- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Mina resor - Maldiverna.
Maldiverna är sinnebilden av paradiset och många av de palmaffischer man hade på väggarna i tonåren är fotograferade här.
Tragiskt nog är landets existens hotad av stigande vattennivåer och paradiset kan inom bara decennier ligga på havsbotten som en ny Atlantis.
Det är mycket dyrt att besöka Maldiverna, men det gör att det knappast blir någon massturism, vilket har sina fördelar, både för landet och de turister som har råd att åka hit.


Resedagbok
MALDIVERNA 2015
Vi åker på bröllopsresa till två öar, Vilamendhoo och Reethi Beach.
Läs mer

 

Allmänt
Det finns ingen övre gräns på hur dyr en resa till Maldiverna kan bli. Det är inga problem att hitta stora villor på pålar i vattnet med privat pool och butler om man vill och har råd. Det svåra är att hitta något som känns lyxigt och vackert utan att behöva belåna bostaden. Numera kan man bo på guesthouses på vanliga bebodda öar, men det blir förmodligen inte den drömresan man var ute efter då stränderna är skräpiga och man kan varken dricka alkohol eller bada i bikini eftersom det är ett muslimskt land. Här kan man heller inte snorkla om man inte får tag i någon som kan ta en till ett rev med båt.

ATT VÄLJA Ö
När man ska välja ö bör man fundera på:
- Nära eller långt bort? Om ön ligger nära flygplatsen blir det både billigare och kortare transfer. Nackdelen kan vara att det inte känns så ödsligt som man önskade eller att man har utsikt över antingen Male eller sopförbränningsöar etc.
- Hur stor ska ön vara? Det finns allt från pyttesmå öar som man går runt på 10 min. till större som kan vara 2,5 km långa.
- Är snorkling/dykning viktigt? Många öar har ett eget husrev, men på andra behöver man ta sig ut med båt. Kvalitén på husreven varierar också.
- Hur ska boendet vara? Vattenvilla eller strandvilla eller kanske både och? Alla öar har inte vattenvillor och standarden på olika öar varierar stort, från relativt enkelt eller rustikt till extremt lyxigt eller toppmodernt.
- Lite eller mycket att göra? På vissa öar handlar det enbart om avkoppling och det finns inte så mycket att göra förutom sola, bada och snorkla/dyka. Andra har satsat mer på familjer och aktiviteter som spa, pool, tennis, vattensporter och till och med golfbana.
- Äta för att överleva eller för kulinariska upplevelser? Många öar har bara en restaurang som serverar mer eller mindre varierad buffé, andra har flera olika restauranger med olika typer av kök. Väljer man all inclusive är det i regel bara bufféer som ingår. All inclusive på Maldiverna är heller inte riktigt allt inkluderat. Vill man ha lite finare viner och bättre drinkar kostar det extra. Vissa erbjuder dock en Select All inclusive där ALL sprit och ALLA restauranger ingår. Det är dock inte billigt.
Ett bra tips är att gå in på t.ex. Tripadvisor för utförliga recensioner om alla resorts.

BRA ATT VETA
- Det är mycket billigare mellan maj och november, men det är större risk för regn. Minst regn faller mellan januari och mars.
- Transport till ön bokas automatiskt i samband med att man bokar hotell. Till öar i närheten av Male går det speedboats, för öar längre bort är det sjöflygplan som gäller. Trots korta distanser kostar det oftast $300-500/person ToR. Det är en bra idé att landa tidigt på dagen eftersom sjöflygplanen bara flyger i dagsljus.
- Hotellen bokas upp tidigt så är man ute efter en viss ö bör man boka minst ett halvår i förväg.
Öar   Boende
VILAMENDHOO (Antal dagar: 6)
Vilamendhoo fanns ganska tidigt med på min lista för sin utmärkta snorkling och fina resort. Sedan valde jag bort den eftersom stränderna är så smala. Men så kom den tillbaka på listan igen och det är jag glad för. Stränderna är tillräckligt breda och har kokospalmer som sträcker sig ända till vattnet. Stranden är bredare på öns båda spetsar. Det är lite långgrunt om man bara ska bada. Snorklingen är verkligen fantastisk och det är inte många meter att nå dit från stranden. Vilamendhoo har problem med sanderosion på olika ställen, framför allt på den sydöstra och nordöstra sidan, där man lagt ut en hel del sandbags.
Betyg: 9

REETHI BEACH (FONIMAGOODHOO)
(Antal dagar: 5,5)
Valde först bort Reethi Beach för att vattenvillorna inte såg så tilltalande ut, men stranden och maten är desto bättre och därför valde jag den till slut.
Stranden är underbar, bred och mjuk att gå på. Dessutom blir det djupt snabbt så det är lätt att bara bada. Det finns dessutom inte så mycket döda korallbitar intill stranden. Stranderosion på öns östra sida, speciellt i norr. Men de flesta villor ligger på den västra sidan så det gör inte så mycket.
Snorklingen är inget speciellt, det finns mycket fiskar, men inte så mycket koraller.
Mitt på ön finns en botanisk trädgård där man odlar diverse tropiska och subtropiska växter.
Betyg: 9
  VILAMENDHOO ISLAND RESORT, ALIFU DHAALU ATOLL (SOUTH ARI ATOLL)
(Antal nätter: 6)
Resorten är oerhört välskött och lyxig på alla sätt, från reception och restauranger till alla rum. Man blir väl mottagen och det är fantasisk service. Resorten har ett watersportcenter med möjlighet till kajakpaddling, vindsurfing och katamaransegling och ett fitnesscenter med gym, tennis, badminton, fotboll och putting green. Naturligtvis finns även ett dykcenter.
Flera utflykter anordnas, bl.a. solnedgångsbåtturer, snorkling med valhaj samt mantor och sköldpaddor, halvdag på en öde sandbank och turer till bebodda öar i närheten.
De som bor i Beach villas har man sin egen pool och restaurang medan gästerna i Jacuzzi Beach villas och Water villas (inga barn tillåtna) äter på en annan restaurang på den västra sidan. Här finns en fantastisk infinitypool med en härlig uteservering.
Maten är fantastisk och buffén har mycket att välja på, det är inga problem att hitta något man gillar och bli ordentligt mätt. I östra änden av ön finns Asian Wook, en restaurang som inte ingår i rumspriset till skillnad från buffén.
Rummen är snyggt inredda och har en fantastiskt utomhusbadrum med jacuzzi (inte Beach villas). Det finns gratis wifi på hela ön, men om man behöver snabbare Internet kostar det extra. Det finns platt-TV, safetybox, minibar och i vattenvillorna högtalare som kan kopplas till smartphones. Man har egna solstolar på stranden.
Kontakt: Tel: +960 668 0637. E-mail: reservations@vilamendhooisland.com
Webbsida: www.vilamendhooisland.com
Betyg hotell: 10     Betyg läge: 10

REETHI BEACH RESORT, BAA ATOLL (Antal nätter: 6)
Inte samma lyx som Vilamendhoo, utan mer rustikt och familjärt. Gästerna är nästan uteslutande européer, framför allt tysktalande. Flera av de anställda är också tyskar. Rummen har lite äldre stil, men är fräscha och mysiga och har platt-TV, kylskåp och safetybox. Jättefint utomhusbadrum med både dusch och badkar. På stranden har man sina egna solstolar och Deluxe-villorna har även en mysig gunga framför verandan.
Det finns ett watersportcenter där man kan hyra kajak, katamaran, vindsurfingutrustning etc. De ordnar även utflykter som delfinturer och segling. Dykcentret har hand om snorklingsturer, t.ex. till ett sköldpaddsrev och atollens vackraste korallrev.
I receptionen kan man boka utflykter till bebodda öar, island hopping, en halvdag på en öde ö etc. Resorten har också en gratis rundtur bakom kulisserna på ön. Det är mycket intressant och man får bl.a. se de anställdas logi, skrädderiet, snickeriet, tvätteriet, restaurangen och bageriet och hur havsvatten avsaltas.
I nordöstra delen av ön finns ett sportscenter med tennis, squash och badminton samt en pool. Det såg dock ganska trist ut och man såg sällan folk där.
Det finns ingen wifi i rummen, bara i de gemensamma utrymmena. Efter kl 21 kan man dock endast använda det i receptionen.
Det finns flera restauranger på Reethi Beach. Om man har Helpension/All inclusive serveras man buffé i huvudrestaurangen, men man har 15% rabatt på övriga restauranger. Har man bokat Select All inclusive (kan endast uppgraderas på plats) har man fri tillgång till alla restauranger och all dryck (dryckerna är begränsade när man har All inclusive). Om man vet att man inte kommer äta och dricka mycket, t.ex. beställa hela flaskor vin till maten, är det bättre att boka Bed & Breakfast och betala för vad man äter och dricker. Man har då samma valfrihet att äta var man vill. De ser dock gärna att man bokar bord.
En nackdel med Reethi Beach är att det tillkommer 22% (moms och serviceavgift) på alla priser, det hade varit mycket bättre om de ingick.
Kontakt: Fonimagoodhoo. Tel: +960 660 2626. E-mail: info@reethibeach.com
Webbsida: www.reethibeach.com
Betyg hotell: 8      Betyg läge: 10