Valde Villa Maria Steakhouse, som skulle vara lugnt ikväll enligt Google.
När jag kom dit var det dock fullproppat förutom ett bord, som jag fick. Senare visade det sig att nästan alla bord tillhörde en stor japansk turistgrupp. När de gick blev det väldigt lugnt och tomt.

Jag beställde ett glas rött och entrecôte med pommes och pepparsås. Det var gott. Satt där en lång stund och beställde sedan en Crème brûlée.

När jag kom ut igen hade det blivit fint väder igen och jag bestämde mig, trots att jag egentligen inte orkade, att gå tillbaka till utsiktspunkterna för att ta några kvällsbilder innan jag återvände till hotellet.
För att slippa gå hela vägen ännu en gång gick jag till Frederiksplein och tog spårvagnen tillbaka.
Tulpanfält från ovan


Zaanse Schans


Zaanse Schans


Zaanse Schans med Zaandijk i bakgrunden


Damrak


Brouwersgracht


Entrecôte med pommes och pepparsås på
Villa Maria Steakhouse


Kaizersgracht/Reguliersgracht
Amsterdamse Poort

Grote Bavokerk

God våffla

Kanalnära hus

Vy från Armbrug

Tacos & Tequila
HAARLEM OCH ANNE FRANK HUIS
Amsterdam 2024-04-22

Jag ville få en tidig start och var utanför dörren strax efter klockan 8. Vädret var ganska soligt, men det var också en del moln som hotade. Dagen var särskilt tillägnad Haarlem, ca en halvtimmes tågresa väster om Amsterdam. Men först passade jag på att besöka några sevärdheter i Amsterdam, så jag tog spårvagnen till Frederiksplein och promenerade förbi Amstelsluizen från 1673 och sedan till broarna Magere Brug och Blauwbrug. Sedan tog jag metron till centralstationen och hoppade på tåget till Haarlem.

Väl framme gick jag först till Amsterdamse Poort, som byggdes i mitten 1300-talet och är den enda av de ursprungligen 14 stadsportarna som finns kvar.
Sedan gick jag vidare till Gravenstenenbrug, som tyvärr var stängd och under reparation, längs Spaarne, över Melkbrug, längs Bakenessergracht och till Grote Markt, som inte var mycket att se just nu eftersom hela torget upptogs av ett tivoli och man kunde knappt se någonting kring torget. Byggnaderna längs den norra sidan var dessutom täckta med plast och byggnadsställningar. Det får helt enkelt bli ett nytt besök hit en dag.

Jag gick förbi den gamla kötthallen Vleeshal, som byggdes i renässansstil 1603 och ny rymmer ena delen av Frans Hals-museet, förbi Grote Bavokerk och sedan vidare till den pittoreska gatan Groot Heiligland med Gasthuis-Huisjes och Hof, den andra delen av Frans Hals-museet, båda från början av 1600-talet.

Frukosten jag hade tänkt köpa under morgonen blev aldrig av så nu var det dags att leta upp någonstans där jag kunde äta någon slags brunch. Försökte hitta ett café, men fick gå runt ett tag innan jag hittade något och där fanns flera på samma plats. Gick in på ett creperie där jag beställde en cappuccino och en våffla med banan, grädde, kolasås och kokos. Det var riktigt gott och skönt att få värma sig en stund.
Promenerade tillbaka till Grote Markt och Spaarne och fortsatte sedan norrut längs floden. Hittade en vacker trädgård, Teylers Hofje, som jag tog ett varv i. I bakgrunden syntes det vackra tornet på Bakenesserkerk, men tyvärr är det också under renovering.

Gick förbi den charmiga möllan Molen De Adriaan och gick sedan längs Nieuwe Gracht tillbaka mot stationen. Hittade en fin lila bro, Nassaubrug.

Missade precis ett tåg, så fick vänta på nästa, men det tog bara 8 min. Väl tillbaka på Amsterdam Centraal hamnade jag på baksidan av stationen, utmed floden Ij, med utsikt mot den moderna byggnaden Eye Film Museum och A'DAM Lookout.

Promenerade längs Binnenkant bort till Waalseilandsgracht, som kantas av en massa husbåtar, till det gamla försvarstornet Montelbaanstoren från 1500-talet och sedan vidare längs Geldersekade. Rundade Schreierstoren och gick in på Oudezijds Kolk där man ser baksidorna på Basiliek van de Heilige Nicolaas och färgfabriken i nyrenässans från 1889.
Passerade Zeedijk och och kom ut på kajen där man har fin utsikt över några av de få hus i Amsterdam som har kanalen alldeles intill fasaden, likt Venedig. Närliggande Armbrug bjöd också på fin utsikt.

Fortsatte söderut och hamnade i Red Light District och vid De Oude Kerk, där ett stort antal turister samlats.

Tog spårvagnen från Dam och åkte till Magere Brug för att ta några fler bilder. Promenerade längs floden och bort till Hogesluisbrug och det vackra Amstel Hotel för att sedan gå till Frederiksplein och ta spårvagnen tillbaka till hotellet, där jag tog en dusch och bytte om.

Hade bestämt mig för att gå ut och äta på Tacos & Tequila och eftersom det var så fint väder gick jag en sväng längs Herengracht med den s.k. Golden Bend, som kantas av särskilt vackra hus, och var helt plötsligt tillbaka vid Reguliersgracht. Hade inte alls tänkt gå så långt, det bara råkade bli så, och fick skynda mig till restaurangen eftersom jag ville vara säker på att få bord och hinna äta innan det var dags att åka till Anne Frank Huis. Lyckades få det sista bordet, ett litet och högt sådant. Jag beställde en mangomarguerita och tre kycklingtacos, som var mycket goda, men såsen var väldigt stark.

Efteråt tog jag spårvagnen till Dam och promenerade mot Prinsengracht via t.ex. Leliegracht. Tidsintervallet jag bokat var 20:30-20:45, så jag fick vänta en stund utanför innan det blev min tur. Museet är numera en modern byggnad med stor entré med garderob, café och automatisk ingång likt dem på tunnelbanor och flygplatser. Sedan leder en gång på baksidan fram till huset där Anne Franks far hade sitt kontor. Man fick gå igenom lagret och de tomma kontorslokalerna innan man kom fram till bokhyllan som utgjorde dörren till annexet där de familjen Frank och de andra familjerna gömde sig i 2 år under Andra världskriget. Det fanns inga möbler kvar här heller, men allting var original såsom bilderna som satt kvar på väggen, diskbänken i köket och badrumsmöblerna. Sedan gick man ut genom en senare byggd passage bakom grannhuset och tillbaka till huset där turen började. Här fanns utställningar om Annes dagbok inklusive originalet, familjen Franks liv före de gömde sig och om hur nazisterna kom till makten.

Jag var ute ur museet strax efter klockan halv tio och det var strålande klar himmel och jag var sugen på att åka och ta några bilder på Magere Brug i kvällsljuset, men orkade inte riktigt och misstänkte att det skulle bli väldigt mörkt innan jag kom dit. Så istället tog jag spårvagn hem till hotellet. Det blir dessutom mycket tidig uppstigning imorgon.Magere BrugVleeshalGroot HeiliglandMolen De AadrianFloden Ij med Eye Film Museum och
A'DAM LookoutDe Oude KerkHerengrachtKaizersgracht/ReguliersgrachtKväll över Leidseplein
Den finaste tulpanen på Keukenhof
Keukenhof
Keukenhof
Keukenhof
Tulpanfält
The Tulip Barn
KEUKENHOF OCH TULPANER
Amsterdam 2024-04-23


Eftersom jag bokat den första ankomsttiden på Keukenhof, kl 8, behövde jag ta första bussen som går kl 07:30. Då det brukar vara lång kö till bussarna ville jag vara där i god tid, så jag lämnade hotellet strax innan halv sju. Det var en strålande morgon och solen höll på att gå upp. Jag hoppade på spårvagnen, men hoppade av vid Rijksmuseum för att jag ville ta några bilder på den rosaskimrande byggnaden.
Sedan var det lika bra att gå resten av biten till Vijzelgracht, där jag sedan bytte till metron till Europaplein/RAI. Kom fram strax före kl 7 och hade tänkt köpa nåt jag kunde ta med som frukost, men det fanns ingen affär där alls. Hade i förväg tagit reda på var Keukenhof-bussen stannade, men råkade ändå gå lite för långt. Hittade en massa reklamskyltar för parken och några människor som redan stod där. Det fanns dock skylt som visade var bussen stannade exakt eller var man skulle ställa sig i kö och pratade lite med några som också väntade. Hittade en checkin-stolpe som stod vid spårvagnshållplatserna i mitten på vägen och tänkte att det kunde vara där, så jag stod där en stund medan det kom fler och fler människor som ställde sig bland de andra. Jag var rädd att hamna långt bak i kön, så gick tillbaka till dem jag pratade med förut. Så småningom dök några personer från bussbolaget upp och frågade då om vi var först i kö och så drog de fram checkin-stolpen och visade att vi skulle ställa oss och vänta vid övergångsstället. När klockan närmade sig halv åtta bad de oss gå över gatan och bort till spårvagnshållplatsen och vänta där. Efter en stund kom första bussen och jag var på. Vi passerade strax några riktigt häftiga moderna byggnader vid Amsterdam Zuid och strax före vi kom fram till Keukenhof passerade vi ett vackert fält med tulpaner i massa olika färger.

Vi kom fram vid 8-tiden jag gick till höger när jag kom in. Det var fantastiska tulpanrabatter överallt, så många olika färger och former. Föll verkligen för en rosa med vita fransiga kanter.
Fördelen med att komma så tidigt är att det inte är så mycket folk, men det innebär också att det är mycket skuggor svårt att fotografera när man själv och andra skapar långa skuggor.
Den ena rabatten var mer fantastisk än de andra och det var så vackert planerat med sjöar, broar, statyer, kullar, fontäner och vattenfall. Det fanns också utställningar om t.ex. Keukenhofs 75-åriga historia och växthus med orkidéer och ännu fler tulpaner.

Strax efter klockan 11 började jag planera för ett matstopp, men sedan gick en timme till och då insåg jag att jag började få tidspress då jag bokat en cykel till kl 13 och jag var inte helt färdig med parken, så jag fick skynda mig på slutet.
Jag trodde verkligen att jag hade tagit i när jag bokade tiden, för jag tyckte det var bättre att vänta en stund på en cykel än att missa tiden.
Det var proppfullt med folk nu och det var svårt att komma till att se och än mindre att fotografera. Förstår verkligen varför folk rekommenderar att komma när parken öppnar.
Jag gick för att hämta cykeln och hade först tänkt cykla till tulpanfälten vi körde förbi med bussen, men de utmarkerade rutterna gick åt andra hållet å tog det istället. Det fanns ett litet fält sidan om parkeringen, som jag tittade på. Sedan kom jag till Kasteel Keukenhof, ett gammalt lantgods från 1642. Gick in och tittade på detta och den trevliga parken.

Cyklade sedan vidare och hoppades på att se både fina tulpanfält och någonstans att äta. Man kunde se att många fält hade utblommade tulpaner, men det fanns några kvar.
Stannade även till vid Tulip Experience, som erbjuder fält för turister där det är tillåtet att gå bland blommorna. Tittade bara på dem genom planket och cyklade sedan vidare och hittade några fält till.
När jag kom till Hillegom hade jag fortfarande inte fått i mig någon mat och efter ett stopp vid ett fält hyacinter nådde jag The Tulip Barn, som också är tulpanfält för turister. Här hade man även en servering, så jag gick in och tog en cappuccino och en god morotskaka. Då var klockan halv fyra och det var snart dags att lämna tillbaka cykeln. Stannade till vid ett fält i närheten av Keukenhof och hade sedan tänkt se det sista jag sett från bussen, men vägen norr om parken verkade hittade jag inte och dem jag frågade hänvisade mig att köra runt om, vilket tog ännu längre tid och jag kom lite för sent tillbaka till cykeluthyrningen och kom därmed tyvärr inte till det sista fina fältet. Fick veta att de tydligen stängt vägen.

Det var en enorm kö till bussen tillbaka till Amsterdam, stod där i 65 min. och med facit i hand hade det gått snabbare att ta bussen till Haarlem eller Schiphol istället. Jag kände initialt att det var tur att jag inte hade en tid att passa, men med tanke på att det var bilkö och bussturen tillbaka tog en timme hade jag plötsligt bråttom till min bordsreservation. Kom fram till Europaplein kl 18:33 och bordet var bokat till kl 19. Hade tur med metron och spårvagnen, så jag hann snabbt tillbaka till hotellet för att byta om och ladda mobilen en liten stund. När jag kom ut igen hade det börjat regna, så jag fick gå tillbaka och hämta mitt paraply.
Sherpa är en nepalesisk-tibetansk restaurang med kök som påminner om det indiska. Det var en liten smal lokal och det var nog bra att jag bokat bord. Fick ett slags hårt bubbligt bröd med olika såser till. Beställde sedan en drink med mango och ananas och en rätt med kyckling i gräddig currysås med kokos och nötter. Till det basmatiris. Det var mycket gott och jag blev så mätt. Hade dock sett ut en dessert jag ville ha, kokosglass med grädde, ananas och romsås, så jag väntade en stund innan jag beställde in den.

Gick sedan tilllbaka till hotell och tog det lugnt en liten stund innan jag gick ut igen för att ta några kvällsbilder. Tog spårvagnen till Frederiksplein och gick till Magere Brug, Walter Suskindbrug och sedan hamnade jag på Rembrandtplein och Muntplein. Tänkte sedan ta spårvagnen tillbaka från Königsplein, men råkade gå en omväg dit.
Det var skönt att komma tillbaka till hotellet sedan.
Rijksmuseum och Singelgracht
Keukenhof
Keukenhof
Kasteel Keukenhof
Tulpanfält
Tulpanfält
Middag på Sherpa
Magere Brug
Felix Merites, Keizersgracht
Museumhuis Bartolotti, Herengracht
Beurspassage
Van Brienenhofje
Rijksmuseumtuinen
JORDAAN OCH KANALBÅTTUR
Amsterdam 2024-04-24


Vaknade innan klockan ringde, duschade, packade ihop och checkade ut vid 8. På schemat idag stod västra delen av innerstaden, med området som kallas Jordaan. Promenerade längs Keizersgracht och Herengracht och tittade på vackra hus. Stannade till i en affär och köpte en cappuccino och ett par croissanter, som jag åt på en bänk intill kanalen.

Sedan började det regna och jag fortsatte sedan mot det vackra shoppingcentret Magna Carta och Dam med Koninklijk Paleis, residens för kungafamiljen. Solen kom och gick, men det hade slutat regna i alla fall.
Fortsatte mot Beurspassage, men fastnade på Primark först. Provade lite kläder och köpte till slut en regnjacka. Butikens utgång ledde till passagen, som är vacker med takmålningar och takkronor.

Gick vidare mot Brouwersgracht och gick sedan längs Prinsengracht och tittade in på Van Brienenhofje, en av Amsterdams lummiga gamla innergårdar. Fortsatte till den pittoreska kanalen Egelantiersgracht och Bloemgracht innan jag återvände till centrum för att besöka Amsterdams Begijnhof. Till skillnad från dem jag besökte i Belgien var denna mer turistig med vakter vid ingången och bommar som stoppade en från att gå runt hela området.

Jag hade tänkt åka på en kanalbåttur med Captain Jack, som erbjuder små öppna båtar med trevliga guider, kl 13 och började gå mot Rijksmuseum där båten utgår ifrån. När jag kommit fram till Muntplein kände jag att jag nog inte skulle hinna med den avgången, så jag tog det lite lugnt och tittade runt lite på Bloemenmarkt när jag ändå var där. Köpte med mig två påsar tulpanlökar.
Hade försökt hitta en toalett ett längre tag och funderade på att stanna till och äta något snabbt, men det slutade med att jag gick tillbaka till hotellet och gick på toaletten där.
Funderade på att boka båtturen kl 14 online, men istället valde jag att gå dit, vilket var tur för det visade sig att turen var inställd eftersom det skulle bli mer regn. Istället erbjöd de en tur med systerföretaget Flagship, som är större båtar med tak och turen är bara en timme istället för en och en halv. Priset var dock 22 euro istället för 40. Jag blev besviken, men bestämde mig för att åka med ändå, annars skulle det inte bli någon tur alls. På den andra turen ingick snacks och drinkar, men här fick man betala.
Vi var i alla fall bara tre personer och jag hade möjlighet att sitta utomhus om jag ville, vilket jag också gjorde med paraplyet i högsta hugg. När solen tittade fram stod vi alla fem längst bak i båten och småpratade.

Turen gick längs längs Prinsengracht, under Magere Brug och Blauwbrug och vände sedan tillbaka och körde längs Herengracht, där vi passerade Seven Bridges viewpoint, där man kan se sju broar på rad. Har varit där tidigare, men det går inte att se dem alla från kajen. Svängde in på Leidsegracht, förbi mitt hotell och tillbaka till Rijksmuseum.
På slutet började regna ännu mer och den australiensiska guiden kallade oss hans tappraste gäster.
Lämnade båten och hade lite tid över innan det var dags att åka till flygplatsen, så jag gick till Rijksmuseum. I passagen genom museet stod en tjej och sjöng vacker opera. Lyssnade på henne en stund och gick sedan till Museumplein på andra sidan. Direkt bakom museet fanns Rijksmuseumtuinen, en vacker trädgård med dansande fontän, blomrabatter och ett café.
Började gå tillbaka till hotellet och spanade in mot Vondelpark, som jag tyvärr inte hunnit besöka, men det får sparas till en annan gång.

Strax efter klockan 16 hämtade jag min väska och gick tillbaka till Leidseplein för att hoppa på spårvagnen. Det blev den som gick till Lelylaan station, där jag sedan bytte till tåget mot Schiphol. Mitt 3-dagarskort gick ut under natten, så jag betalade genom att blippa kreditkortet vid in- och utgång.

Framme på Schiphol letade jag efter säkerhetskontrollen, men insåg sedan att jag först skulle kolla upp vilken gate jag skulle till. Försökte hitta en restaurang, men det är rätt dåligt utbud, det mesta är sandwichbarer eller snabbmatsrestauranger. Ville gå till en irländsk pub, men den visade sig vara på andra sidan passkontrollen, så det blev tråkigt nog Burger King till middag.

Flyget visade sig försenat och avgick kl 19:17 istället för 18:35. Lyfte från den bortre banan och transporten dit tog 20 min. Landade sedan i Köpenhamn drygt en timme försenade.Magna CartaKoninklijk Paleis, DamEgalantiersgrachtBegijnhofBloemenmarkt och SingelgrachtLeidsegracht möter HerengrachtMitt hotell vid Leidsegracht/Singelgracht