- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Mexico.

CANCÚN, VALLADOLID OCH RIVIERA MAYA

26 NOVEMBER - 13 DECEMBER 2016

Ser man bilder från Yucatanhalvön blir man såklart sugen på att resa dit - även om det är och länge varit väldigt turistigt. Det finns många fina stränder och platser att se och det är svårt att bara välja ut några få. Det blev jag dock tvungen till och städer som Mérida och öar som Isla Holbox fick hoppas över denna gång.
Det är definitivt en charterdestination, men då är man ju låst på samma plats så vi flög reguljärt och bodde på flera olika ställen. Det är inga långa avstånd, men ändå svårt att verkligen få något ut varje plats genom att bara göra dagsutflykter.

Fler bilder från resan: Del 1 och del 2

 
UTGIFTER SEK
Flygbiljett
Boende
(16 nätter)
Mat
Transporter
Inträden

Bankavgifter


Totala kostnader
6 917
8 236
4 958
850
703
100


21 764
OBS!
Frukost ingick på två hotell, dvs 8 av nätterna. Transporter inkluderar buss mellan städerna samt taxi och colectivo i städerna. Vi betalade endast med kontanter och bankerna i Mexico tar ut en avgift för alla kontantuttag, vilka visas separat. 

VIVA MÉXICO!
Isla Mujeres 2016-11-26

Det blev en tidig morgon. Åkte hemifrån kl 04:30 och ställde oss i kön vid Air Berlins bagdrop. Stämningen var lite orolig. Framför oss stod en som påstod att hon skulle checkas in snabbt för hon hade bråttom (vi skulle ju alla med samma flyg...) och en som inte checkat in "för Air Berlin fanns ju inte på automaterna". Som om det skulle ge en rätt att ställa sig i bagdrop-kön, då skulle ju alla kunna stå där. Vi släpptes före dem i kön, men då dök en annan man upp som beklagade sig och sa skulle de inte hinna "för de ska hela vägen till Havanna!" Som om slutdestinationen hade någon som helst betydelse! Jag kände mig tvungen att bryta in lite och sa att han skulle ta det lugnt och att han kommer att hinna. Detta för att jag jobbar på flygplatsen och vet att en kö oftast försvinner på en kvart.

Efter att vi passerat säkerhetskontrollen gick vi upp till loungen där vi åt en mumsig frukost. Första sträckan gick till Düsseldorf där vi hade en timmes väntan på flyget till Cancun. Jag lyckades som tur var byta till en fönsterplats på SAS Service desk igår så nu satt vi där det bara fanns två säten och jag fick titta ut.

Det var en lång flight på drygt 11 timmar. Jag hittade inte nån intressant film så jag lyssnade på Andrea Bocelli. Blev serverade lunch som var sådär. Senare fick vi en måltid till som smakade bättre. Tittade på nya Tarzan-filmen strax innan vi landade vid 14-tiden.
Det var en del flyg som landade samtidigt, men kön till immigrationen var ändå inte så lång. Fick stå och vänta på bagaget en bra stund dock.
När vi kommit ut genom tullen kom man ut bland alla shuttle-vans. Jag hade läst att man skulle gå till vänster för bussen till Cancun så vi gick dit. En man visade var vi skulle vänta, men jag gick för att hitta disken där man köper biljetter. Såg en buss längre bort så vi gick dit och väntade på nästa. Men det kändes ändå inte rätt för jag visste att det skulle finnas en disk. Jag gick iväg för att leta igen och frågade inne på flygplatsen, men ingen visste. Till sut hittade jag en som visade mig rätt och det visade sig att det var vid shuttle-vansen! Jag gick bort för att köpa en biljett, men fick en till en buss som skulle gå precis då. Fick lämna tillbska den igen efter att jag förklarat att jag måste hämta man och väskor. Skyndade iväg igen, men hann såklart inte med bussen. Nästa skulle komma 20 min. senare, men det tog över en halvtimme. Det kändes irriterande att vi spillt så mycket tid i onödan där!

Bussen körde till Cancuns busstation där vi tänkte åka vidare med buss eller taxi till Isla Mujeres-färjan. Såg en buss, men vi stod på fel sida så vi gick över gatan och försökte hitta rätt hållplats, men vi såg den inte och när en taxi frågade om vi ville åka med nappade vi på det.
Nästa avgång skulle gå halv sex, en kvart senare, och vi köpte en tur- och returbiljett. Solen gick ned under färden som tog knappt 30 min. När vi kom fram promenerade vi mot Playa Norte, på öns norra sida, där vårt hotell, Ixchel Beach Hotel, ligger. Fick rum på 6:e våningen med jättefin utsikt, både från fönstret och från loftgången utanför dörren. I huset mittemot kan vi se härliga takterrasser med jacuzzi och loungemöbler. Ser så mysigt ut.

Vi hade egentligen tänkt bada när vi kom fram, men eftersom vi förlorat ungefär en halvtimme på transport hann vi inte innan det blev mörkt. Istället gick vi en längs Playa Norte och en liten runda på stan, framför allt längs huvudgatan Avenue Hidalgo där restauranger, barer och souvenirbutiker ligger på rad. Det var inte så lätt att välja var vi skulle äta. Det blev till slut ett argentinskt steakhouse där vi beställde mixed grill för två och varsin cocktail. Det mesta av köttet smakade bra, men tillbehören var lite tråkiga.
Efter maten gick vi direkt tillbaka till hotellet eftersom vi var extremt trötta efter den långa dagen.


Soluppgång från flyget till Düsseldorf
Hamnen på Isla Mujeres
Utsikt över Playa Norte och Ixchel Beach Hotel från vårt rum
Jag med mixed grill och cocktails


Playa Norte


Jag med frozen cocktails
PLAYA NORTE
Isla Mujeres 2016-11-27

Vi vaknade såklart tidigt och väntade på att solen skulle gå upp vid 7. Tog oss ner till stranden och promenerade i den underbart mjuka sanden längs vattnet bort till nordöstra udden och vidare längs östkusten där vi stod och tittade på solen från klipporna.

Sedan gick vi tillbaka till hotellet och tog med oss kaffe upp på rummet och drack med medhavda knäckebröd på loftgången utanför vårt rum. Utsikten därifrån är fantastisk.
Vi tog på oss badkläderna och tog en promenad mot centrum, ut till hamnen och längs Playa Centro där vi såg några mysiga beach clubs. Vi nådde nordvästra udden och fortsatte tillbaka till Playa Norte där vi lade oss på hotellets solstolar. En i personalen gick och hämtade en parasoll till oss. Hoppade i vattnet direkt och det var jättehärligt. Kristallklart med samma vita mjuka sand på botten.
Pratade med två amerikanska systrar i 60-årsåldern som är stamgäster här. De imponerades av att vi hade så mycket semester i Sverige o ch att vi lyckades hitta hotellet utan att gå via en resebyrå. Jag förstod inte helt det svåra med det.

Vid middagstid beställde vi lunch från solstolen. Det blev varsin mojito och jag tog nachos med pico de gallo och Andreas ett enormt fat gratinerade nachos med bönsås, ost och pico de gallo. Det smakade fantastiskt.
Vi gick en promenad längs stranden bort till den östra udden igen. Det är verkligen en fantastisk strand, men totalintrycket förstörs lite av de barriärer som byggts upp för att förhindra sanderosionen.

Vid 17-tiden gick vi upp på rummet igen, duschade och bytte om, innan vi återvände till Playa Centro för att titta på solnedgången.
Efteråt gick vi tillbaka till Playa Norte. Vi hade tittat på en mysig strandrestaurang dagen före och nu när vi stod där igen bestämde vi oss för att äta där. Fick ett bord på verandan intill sanden och beställde först varsin god drink med curacao i. Sedan valde jag att äta stora grillade räkor med grönsaker och klyftpotatis och Andreas åt lax med saffransris. Det var jättegott.
Vi var extremt trötta efter maten men lyckades ändå ta oss till en trevlig takbar på huvudgatan för ännu en drink till levande musik. Det blev enorma glas frozen mojito respektive frozen margerita. Vi var tveksamma till om vi skulle klara dricka upp dem, men det gick bra.

Sedan var dock vår energi slut och vi gick tillbaka till hotellet.


Utsikt från loftgången utanför vårt rum

Mexikansk lunch på stranden

Solnedgång över Playa CentroJag i baren på Villa La Bella

Solnedgång över Playa Norte
PUNTA SUR
Isla Mujeres 2016-11-28

Vaknade återigen vid halv sex på morgonen, men fick i alla fall vänta in soluppgången innan vi kunde hitta på något. Åt frukost utanför rummet igen och tog sedan en taxi till Isla Mujeres sydligaste udde, Punta Sur. Där finns en stigar längs klipporna och utsikten är fantastisk. Spenderade ett par timmar där och promenerade sedan vidare längs västkusten mot öns centrum. Hade hoppats på andra trevliga utsiktsplatser, men det var mest villor i vägen. När vi nått staden gick vi över till östkusten där det är fri vy över det turkosa havet och de rasande vågorna. Vårt nästa stopp blev Villa La Bella, ett litet pittoreskt hotell/bar som är känd för sin Pina Colada och skylten utanför som lyder "Beer so cold it'll make your teeth hurt".
Vi slog oss ned på ett par däckstolar invid poolen och beställde såklart varsin Pina Colada. Den kom i en mugg som såg ut som en kokosnöt med ananas på kanten och riven kokos ovanpå. Den smakade verkligen himmelsk och läskande i värmen.

Vi tog en taxi tillbaka till hotellet, bytte om till badkläder och satte oss på en beach club på Playa Centro. Där blev det varsin cocktail till och så delade vi en räkceviche. Mycket gott. Vi tog ett långt dopp där och gick sedan tillbaka till vår egen strand och badade där också.

När solen gick ned gick vi en tur på stranden och tog några bilder. En av strandbarerna hade en bröllopsfest.
Jag tog ett sista dopp innan vi gick upp för att duscha och byta om. Vi gick upp och nedför huvudgatan ett par gånger innan vi bestämde oss var vi skulle äta. Det blev en asiatisk-karibisk restaurang med en meny som skiljde sig lite från andra. Andreas tog en öl och fisktacos och jag tog ett glas rött vin och en kycklinggryta med cashewnötter, zucchini, chili, vitlök ingefära och jasminris. Mycket gott!

Vi avslutade med en mojito i baren sidan om.


Punta Sur, Isla Mujeres sydligaste udde


Playa Centro


Skönt i vattnet!

Jag med god mat på stranden

Jag i Cancun

Andreas på Chili's
RESORTLIV
Cancun 2016-11-29

Det blev dags att lämna vackra Isla Mujeres. Vi packade väskorna, åt samma frukost med kaffe och knäckebröd, checkade ut och gick sedan till hamnen. Tog färjan som avgick klockan 9. Sedan var vår plan att åka till busstationen och köpa biljett till vår nästa destination. Taxichaufförerna var snabbt på oss, men vi fortsatte till hållplatsen på andra sidan gatan, antingen för atth hoppa på en buss eller för att få ned priset på taxiresan. När vi stod där var det en taxichaufför som erbjöd sina tjänster och vi förhandlade ner priset från 100 pesos till 60. Sist kostade resan 50 pesos, så vi var nöjda, speciellt med tanke på att jag läst högre priser på Internet.

Vi gick in för att köpa biljetter och sedan hoppade vi på lokalbussen till Cancuns Hotel Zone där vi ska bo i två nätter. Jag var verkligen i valet och kvalet om vi ens skulle besöka Cancun, men eftersom sanden ska vara så vit och finkornig och vattnet så fantastiskt turkost, och för att jag faktiskt gillar amerikanska kedjerestauranger och färgglada shopping malls i spansk stil, så bestämde jag att vi skulle åka hit i alla fall. Dessutom behövde Andreas bo på ett IHG-hotell för att behålla sina poäng. Så vi bokade två nätter på Intercontinental Presidente som ligger på norra sidan av den 7:a-liknande landtungan.

Vårt rum var nästan klart då vi kom fram strax efter 10 så vi gick en liten runda vid poolområdet och på den vackra stranden innan vi fick nycklarna. Vårt rum ligger på andra våningen på havssidan och vi kan skymta havet bakom palmerna. Det är ett jättefint och modernt rum och duschen har ett fönster in till sovrummet och i sin tur till det stora fönstret ut mot havet. Sängen är också underbart skön.

Vi tog på oss badkläder och åkte först upp i hissen till översta våningen i det höga tornet för att se om man kunde se ut. Det kunde man och utsikten var magnifik.
Sen gick vi ned till stranden och lade oss i en solstol. Vi längtade efter ett bad och hoppade i ganska omgående. Sanden och vattnet påminner mycket om Playa Norte på Isla Mujeres. Det var knappt några människor där, varken på stranden eller i poolområdet, vilket var skönt. Från hotellen längre bort hörde vi partymusik och rop från folk som spelade volleyboll i vattnet.

Vi började bli hungriga och beställde varsin cocktail och räk- respektive kycklingfajitas. Det var fantastiskt gott.
Efter maten tog vi en promenad bort mot de andra hotellen. Där var det mycket smalare strand och mycket mer folk. Solstolarna fick knappt plats. Ju närmare udden vi kom desto större blev hotellen och partystämingen högre. När vi blev varma gick vi tillbaka och hoppade i vattnet igen.
Innan vi gick upp på rummet igen låg vi i poolen en stund och njöt. Poolen har även integrerad stenplatå med hål för jacuzzi.

Jag hade sett ut tre restauranger vi kunde äta på, två av dem för sitt fina Tripadvisor-betyg. Vi valde den ena och hoppade på bussen till Westin Resort där jag den enligt Google maps skulle ligga. Vi gick runt på poolområdet, men hittade inget. Det var dock ett fantastiskt område med broar, infinitypool och swim-in bar. Till slut frågade vi concierge var den fanns och de sa att den låg på grannhotellet. Så vi gick dit och blev visade dit av en anställd, som uppenbarligen trodde att vi bodde på hotellet. När restaurangen sedan fick veta att vi inte bodde där var det inte säkert att vi kunde få ett bord. Men de kom fram till att det gick bra om vi beställde den fasta menyn för US$65. Det tyckte vi lät lite mastigt så vi gick därifrån igen.
Mittemot hotellet ligger shoppingcentret La Isla Shopping Village så vi gick dit istället för att se vad där fanns. De hade t.ex. amerikanska kedjan Chili's, som jag älskar, så vi gick dit. Det blev ännu en cocktail och så valde jag revbensspjäll och Andreas tilapiafisk med mango-chilisalsa. Det smakade bra.
Efteråt delade vi en fantastisk Red Velvet-tårtbit från Starbucks. Vi gick också en runda bland kanalerna och marinan på det trevliga centret innan vi tog bussen tillbaka till hotellet. Där vägen svänger ligger de flesta nattklubbar och andra nöjeskomplex samlade så där var det party och dans på gatorna och trottoarerna. Vi förstod då sambandet med partystämningen vi sett tidigare under dagen på hotellen intill.

Sen var det dags att krypa ner i den sköna sängen!


Stranden vid Intercontinental Presidente

Vårt rum på Intercontinental Presidente

Vy från Intercontinental Presidente

Poolen vid Intercontinental Presidente

La Isla Shopping Village


Jag i vågorna

Andreas med Bloomin' Onion på Outback Steakhouse
CANCUN
Cancun 2016-11-30


Idag vaknade vi för en gång skull när solen redan gått upp. Tog på oss badkläder, gick ner till poolområdet och hämtade ett par handdukar och promenerade bort till Starbucks en bit längre bort på gatan. Det blev varsin Crème brûlée-latte, croissant, muffins och citronkaka. Åt på uteserveringen intill och promenerade sedan vidare till Playa Chac-Mool som ligger strax efter krönet på 7:an. Stranden var nästan helt folktom, men det var också röd flagg. Vi hoppade i vattnet, som hade enorma vågor, men de var relativt mjuka och lätta att stå emot.
Stranderosionen här på Cancuns östra kust är omfattande och det hade bildats höga platåer som man fick hoppa ned ifrån för att nå vattnet. Det gjorde också att det var relativt långgrunt eftersom sanden lagt sig i vattnet istället för på land. Man ville dock inte gå för långt ut med tanke på vågorna och underströmmarna. Man blev helt andfådd av badet och jag saknade att bara ligga och flyta och ha kroppen under vattnet. Det var dock inte möjligt om man inte vill dränkas när vågorna slår in varannan sekund.

Efter några timmar gick vi tillbaka till vägen för att åka vidare till nästa strand. Gick först in i en butik och köpte dricka. Tog bussen söderut, nästan så långt man kan komma och hoppade av vid Playa Delfines som är en större offentlig strand utan stora och höga hotell. På andra sidan låg en fin golfbana och Andreas blev sugen på att spela. Man får en fin vy över stranden från den högre belägna vägen. För övrigt liknar stranden dock resten av Cancuns Hotel Zone-kust.
Vi stannade för ett bad och började känna oss lite för solbrända, vi hade inte haft tillgång till skugga på hela dagen. Tog bussen norrut igen och stannade vid La Isla Shopping Village. Gick ännu en liten runda på vackra Westin Resort och gick sedan in på shoppingcentret. Blev lite sugna på något att dricka och satte oss på en bar vid en av kanalerna där vi fick 2 för 1-cocktail. Det blev en mango- och en jordgubbsmojito. Gott!

Vi hoppade på bussen och åkte hem till hotellet. Jag längtade efter ett bad där man bara kan ligga och flyta så vi gick ut på stranden och badade tills solen började gå ned. Innan vi gick tillbaka till rummet tog vi en promenad västerut på stranden. Där ligger en lång rad med lyxvillor, den ena mer häpnadsväckande än den andra.

Efter en dusch och klädombyte hoppade vi på bussen och åkte till Outback Steakhouse, en gammal favorit sedan länge. Jag har också längtat efter deras "Bloomin' Onion" (enorm friterad panerad lök skuren som en blomma) sedan vi åt den i Dubai för knappt två år sedan. Då åt vi möjligtvis halva, målet den här gången är nästan hela. Vi började med varsin cocktail och högg in på löken. Under tiden funderade vi på maten. Det blev då varsin oxköttbit. Till det fick jag bakad sötpotatis och potatissoppa och Andreas chimichurriris och ceasarsallad. Vi beställde även in ett glas rött vin som vi delade.
Vi lyckades inte äta riktigt hela löken, men den här gången tog vi den i alla fall med oss så att vi kan äta resten senare.

Mätta och trötta tog vi bussen tillbaka. Imorgon ska vi röra på oss igen.


Playa Chac-Mool, Cancun
Playa Delfines, Cancun
Intill lagunen vid La Isla Shopping Village
Solnedgång utanför vårt hotell


Cenote Samula

Cenote Xkeken

Jag på Restaurang Conato 1910
VALLADOLID
Valladolid 2016-12-01


Vi fick gå upp tidigt eftersom vi skulle ta bussen till Valladolid kl. 08:45. Det var svårt att lämna sängen för den var så skön!

Vi tog lokalbussen, men fick betala mer den här gången. Kanske för att vi hade bagage, men det behövde vi inte betala för sist.
Vi kom fram till stationen redan kl. 8 och funderade på om vi skulle försöka boka om till avgången kl. 08:10, men vi struntade i det och åt lite istället, bl.a. lökblomman från igår.
Bussen var fin och sätena mjuka och sköna, men det var också en 1:a-klassbuss. Det enda som saknades var wifi.

Staten Yucatán är tydligen en timme efter Quintana Roo så klockan var bara 10 när vi kom fram. Gick några kvarter till vårt hotell i kolonialstil, byggt som en ihålig rektangel med en pool i mitten och takterrass längst upp, mycket snarlik en marockansk riad.
Vårt rum låg vid poolens kortsida. Först fick vi en kommentar att check-in först var kl 15, men att vi kunde förvara bagaget i ett förråd så länge. Inga problem, sa vi. Men då sa hon att de ändå inte var fullbokade så vi kunde få rummet direkt! Och det var ju skönt.

Vi packade en liten väska till vår utflykt som skulle gå till några cenotes, underjordiska grottor fyllda med kristallklart vatten. Vi hade tänkt hitta en colectivo (gemensam taxi, som en buss i litet format), men vi hittade inte stället de skulle gå ifrån, trots att jag hade adressen. Till slut hittade vi ett annat ställe, där vi fick en taxi för 60 pesos (27 kr) så vi tog den.

Stället har två cenotes, Samula och Xkeken, och man kan köpa en kombibiljett för 100 pesos. Det var ganska kommersiellt med en hel del försäljare som säljer kläder och typiska turistsaker. Vi gick först till Samula som var jättevackert med ett litet hål i taket där solen strålade in. En stark lampa lyste också upp det klarblå vattnet. Andreas hoppade i och jag tvekade lite p.g.a. fiskarna, men det såg så skönt ut och jag var varm så jag hoppade i efter att Andreas skrämt bort fiskarna vid kanten. Det var superskönt och en häftig upplevelse.

Efter en stund gick vi bort till Xkeken, som var annorlunda. Här var taket lägre och hålet mindre. Den hade också mycket rötter och droppstenar från taket. Vi tog ett härligt bad här också.

När vi torkat lite i solen ovan jord försökte vi få tag i en taxi. Vi försökte förhandla fram samma pris som sist, men fick bara ner det till 70 pesos. Accepterade det och åkte tillbaka till Valladolid.
Gick in i en affär och handlade lite innan vi återvände till hotellet en kort stund. Tog en promenad i centrum som består av raka gator kantade av rader av färgglada hus. I parken framför katedralen spelade arméns musikkår så vi lyssnade en stund på dem. De var så duktiga. Kollade också in en restaurang, Conato 1910, som Lonely Planet rekommenderade. Den såg trevlig ut så vi bestämde oss för att äta där, men först gick vi tillbaka till hotellet och bytte om.

Restaurangen hade en intressant färgglad innergård med tavlor, skulpturer, en fontän och ett träd med lampor i. Menyn var också intressant. Andreas åt pasta med räkor och ananas i kokossås och jag åt kycklingfilé med potatismos och ananas i kokossås. Supergott! God focaccia och varsin cocktail blev det också. På vägen hem satte vi oss på en annan restaurang vid torget och tog en mojito och en Pina Colada. Sedan var vi helt slut och gick hem.


Utanför vårt rum på La Aurora Hotel Colonial

Typiska hus i Valladolid

Catedral de San Servasio, Valladolid

Restaurang Conato 1910


Templo del Jaguar,
Chichen Itza

Cenote Ik Kil

Cenote San Lorenzo Oxman

Innergården på Maison Tulum
CHICHEN ITZA
Tulum 2016-12-02


Klockan ringde kl. 6 eftersom vi ville vara vid Chichen Itza tidigt då det är avsevärt mindre folk. Vi behövde inte checka ut förrän kl. 13 så vi slapp packa ihop utan kunde bara gå. Gick till colectivo-stationen, men var lite tidiga så vi fick vänta en liten stund. När bilen kom väntade vi också en stund på fler passagerare, men det kom inga så vi körde i alla fall. Det hoppade dock på fler under färden som tog drygt 50 min. Vi kom fram alldeles lagom till de öppnade och var bland de första att komma in.
Hamnade först vid den stora pyramiden Castillo de Kukulcán, mer känd som El Castillo, som är imponerande välbevarad, i synnerhet två av sidorna.
Fortsatte runt i området och det hade inte hunnit komma mycket folk alls. Försäljarna höll på att sätta upp sina stånd med turistprylar överallt. Även om de inte stod precis intill ruinerna tar det ändå bort lite av magin med platsen.

På slutet tittade vi på den stora bollplanen, var mayafolket spelade ett märkligt bollspel, och Cenote Sagrado som är/var helig för mayafolket.
Det hade började bli en hel del besökare då vi gick därifrån vid halv elva. Vi hade bestämt att vi skulle besöka Cenote Ik Kil, som ligger 3 km från Chichen Itza, om vi hade tid över. Så vi förhörde oss om en taxi, men den första ville ha 100 pesos, vilket vi nekade, och började gå. Sen stannade en och bad om 70, vilket vi accepterade.

Ik Kil är extremt utvecklat, turistigt och populärt, men också väldigt vackert. Jag struntade i att bada för det var så mycket folk och själva badet såg inte så mysigt ut även om det var vackert med alla rötter som hängde nerför det ganska stora hålet i taket.
Vi stannade inte så länge eftersom vi skulle vara tillbaka kl. 13 för att checka ut. Gick ut på den stora vägen för att haffa en colectivo. Vi hoppades i alla fall att vi skulle ha en sån tur; och det hade vi för drygt 5 minuter senare kom en. Så vi hann lagom till check-ut. Lämnade sedan väskorna i förrådet och gick ut för att äta lunch. Valde ett annat mysigt ställe som Lonely Planet rekommenderade, Squimz. Där drack vi jättegoda smoothies, min var fantastisk med mango och kokos, och så åt jag kycklingfajitas och Andreas fisktacos.

Nästa aktivitet för dagen var ännu en cenote, San Lorenzo Oxman, som ligger vid en hacienda 5 km utanför Valladolid. Den rekommenderas av flera på Internet, framför allt för att den är vacker och nästan folktom. Vi frågade oss runt bland taxichaufförerna, den första sa 100 pesos, den andra visste inte vad det var och den tredje sa 70 pesos så det tog vi. Det var grusväg dit och vi undrade om vi var på rätt väg. Den sista biten var väldigt skumpig och stenig och den gamla bilen skramlade.
När vi kom fram var det ett amerikanskt par där, som vi pratade lite med. Det var mycket vackert och de hade en lian som man kunde svinga sig ned i vattnet med. Efter en stund kom några till och vi pratade länge med ett trevligt par från London.

Jag tog ett dopp i poolen på haciendan innan vi och London-paret blev körda till stan av en kille som jobbade där.
Sedan hade vi drygt en timme tills det var dags att gå till bussen. Satt en stund på takterrassen och badade fötterna i bubbelpoolen.
Bussen avgick kl. 17:20 och nu när vi skulle dra fram klockan en timme kom vi först fram vid 20. Det var lätt att hitta vårt hotell, i synnerhet eftersom vi körde förbi det precis innan vi kom fram till stationen. Vi blev bjudna på hibiscussaft av ägaren, som berättade om restauranger och sevärdheter. Medan han pratade hann jag få 6-7 myggbett, men har inte sett en enda mygga fram tills dess. Får väl hoppas att de var virusfria. Hotellet är jättemysigt med en liten gård full med palmer, hängande lyktor och en trevlig takterrass med hängmattor.

Vi gick ut på stan och hittade en massa trevliga restauranger och barer. Jag var sugen på chokladdessert och hittade till slut en fransk restaurang med två sidor desserter på menyn. Så det blev cappuccino och en helt fantastisk chokladfondant med vaniljglass. Andreas åt sallad och så fick vi två mojito till priset av en.

Sen var klockan mycket så vi gick tillbaka till hotellet.


Castillo de Kukulcán, Chichen Itza


El Osario, Chichen Itza


Anexo de las Monjas, Chichen Itza


Cenote Ik Kil


Cenote San Lorenzo Oxman


Andreas på Playa Xcacel

Jag äter räkor på La Nave
MAYARUINER OCH PLAYA XCACEL
Tulum 2016-12-03


Vi hade tänk vara vd Tulums mayaruiner då de öppnade kl. 8, men vi kom iväg lite sent. Köpte först med oss några bullar från ett bageri och tog sedan en colectivo till avtagsvägen där vi sedan kunde gå ned mot havet. Passerade en Starbucks och köpte en kaffe som vi drack tillsammans med bullarna.

Kom fram till entrén strax före 9 och promenerade genom en mysig djungel fram till de öppna ytorna där ruinerna ligger lite utspridda. Det mest spektakulära är vyn över ruinerna med det turkosa havet och vita stränderna nedanför. Fantastiskt! Tyvärr började dock bli rejält med folk som trängdes överallt. Vi gick ned till stranden och tog ett härligt dopp innan vi gick tillbaka till vägen där vi tänkte ta en colectivo till Playa Xcacel. Det stod en och väntade och vi hoppade på den. Sa till vart vi skulle och så stannade de vid den lilla avtagsvägen där vi gick till stranden och betalade en avgift på 20 pesos var, vilket går till skyddet av sköldpaddorna som lägger ägg där. Det finns annars ingenting här, bara kokospalmer, vit sand och turkost hav. Underbart!

Vi låg i och badade hur länge som helst och vågorna var alldeles lagom. Mot slutet gick vi bort till en cenote som ligger bland mangroveträsken i södra delen av stranden. Det var skönt att hoppa i och bli av med saltet.

Gick tillbaka till vägen och ställde oss på andra sidan och väntade på en colectivo tillsammans med några andra. Samtidigt stannade en buss och en colectivo och vi hoppade in i den senare.

Tillbaka på hotellet satt vi en stund på takterrassen och slappade. Sedan bytte vi om och gick ut för att äta. Det blev La Nave, en trevlig italiensk restaurang där vi efter en lång betänketid beställde vitt vin och räkor, Andreas i vitlöks- och vitvinssås med rostad potatis och mina med bacon, ananas, chili, vitlök och rostad potatis. Det smakade helt fantastiskt!

Efteråt gick vi till ett livligt karaokeställe för varsin drink. Det verkade vara många locals som höll till där och drinkarna kostade bara 50 pesos.


Tulums ruiner
Stranden vid Tulums ruiner
Playa Xcacel


Innergården på Maison TulumJag med dessert på La Zebra
FLYTT TILL PARADISET
Tulum 2016-12-04


Vi tog det lugnt på morgonen. Det regnade en del emellanåt. Åt en liten frukost i hotellets café och gick ut på stan för att ta ut pengar och handla lite. Inne på banken träffade vi en svensk tjej som backpackat runt i Centralamerika och vi pratade en stund.

Hämtade våra väskor och gick ut för att haffa en taxi för att ta oss till vårt hotell vid Tulums strand, som är en lång kuststräcka med små och mysiga bungalowhotell. De flesta dyra och lyxiga, men några enkla och lite billigare. Vårt tillhör de billiga, men recensionerna är jättefina och här finns bara några få rum. Man har inte dragit ut el hit utan strömmen drivs av generatorer.

När taxin stannade utanför rusade ägaren Fabio, som är en helt underbar fransman, och hans anställde fram, hälsade oss välkomna och tog våra väskor på axlarna. Fick ett ganska stort rum med en terrass och drygt 30 m till vattnet. Rummet, som tyvärr inte har AC, är enkelt och Andreas häpnade över eldragningarna som inte är särskilt säkra - ur svensk synvinkel i alla fall.
Men tomten är härlig med vit sand, kokospalmer och hängmattor - och så havet intill. Känns som Maldiverna, dock utan korallrev.
Vi höll oss utomhus resten av dagen. Badade i de härliga, men höga, vågorna och låg i solstolen och njöt. Fabio gav oss varsin kall Corona som välkomstdrink.

Senare på eftermiddagen gick vi en runda längs stranden och tillbaka längs vägen för att kolla i några bra restauranger som ska vara bra.
Efter dusch och ombyte skulle vi ut och äta och funderade på att gå till Hartwood, som är en av Tulums mest populära restauranger och jättesvårt att få bord på. Men på vägen mötte vi Fabio som rekommenderade Hotel La Zebra, som har salsakvällar på söndagar. Vi bestämde oss för kolla in det. Det såg ut att vara ett väldigt elegant hotell och Maldiverna-känslan blev ännu mer tydlig. Restaurangen var stor, men mysig och salsalektionen var i full gång. Vi noterade att drinkarna tyvärr är 2-3 gånger dyrare här så det blev öl och vatten. Maten är dock inte så mycket dyrare. Jag tog oxfilé med choklad- och chilisås, chorizo och bönpuré och Andreas fiskfilé med bl.a. rostad ananas och morotspuré. Det smakade mycket bra. Till efterrätt delade vi en kokos- och apelsinflan (som brylépudding). Innan vi gick lyssnade vi lite på blåsorkestern som spelade salsamusik. De var jätteduktiga, liksom de som dansade.

På vägen tillbaka stannade vi till på Hartwood för att boka bord till imorgon, men de har tydligen stängt på måndagar och tisdagar, vilket innebär att vi inte får chansen att äta där. Typiskt!
Vi gick tillbaka och ut på stranden. Eftersom det är så mörkt där ser man stjärnhimlen så tydligt. Direkt fick vi syn på ett stjärnfall. Det fantastiskt! Vi gick över till vår grannrestaurang, La Eufemia, för ett par drinkar, mycket billigare än de flesta andra ställen här. Andreas caipirinha var god, men min daiquiry var sådär. Smakade mest mixade frysta jordgubbar.

Sedan var vi jättetrötta och somnade direkt när vi kom tillbaka till rummet.


Jag äter frukost på Maison Tulum
Utanför vår bungalow på Playa Xcanan
Andreas testar hängmattan med en Corona
Oxfilé med chili- och chokladsås på La Zebra


Playa Xcanan


Jag slappar i hängmattan
BLÅSIG DAG PÅ STRANDEN
Tulum 2016-12-05


Vaknade strax före soluppgången och gick ut för att se den. Det var dock ganska molnigt så den var inte så speciell. Fabio såg oss ute och satte fram kaffetermosen på bordet och sa att vi kunde säga till när som helst när vi ville ha frukost.

Andreas sprang en liten runda och sen lyfte vi handen och så kom han farande en stund senare med omelett, bröd, Nutella, frukt och färskpressad apelsinjuice. Smakade fantastiskt.

Det var väldigt blåsigt idag och man kände sig saltig redan innan man hoppat i vattnet. Vi gick först en runda längs stranden igen, lite längre den här gången. När vi kom tillbaka tog vi på badkläder och hoppade i en ganska lång stund. Vågorna var såklart höga även idag.
Sedan låg vi i hängmattan eller i solstolen under en palm och löste korsord mest hela dagen. Skönt att bara ta det lugnt och lyssna på havet.

Innan vi gick ut för att äta tvingades vi jaga ut en krabba från rummet! Till middagen valde vi en annan restaurang i närheten, Gitano, som fått bra recensioner. Det var så vackert med djungeln av palmer och hängande lyktor överallt. De flesta restauranger här har också vedugn med tanke på de obefintliga elledningarna. Stämningen var helt magisk. Drinkarna var ännu dyrare här så det blev öl och nypressad tropisk juice. Andreas valde räktacos och jag kyckling med grönsaker i en saftig sky. Det var gott, men kunde varit mer mat.
Efteråt stannade vi till på ett annat mysigt ställe längs vägen, där vi delade en mango- och kokosdessert och en (dyr) kiwimojito.

Det här stället känns verkligen som en isolerad ö. Vägen är smal och det är beckmörkt förutom de smålampor, lyktor och ljusslingor som hotellen och restaurangerna satt upp i träden. Men det är mysigt!

Innan vi gick och lade oss satt vi på terrassen utanför vårt rum en stund.


Andreas äter frukost

Jag på stranden utanför vårt hotell

Restaurant Gitano


Stranden i Tulum

Andreas tar en siesta i palmen

Designbutik längs strandvägen
LÅNGPROMENAD LÄNGS STRANDEN
Tulum 2016-12-06


Gick upp strax efter kl. 7 för att titta på soluppgången. Den var finare idag eftersom det var färre moln. Att se soluppgången från en paradisstrand är en bra start på dagen!

Senare på morgonen ökade molntäcket och vi satte oss på terrassen. Fabio kom med frukost som vi slukade med god aptit. Efter en stunds Internetsurfande bröt solen fram mer och mer och vi tog en promenad söderut på stranden. Gick förbi många trevliga hotell innan de plötsligt tog slut och en sträcka helt orörd strand tog vid. Här fanns massor av kokospalmer och sanden täcktes av de slingriga marktäckare som håller den på plats.
Men som på många orörda stränder låg också lite plastskräp som flutit iland. Tänk om folk kunde sluta slänga skräp i havet!
Vi gick där och tog en massa bilder och ångrade att vi inte hade badkläder på oss för det var varmt och vi blev blöta när vi fotograferade från vattnet. Plockade med oss en kokosnöt tillbaka. De låg överallt, inte bara de gamla bruna utan även gröna.

När vi kom tillbaka hade hade klockan passerat 13 och vi insåg att vi varit borta i ett par timmar och gått omkring 4 km ToR. Nu var det dags att ta på badkläderna och bada på riktigt!
Vi var rätt hungriga så efteråt gick vi till La Eufemia för att äta lunch. De är kända för sina goda och billiga tacos. Menyn var inte så utförlig och vi undrade vad det var för tillbehör på, men servitören förstod inte engelska så vi beställde bara vars två beef tacos och en caipirinha. När tacosen kom var det bara kött på tortilla så jag frågade om de inte hade pico de gallo. Då visade det sig att man skulle gå in och ta olika såser, lök och koriander på köksdisken. Det var jättegott! Vi beställde sedan in varsin taco till.

Efteråt gick vi tillbaka och spenderade resten av eftermiddagen i vattnet och solstolen. Öppnade vår koksnöt genom att slänga den i en sten. Det var mycket saft i det, men själva fruktköttet är tunt och kletigt till skillnad från det knapriga och nötiga i de bruna kokosnötterna.

Tittade på solnedgången från vattnet och gjorde oss sedan redo för middag. Gick till ett annat ställe intill vägen som fått höga betyg, Cenzontle. Även denna låg i djungeln med en massa ljuslyktor och tända ljus. Man hade också satt ut soffor, gammaldags franslampor på borden och hängt kristallkronor ovanför. Det var extremt kvavt där. Så fort man kommer bort från den friska vinden vid stranden stiger temperaturen kraftigt.
Jag drack ett glas rött vin till revben med persiko- och kanelkompott och vanilj- och chilisås. Andreas drack lemonad till fisk med pepparsås, ris och tortilla.
Det var mycket gott. Sen delade vi en brownie med glass. Vi frågade om vi kunde få med oss lite is som vi kunde kyla vårt mousserande vin med, och så kom de med en stor påse.
Vi lade isen i kylboxen och gick ner på stranden och tittade på den fantastiska stjärnhimlen medan vi väntade på att vinet skulle kallna. Drack den sedan på terrassen innan vi gick och lade oss.


Soluppgång över Playa Xcanan

Sydligaste delen av Tulum

Solnedgång över La Eufemia

Revben på CenzontleButiker längs strandvägen i Tulum


Andreas på Madre Tierra
FRÅN PARADIS TILL OAS
Playa del Carmen 2016-12-07


Gick som vanligt upp och tittade på soluppgången och åt frukost en timme senare. Vi trivdes så bra på Playa Xcanan så vi hade verkligen inte bråttom därifrån. Tog ett långt bad, låg i hängmattan en sista gång och packade därefter färdigt våra saker. Checkade ut strax efter kl 12 och Fabio gav oss ett hjärtligt farväl och visslade in en taxi till oss. Han körde oss in till busstationen och på vägen kom en rejäl regnskur. Det kan vara sol på ett ställe och ösregn ett par meter bort.

Köpte biljett till Playa del Carmen och avgång var en halvtimme senare. När vi kom fram hade vi 750 m att gå till hotellet. Klockan halv tre var vi framme, men rummet var inte klart så vi lämnade väskorna och gick ut på stan för att äta lunch. Gick till gågatan Quinta Avenida ett kvarter bort. Här finns en enorm mängd restauranger och affärer och det var inte lätt att välja. Det var dock ett ställe som lockade med två cocktails för 89 pesos så vi gick upp på deras terrass och delade ev räkceviche till våra cocktails.

Sedan började det regna så vi gick lite i affärer, bl.a. ett modernt shoppingcentrum där jag provade lite kläder. Köpte dock inget. Gick tillbaka till hotellet och vi fick vårt rum som är modernt och jättefint. Härligt med AC och fräsch inredning igen! Utanför rummet har vi en balkong med soffa och hängmatta. Hotellet tar upp ett kvarter och består av 2- och 3-våningshus i mörkt trä med palmbladstak, vilka ligger runt en tropisk trädgård med massor av olika palmer och blommor och en stor pool i mitten. Det är helt fantastiskt.
Vi hoppade i poolen och hade lite simtävlingar och bara njöt. Sen kom Andreas syster och make Mike, som rest hit från USA för att överraska honom (med hjälp av mig). Han blev rejält förvånad och glad!
De hoppade också i poolen och vi låg där och snackade en stund innan vi gick för att byta om och gå ut och äta.

Gick till Madre Tierra, en trevlig italiensk steakhouse-restaurang uppe på en terrass på Quinta Avenida. Vi började med att beställa in en guacamole och så kom de in med ett helt bord med en stor keramikskål och ett fat med avocado, lök, tomat, jalapeños, koriander, vitlök och lime. Sen blandade han allt inför oss och serverade med nachos. Guacamole är inte min favorit, men de andra sa att det var den bästa de nånsin ätit. Och den var faktiskt god.
Till huvudrätt åt jag oxfilé i merlotsås med grönsaker och Andreas räkor med grönsaker. Vi delade även en flaska rött. Till sist avslutade vi med dessert; brownie med glass till mig och cheesecake till Andreas och Mike.

Sedan gick vi hem för imorgon ska vi upp tidigt.


Quinta Avenida

Hotel Magic Blue

Vårt rum på Magic Blue


Akumal Bay

Mysiga restaurang Aldea Corazón
SKÖLDPADDOR I AKUMAL
Playa del Carmen 2016-12-08


Kl. 7 stod vi och hängde på dörren till frukosten. De var lite sena med att öppna, men ett par spanska/mexikanska tjejer som verkade ha lite bråttom sa till i receptionen som såg till att man öppnade trots att de inte var helt klara.
Frukostbuffeten var verkligen diger med en stor mängd bröd och olika bakverk, frukt, yoghurt, flingor, färskpressad juice, nachos, äggröra och olika varma rätter. Gott!

Sedan promenerade vi bort till colectivon för att åka till Akumal, som ligger lite närmare Tulum än Playa del Carmen. Bilen fylldes på snabbt och drygt 40 min. senare var vi framme.

På senare tid har diverse folk på plats lurat turister att man måste hyra flytväst och snorkla med guidade turer. Detta hade jag dock läst allt om på Internetforum och vi ignorerade alla närmanden. Annette och Mike behövde däremot hyra snorklingsmask så vi gick till dykshopen och gjorde det samt hyrde ett skåp.
Det var redan massor med folk i vattnet, många i olika turgrupper. Det är helt meningslöst att boka en tur då det bara är att antingen simma dit andra snorklare är eller till en plats där det växer gräs som sköldpaddorna äter. Det var motströms, men man behövde bara simma drygt 50 m ut innan man såg flera sköldpaddor. De var ganska stora och jättesöta. Vi filmade och fotograferade. Simmade också ut till ett korallrev som hade en massa fiskar.

Vi tog en paus med god cappuccino och gick sedan längs stranden söderut. Stranden i Akumal kantas också av resorts, men jag blev inte imponerad av stranden. Den är hårt packad och i söder är sanden grov och stenig. Det är också mycket sten i vattnet.
Vi tömde vårt skåp och tog oss tillbaka till huvudgatan där flera colectivos väntade. Fick vänta en stund tills de nästan fyllt bilen innan vi körde.

Tillbaka på hotellet badade vi lite i poolen och sedan var det dags att göra sig i ordning för kvällen. Tog varsin god drink i poolbaren innan vi gick iväg för middag. Annette hade sett ut en restaurang, Aldea Corazón, som hade en mysig trädgård så vi gick dit. Det var som en djungel i olika nivåer och på en träterrass hade man ställt bord med facklor. Under fanns en liten cenote. Allt var naturligt och jättevackert. Vi beställde guacamole och sen blev det fajitas.
Sedan gick jag och Andreas en runda längs Quinta Avenida innan vi återvände till hotellet var jag låg en stund i hängmattan.


Akumal BaySköldpaddor i Akumal Bay


Morgonsol över poolen på Hotel Magic Blue


Andreas i poolen
STRANDHÄNG PÅ PLAYACAR
Playa del Carmen 2016-12-09


Jag vaknade tidigt och låg i hängmattan tills Andreas vaknade. Åt frukost vid 8-tiden och sedan var det stranden som gällde. Jag och Andreas gick till stranden Playacar som ligger direkt söder om färjepiren. Gick förbi en stor resort och några villor innan vi slog oss ned under en av få palmer. Badade en lång stund. Det var skönt i vattnet och inga vågor.

Senare tog vi en promenad längre söderut på stranden. Fler villor följde, sedan några hotell och därefter blev stranden bredare och grusigare. Här låg några större resorthotell och det var både mycket folk och mycket vattensporter.

Vi gick tillbaka till vår lugnare del och badade en gång till innan vi lämnade. Istället för att gå längs stranden gick vi in i villaområdet bakom stranden. Det var rätt tydligt att det var Playa del Carmens Beverly Hills för det fanns riktigt fina hus där. Hittade också en mysig park där det fanns några mayaruiner.
När vi kom ut ur området hamnade vi vid ett modernt och trevligt shoppingcentum gär vi satte oss på Starbucks och tog en god fika med bl.a. Frappuccino och Red Velvet-kaka.

Vi gick vidare till stranden i centrum, men den var full av folk och vattnet såg inte alls lika klart och blått som på Playacar. Vi stannade inte där utan gick hemåt och hoppade i poolen en ganska bra stund istället. Det är en hel del skandinaver här och vi har sett reseledare från TUI. Ett charterhotell, alltså.

Efter en dusch satte vi oss i poolbaren med Annette och Mike och beställde varsin drink innan vi gick ut för att äta.
Ganska nära färjan hade jag hittat en restaurang vars meny såg intressant ut, så vi gick dit. När vi satt oss började det ösregna, men som tur var satt vi under tak. Jag, Andreas och Mike delade en flaska vitt. Till det åt jag kokospanerade räkor med mangosås och grönsaker och Andreas åt fisk med mangosås och grönsaker. Återigen mycket gott!

På vägen tillbaka stannade vi till i en cigarrbutik där de sitter och rullar egna cigarrer. Det var intressant att se och Mike köpte med sig ett par.
På hotellet försökte vi radera filer på min GoPro. Det tog sin tid, men vi lyckades till slut. Imorgon blir det tidig uppstigning.


Playacar
Jag på Starbucks
Jag och Andreas med cocktails på Magic Blue


Sjöstjärna i Punta Sur Eco ParkFontän i Parque Benito Suarez i San Miguel
SNORKLING PÅ COZUMEL
Playa del Carmen 2016-12-10


Vi hade bestämt träff i receptionen kl 06:15 för att ta färjan till Cozumel kl 06:45. Fick med oss varsin matlåda från hotellet och skyndade iväg. Det var regnigt och blåsigt och färden över var inte alls skön. Vi mådde alla lite illa. När vi kom fram letade vi upp bilen som vi bokat till kl 8. Annette hade bokat en cabriolet, men med tanke på vädret var det nog bäst med en vanlig bil. På Cozumel är de flesta hyrbilar ganska gamla och slitna, även denna. Men den funkade bra även om det var skumpigt på grusvägarna. Vi körde först till Playa Palancar där vi fick vänta 20 min. till de öppnade. De har snorklingsturer med båt till bl.a. Palancar Reef som ska vara jättefint.
Vi fick vänta ett tag till dykcentret öppnade. Jag hade läst att båten gick kl. 10, men de verkade inte ha fast schema och kör bara med ett visst antal gäster, så med facit i hand kunde vi tagit färjan kl. 8 istället. Efter en lång väntan i flera regnskurar blev det i alla fall avgång kl. 11 och förutom oss var det ett amerikanskt par också.
Revet var fint och vi såg både barracuda och flera sköldpaddor, men vi kom bara till ett ställe och jag hade räknat med att vi skulle se två.

Tillbaka i land åkte vi direkt vidare till Punta Sur Eco Park som är rätt stor och har, förutom bad och snorkling, även en fyr man kan gå upp i och en båttur i en lagun med krokodiler. Men så mycket hann vi inte innan de stängde.

Solen tittade fram en kort stund då vi anlände till stranden. Det var jättevackert där, en lång vit palmstrand med klart lugnt vatten. Jag visste att revet var långt ut, men visste inte exakt var det var. Det stod att man var tvungen att ha flytväst så vi hämtade det men den var för stor så den kvävde mig nästan, så lämnade tillbaka den. Vi kom till ett stort område med sjögräs och såg några roliga fiskar och en sjöstjärna. Vi antog att revet måste vara längre ut, men Andreas hade fått skoskav och vi visste inte exakt vart vi skulle simma så vi simmade tillbaka istället.
Sen var det bara 50 min. till parken stängde så vi hann inte göra ett nytt försök. Det var synd för det revet ska vara helt fantastiskt och det är grunt så man kommer nära.

Vi körde ut ur parken igen och norrut längs den mer vilda och orörda östkusten innan vägen svängde tvärsöver ön tillbaka till San Miguel. Jag hade fått tips om en bra restaurang som vi tänkte besöka, men den låg långt från färjan och vi skulle lämna bilen innan halv sju så vi gick för att leta upp en annan restaurang istället. Intill torget valde vi ett trevligt ställe som även var en cigarrbutik.
Där beställde jag och Andreas varsin mojito som var gigantisk, säkert närmare en liter! Jag åt filet mignon med sparris och sås med choklad och shalottenlök. Mycket gott! Andreas åt pasta med räkor och musslor. Sen åt jag chokladsufflé med glass och bär. Det blev lite missförstånd Mike fick fel dessert (han undrade vad dagens dessert var, beställde sedan en annan, men fick dagens ändå) och servitören tog bara beställning på en sufflé. Men vi sa att det inte gjorde något och den där sufflén var extremt mäktig så vi delade istället. Han var i alla fall väldigt glad att vi var där och åt för han hade bara haft kryssningsgäster under dagen och de beställde bara en öl eftersom de ju åter på båten.

Fontänen på torget hade en show med vattenspel, färger och musik så vi tittade lite på den innan det var dags att gå tillbaka till färjan som skulle avgå kl 20. Färden var bara marginellt bättre än sist.

Vi var jättetrötta efter den långa dagen så vi gick och lade oss nästan direkt när vi kom tillbaka till hotellet.


Playa Palancar
Punta Sur Eco Park
Parque Benito Suarez i San Miguel
Dessert på Cozumel


Cenote i centrala Playa del Carmen


Andreas och jag
SISTA BAD OCH SISTA MIDDAG
Playa del Carmen 2016-12-11


Vi hade inte särskilt bråttom att hitta på något imorse efter frukosten. Men vi i alla fall norrut till Calle 38 och så ut mot stranden som ska vara fin här. Vi hittade en liten cenote under trottoaren ganska nära stranden, säkert samma vattendrag som den vi såg på restaurangen för ett par dagar sedan.

På ena sidan av stranden hade sanderosionen medfört att vattnet gick hela vägen upp till hotellbungalowerna. På andra sidan fanns en smal strand framför resortens solstolar. Vi slog oss ned där och fick bygga upp en vall så inte vågorna skulle rinna över handdukarna.
Vågorna var ganska höga precis inne vid strandkanten så det var besvärligt att gå ut i vattnet. Men det var riktigt bra några meter ut. Jag kollade in resorten intill, Mahekal Beach Resort. Den var riktigt fin, lite som i Tulum med bungalows och palmtak. Poolen var också mysig.

När vi blev hungriga gick vi bort till Marmitas Beach Club för lunch. Det var ganska livat där. Beställde varsin cocktail, som var ganska starka, och så åt Andreas fiskceviche och jag pasta med tomatsås.
Sedan gick vi tillbaka och badade en sista gång. Lite deppigt minst sagt.
Vi tog gågatan Quinta Avenida tillbaka till hotellet och vi insåg hur långt den sträcker sig. Men många butiker och vissa restauranger kommer igen flera gånger.

Tillbaka på rummet checkade vi på vårt flyg, men kunde inte välja fönsterplats så vi beslutade oss för att betala för det. Men så gick inte det eftersom vi redan checkat in. Får kontakta dem sedan.

Vi tog en drink vid poolen med Mike och Annette innan vi gick ut för att köpa bussbiljett och äta. Kollade runt lite, men valde till slut Madre Tierra, som vi åt på första kvällen. Det är riktigt bra service där också. Efter att ha provat många guacamole och kommit fram till att denna var bäst beställde vi in en sån samt en flaska rött mexikanskt vin. Andreas valde hummerpasta i vitvinssås och jag Surf & Turf med oxfilé, två hummerstjärtar och pepparsås. Det smakade fantastiskt.
Vi hade sett dem steka något vid ett annat bord och var nyfikna på vad det var. Servitören berättade att det var smörstekta jordgubbar som marinerades i kanel och två olika likörer och sedan serverades med glass. Vi beställde in två sådana som vi delade samt kaffe. Mycket gott!

Vi var väldigt trötta efteråt så det blev en liten stund i hängmattan innan sängdags.


Playa del Carmen

Mahekal Beach Resort

Surf & Turf på Madre Tierra


Jag i hängmattan på terrassen
SISTA INSUPANDE AV VÄRME
Düsseldorf, Tyskland 2016-12-13


Jag vaknade strax före kl. 7 och låg en stund i hängmattan och tittade på när ett gäng högg ner blad och frukter från palmerna. Efter frukost tog Andreas tag i sätesreservationen på flyget och lyckades till slut få igenom det genom att ringa Air Berlin i Europa. Jag packade och gick sedan till en affär som ska vara bästa stället i Playa del Carmen för hängmattor. Det var tre avenyer västerut och 21 gator norrut så det tog mig lite mer än 20 min. och det var väldigt varmt. Hade läst på en del om hängmattor så jag visste ganska väl vad jag ville ha. Fick dock fråga vad de olika förkortningarna betydde. När jag fick det klart för mig var det bara att välj en färg och tog den mest färgglada. Betalade 495 pesos och efter 5 min. inne i butiken var jag klar. Hade sett en massa colectivos på gatan utanför så hoppade in i en sån istället för att gå tillbaka. Det kostade 6 pesos. När jag kom tillbaka var ingen hemma så jag ringde Annette på Messenger och de var på Quinta Avenida där Andreas köpte solglasögon. Mötte upp dem där och så gick vi till en surfbutik där Anette sett ut ett par snygga vattenavvisande badshorts till Andreas. Så det blev en hel del sista minuten-shopping!

Tillbaka på hotellet tog vi ett avsvalkande dopp i poolen och Andreas fick testa sina nya shorts. Sen checkade vi ut och ställde väskorna hos Annette och Mike och tog en sista drink vid poolen innan det var dags att gå till bussen som skulle avgå kl. 12:45.
Den här nyare och större stationen ligger bara två kvarter från vårt hotell så det var smidigt.

Vi kom fram till flygplatsen vid 14-tiden och hade lagom med tid till check-in, säkerhetskontroll, lite taxfree-tittande och så kunde Andreas få momsen tillbaka för sina solglasögon.
Några få minuter sent lämnade vi gaten och lyfte ut mot Karibiska Havet och sedan norrut. Fick fin utsikt över Cancuns Hotel Zone och den fantastiska färgen på vattnet.
Annars gick flygresan bra. Tittade bl.a. på filmen "Me before you" som var bra, men sorglig. När vi kom till Düsseldorf tvingades vi irriterande nog gå igenom ännu en säkerhetskontroll vilket innebar att vi fick slänga i oss en dryck inköpt i Cancun och slänga resten.

Så nu återstår bara sista flighten till ett disigt och tråkigt Köpenhamn.


Jag och Andreas i poolen på Magic Blue

Utsikt över Cancuns hotellzon från flyget

Några resorts på rad