- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Mina resor - Lettland.

Lettland har nästan alltid tillhört någon annan stat och har endast varit självständigt 1918-1940 och från 1991.
Det är ett vackert land med gröna slätter, tallskogar, gamla borgar, den långa sandstranden längs Ă–stersjön och den vackra huvudstaden Riga som på senare år återuppbyggt flera av sina historiska byggnader som förlorats under 1900-talet.

Resedagbok
RIGA 2022
Jag tar en försommartur till huvudstaden Riga några dagar på egen hand.
Läs mer
     
     


Platser
RIGA (Antal dagar: 4)
Riga är perfekt weekendresmål på nära håll. Här finns mycket att se i form av museer, parker, kulturevenemang och arkitektur. Den mysigaste delen är såklart Gamla stan, Vecrīga, med sina kullerstensgator och gamla färgglada hus. Några av de byggnader som förstördes under Andra Världskriget har återuppbyggds under senare år, exempelvis Sankt Peterskyrkan, Stadshuset, Riga slott, Svarthuvudbrödernas hus och det intilliggande Schwabhuset. Från Sankt Peterskyrkans torn har man dessutom en strålande utsikt över Gamla stan. Man betalar en avgift för att få åka upp i hissen till utsiktsplattformen på 72 meters höjd. Andra ställen man kan kolla utsiken ifrån är balkongen på 17:e våningen på Latvian Academy of Sciences och Nationalbiblioteket på andra sidan floden Daugava.
Är man intresserad av arkitektur har Riga en magnifik samling jugendhus strax norr om Gamla stan, framför allt längs Elizabetes iela, Strēlnieku iela och Albert iela.
Kan också rekommendera ett besök i KGB Building, som var KGB:s högkvarter i Riga under den sovjetiska ockupationen. Utställningen är gratis att se, men det är värt att betala för att få den guidade turen där man bl.a. får se förhörsrum, celler, rastgård och avrättningsrum.
Det är lätt att ta sig runt i staden och i resten av landet. En halvtimme bort med tåg ligger Jurmala med sin långa sandstrand och vackra trähus från början av 1900-talet.
I södra Lettland, knappt två timmar söder om Riga, ligger det magnifika barockslottet Rundale slott som restaurerats till sin forna glans de senaste 50 åren. Nordeka har två dagliga bussar dit från Rigas busstation. Annars måste man byta buss i Bauska.
För att ta sig till och från flygplatsen är det smidigt och billigt med buss nr 22 som tar en halvtimme och både stannar vid Gamla stan och på Rigas busstation. Biljett kan köpas i automat på busshållplatsen.
Betyg: 9

Mitt boende 1: BLUE BIRD CAPSULE HOSTEL (Antal nätter: 1)
Ligger i en vacker byggnad mitt i Gamla stan, nära Domplatsen, och har både flerbäddsrum och dubbelrum. Finns kök och uppehållsrum att använda. Rummen är nyrenoverade och fräscha. Notera att det är 3-5 trappor upp utan hiss.
Kontakt: 4 Tirgonu iela, Riga. Tel +371 26 303 075. E-mail: info@bluebird.lv Webbsida: bluebird.lv/en
Betyg hotell: 8       Betyg läge: 10

Mitt boende 2: LAIPU RESIDENCE (Antal nätter: 3)
Moderna lägenheter i olika storlekar belägna i en 1700-talsbyggnad på en smal gata intill Līvutorget. Det är självcheckin med nyckelbox. Finns TV, pentry, kaffemaskin, vattenkokare, kyl och porslin och bestick. Kan var mycket liv från torget på kvällarna och någon kväll fick jag inget varmvatten i duschen.
Kontakt: 7 Laipu iela, Riga. Tel +371 26 390 268.
Betyg hotell: 9       Betyg läge: 10