- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Mina resor - Karibien.

Karibien symboliserar paradiset för många och även om det i viss mån är amerikanernas Mallorca är det inte svårt att hitta avskilda platser där man t.ex. får en strand för sig själv.
Om man vill skrapa lite på ytan kan man välja att kryssa sig runt och vill man komma öarna närmare på djupet kan man öhoppa eller lägga hela sin semester på samma ö. Vad man än väljer är chansen stor att man hittar sig eget lilla paradis.

Resedagböcker
SÖDRA KARIBIEN 2007
17 dagars island hopping med stopp på Barbados, Grenada, Tobago, Curacao och Aruba.
Läs mer
  ÖSTRA KARIBIEN 2008
14 dagars island hopping med stopp på Antigua, Anguilla, St Barts och Jungfruöarna.
Läs mer
  BAHAMAS 2009
Åker på en kort kryssning till Bahamas (endast Nassau) under en Florida-resa.
Läs mer
  TURKS & CAICOS 2019
Besöker Grand Turk, Providenciales, North och Middle Caicos under två veckor i januari.
Läs mer
     


Allmänt
Karibien är en stor ögrupp som ligger i gränsen mellan Karibiska Havet och Nordatlanten. Den delas in i tre mindre grupper: Lucayan Archipelago (med Bahamas och Turks & Caicos), Stora Antillerna (med bl.a. Kuba, Jamaica, Dominikanska Republiken och Puerto Rico) och Små Antillerna som sträcker sig som ett pärlband söderut mot Sydamerika. De senare delas upp i Leeward Islands (med t.ex. Antigua, Jungfruöarna, St Martin, Anguilla och St Kitts) Windward Islands (med t.ex. Barbados, Dominica, St Vincent & Grenadinerna, St Lucia, Grenada och Tobago) samt Leeward Antilles (med Aruba, Bonaire och Curacao).
Ett vanligt sätt att resa runt på är med ett av otaliga kryssningsfartyg som täcker mer eller mindre hela karibiska övärlden. Det är prisvärt och man kan få se många öar på kort tid. Ett problem är ju dock att man faktiskt inte hinner se speciellt mycket. Därför föredrar jag att öhoppa med flyg (eller ibland färja) och spendera några dagar på varje ö istället. Då får man chansen komma närmare öarna och se lite mer, prova restauranger och eventuellt nattliv.
Det går utmärkt att resa till Karibien året om, men det regnar mer på sommarhalvåret och under augusti-oktober är orkanrisken som störst.
Öar Lucayan Archipelago
Lucayan Archipelago skiljer sig från resten av Karibien genom att vattnet är grunt och √∂arna låga med mestadels buskvegetation. Öarna är också generellt dyrare än resten av Karibien.

BAHAMAS
(Antal dagar: 1,5)
Bahamas är en stor och utspridd ögrupp i nordligaste delen av Karibien. Det är lätt att komma hit med flyg eller kryssningsfartyg från Florida. Då hamnar man oftast i huvudstaden Nassau på ön New Providence eller på ön Grand Bahama. Från Downtown Nassau kan man ta sig till den lilla ön Paradise Island som har vackra stränder, stora lyxhotell, vattenpark, casino och golfbana.
Man kan ta sig till och från små öarna med flyg eller postbåt. Väl där måste man i regel hyra en egen båt eller bil för att ta sig runt. Några av de populäraste ögrupperna är Bimini, med fantastisk djuphavsfiske, snorkling och dykning, Exuma (med bl.a. den privata ön Big Major Cay berömd för sina simmande grisar) och Eleuthera med sina fantastiska stränder inklusive den världsberömda rosa sanden på Harbour Island.
Valuta: Bahamian Dollar. Den som är bunden till US-dollarn med 1 BSD = 1 USD.

TURKS & CAICOS (Antal dagar: 14)
Turks & Caicos ligger sydost om Bahamas och består av två små ögrupper bestående av åtta huvudöar. Huvustaden Cockburn Town ligger på Grand Turk, men de flesta bor på Providenciales, kallad Provo, var även den internationella flygplatsen ligger. De flesta turister stannar på Provo, där ett stort antal resorter kantar den långa vackra Grace Bay på öns norra sida. Att bo på stranden kostar från dyrt till extremt dyrt och vill man bo billigare får man bo längre lite längre från stranden, på antingen hotell eller hyrt hus. Det finns inga bussar på ön och taxi ä dyrt så det är bäst att hyra bil om man vill ta sig runt.
Öster om Provo ligger några mindre obebodda öar som hyser ett par lyxresorts. Nästa ö är North Caicos, som man kan nå med färja från Provo. Här finns små hotell och hus att hyra. Här finns långa vackra stränder, men få människor och mycket få restauranger. För att ta sig runt krävs bil.
Via en bro kan man ta sig till ögruppens största ö, Middle Caicos, som har ännu färre folk och restauranger än North, men vacker natur och stränder, framför allt Mudjin Harbour.
Söder om obebodda East Caicos ligger South Caicos som har ett par resorter och vackra stränder. Dagsutflykter med flyg möjliga från Provo.
Turksöarna är betydligt mindre än Caicosöarna. Med flyg når man Grand Turk som har Turks & Caicos enda kryssningshamn. Att Cockburn Town är huvudstad märks inte bortsett från några slitna officiella byggnader samt guvernörsvillan på Governor's Beach, öns vackraste strand.
Grand Turk har hotell, ett antal restauranger och båtutflykter där man kan snorkla och simma med stingrockor. För att ta sig runt kan man hyra bil, golfbil eller cykel.
Vill man ha ännu mer lugn kan man ta sig till Salt Cay, en liten ö söder om Grand Turk.
Valuta: US-dollar
 
Öar Leeward Islands
ANTIGUA (Antal dagar: 3,5)
Ön med 365 stränder - en per dag i ett helt år. Det är så Antigua brukar marknadsföras. Och visst, här finns massor av fantastiska stränder. Den som brukar rankas högst är Half Moon Bay som ligger på östkusten ganska långt från allt annat. Många guidade dagsturer kommer hit och hyr man bil är det ett självklart mål. Utan bil är det värre eftersom det inte finns bussar och en taxi dit kostar lika mycket som det gör att hyra bil en dag.
I detta fall rekommenderar jag i stället Rendezvous Bay som är aningen besvärlig att komma till, men väldigt billigt och chansen är mycket stor att man har stranden för sig själv. Ta bussen mot English Harbour, hoppa av vid Farrell Avenue precis innan Falmouth Harbour, gå längs vägen och förbi ridskolan, till vänster uppför en backe och till vänster igen när det sista huset passeras. Sen är det bara att gå nedför kullen och så är man där.
På västkusten finns också ett antal stränder man kan nå med buss från St John's, bl.a. Darkwood Beach och resortstranden Jolly Beach. Norr om St John's ligger det turisttäta Dickenson Bay som är en okej strand och bra om man vill utöva vattensporter. Det finns bussar hit också.
Huvudstaden St John's kommer man alltid till om man reser utanför sitt hotell. Det är inte Karibiens mest spännande stad, men det finns en del affärer om man vill shoppa lite med sig hem.
Det enda sättet att ta sig till flygplatsen är taxi eller hyrbil.
Valuta: Eastern Caribbean-dollar. EC-dollarn är bunden till US-dollarn och det går bra att använda båda valutorna, men hotell och taxi betalas alltid i US-dollar. 1 USD=2,70 ECD.
Betyg: 9

ANGUILLA (Antal dagar: 2,5)
Inte lika namnkunnigt och turisttätt som många andra öar, men det är precis som de själva vill ha det. Har får inga byggnader vara högre än en palm vilket stoppar stora resortkomplex. Mycket av det som byggts och håller på att byggas är inriktad på besökare med tjockare plånböcker, men det betyder inte att budgetresenärer tvingas bo på gatan. I framför allt Sandy Ground finns lägenheter med kök för under 100 dollar per natt. Tyvärr finns det inga bussar på ön, för att ta sig runt får man hyra bil, cykel eller åka taxi. Ön ståtar med magnifika stränder som är ganska lika varandra, långa vita med kristallklart turkost vatten. Den mest kända ligger i nordost och kallas Shoal Bay East. Den var länge i stort sett helt oexploaterad, men har nu fått mer och mer resorts och strandbarer. Men det är fortfarande väldigt lugnt och diskret.
På sydkusten ligger stränderna utefter varandra, de främsta är den långa Rendezvous Bay, Cove Bay, Maundays Bay och Shoal Bay West ute på västspetsen. Den senare har mer än någon annan satsat på dyra resorter och det är inte så mycket folk här. På nordkustens västsida ligger Meads Bay som är den mest exploaterade stranden. Här ligger flera fina resorts. Till Anguilla hör också korallöarna lilla Sandy Island utanför Sandy Ground och Scrub Island på öns nordostspets, som kan vara värda en dagstur.
Det finns inte så mycket shopping på Anguilla, inte ens i huvudstaden The Valley. Stränderna är det som lockar. Men har man lång tid på Anguilla kan man ta en båttur till närliggande St Martin för billig taxfree-shopping.
Valuta: Eastern Caribbean-dollar. EC-dollarn är bunden till US-dollarn och det går bra att använda båda valutorna, men hotell och taxi betalas alltid i US-dollar. 1 USD=2,70 ECD.
Betyg: 10

ST BARTHÉLEMY (Antal dagar: 2,5)
Den gamla svenskkolonin har blivit en jetsetö för rika amerikaner, eller ett St Tropez i Karibien. Här kan man hyra lyxvillor uppe i bergen för en halv förmögenhet eller så bor man på ett av få budgethotell i huvudstaden Gustavia. Det är en bra bas, för det är lättare att ta sig runt därifrån och man har tillgång till affärer och restauranger på nära håll. Gustavia är dessutom en fantastisk vacker plats med de charmiga husen som omringar den lilla hamnen full av segelbåtar och lyxyachter. Det finns många gamla hus som härrör från tiden då ön var svensk. På husen sitter en plakett med deras historia tryckt på bl.a. svenska. För en superb utsikt gå upp till Fort Gustave på hamnens norra sida.
Det är bil eller taxi som gäller för att ta sig runt. Det är inte lika lätt att hitta taxi här som på många andra öar i Karibien, man får ofta ringa efter dem istället för att bara hoppa in i en som kör förbi. Ett annat alternativ är lifta och gå. Det är ganska vanligt här och fungerade bra för oss, men man kan ju inte ha bråttom.
Vi gick också en del och från Gustavia kan man lätt gå till St Jean på nordkusten, den mest exploaterade stranden alldeles intill flygplatsen, och med lite besvär till stranden Anse du Gouverneur på sydkusten. Anse Colombier på västkusten är vacker strand som kräver en ganska jobbig promenad nerför en stenig stig. Andra vackra stränder är Anse Salines öster om Anse du Gouverneur, Flamands i nordväst och Lorient i norr.
Endast små flygplan kan landa på öns korta landningsbana så man kan inte flyga direkt hit, internationella flyg går via St Maarten och därifrån kan man ta mindre pendlarflyg eller snabbfärja på 40 minuter.
Valuta: Euro (ca 10 kr).
Betyg: 9

BRITISH VIRGIN ISLANDS (Antal dagar: 3,5)
En grupp öar som har mycket att erbjuda. Mycket populärt bland seglare vilket är fullt förståeligt eftersom det finns många öar att lägga till vid på en liten yta. Huvudön är Tortola dit också internationella flyg går. Från flygplatsen, belägen på en ö utanför öns östspets, kan man bara ta taxi och det är ganska dyrt, framför allt om man bor på västra sidan.
Huvudstaden Road Town är ganska trist och har inte mycket affärer trots att staden är förhållandevis stor. Det är dock en bra bas för utflykter till Virgin Gorda, Anegada eller öns bästa strand, Cane Garden Bay. I västra delen ligger West End som mest är som en station för seglare. Det finns inte mycket affärer här, men bra bas för utflykter till US Virgin Islands (framför allt St John som ligger nästan intill) och Jost Van Dyke. En promenad eller taxiresa över berget leder till den lilla stranden Smuggler's Cove, som är vacker.
Virgin Gorda den BVI:s tredje största ö. Här finns många fantastiska stränder, men de flesta går bara att nå med båt och tillhör oftast en exklusiv resort. Dagsresenärer kommer uteslutande för The Baths, en samling gigantiska stenbumlingar, som ligger längst söderut på ön. Det finns en prisvärd safaritaxi som transporterar turister dit, men det är också möjligt att gå. Inträde till The Baths är 3 dollar. Man går en avancerad promenad över, under och mellan stenarna, genom vatten och på sand, och kommer sedan till stranden Devil's Bay. Det är väldigt vacker, men kan vara packat av folk. På andra sidan The Baths ligger stranden Spring Bay som också inramas av stora stenar. Båtturen från Road Town kostar 25 dollar ToR.
Jost Van Dyke är en lugn och fridfull ö utan större sevärdheter, men en vacker strand, White Bay. Båtturen från West End kostar 20 dollar ToR.
Anegada är till skillnad från de andra Jungfruöarna väldigt platt och omringas av ett enormt korallrev, Horseshoe Reef. Kring ön löper också fantastiska vita stränder, framför allt Loblolly Beach och Cow Wreck Beach. Båtturer från Road Town eller flyg.
Vi gjorde också en utflykt till St John, som tillhör US Virgin Islands, men ligger väldigt nära. Det är dock amerikanskt territorium och samma immigrationsregler gäller här som i USA.
St John är till största delen nationalpark och har underbara stränder. Det finns safaritaxi som kör runt längs kusten. Den mest kända stranden är Trunk Bay, som tar inträde på 4 dollar och sen har man tillgång till toaletter och duschar. Här finns en undervattensled som pekar ut olika typer av koraller. I krokarna ligger också liknande stränder som Maho Bay, Cinnamon Bay och Hawks Nest Bay. Mindre stränder, ganska nära huvudstaden Cruz Bay, är Salomon Bay och Honeymoon Beach. Den sista har bra snorkling i dess östra ände.
Det finns en buss på ön men den går bara längs inlandsvägen mellan Cruz Bay och Coral Bay och passerar alltså inte stränderna. Båtturen från West End kostar $55 ToR.
Valuta: US-dollar (ca 9 kr)
Betyg: 10

Öar Windward Islands
BARBADOS (Antal dagar: 3,5)
Barbados har fantastiska stränder med vit sand och knallturkost vatten. De främsta stränderna ligger längs väst- och sydkusten. På östkusten är det inte lika säkert för bad med de höga vågorna. På norra delen av västkusten ligger de stora hotellresorterna och de billigare alternativen ligger söderut kring St Lawrence Gap och Oistins. St Lawrence Gap är också stället om man vill gå ut på puben eller nattklubben.
Bussen är billig och kör till de flesta ställen på ön, ta chansen att se dig omkring. Besök gärna också huvudstaden Bridgetown som är en härlig blandning av europeisk och karibisk stil. Här finns en hel del shoppingmöjligheter och Parlamentet är vackert.
Valuta: Barbados-dollar (ca 4,7 kr) eller US-dollar (ca 9 kr). Man kan i de flesta fall välja om man vilken valuta man vill betala med. Vill man betala i US-dollar halverar man det lokala priset.
Betyg: 10

GRENADA (Antal dagar: 3)
Stränderna är inte Grenadas starkaste kort, det är den vackra naturen. Det är mycket bergigt, vägarna är slingriga och backiga och bjuder på fantastisk utsikt i stort sett överallt.
Hyr gärna en bil och kör upp till nordspetsen, genom Grand Etang National Park med sina tropiska växter och vackra vattenfall eller längs sydkusten till La Sagesse Nature Centre med bruna palmkantade stränder.
Öns mest kända strand är den långa Grande Anse strax söder om huvudstaden S:t George's. Området har också ett litet centrum med banker och affärer. Det finns också mindre stränder lite överallt.
S:t George's är en fantastiskt vacker stad med höga kullar som omger en liten bukt. Här finns ett antal kyrkor, varav många förstörts i den ödesdigra orkanen 2003 och ett fort med underbar utsikt, men dock inte så mycket affärer och restauranger. Kryssningsterminalen har ett shoppingcenter och snabbmatsrestauranger.
Grenada har bussar, små vans, som fungerar som taxi ibland också. Det verkar inte som om priserna är fasta även om de ska vara det. De är privatägda och går du längs gatan dröjer det inte många sekunder innan en bil stannar för att fråga om du vill åka med. Bussarna går till de flesta ställen på ön, men det är inte så praktiskt om man ska resa omkring. Mellan S:t George's, Grand Anse och flygplatsen är det dock inga problem.
Valuta: Eastern Caribbean-dollar. EC-dollarn är bunden till US-dollarn och det går bra att använda båda valutorna, men hotell betalas alltid i US-dollar. 1 USD=2,70 ECD.
Betyg: 9

TOBAGO (Antal dagar: 3,5)
Tobago är väl egentligen inte känt för så mycket, men det är värt att åka hit bara för den vackra stranden vid Pigeon Point, ett före detta kokosplantage som följdaktligen har ett stort antal kokospalmer och en paradislik vit strand med palmer som hänger över vattenbrynet. Här finns också ett antal aktiviteter som snorklingsutflykter, vindsurfing etc. Inträdet till parken är USD 3.
Många budgetboenden ligger kring Crown Point vid flygplatsen. Här ligger också stranden Store Bay.
Tobagos bussar går inte speciellt ofta men är ett billigt sätt att ta sig runt. Bor man i Crown Point måste man först åka till huvudstaden Scarborough, som inte är mycket att se, och byta buss. Det finns många stränder på Tobago, de flesta med brun sand. Castara Bay, Englishman's Bay, Parlatuvier Bay samt Man of War Bay och Pirate's Bay vid Charlotteville är exempel på mysiga stränder, men man får räkna med att det tar tid att komma dit och hem, inte minst på grund av lång väntetid och osäkerhet om när bussen egentligen går.
Valuta: TT-dollar (ca 1,30 kr). Boendekostnader betalas oftast i US-dollar som motsvarar ca 6,7 TT-dollar.
Betyg: 8

Öar Leeward Antilles
ARUBA (Totalt antal dagar: 3,5)
Aruba är Karibiens Mallorca med massor av stora hotellresorts och ett enormt antal turister, framför allt från USA, Canada och Holland - naturligtvis. Aruba är holländskt men har inte euro. Det är dyrare här än i övriga Karibien, men det är också mer utvecklat och inte lika fattigt. Huvudstaden Oranjestad är vacker och full av dyra juvelerar- och klädesbutiker och i småbåtshamnen ligger lyxyachterna tätt. Bussarna är moderna och går ofta.
Det finns ett antal stränder på ön men de mest kända är de långa, breda och vita Eagle Beach och Palm Beach som ligger på sydvästra kusten. Vid Eagle Beach ligger de låga hotellbyggnaderna och det är ganska lugnt. Nattlivet är mer utbrett längs Palm Beach som har höga enorma hotellkomplex och en strand med oändliga restauranger och vattenaktiviteter.
Aruba är en mycket torr, platt och karg ö men det finns en del att se som fyren California Lighthouse på västspetsen och Natural Bridge, en klippa som havet urholkat.
Valuta: Arubansk Florin som motsvarar 0,56 US-dollar. Det finns ingen anledning att växla till Florin, man betalar i US-dollar överallt.
Betyg: 9

CURACAO (Antal dagar: 3)
Betydligt lugnare än sin granne Aruba trots att ön är mycket större. Hit kommer många för att dyka i det kristallklara vattnet med sitt rika marina liv. Många hotell vänder sig till dykare. Stränderna på Curacao är 38 till antalet, men de motsvarar inte Arubas milslånga sandstränder. Dessa är mer steniga och korallreven sträcker sig många gånger ända in till strandkanten. Vattnet är så klart att man utan svårighet kan titta på tropiska fiskar ovanför vattenytan utan cyklop. Stränderna finns längs hela ön, men de säkraste finns på sydkusten och några av de vackraste längst ut i väster kring Westpunt, t.ex. Knip Beach. Här är det lugnast på hela ön och de turister som kommer hit är de som hyrt bil och gör en dagsutflykt. I närheten ligger också en nationalpark.
I östra delen ligger huvudstaden Willemstad med sina färgglada holländska hus. Staden är vacker och mycket charmig och det är lätt att spendera en hel dag här. Det finns många affärer, restauranger, caféer och uteserveringar.
Öster om Willemstad ligger Seaquarium med djur som delfiner, sköldpaddor, hajar, flamingos och olika tropiska fiskar. Den största turistmagneten är dock möjligheten att simma, snorkla eller dyka med delfiner. Vill man göra detta måste man boka i god tid, framför allt om dagen sammanfaller med kryssningsfartygen.
Curacao är lite grönare och inte lika platt som Aruba, det är dock torrt även här och det påminner mycket om Mexico med kaktusar som växer överallt.
Vill man vara nära händelsernas centrum bör man bo nära Willemstad. Det finns inte så många budgethotell men något fler kring Westpunt. Det ligger dock lite avsides och bussen till stan går bara varannan timme.
Valuta: Netherlands Antillean Guilder som motsvarar 0,56 US-dollar. Detfinns ingen anledning att växla till Guilder, man betalar i US-dollar överallt.
Betyg: 8
 
Boende Lucayan Archipelago
OSPREY BEACH HOTEL, GRAND TURK, TURKS & CAICOS (Antal nätter: 3)
Charmigt lite äldre hotell på en vacker strand i södra delen av huvudstaden. Finns både rum med balkong/uteplats mot havet eller rum på andra sidan gatan. Vissa har kök, andra bara kylskåp och kaffekokare. Rummen har lite äldre inredning, men är fräscha. Det finns pool och restaurang med god mat och fin havsutsikt.
Kontakt: 1 Duke Street, Cockburn Town.
Tel: +1 649 946 2666
Webbsida: www.ospreybeachhotel.com
E-mail: info@ospreybeachhotel.com
Betyg hotell: 9    Betyg läge: 9

OCEAN CLUB WEST, PROVIDENCIALES, TURKS & CAICOS (Antal nätter: 8)
Medelklasshotell med bra läge intill stranden och centrum med gångavstånd till flera restauranger och butiker. Det finns rum i olika storlekar och utseenden, men alla har kök och stor balkong/uteplats. De med havsutsikt är mycket dyrare än övriga. Resorten har ett underbart poolområde, tennis, cyklar, fitnesscenter och restaurang. Mycket trevlig och hjälpsam personal som bl.a. var ute på natten och letade efter min mobiltelefon som jag tappat samma dag jag skulle checka ut.
Kontakt: 54 Bonaventure Crescent, Grace Bay.
Tel: +1 302 369 1420.
Webbsida: www.oceanclubwest.com
E-mail: res@oceanclubresorts.com
Betyg hotell: 10    Betyg läge: 10

CAICOS CACTUS RESIDENCE, NORTH CAICOS, TURKS & CAICOS (Antal nätter: 3)
En villa som består av två lägenheter, vi bodde i den minsta med ett sovrum, badrum, kök och vardagsrum.
Det var rymligt och charmigt inrett även om badrum och kök var lite gammalt. Man saknade en uteplats att sitta på.
Det är långt till stränderna från boendet, men man måste ändå ha bil på North Caicos.
En representant hämtar upp vid färjan och visar vägen till villan och hur allt fungerar.
Kontakt: Major Hill Road. Tel: +1 649 231 4885
Betyg hotell: 7    Betyg läge: 6

Boende Leeward Islands
REX RESORT HALYCON COVE, DICKENSON BAY, ANTIGUA
(Antal nätter: 4)
Ligger på den mest kommersiella stranden, där de flesta stora resorter ligger. Det finns möjligheter till olika vattensporter och hotellet har en stor pool. Hotellet är trevligt och rummen bra och rymliga, men inte helt nyrenoverade. Balkong eller uteplats och TV på alla rum och de flesta har kylskåp. Trevlig och hjälpsam personal.
Kontakt: Dickenson Bay. Tel: +1 268 462-0256.
Webbsida: www.rexresorts.com/halycon-cove
Betyg hotell: 8    Betyg läge: 5

SYDANS APARTMENTS, SANDY GROUND, ANGUILLA (Antal nätter: 3)
Sandy Ground är budgetstället på ön, det finns billigare boende i The Valley, men vill man bo vid havet är det Sandy Ground som gäller. Kvinnan som äger stället är mycket trevlig och hjälpsam. Rummen är enkla och lite slitna men innehåller det mesta. Rymligt fullt utrustade kök, stort sovrum med TV och ett bra badrum. Uteplats eller balkong finns också.
Kontakt: Sandy Ground. Tel: +1 264 497 3180.
E-mail: sydans@hotmail.com
Webbsida: www.inns.ai/sydans
Betyg hotell: 7    Betyg läge: 8

LA PRESQU'ÎLE, GUSTAVIA, ST BARTHÉLEMY (Antal nätter: 3)
Öns billigaste hotell och definitivt prisvärt med tanke på att det är en dyr ö. Läget är suberbt i en lugnare del, men väldigt centralt. Rummen är inte så stora, men har en två sängar, en smal dubbelsäng och en normal enkelsäng. Det finns garderob, toalett med dusch, kylskåp och kaffekokare. Vi hade också en balkong med underbar utsikt över hamnen. Denna drog upp betyget.
Kontakt: La Pointe, Gustavia.
Tel: +590 5902 76460.
Betyg hotell: 7    Betyg läge: 9

JOLLY ROGER INN, WEST END, TORTOLA, BVI (Antal nätter: 2)
Bra läge vid hamnen och båtarna till Jost van Dyke och USBVI. Rummen är inte så stora men charmiga med sina glada färger. Sköna sängar och fint badrum. Minus för avsaknad av kylskåp.
Kontakt: Sopers Hole. Tel: +1 284 495 4559.
E-mail: info@jollyrogerbvi.com
Webbsida: www.jollyrogerbvi.com
Betyg hotell: 6    Betyg läge: 7

SEA VIEW HOTEL, ROAD TOWN, TORTOLA, BVI
(Antal nätter: 2)
Billigast på ön och ganska trist och enkelt rum, men här finns både kylskåp och kaffekokare och det är nära till båtarna. Det finns en pool, men den ser inte så fräsch ut.
Kontakt: McNamara Road, Road Town.
Tel: +1 284 494 2483.
E-mail: seaviewhotel@surfbvi.com
Betyg hotell: 5    Betyg läge: 7

Boende Windward Islands
PEBBLE HOUSE, ST LAWRENCE GAP, BARBADOS (Antal nätter: 4)
Fräscht och billigt, men enkelt hus med fyra sovrum som delar kök, badrum, TV (en kanal) och en uteplats. Kort promenad till restauranger och klubbar och stranden Dover Beach. Internet och tvätt erbjuds i huset intill.
Kontakt: St Lawrence Gap. Tel: +1 246 237 2293. E-mail: thepebblehouse@hotmail.com Webbsida: www.thepebbleguesthousehostelcom.hostel.com
Betyg lägenhet: 6     Betyg läge: 9

GRENADIAN BY REX RESORTS, POINT SALINES, GRENADA
(Antal nätter: 3)
Stor nybyggd all inclusive hotellanläggning med olika rumskategorier. Alla har stor balkong eller terrass och naturligtvis badrum och TV. Vissa har kylskåp. Det finns en sjö på området och ett stort poolhus med fin utsikt över havet. Underhållning på kvällarna och två restauranger.
Beläget vid en mysig strand, men det är en bra bit till öns största och mest kända strand Grand Anse. Ännu längre är det till stan, men det är lätt att få tag på taxi/buss intill hotellet.
Kontakt: Point Salines. Tel: +1 (473) 444-3333.
Webbsida: www.rexresorts.com/grenadian
Betyg hotell: 9     Betyg läge: 4

BANANAQUIT, CROWN POINT, TOBAGO
(Antal nätter: 4)
Mysigt lägenhetskomplex med mindre lägenheter på bottenplanet och större loftlägenheter på ovanvåningen. Alla lägenheter har terrass/balkong, litet kök, badrum och TV. Mycket fräscht och prisvärt. Gångavstånd till flygplatsen och ca en halvtimmes promenad till öns finaste strand, Pigeon Point.
Kontakt: Store Bay Local Road, Crown Point.
Tel: +1 868 639 9733.
E-mail: bananaquit@bananaquit.com
Webbsida: www.bananaquit.com
Betyg lägenhet: 9    Betyg läge: 6

Boende Leeward Antilles
ARUBIANA INN, EAGLE BEACH, ARUBA (Antal nätter: 4)
Trevligt hotell som drivs att en trevlig holländare. Rummen är ganska små men väldigt fräscha, nya och fina. De har badrum, TV och ett "kokvrå" med kylskåp, vattenkokare, mikrovågsugn, tallrikar, bestick och glas. Rummen omgärdar en öppen yta med pool, palmer och bord och stolar där det är mysigt att sitta på kvällarna. Frukost serveras till extra kostnad, men en stor mataffär finns 5 minuters promenad bort. Beläget ca en kvarts promenad från en av öns främsta stränder Eagle Beach.
Kontakt: Eagle Beach. Tel: +297 587 7700.
E-mail: info@arubianainn.com
Webbsida: www.arubianainn.com
Betyg hotell: 9     Betyg läge: 6

RANCHO EL SOBRINO, WESTPUNT, CURACAO
(Antal nätter: 3)
Lägenhetshotell som består av två byggnader, huvudbyggnaden har pool, bar och en restaurang som serverar enkla måltider.
Vi bodde i en mindre byggnad, Blue View Apartments, ca 10 minuters promenad bort. Stor lägenhet med rymligt kök med TV (endast spanska kanaler), sterilt sovrum, badrum och en stor balkong med fantastisk utsikt över havet och stranden nedanför.
Lägenheten har inget varmvatten och man blir lätt uppäten av mygg som flyger in.
Beläget på västspetsen av ön långt bort från Willemstad i öster. En buss går dit varannan timme. Det finns flera stränder i närheten, det bästa är att hyra bil för att ta sig runt där, men det är möjligt att gå till några av de närmaste stränderna som Knip Beach.
Kontakt: Westpunt. Tel: +(599-9) 888-8822.
E-mail: info@ranchoelsobrino.com
Webbsida: www.ranchoelsobrino.com
Betyg lägenhet: 6     Betyg läge: 5