- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Mina resor - Kroatien.
Kroatien har blivit ett av Europas populäraste resmål och det är inte så konstigt. Landet är fantastiskt vackert med det kristallklara vattnet, vackra gamla städer, spektakulära vattenfall, höga berg och låga priser på boende, transporter och mat. Dessutom är folket oerhört vänligt och de allra flesta talar bra engelska vilket kan vara nog så viktigt när man behöver kommunicera. Det enda märkliga är att turistsäsongen är så kort och mycket kommer inte igång förrän i mitten av juni.

Resedagböcker
DALMATIEN 2012
Flyger till Split och reser runt i Dalmatien och till Dubrovnik.
Läs mer
  ISTRIEN 2014
Gör en roadtrip i Istrien, kring Kvarner och till Plitviceöarna.
Läs mer
 
   


Platser Istrien-Kvarner
PULA-PREMANTURA (Antal dagar: 2)
Istriens största stad Pula har anor från antiken. Här finns flera välbevarade monument från denna tid, inte minst Arenan som är världens bäst bevarade antika arena. Den gamla stadskärnan är liten och kompakt och man har lätt sett den under 2-3 timmar. Kring Pula finns flera bukter med vackra stränder. De allra vackraste ligger längst ut på halvön Kamenjak, i ett naturreservat som tar entréavgift. Man tar sig runt bäst med bil eller cykel. Kamenjak är ett populärt turistställe med massor av vattenaktiviteter och campingar. Boende och restauranger finns i huvudorten Premantura.
Betyg Pula: 7

ROVINJ (Antal dagar: 2)
Rovinj är utan tvekan Istriens mest bildsköna stad. Den gamla staden ligger på en udde som en gång var en ö, men byggdes ihop med fastlandet på 1700-talet. Uppe på toppen ligger kyrkan vars torn man kan gå upp i för fin utsikt. Gatorna består mest av smala romantiska gränder som man lätt kan villa bort sig i.
Ett tips är att ta en av de båtar som utgår från hamnen, t.ex. till Limfjorden och/eller runt öarna som omger Rovinj. Kring hamnen ligger också de flesta restaurangerna och barerna. Bada gör man bäst i stadens utkanter eller på öarna.
Betyg: 10

POREČ (Antal dagar: 1)
Poreč är Istriens turistigaste ort. Utanför gamla stad ligger de stora charterhotellen tätt. Staden är egentligen inte något speciellt, men den gamla stadskärnan är vacker och Eufrasiusbasilikan är berömd för sina mosaiker. Det räcker dock att spendera en dag här.
Betyg: 8

LOŠINJ (Antal dagar: 2)
Cres och Lošinj är de största öarna i Kvarnerbukten. De var en ö fram till att man grävde en kanal mellan dem på Romartiden. Här finns många vackra badvikar (även om de flesta är besvärliga att komma till utan båt) och några vackra historiska städer. Intill kanalen ligger den 4000 år gamla staden Osor som var en metropol på 800-talet. Mali Lošinj är den största staden. Här finns en vacker hamn med en lång strandpromenad. Strax utanför ligger den mindre och charmiga staden Veli Lošinj. Har man möjlighet upplever man nog Lošinj bäst med segelbåt.
Betyg: 9

PLITVICE (Antal dagar: 1)
Plitvicesjöarna, som ligger i inlandet söder om Zagreb, räknas till en av världens vackraste nationalparker och är ett måste på ett Kroatienbesök. Parkens höjdpunkt är de sjöar som ligger på en sluttning och förbinds med ett stort antal vattenfall. Sjöarna har intensiva färger som varierar beroende på solljusets vinkel och mängden mineraler och organismer i vattnet. Det består av en högre och en lägre del, den högre har fler men lägre vattenfall och den lägre färre men högre vattenfall. Plitvice är Kroatiens mest välbesökta plats och det kan bli trångt på stigarna. Det är därför en bra idé att komma tidigt, gärna när de öppnar. Det finns ett flertal dagsutflykter hit, men då får man inte så många timmar på plats. Det bästa är att ta sig hit på egen hand och lägga en övernattning eller två. Man får räkna med att det tar tre timmar att köra från Rijeka. Parken är öppen året runt, men på vintern är den högre delen stängd.
Betyg: 9

PIRAN (SLOVENIEN) (Antal dagar: 1,5)
Piran ligger ju inte i Kroatien, men väl i Istrien nära gränsen. Det är en bra dagsutflykt från t.ex. Poreč, men bussförbindelserna är inte så bra så alternativet är att åka på en organiserad tur eller köra bil. Det är dock inte alla hyrbilsföretag som tillåter att man tar bilen med sig över gränsen, eller så kostar det extra. Dessutom är Piran bilfri och man får ställa bilen på en ganska dyr parkering strax utanför stadskärnan. Vi valde istället att ta en morgonbuss från Poreč till grannstaden Portoroz (går tre gånger i veckan hela året) och sedan tillbaka från Piran på förmiddagen dagen efter (dagligen juli-september). Mer info: www.fils.hr
Piran är en mycket vacker och historisk stad som har en hel del likheter med Venedig, dock utan kanaler. För fantastisk utsikt kan man gå upp på stadsmuren eller upp i kyrktornet (båda kostar €1). Längs stadens norra sida finns bra badmöjligheter.
Betyg: 10
Platser Dalmatien
TROGIR (Antal dagar: 1)
Trogir ligger strax norr om Splits flygplats och består huvudsakligen av en liten ö med sin gamla medeltida stadskärna. Det är väldigt vackert med de gamla husen och den palmkantade kajpromenaden med sina uteserveringar och segelbåtar. Det är så litet att man med lätthet ser allt på ett par timmar, men samtidigt är staden så charmig att det är värt att spendera en natt här och njuta av kvällslivet och alla restauranger. En kort promenad bort ligger större ön Ciovo som har många boendealternativ och framför allt stränder.
Det är lätt att ta sig hit med buss 37 från går från Split och via flygplatsen. Även långfärdsbussar passerar t.ex. från Zadar till Dubrovnik. Dessutom kan man komma hit med båt.
Betyg: 8

DUBROVNIK (Antal dagar: 2)
Kanske Kroatiens populäraste turistmål, det kändes i alla fall så. Gamla staden är full av turister, inte minst från de kryssningsfartyg som stannar till här. Men det är väldigt vackert och en tur på stadsmuren rekommenderas för magnifik utsikt. Boende och mat är något dyrare här än resten av Kroatien. För bad finns en strand, Banje Beach, precis söder om gamla stan och på halvön Lapad strax nordväst finns flera. Här finns också en mängd hotell och restauranger.
Långfärdsbussar och färjor anländer till Gruz 2 km norr om gamla stan. Härifrån går lokalbussar till Pile Gate, en av portarna till gamla staden.
Det finns sevärdheter utanför Dubrovnik. 600 m utanför kusten ligger ön Lokrum, ett naturreservat med ett övergivet kloster och en botanisk trädgård. 15 km söderut ligger den vackra semesterorten Cavtat och ännu längre bort hittar man ön och nationalparken Mljet, bosniska staden Mostar med sin berömda bro och gränsen till Montenegro ligger endast 4 mil bort.
Betyg: 10

KORČULA (Antal dagar: 2,5)
Korčula är en långsmal ö nordväst om Dubrovnik. Man kan komma hit antingen med färja eller med buss. Bussen kör längs halvön Pelješac, färja från Orebic till Korčula Town och sedan vidare till Vela Luka på västra sidan. Korčula Town med sin vackra befästa gamla stad är det främsta resmålet på ön. Charmen är total, men den är väldigt liten och här finns egentligen inte mycket att se. Stränder finns runt om ön, Lumbarda på sydöstra spetsen har långgrunda sandstränder och den vackraste är hästskoformade stenstranden Pupnatska Luka på sydkusten. Men från Korčula Town är det enklast att hoppa på båten till Orebić, en gammal semesterort med hotell och restauranger och sandstranden Trstenica.
Betyg: 8

HVAR (Antal dagar: 2)
Hvar kallas Kroatiens St Tropez eftersom många världskändisar lockas hit under sommaren. Hamnen i Hvar Town fylls då med segelbåtar och lyxyachter i alla storlekar och nattklubbar och barer svämmar över av partysugna ungdomar. Hvar Town är otroligt vacker och utsikten från borgen Fortica Spanjola bör inte missas. Det finns även flera badställen, den bästa är den lilla bukten intill lyxhotellet Amfora Hvar Grand Beach Resort. Strax utanför ligger Pakleniöarna med små badvikar, en populär restaurang och en liten resort. För att komma hit kan man ta en taxibåt eller segla.
Hvar är känd för sina lavendelfält som blommar i juni. Det finns flera arrangörer som har utflykter kring ön och till alla små badvikar, huvudsakligen stenstränder. Men annars kan man ta sig runt med bil eller moped. Hvar är även en bra bas eftersom utbudet på utflykter till andra öar som Brac och Vis och även till Split och Dubrovnik, är stort. Segling är också populärt här och man kan både hyra egen båt eller följa med på hel- eller halvdagsturer.
Betyg: 10

SPLIT (Antal dagar: 2)
Kroatiens näst största och Dalmatiens största stad är uppbyggd på och kring ruinerna av Diocletianus palats som byggdes av den romerske kejsaren år 293-305. Hotell, kyrkor, butiker och restauranger är helt integrerade i ruinerna. Längs kajen sträcker sig den palmkantade promenaden Riva med mysiga uteserveringar.
Från det 174 m höga berget Marjan väster om staden har man fin utsikt. Här ligger också en härlig park.
Bästa och populäraste badstället är Bačvice, en sandstrand kantad av nattklubbar och restauranger, belägen söder om hamnen.
Split är utmärkt bas för utflykter till Trogir, öarna Hvar och Brac, badorten Makarska, Krka National Park med sina vattenfall och Omiš, vackert belägen nedanför höga berg vid mynningen av Cetinafloden.
Flyger man till Split är det lätt att ta bussen till centrum, lokalbussen från Trogir stannar här liksom en shuttlebuss som kör samma sträcka.
Betyg: 8
 
Boende Istrien-Kvarner
VILLA ADRIANA, PREMANTURA (Antal nätter: 1)
Det var väldigt svårt att hitta och vi fick till slut ringa och be dem guida oss. Trevliga ägare som gärna berättar om Kamenjak. Rummen är moderna och fräscha och det finns kylskåp. Mysig innergård med spabad. Ligger nära entrén till naturparken Kamenjak och gångavstånd till Premanturas centrum. Gratis parkering och wifi.
Kontakt: Selo 77G. Tel: +385 525 750 93. E-mail: villaadriana@net.hr Webbsida: villa-adriana.com.hr
Betyg hotell: 9       Betyg läge: 9

APARTMENTS PETRA, MALI LOŠINJ (Antal nätter: 2)
Mycket svårt att hitta till och vi fick återigen ringa efter ägarna. Frun pratade inte så bra engelska, men dottern gjorde. Vi hade en enorm lägenhet med både terrass och balkong med fin utsikt mot staden. Lägenheten var ren och fräsch, men lite omodern beträffande kök, badrum och inredning. Hamnen och centrum är bara ett par trappor ned. Det är gratis parkering på gatan utanför huset, men det är svårt att hitta en ledig plats. Gratis wifi.
Kontakt: Haračićeva 27. Tel: +385 959 010 621.
Betyg lägenhet: 9       Betyg läge: 9

HOUSE NINA, POLJANAK (Antal nätter: 1)
Ligger i en liten gemytlig by strax utanför Plitvicesjöarnas nationalpark. Det är lätt att missa skylten till byn från stora vägen om man kommer från Karlovac-hållet. Om man istället kör väg 42 kommer man direkt till Poljanak. Huset är fint och ligger mitt i en fantastisk trädgård. Rummen är också mysiga och det finns kylskåp. Ägarinnan Nina är fantastiskt hjälpsam och ger mycket tips om hur det är bäst att se Plitvicesjöarna.
Kontakt: Poljanak 2. Tel: +385 959 010 621.
Betyg hotell: 9       Betyg läge: 8

HOTEL IMPERIAL, OPATIJA (Antal nätter: 1)
OBS! Hotellet har renoverats 2018.
Historiskt hotell från tiden då Istrien tillhörde Österrike och noblessen semestrade här. Hotellet är numera lite slitet, men man kan ana den forna glansen och matsalen är vacker. Vi valde ett rum på havssidan och det var stort med balkong och havsutsikt. Tyvärr finns inget kylskåp och rummet var lite omodernt, men fräscht. Det ligger mitt i stan och man kan få både frukost och middag för inte så mycket extra. Det är ofta deals där halvpension ingår. Opatija är dock ganska dyrt jämfört med andra kroatiska städer. Svårt med parkering. Bakom finns en gratis parkeringsplats, men den är alltid full. Sidan om finns en som bara kostar Kn 5 i timmen. Gratis wifi.
Kontakt: Marsala Tita 124. Tel: +385 51 710 444.
E-mail: reservations@liburnia.hr
Webbsida: www.liburnia.hr/en/hotel-imperial
Betyg hotell: 7       Betyg läge: 10

OLD TOWN ROOM & APARTMENTS, POREČ (Antal nätter: 1)
Ligger strax utanför den gamla stadskärnan. Man checkar in på en resebyrå en bit därifrån. Det påstås att det är gratis parkering utanför lägenheten, men det stämmer inte. Rummen är fina och fräscha och det finns kylskåp och wifi.
Kontakt: Otokar Keršovani 8. Tel: +385 524 336 35.
Betyg hotell: 8       Betyg läge: 9

APARTMENTS MUSIC HOUSE, PIRAN (SLOVENIEN) (Antal nätter: 1)
Ligger mitt i gamla delen och bara några få steg från både havet och Tartinitorget. Man checkar in hos en agent några meter därifrån. De är mycket trevliga, hjälpsamma och tipsar gärna om vad som finns att se. Man får gärna förvara bagaget där. Lägenheten, som ägs av en svensk, ligger några trappor upp i ett vackert hus. Det är snyggt och fräscht med kök och matplats. Gratis wifi.
Kontakt: Levstikova 10. Tel: +386 417 765 76.
Betyg lägenhet: 10       Betyg läge: 10

CASALE BED & BREAKFAST, ROVINJ
(Antal nätter: 2)
Familjärt hotell i en 600 år gammal byggnad mitt i gamla stan. Det är dock lite svårt att hitta eftersom det är ett virrvarr av smala gränder. Ägarna är mycket trevliga och bjuder gärna in sina gäster i deras hem en trappa ner. Rummen, som ligger en smal och brant trappa upp, är nyrenoverade och har gott om utrymme samt en litet kök. Gratis wifi.
Kontakt: Casale 2. Tel: +385 953 934 677.
Betyg hotell: 10       Betyg läge: 10

CITY CENTER ROOMS, PULA (Antal nätter: 1)
Lägenheterna är topprenoverade i mycket smakfull och exklusiv design. Gott om förvaring och en soffplats. Superskön säng och modernt badrum. Huset, som har en väldigt sliten fasad, ligger centralt i Pula, men 5-10 minuters promenad från den gamla stadskärnan. Ägarinnan är extremt trevlig och serviceminded och bjuder gärna på fika medan hon berättar om Pula. För Kn 100 kör hon till flygplatsen.
Kontakt: Krmpotićeva ulica 6. Tel: +385 218 850 65.
Betyg hotell: 10       Betyg läge: 8
Boende Dalmatien
APARTMENTS IVICA, TROGIR (Antal nätter: 1)
Ligger mitt i gamla staden, naturligtvis med gångavstånd till allt. Det var extremt svårt att hitta eftersom gator och nummer är så otydliga. Det stod heller ingenting på porten. Men lägenheten är fantastiskt fin med rymligt sovrum och fräscht badrum. Föreståndarna är väldigt trevliga och hjälpsamma.
Kontakt: Subiceva 3. Tel: +385 218 850 65.
Betyg lägenhet: 10       Betyg läge: 10

VILLA SIGURATA, DUBROVNIK (Antal nätter: 2)
Består av ett flertal lägenheter/rum runt om i gamla staden. Vi bodde i den billigaste utan badrum beläget i ett mycket gammalt hus uppför trappor strax innanför stadsmuren. Rummet är fräscht, men väldigt litet och det är knappt man får plats med sina väskor. På bottenplan ligger ett gemensamt kök (omodernt) och ett badrum med dusch och toalett. Eftersom det bara fanns ett badrum förekom ibland väntetid. Hade varit bra om det i alla fall fanns vask på rummet. Ägarinnan mycket trevlig och hjälpsam och tipsar om restauranger och vad som finns att se.
Kontakt: Cubranoviceva 11. Tel: +385 915 727 181.
Betyg lägenhet: 6       Betyg läge: 9

HOUSE DIJANA, KORČULA (Antal nätter: 3)
Ligger i Korčula Town, strax utanför gamla staden, men bara en par minuters promenad bort. Dock svårt att hitta eftersom ingången är inne i en smal gränd och inget nummer står ute på gatan. Det finns en stor lägenhet med kök och uteplats samt två små med litet gemensamt kök. Vi valde en av de små ut mot gatan. Rummet var gigantiskt och helt nyrenoverat. Fin utsikt över hamnen. Badrummet också fint.
Kontakt: Hrvatske Bratske Zajednice 76. Tel: +385 915 160 677.
Betyg lägenhet: 10       Betyg läge: 9

VILLA ZORANA, HVAR (Antal nätter: 2)
Ett av de billigaste ställena kring Hvar Town. Ligger en bit från centrum och det tar ca 10 min att gå ner till hamnen. Lite svårt att hitta först eftersom vi inte hade nån bra karta. Vi bokade det största rummet med sovrum, badrum, kök, balkong samt delat terrass. Fin utsikt över havet från båda. Lägenheten var rymlig och ren men väldigt omodern och ganska sliten. Ägarna hyr även ut skotrar.
Kontakt: Domovinskog rata 18. Tel: +385 917 231 737.
Webbsida: www.vilazorana.hostel.com
Betyg lägenhet: 8       Betyg läge: 8

SUNNY SPLIT, SPLIT (Antal nätter: 2)
Beläget ca 5 min. promenad norr om gamla stan. Huset på adressen vi fått var igenbommat och ingen av grannarna kände till stället. Fick till slut ringa upp ägaren som kom och mötte oss. Han visade oss till en annan lägenhet ett par hus bort. Det stämde alltså inte med bilderna vi sett, men var nyrenoverat och fräscht. Det fanns både litet kök och badrum, men själva rummet var litet och skulle haft färre möbler för mer rymd. Minus för vasken i badrummet som bara hade hett vatten.
Kontakt: Slaviceva 32. Tel: +385 917 231 737.
Betyg lägenhet: 7       Betyg läge: 7