- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Mina resor - Mexico.
Mexico är oerhört rikt på kultur och historia, i synnerhet lämningarna efter de mäktiga azteker- och mayarikena i södra delen av landet.
Men mest populärt är landet för sina fantastiska sandstränder, både längs Stilla Havs-kusten och Karibiska Havet. Det har varit amerikanernas Kanarieöar i decennier, vilket främst märks i Cancún som mer liknar en badort i Florida än i Mexico.

Resedagbok
RIVIERA MAYA 2016
Jag och och maken åker på en badresa längs Riviera Maya på Yucatanhalvön.
Läs mer
     
     

Platser   Boende
CANCÚN (Antal dagar: 2)
Cancún är det ultimata semestermålet för barnfamiljer eller äldre par som vill ha bekväma resorts med stora pooler och all inclusive. Cancún består dels av själva staden, som grundades 1970 och har omkring 730 000 invånare, dels Zona Hotelera, den 7-formade strandremsan som kantas av enorma resorter, amerikanska kedjerestauranger, stora shoppingcenters och nattklubbar. Däremellan ligger den stora lagunen Laguna Nichupte med sitt rika djurliv.
Strandremsan består av kritvit finkornig sand och knallturkost vatten. Den norra delen (toppen av 7:an) har lugnt vatten och längs den västra sidan är vågorna höga, vilket gör att många håller sig till poolerna.
För att ta sig till och från flygplatsen kan man antingen boka en shuttle eller ta ADO-bussen till Cancúns busstation (72 pesos) och sedan lokalbussen till Zona Hotelera (10,50 pesos). Bussarna går nästan oavbrutet längs hela sträckan, vilket gör att det är lätt att ta sig runt.
Betyg: 6

ISLA MUJERES (Antal dagar: 2,5)
En avlång populär turistö strax norr om Cancún. Man kommer hit med färja, antingen från Gran Puerto (4 km norr om Cancúns busstation) eller från Cancúns Hotel Zone. Det senare alternativet är dock mycket dyrare än det första. Färjan lägger till i den södra delen av Playa Norte, där de flesta turister hamnar. Den fantastiska sandstranden Playa Norte sträcker sig längs öns nordspets och kantas av palmer, hotell och strandrestauranger. Det är underbart att bada här och vattnet är lugnt. Längs Avenida Hidalgo ligger massvis av turistbutiker, restauranger och barer.
Det är taxi som gäller om man vill ta sig runt på ön. Ungefär mitt på ön ligger huvudstaden där de flesta av öns invånare bor. Längst i söder kan man besöka öns klippiga sydspets, Punta Sur, var man anlagt gångstigar med magnifik utsikt. Här finns också en fyr och en skulpturpark.
Inte långt härifrån ligger Garrafon Natural Reef Park, en slags temapark där man kan snorkla, åka zipline, paddla kajak och simma med delfiner.
Betyg: 8

VALLADOLID
(Antal dagar: 1,5)
Valladolid är en mysig gammal kolonial stad med sina karaktäristiska färglada hus. Det är dock som bas för utflykter i närområdet som gör staden så bra. 44 km ligger västerut ligger Mexicos mest kända mayaruiner, Chichen Itza, som man kan nå med både buss och colectivo (gemensam taxi). Ett tips är att vara här redan när de öppnar; fram emot förmiddagen är stället fullt av souvenirförsäljare och de stora turistgrupperna från Cancún börjar dyka upp.
27 km norr om Valladolid ligger mayaruinerna Ek Balam, som är mindre och inte är lika utgrävt, men är heller inte så fullt av folk.
Kring Valladolid finns också ett flertal cenotes, underjordiska kristallklara sjöar som man kan bada i. Inne i staden ligger Cenote Zací och 7 km sydväst ligger två intill varandra, Samula och Xkeken, båda mycket sevärda. Intill en historisk hacienda, 5 km sydväst om Valladolid, ligger vackra Cenote San Lorenzo Oxman, som har en stor fördel i att den inte får så många besökare.
Desto mer välbesökt är Cenote Ik Kil, 3 km väster om Chichen Itza. Den är mycket vacker, men upplevelsen förstörs lite av det stora antalet besökare.
Betyg: 5

TULUM (Antal dagar: 4,5)
Liksom Cancún består Tulum av en stadskärna, Pueblo, och en Zona Hotelera. Tulum Pueblo är en liten trevlig stad med bra restauranger och pubar. Då det är betydligt billigare att bo här är det ett bra alternativ till de dyra hotellen längs stranden, även om det är 5 km bort (ta taxi eller hyr cykel). Vill man göra mycket utflykter i området, men slippa att hyra bil, är det en bra bas då både bussar och colectivos utgår härifrån.
Men det är något speciellt att bo i en bungalow på stranden, bara några steg från det turkosa havet. Elledningar har inte dragits ut till Zona Hotelera och hotellen och restaurangerna drivs av generatorer, vilket säkerligen är en anledning till att det är så dyrt här. Även det enklaste pensionatet kostar drygt 1 000 kr/natten och de finare hotellen kan kosta uppemot 10 000 kr/natt. Priserna på mat och dryck är också mycket dyrare här än inne i centrum.
Stranden är dock ljuvlig och ju längre söderut man kommer desto vackrare, mer öde och oförstörd blir den.
Längs Zona Hoteleras lilla grusväg hittar man oerhört romantiska restauranger, där man sitter bland palmer under den öppna stjärnhimlen, med endast levande ljus och lyktor som ljuskälla.
Förutom stranden är Tulums största sevärdhet dess mayaruiner, som ligger intill havet 4 km norr om centrum. Även här gör man bäst i att komma tidigt innan de stora grupperna anländer. 47 km väster om Tulum ligger Cobá, en annan antik mayastad, som är sevärd om än inte lika välbevarad som t.ex. Tulum och Chichen Itza.
Kring Tulum finns också flera cenotes, t.ex. Grand Cenote (5 km nordväst), Carwash (9 km nordväst) och Dos Ojos (24 km norrut).
18 km norr om Tulum ligger Xel-Ha Park som består av ett inlopp och en naturlig lagun med tropiska fiskar och underjordiska grottor. Man kan snorkla, dyka och simma med delfiner. Det finns också ett sköldpaddsreservat.
Ytterligare 2 km norrut ligger Playa Xcacel, en orörd strand som även fungerar som reservat för havssköldpaddor. Här finns inga faciliteter och absolut inga hotell, vilket är en raritet längs stränderna på Riviera Maya. Här finns även en liten cenote i södra delen av stranden. Ytterligare 9 km norrut ligger Akumal, en bukt med några större resorter. Hit kommer man för att snorkla med de många havssköldpaddor som kommer hit för att beta i sjögräset. Det är helt gratis och man ska akta sig för folket som går runt på stranden och påstår att man måste hyra flytväst eller snorkla med en guidad tur. Inget av detta är sant och det är bara att ignorera dem. Hit bör man också komma så tidigt som möjligt, då det är färre människor och klarare vatten.
Betyg: 10

PLAYA DEL CARMEN (Antal dagar: 5)
Playa del Carmen är Riviera Mayas största turistort efter Cancún, även om hotellen inte är lika stora och höga. De flesta restauranger, barer och butiker ligger längs den långa turistiga gågatan Quinta Avenida, ett par kvarter från stranden. Playa del Carmens strand har påverkats rejält av erosion, på flera ställen är stranden bara en smal remsa och på några har den helt försvunnit.
Den bästa sträckan i centrala Playa del Carmen är Playacar, direkt söder om färjepiren (Calle 1 Sur).
Kring Playa del Carmen finns massor att se och göra. 10 km söderut ligger Xcaret Eco Park, en naturtemapark med strand, mayaruiner och djur som fåglar, fjärilar, sköldpaddor och manater. Man kan också simma med delfiner, snorkla i ett korallrev och se shower och en rekonstruerad mayastad.
Inte långt från Xcaret ligger Rio Secreto, en underjordisk flod och grotta med magnifika stalagmiter och stalagtiter.
Från centrala Playa del Carmen kan man ta snabbfärja (det finns tre rederier) till ön Cozumel där de stora kryssningsbåtarna lägger till. Cozumel har vackra stränder och fantastisk dykning och snorkling. För att ta sig runt är det bäst att hyra en bil.
Det är lätt att ta sig till Playa del Carmen. Från flygplatsen kör ADO direktbussar hela dagen och kvällen och med colectivos kan man lätt ta sig runt i både stan och utanför.
Betyg: 7
  IXCHEL BEACH HOTEL, ISLA MUJERES
(Antal nätter: 3)
Trevligt lägenhetshotell som ligger mitt på öns mest populära strand. Vi bodde i det billigaste rummet som är rymligt med två dubbelsängar, garderob, AC, safetybox och TV. Wifi och dricksvatten är gratis. Balkong ingår bara i de dyrare rummen, men från loftgången utanför rummet är nästan som en balkong. På stranden ingår handdukar, solstolar och parasoll och baren serverar lunch och drinkar som betalas vid check-out. Bakom hotellet sträcker sig öns huvudgata med restauranger och barer.
Kontakt: Playa Norte. Tel: +52 998 999 2010.
E-mail: reservation@ixchelbeachhotel.com
Webbsida: www.ixchelbeachhotel.com
Betyg hotell: 9    Betyg läge: 10

INTERCONTINENTAL PRESIDENTE, CANCUN (Antal nätter: 2)
Lyxhotell som ligger på Hotel Zones norra kust som, till skillnad från den långa östkusten, inte har några vågor. Centrum med nattklubbar och restauranger ligger 1,5 km ifrån hotellet, vilket gör att det är lugnare här. Hotellet har en mysig tropisk trädgård med palmer, två stora pooler och poolbar. Utanför finns en härlig bred strand som smalnar av till ingenting 500 m österut. Från strandens solstolar kan man beställa drinkar och mat. Hotellet har restauranger och gratis wifi. Rummen är moderna och snygga med AC, minibar, platt-TV och jättesköna sängar.
Kontakt: Boulevard Kukulcan km 7.5, Zona Hotelera.
Tel: +52 998 848 8700.
Webbsida: www.ihg.com/intercontinental/hotels/gb/en/ cancun/cunhc/hoteldetail
Betyg hotell: 10    Betyg läge: 8

LA AURORA HOTEL COLONIAL, VALLADOLID
(Antal nätter: 1)
Trevligt hotell i kolonialstil i centrala Valladolid. Rummen kantar en vacker innergård med en stor pool i mitten. Rymliga och rena rum i äldre stil. På taket finns bubbelpooler, solstolar och bar. Check-out är så sent som kl 13:00, vilket är bra om man vill göra en halvdagsutflykt och slippa checka ut först. Det erbjuds dock bagageförvaring.
Kontakt: Calle 42 No. 192 x 35 y 37.
Tel: +52 985 856 1219.
Betyg hotell: 8    Betyg läge: 9

MAISON TULUM HOTEL, TULUM
(Antal nätter: 2)
Mysigt och traditionellt hotell i centrala Tulum med kort gångavstånd till restauranger och busstation. Rummen är lite gamla, men färgglada, rymliga och rena. De har AC, kylskåp och rejäla garderober. Hotellet har en underbar innergård med massor av palmer och andra tropiska växter. På taket finns en mysig takterrass. Ägaren är trevlig och hjälpsam. Det finns ett café var man kan köpa frukost.
Kontakt: Calle Alfa Norte/Calle Sagitario Ote.
Tel: +52 984 871 2643. E-mail: info@maisontulum.com Webbsida: maisontulum.com
Betyg hotell: 8    Betyg läge: 9

PLAYA XCANAN, TULUM
(Antal nätter: 3)
Enkelt och litet guesthouse direkt på stranden i vackra södra delen av Tulums Hotel Zone. Eftersom det bara finns sju rum blir det inte trångt och man behöver inte bråka om hängmattorna och solstolarna. Ägaren Fabio är en glad och underbar person som gör allt för sina gäster. Rummen är fräscha, men enkla och trycket i duschen lite lågt. Eftersom elen drivs av generatorer finns varken kylskåp eller AC, men wifi finns överallt och är gratis. En god frukost med omelett, bröd, Nutella, frukt och kaffe ingår. Inom gångavstånd finns flera bra restauranger.
Kontakt: Carretera Tulum-Boca Paila Km 8,5, Zona Costena. Tel: +52 1984 801 2470.
E-mail: info@xcanan.com Webbsida: xcanan.com
Betyg hotell: 8    Betyg läge: 10

HOTEL MAGIC BLUE, PLAYA DEL CARMEN
(Antal nätter: 5)
Supermysigt hotell som består av 2- och 3-våningsträhus med palmbladstak och terrass med soffa och hängmatta. Husen ligger kring en oas med palmer och tropiska växter samt härlig pool med solsängar och poolbar. Rummen är moderna, rymliga och fräscha med minibar, platt-TV, safetybox och AC. Wifi och en diger frukost ingår. Endast en gata från huvudgatan Quinta Avenida och busstationen ligger ett kvarter bort.
Kontakt: Avenida 10 Norte. Tel: +52 984 873 2017.
E-mail: reservaciones@magicresortgroup.com
Webbsida: www.hotelmagicblue.com/en
Betyg hotell: 10    Betyg läge: 8