- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Mina resor - Italien.
Vem kan motstå Italien? Här finns verkligen något för alla smaker. Modegurun, kulturälskaren, sport-fånen, romantikern, gourmanden, vinprovaren, soldiggaren och historikern har alla sitt lystmäte här.
Naturen, språket, konsten, musiken, arkitekturen, modet, maten, vinet, bilarna... Mmm, jag bara dyker i!

Resedagböcker
ROM, TOSCANA & VENETIEN 2006
Jag backpackar runt till små och stora städer på egen hand.
Läs mer
  LOMBARDIET & KAMPANIEN 2007
Resa runt sjöarna i Lombardiet, till Neapel och Amalfikusten.
Läs mer
  RIVIERAN 2008
Jag och sambon besöker italienska och franska rivieran.
Läs mer
   


Platser Rom och Toscana
ROM (Antal dagar: 5)
Rom, evighetens stad, är en härlig blandning av stressig storstad, antikt museum, livligt nöjesliv och religiös stillhet. En oändlig mängd bilar, mopeder, affärsmän och turister trängs längs de smala gatorna och det är lätt villa bort sig i myllret.
Staden är stor, men det är trots allt bäst att promenera. Inte för att det är speciellt komplicerat eller dyrt att åka buss, men att gå är betydligt mysigare och mer avslappnat. Chansen är också större att springa på något som inte står med på ens "måste se"-lista. Beväpna dig med en bra karta och ta ett område i taget.
Vatikanstaten är naturligtvis ett måste i Rom. Påven håller oftast audiens på onsdagsförmiddagar och för att slippa extra långa köer till Peterskyrkan och Vatikanmuseerna är det bäst att undvika denna tid, såvida man inte väldigt gärna vill se en skymt av påven. Överhuvudtaget är köerna långa här så kom så tidigt som möjligt. Man blir inte insläppt i Peterskyrkan med kläder som visar axlar och knän. Detta gäller egentligen alla kyrkor, men de är inte alltid så stränga med det.
Man behöver inte vara speciellt påläst för att besöka Rom. Trevliga restauranger, caféer och pubar finns överallt och de främsta sevärdheterna är så berömda att de talar för sig själv. Att döma av de enorma turistskarorna vid Colosseum, Forum Romanum, Peterskyrkan, Pantheon, Spanska Trappan, Piazza Navona och Fontana di Trevi är det inte heller lätt att missa dem. Jag vill dock också rekommendera den vackra parken Villa Borghese, norr om centrum, det fashionabla och mysiga området längs Via Veneto, en promenad på kullen Janiculum med fantastisk utsikt över staden, det vackra torget Piazza del Campidoglio intill Viktor Emanuel-monumentet.
Betyg: 10

SIENA (Antal dagar: 1)
Lilla charmiga Siena känns mer som ett stort medeltidsmuseum än en stad. Det tar inte lång tid att hinna med sevärdheterna, men man kan lätt stanna länge och njuta av den underbara atmosfären, de vackra vyerna och mysiga uteserveringarna. Stadens mittpunkt är det vackra solfjäderliknande torget Il Campo med det vackra stadshuset. Missa inte heller den bedårande katedralen och utsikten från det intilliggande museets tak. Utsikt över den toskanska landsbygden och de röda hustaken får man också från stadshusets torn, men därifrån kan man ju av naturliga själv inte utsikt över tornet självt.
Betyg: 10

FLORENS (Antal dagar: 2)
Konststaden Florens är fantastisk vacker, stillsam, pulserande och lätt att navigera i (till skillnad från många andra italienska städer). Centrum är inte stort och det är inga problem att ta sig fram till fots. Det är närmast att rekommendera.
Det är svårt att missa Ponte Vecchio och stadens domkyrka och det ska man inte heller. Ett tips är promenaden från bron upp till Piazzale Michelangelo som erbjuder en fantastiskt utsikt. Konstälskare får sitt lystmäte i Uffizierna och Palazzo Pitti. Till den senare hör också den vackra Boboliträdgården. Men inträdet är dyrt.
Betyg: 9

PISA (Antal dagar: 1)
Pisa är inte mycket att se, men man kommer ändå inte hit för att upptäcka staden utan en enda byggnad som är så berömd i hela världen: Det lutande tornet, Torre Pendente. Klocktornet, som började byggas på 1100-talet och lutade redan från början, stängdes för allmänheten för några år sedan eftersom var risk för att det skulle rasa, men har nu öppnats igen efter omfattande upprättningsarbete. Priset är dock ganska högt, €15, och man får boka en viss tid att gå upp eftersom endast ett fåtal personer tillåts i tornet samtidigt. Det finns alltså risk att inte få biljett om man är ute sent. Tornet är inget speciellt från insidan och utsikten från toppen är inte överväldigande, men det är ju inte helt fel att kunna skryta om att ha varit däruppe om det skulle stängas igen...
Vad alla inte känner till är att det också finns en kyrka och en dopkapell.
Betyg: 7

LUCCA (Antal dagar: 2)
Lucca är inget självklart val för Italienresenären, men ingen som kommer hit lär ångra sig. Den lilla medeltida stadskärnan, där bilar är förbjudna, omgärdas av en vallgrav och en hög mur man kan promenera eller cykla på.
Missa inte den amfiteaterformade torget Piazza Amfiteatro. Huvudgatan Via Fillungo sträcker sig härifrån.
Det finns två klocktorn man kan gå upp och beundra utsikten ifrån.
De vackra palatsen Villa Mansi och Villa Pfanner är öppna för allmänheten. Utanför Lucca ligger också en mängd vackra palats som är värda ett besök. En bil är dock att rekommendera eftersom det är oerhört komplicerat att ta sig dit med buss.
Betyg: 8
Platser Venetien

VERONA (Antal dagar: 2)
Verona måste vara en av Italiens charmigaste städer. Det är mycket svårt att inte trivas här. Den är otroligt vacker och fridfull och man känner sig hemma direkt.
Staden är känd för det mytomspunna kärleksparet Romeo & Julia och inga turister missar att besöka huset med Julias balkong. Huset var aldrig Julias hem, men det inrymmer idag ett museum.
Liksom Rom har Verona en egen romersk arena i vilken man sommartid arrangerar operaföreställningar.
Verona har ett mycket bra bussnät, vilket kan vara bra att veta eftersom tågstationen ligger en liten bit från centrum.
Betyg: 8

GARDASJÖN (Antal dagar: 1)
Lago di Garda är oerhört vacker där den ligger inklämd mellan bergen och omgärdad av små vackra samhällen. Jag tog en dagsutflykt till Gardasjön från Verona så jag hann bara med snabbesök i fyra orter: Sirmione, Malcesine, Limone och Garda. Det är lätt att ta sig runt, både med buss och båt. Båten är mysig, men bussen är avsevärt billigare och går snabbare om man ska åka långt. Som badresmål är inte Gardasjön inget speciellt, men det är de vackra vyerna, pittoreska byarna och mysiga restaurangerna som lockar. Det går dock inte att komma ifrån trängseln från alla andra turister.
Betyg: 7

VENEDIG (Antal dagar: 3,5)
I en av världens främsta turiststäder är det ibland lätt att känna sig som om man är i någon form av Disneyland. Det är dock inte mindre imponerande för det. Vackra gondoler som tyst glider fram längs de smala kanalerna, gamla slitna palats med ingång alldeles intill vattnet och fantastiska kyrkor i varje gathörn.
Sättet att ta sig fram i Venedig är till fots. Färjor går längs Canal Grande och ut till öarna i lagunen. Om man reser på liten budget kan det vara bra att veta att färjebiljetten är ganska dyr och dubbelt så dyr om man har bagage. Det är också ganska besvärligt att ta sig fram med resväska när man väl klivit av båten. Att bo nära tågstationen är därför ingen dum idé.
Att åka färja är dock en billig sightseeingtur eftersom Venedig är som vackrast från vattnet. Ska man åka mer än två sträckor lönar det sig att köpa en dagsbiljett som gäller ett dygn från första resan.
Gondolerna som det går 13 på dussinet lockar en stor mängd turister, framför allt japaner och amerikaner som kommer hit en gång i livet och ofta har mycket pengar att spendera. Priset kan man förhandla om i förväg, men det kan lätt gå upp i en tusenlapp. Det finns dock plats för sex personer och är man många kan det vara en kul grej att ha upplevt.
Betyg: 10

CORTINA
(Antal dagar: 8)
Cortina är en mycket vacker by omgärdad av den lika vackra bergskedjan Dolomiterna. Byn är framför allt känd som skidort. Här arrangerades vinter-OS 1956 och kommer även arrangera vinter-OS 2026. Inte långt från Cortina ligger berget Lagazuoi, vars lodräta sydsida är full av tunnlar och grottor där strider mellan italienare och österrikare ägde rum under Första Världskriget. Från nordsidan når man den mycket natursköna dalen som kallas Hidden Valley.
Det enklaste sättet att komma till Cortina är med flyg till Venedig och därefter hyrbil eller buss.
Betyg: 9

Platser Lombardiet
LAGO DI COMO (Antal dagar: 1)
Bedårande plats med höga grönklädda berg som stupar ned i det mörkblå vattnet och vackra hus som kantar dess stränder. Sjön ser ut som ett uppochnedvänt Y och det är den västra sidan som är den mest utvecklade. Vid dess sydspets ligger huvudorten Como som har det mesta inklusive en järnvägsstation. Här finns en vacker katedral, ett stort antal cafëer och flera pampiga palats längs strandkanten. Båtar korsar hela sjön och det finns många små orter som är värda ett besök. Många av dem har underbara palats man kan besöka, t.ex. Villa Bernasconi och Villa d'Este i Cernobbio, Villa Pliniana i Torno, Villa Balbianello i Lenno, Villa Carlotta i Tremezzo, Villa Cipressi och Villa Monastero i Varenna och Villa Melzi och Villa Serbelloni i Bellagio. Bellagio ligger där de två "armarna" på Y:et möts, och sägs vara den vackraste orten vid Como-sjön med sina små gränder och fina vyer. Den är avsevärt mindre än Como, men har ett stort antal hotell och restauranger.
Man kan ta sig runt på sjön med båt och kring den med buss. Båda har sin charm med för att få ut det mesta av sjön är båt bäst. Man kan både köpa enkla turer till de olika orterna eller en dagsbiljett med valfritt antal zoner. Bussen är billig och bra att använda för att ta sig från tågstationen till hotellet.
Betyg: 10

LAGO MAGGIORE (Antal dagar: 1,5)
Bergen omedelbart intill den italienska delen av Lago Maggiore är lite lägre än vid Como-sjön och ger inte ett lika dramatiskt intryck. Det är dock väldigt vackert ändå. De mesta som har med turism att göra ligger i en trekant som förbinder Stresa, Baveno och Verbania med de tre Borromeo-öarna i mitten. Verbania är den största orten, men den populäraste är Stresa med sin vackra palmkantade strandpromenad där lyxhotellen ligger tätt. Här finns också en djurpark som tillhör det vackra slottet Villa Pallavicino. Baveno är mycket mindre och har inte lika mycket att erbjuda, dock även här en vacker strandpromenad och en gammal kyrka.
Utflykter kan man boka överallt och det finns särskilda prisvärda båtpass där ett visst antal stopp ingår. Man kan t.ex. besöka det gamla klostret Santa Catarina del Sasso, Borromeo-öarna Isola Bella med det vackra slottet, lilla Isola dei Pescatori och Isola Madre.
Orterna längs Lago Maggiore förbinds inte bara med båt utan också järnväg vilket gör det lätt att resa runt eller ta sig mellan t.ex. Milano och hotellet man ska bo på.
Betyg: 9
Platser Kampanien
NEAPEL (Antal dagar: 1,5)
Neapel är en väldigt smutsig och fattig stad där sopor, hemlösa människor och hundar finns överallt. Det sägs vara Italiens mest kriminella stad och det stämmer säkert, men det är inte så att man behöver vara rädd. Det är inga problem att vistas ute på kvällarna om man undviker vissa ställen och har lite sunt förnuft och inte gå och skylta med sina värdesaker.
Det är en utbredd stad med ganska stora avstånd. Många sevärdheter ligger längs vattnet, t.ex. Castel Nuovo, Castel dell 'Ovo, Piazza del Plebiscito med Palazzo Reale, det vackra shoppingcentret Galleria Umberto I och den mysiga stadsdelen Mergellina som leder till förorten Posillipo, en av de vackraste platserna kring Neapel.
De inre delarna av staden har ett stort antal fantastiska kyrkor.
Det finns bussar över hela Neapel, men det är lättare att gå, åtminstone och man håller sig inom de centrala delarna.
Båtar till exempelvis Capri och Ischia avgår från Molo Beverello bakom Castel Nuovo och från Mergellina.
Betyg: 6

ISCHIA
(Antal dagar: 2)
Ischia är mindre känd och välbesökt än sin södra grannö Capri, men har minst lika mycket att erbjuda. Det är också en större ö som är lätt att ta sig runt på. Båten från Neapel lägger till i Ischia Porto och därifrån går bussar till alla andra orter på ön. De bästa bussarna för sightseeing är de som går runt ön motsols respektive medsols, kallade CD och CS.
De flesta hotellen ligger väster om Ischia Porto, i det livligare Casamicciola Terme och lugnare Lacco Ameno. Här finns också mysiga badvikar, pittoreska småbåtshamnar och charmiga shoppinggator med butiker och restauranger.
På västkusten ligger Forio där det enda hostlet finns. Här finns också en av öns populäraste stränder samt många restauranger, en underbar vit spanskinspirerad kyrka ute på en udde och en stor hamn med förbindelser till Capri och grannön Procida.
Missa inte Ischias sydkust som är synnerligen kuperad och erbjuder vackra vyer från vägen, inte minst över den lilla orten Sant' Angelo, som är ett måste att besöka.
Betyg: 9

CAPRI (Antal dagar: 1,5)
Capri är en riktig smekmånadsö och den är sagolikt vacker. Det finns båtar hit från Sorrento och Neapel samt sommartid från Ischia. Bussar går till de flesta ställen på ön och gör det lätt att ta sig runt även om det kan vara knepigt att få plats på dem.
Billigaste boende finns staden Anacapri som nås med buss från hamnen Grande Marina. I Anacapri ligger också svenske läkaren Axel Munthes Villa Michele. Från Anacapri kan man ta bussen till Grotta Azzurra. Man åker in i grottan med roddbåtar som ligger precis utanför grottmynningen, men eftersom hålet är så litet är det bara möjligt när det inte finns några vågor i vattnet. Båtturer som inkluderar grottbesök avgår också från Marina Grande.
Capri Town är Capris centrum. Här finns lyxbutiker, restauranger och närhet till sevärdheter som Villa Jovis, den bågformade klippan Arco Naturale och utsiktspunkten Belvedere där man kan se Isole Faraglioni.
Betyg: 10

AMALFI-RAVELLO (Antal dagar: 1,5)
Amalfi är en underbar ort där man lätt kan spendera ett par dagar. Centralpunkten är torget med sina uteserveringar, butiker och den magnifika kyrkan Duomo di Sant' Andrea. Det finns en liten mataffär i en liten gata efter kyrkan.
Amalfi har en hyfsad strand med både sand och klappersten. Vattnet är rent och härligt.
700 m öster om Amalfi ligger Atrani där det finns ett hostel. Atrani påminner om Amalfi men är mindre och mer sliten. Vyn över Atrani från vägen är underbar. Stranden här är inte lika fin som den i Amalfi.
Från Amalfi och Atrani kan man ta SITA-bussen upp i bergen till den pittoreska lilla byn Ravello som från nästan alla platser erbjuder storslagen utsikt. Trädgårdarna som tillhör Villa Rufolo och Villa Cimbrone är utan tvekan värt sin entréavgift. I Ravello finns också många konstgallerier och små butiker som säljer hantverk och keramik.
Man kan ta buss hit från Sorrento och Salerno och båt från t.ex. Sorrento och Capri.
Betyg: 9

POSITANO (Antal dagar: 1)
Positano är inte stort men ligger fantastiskt vackert där de färgglada husen klättrar uppför den branta bergväggen. En väg slingrar sig upp och branta trappor ger gående ett rakare, men tuffare alternativ. Det finns i stort sett inga sevärdheter här, så när man gått upp och nedför gatorna, besökt stranden och tittat in i kyrkan och de små affärerna i hamnen är man färdig. De många trapporna gör också att man inte orkar spendera hur många dagar som helst här. En dagstur hit är att rekommendera för då slipper man leta upp sitt hotell och släpa på bagage, dessutom är det dyrt att både bo och äta här. Inte en endaste mataffär hittade jag heller.
Stranden är okej, men Amalfis är bättre.
Bussen mellan Sorrento och Salerno stannar här, men man kan också åka båt från t.ex. Amalfi, Sorrento, Salerno och Capri.
Betyg: 8

SORRENTO (Antal dagar: 2)
Sorrento är huvudorten på Sorrento-halvön och många besökare har den som bas för utflykter till Capri, Pompeji och Amalfikusten. Det är lätt att ta sig med tåg till Neapel och Pompeji, båt till Capri och buss till Positano, Amalfi och Salerno.
Sorrento är ganska stort med mycket shopping, hotell och restauranger. Det finns dock inte så många sevärdheter och stränderna är inte trevliga.
Betyg: 6
Platser Ligurien
SAN REMO (Antal dagar: 2)
San Remo är en av flera semesterorter i Ligurien med sandstränder och gamla stadsdelar. Det finns inte alltför mycket att göra här, men ett trevligt stopp för ett par dagar. Det är vackert med stranden, strandpromenaderna och den gamla staden omgärdad av höga kullar. Det är ett måste att besöka det vackra casinot och spela lite Roulette eller Black Jack.
Betyg: 7

CINQUE TERRE-PORTOFINO-GOLFO DELLA SPEZIA (Antal dagar: 4,5)
Cinque Terre med omgivningar är något av det vackraste som finns i Italien. Kustlinjen kantas av höga kullar täckta av vinodlingar och små byar som får en att undra hur någon kom på tanke att börja bygga hus där.
Man kan gå mellan de fem byarna Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore, men vill man inte det finns båt och tåg. Mer info om båttrafiken: www.navigazionegolfodeipoeti.it
Biljett för den populäraste vandringleden Sentiero Azzurro krävs. Magnifika vyer utlovas.
Bad är inte regionens starkaste sida, men sandstrand finns i Monterosso och stenstrand i Riomaggiore. Vernazza har också en liten sandstrand i hamnen, men är inte den bästa.
Norr om Cinque Terre ligger Portofino-halvön, ca en timmes resa med långsamt tåg. Här finns populära turistorter som Rapallo, Santa Margherita Ligure, Camogli och det sagolikt vackra Portofino. Vykortsvy från Castello Brown (inträde 4 Euro). Bussar och båtar trafikerar orterna. Tågstation i Santa Margherita Ligure och Rapallo. Mer info om båttrafiken: www.traghettiportofino.it
Söder om Cinque Terre ligger Golfo della Spezia med orter som La Spezia, Lerici och Portovenere. La Spezia är en stor, men inte alltför intressant stad. Lerici och Portovenere är mindre, men betydligt vackrare turistorter med borgar, gamla kyrkor etc. Fina bad i Lerici och grannbyn San Terenzo.
Betyg: 10
 
Boende Rom och Toscana
ALESSANDRO DOWNTOWN, ROM
(Antal nätter: 1)
Rent, snyggt och nyrenoverat. Rummen är rymliga och har bord, stolar och få våningsängar. Fina badrum och kök. Frukost ingår. Bra läge.
Kontakt: Via Carlo Cattaneo 23.
Tel: +39 06 443 40 147.
Webbsida: www.hostelalessandro.com
Betyg hostel: 8       Betyg läge: 7

ALESSANDRO LEGENDS, ROM
(Antal nätter: 4)
Rent, snyggt och renoverat. Rummen har badrum samt skåp och stolar. Frukost ingår. Personalen är inte alltid så hjälpsamma.
Kontakt: Via Curtatone 12. Tel: +39 06 447 03 217. Webbsida: www.hostelalessandro.com
Betyg hostel: 7       Betyg läge: 5

OSTELLO GUIDORICCIO, SIENA
(Antal nätter: 1)
Billigt och rent, men sterilt och stort. Rummen har bara två sängar och det finns vask och skåp. Man kan köpa till frukost, lunch och middag. Det finns inget kök och det är en bra bit till stan.
Kontakt: Via Fiorentina 89. Tel: +39 0577 52212. Webbsida: www.ostellosiena.it
Betyg hostel: 6       Betyg läge: 2

HOSTEL ARCHI ROSSI, FLORENS
(Antal nätter: 2)
Rent och fräscht. Stora och rymliga rum med stort badrum, låsbara skåp och nattduksbord. Gratis Internet och frukost. Trevlig personal och en härlig uteplats. Inget kök, men kylskåp och mikrovågsugn. Mycket bra läge nära station och centrum.
Kontakt: Via Faenza 94 R. Tel: +39 055 290 804. Webbsida: www.hostelarchirossi.com
Betyg hostel: 9       Betyg läge: 10

OSTELLO SAN FREDIANO, LUCCA
(Antal nätter: 2)
Mycket fint, rent och mer likt ett 3-4-stjärnigt hotell. Rymliga rum med låsbara skåp, bord och stolar samt vask. Vissa rum har badrum (kostar extra). Mycket bra läge nära centrum. Det finns varken kök eller kylskåp. Billigt.
Kontakt: Via della Cavallerizza. Tel: +39 0583 469 957. Webbsida: www.ostellolucca.it
Betyg hostel: 9       Betyg läge: 10
Boende Venetien
VILLA FRANCESCATI, VERONA
(Antal nätter: 3)
Vackert gammalt hus med en underbar trädgård och vackert läge på kullarna kring staden, men en bit att gå till centrum och bussen. Trevlig personal. Rummen har låsbara skåp. Fräscha badrum. Billigt, frukost ingår och middag kan köpas till. Lockout 9-17.
Kontakt: Salita Fontana del Ferro 15.
Tel: +39 045 590 360.
Webbsida: www.ostelloverona.it
Betyg hostel: 9       Betyg läge: 4

ALLOGGI CALDERAN & CASA GEROTTO, VENEDIG (Antal nätter: 3)
Mycket rent och fräscht. Hotellika rum med bäddade sängar (ej våningssängar), badrum, skåp, nattduksbord och hylla. Det finns inget kök eller allrum. Lockout 10-14. Bra läge nära stationen.
Kontakt: Piazza San Geremia, Cannaregio.
Tel: +39 041 715 562.
Webbsida: www.casagerottocalderan.com
Betyg hostel: 9       Betyg läge: 7

HOTEL MEUBLÈ VILLA NEVE, CORTINA
(Antal nätter: 8)
Medelklasshotell i utkanten av centrum en kort promenad från gågatan. Skidbuss stannar precis utanför hotellet och det finns gratis parkering.
Rummen är äldre, men fräscha. Ägarna är mycket trevliga och hjälpsamma.
Fantastisk frukost som dock inte ingår i priset.
Kontakt: Via Barrone Franchetti 18, Cortina d'Ampezzo. Tel: +39 0436 2228.
Betyg hotell: 7       Betyg läge: 9
Boende Lombardiet
HOTEL SILVIO, BELLAGIO (Antal nätter: 2)
Riktigt bra hotell lite utanför centrum med fantastisk utsikt över sjön. Nyrenoverade rum med TV och badrum, vissa även med balkong eller terrass. Fin restaurang med kanonbra frukost. Nackdelen är promenaden till centrum på en smal väg utan vägren.
Kontakt: Via Carcano 12. Tel: +39 031 950 322. Webbsida: www.bellagiosilvio.com
E-mail: info@bellagiosilvio.com
Betyg hotell: 10       Betyg läge: 7

ALBERGO SEMPIONE, STRESA
(Antal nätter: 1)
Enkelt hotell på huvudgatan längs sjön. Rummen är lite omoderna, men fräscha och rymliga. Det finns badrum och TV och de flesta har balkong och sjöutsikt. Ägs av en trevlig och hjälpsam dam. Bra frukost.
Kontakt: Corso Italia 46. Tel: +39 032 330 463. Webbsida: www.albergosempione.it
E-mail: info@albergosempione.it
Betyg hotell: 9        Betyg läge: 10
Boende Kampanien
6 SMALL ROOMS, NEAPEL
(Antal nätter: 2)
Litet, mycket enkelt men ganska charmigt hostel beläget i en gränd på hyfsat läge. Dormrummen, TV-rum och kök finns längst upp i huset. Ett litet dubbelrum på andra våningen med litet badrum. Inte speciellt fräscht, men okej om man är på budgetresa. En liten frukost a la Australien ingår.
Kontakt: Via Diodaty Lioy 18. Tel: +39 081 790 1378. Webbsida: www.6smallrooms.com
E-mail: info@6smallrooms.com
Betyg hostel: 4        Betyg läge: 8

IL GABBIANO, ISCHIA (Antal nätter: 2)
Nytt och fräscht HI-hostel beläget ett par km utanför Forio med gångavstånd till stranden. Rummen har alla stor balkong, förutom ett litet minirum för två. Badrum precis utanför rummen. Det finns en pool och en liten frukost med bulle, kaffe och marmelad ingår. Personalen är inte speciellt trevlig och det finns inget kök.
Kontakt: SS Forio Panza 182, Forio.
Tel: +39 081 909 422.
Betyg hostel: 7        Betyg läge: 6

HOTEL CARMENCITA, CAPRI
(Antal nätter: 1)
Trevligt och fint hotell med nära Anacapris centrum och busshållplatsen. Rummen har badrum, TV och balkong och frukosten är bra. Det finns också en nybyggd pool.
Kontakt: Viale Tommaso de Tommaso 4c, Anacapri.
Tel: +39 081 837 1360.
Webbsida: www.hotelcarmencita-capri.com
E-mail: carmencita@capri.it
Betyg hotell: 9        Betyg läge: 9

A SCALINATELLA, AMALFI
(Antal nätter: 2)
Unket hostel i en gammal byggnad mycket centralt i Atrani, en "förort" till Amalfi. Det finns ett fuktigt och inte särskilt välutrustat kök i källaren. Vissa rum har badrum. En helt okej frukost ingår och ägaren är trevlig. Gångavstånd in till Amalfi.
Kontakt: Piazza Umberto I, Atrani.
Tel: +39 089 871 492.
Webbsida: www.hostelscalinatella.com
E-mail: info@hostelscalinatella.com
Betyg hostel: 4        Betyg läge: 6

HOSTEL BRIKETTE, POSITANO
(Antal nätter: 1)
Det enda hostlet i Positano, beläget högst upp i byn med fin utsikt. Nära busshållplatsen men långt ned till stranden och centrum. Rummen har bara sängar och bara de som vetter mot havet har fönster och dessutom balkong. Badrummen är rena och nya. Det finns inget kök, men de säljer frukost. Lockout mellan 11 och 14.30.
Kontakt: Via G Marconi 358. Tel: +39 089 875 857. Webbsida: www.brikette.com E-mail: info@brikette.com
Betyg hostel: 6        Betyg läge: 6

MAMÍ CAMILLA, SORRENTO

(Antal nätter: 2)
Kombinerat hostel och matlagningsskola, beläget på en lugn plats i en förort till Sorrento. Mysig gård som känns som om man är på landet. Middag erbjuds varje dag för 15 euro. Dormrummet är stort och rymmer 14 sängplatser. Det har nytt och fräscht badrum och man får skåp. Inget kök, men trevlig uppehållsrum med dator, böcker och TV. Man kan gå in till Sorrento.
Kontakt: Via Cocumella 4, Sant' Agnello.
Tel: +39 081 878 2067.
Webbsida: www.mamicamilla.com
E-mail: info@mamicamilla.com
Betyg hostel: 7        Betyg läge: 5
Boende Ligurien
HOTEL RIO, SAN REMO (Antal nätter: 2)
Ett hotell i lägre medelklass beläget 1 km väster om centrala San Remo, men ganska nära stranden. Stor mataffär över gatan. Rummen mycket rena och fräscha och vi hade en stor terrass samt badrum, TV, luftkonditionering och minibar. God frukostbuffé ingår.
Kontakt: Corso Matuzia 84, San Remo.
Tel: +39 0184 66 22 73. E-mail: info@hotelrio.it
Webbsida: www.hotelrio.it
Betyg hostel: 9        Betyg läge: 7

ALBERGO BARBARA, VERNAZZA (Antal nätter: 5)
Perfekt beläget på den centrala piazzan intill hamnen. Dock många trappor att ta sig uppför utan hiss. Hotellägaren är mycket trevlig och hjälpsam. Vi valde den billigaste rumstypen längst upp utan badrum. Ett mysigt allrum fanns utanför dörren och det fräscha badrummet bara några steg bort. Fläkt på rum, men ingen TV.
Kontakt: Piazza Marconi 30, Vernazza.
Tel: +39 0187 81 23 98.
Webbsida: www.albergobarbara.it
E-mail: info@albergobarbara.it
Betyg hostel: 8        Betyg läge: 10