- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Italien.

Rom, Toscana & Venetien 2006 | Lombardiet & Kampanien 2007 | Rivieran 2008
LOMBARDIET & KAMPANIEN
3 - 17 SEPTEMBER 2007
Det finns mycket jag ville se i Italien och sensommaren 2007 blev det ännu en resa till dit, den här gången med koncentrering på de södra delarna kring Neapel. Eftersom vårt flyg gick till Zürich (Eurobonus-poängen räckte inte hela vägen till Italien) stannade vi en natt där och tog sedan tåget ned till Lago di Como och Lago Maggiore i Lombardiet när vi ändå var i närheten. Därefter blev det flyg från Milano till Neapel. Reste runt i Kampanien, till öarna Ischia och Capri, längs Amalfikusten och till Sorrento innan vi flög hem igen via Zürich.

Fler bilder från resan finns här
 
UTGIFTER SEK
Flygbiljett
Inrikesresor
(Tåg och flyg)
Boende (13 nätter)
Mat
Lokala transporter
Inträden
Övrigt
(vykort, CD-bränning etc)


Totala kostnader
903
1 454
3 484
1 026
675
304
93


7 939
OBS!
Min resa gick till Zürich och flyget dit betalades huvudsakligen av SAS-poäng, så endast skatter och köp av extrapoäng betalades. Vistelsen i Zürich räknas inte med här, därmot tågresan mellan Zürich och Como. I inrikesresor ingår även flygresan mellan Neapel och Zürich vid hemresan.

Zürich
| Lombardiet | Kampanien

Zürich, Schweiz


St Peters Kirche med Europas
största klocka

DAGS FÖR HEMRESA
Zürich 2007-09-03

Landade i Zürich omkring 10 på morgonen. Vi fick våra väskor smärtfritt och sedan var det bara att hitta till tågen. Vi hittade ned till perrongen till slut, men man kunde inte köpa biljett där så jag sprang upp igen och tryckte ut två biljetter i automaten. När jag kom ned igen tog det två minuter och sen kom tåget.
Det var ganska molnigt med några enstaka solglimtar i stan. Vi letade upp vilken spårvagn vi skulle ta efter att första ha fått fel information av en tåganställd.

Vi hittade sedan ganska lätt till vårt vandrarhem intill på en liten tvärgata till huvudgatan i Gamla staden, Niederdorfstrasse.
Vi checkade in, lämnade våra väskor i vårt lilla rum med två våningssängar och gick sedan ut på stan. Vi tog en sväng mot andra sidan floden och nådde Lindenhof, en parkplatå högt upp över stan med fin utsikt. Sedan tittade vi närmare på några av kyrkorna med sina gigantiska klockor.
Hamnade slutligen nere vid Züricher See. Vi promenade längs sjön och satte oss en stund intill vattnet. Sedan vandrade vi vidare längs den långa shoppinggatan Bahnhofstrasse mot tågstationen. Aldrig har jag sett så många kostymnissar på så liten yta!
Vi tog en avtickare till Augustinergasse, som är en pittoresk gammal gränd med färgglada hus och mysiga uteserveringar.
När vi kom fram till tågstationen igen köpte vi varsin biljett till Como till dagen efter. Sedan stannade vi till på Coop där vi köpte kyckling till kvällens middag som vi lagade till på vandrarhemmet medan vi pratade med två australiensiska backpackers. Efter maten gick vi en runda till, men det började regna en del så vi var snart tillbaka igen. Då fick vi träffa våra rumskamrater, ett par från Tyskland respektive USA. De var riktigt trevliga och vi pratade till midnatt.


Zürich från Quai-Brücke


Augustinergasse

Lombardiet


Utanför restaurangen där vi
åt middag

LANDBYTE
Bellagio 2007-09-04

Donny och jag gick en runda tidigt på morgonen eftersom vi vaknade så tidigt. Stan var ännu lugnare än vanligt.
Efter frukost och utcheckning fortsatte vi promenera omkring, men det var regnigt värre. Inte så att det öste ned, men ändå blött så det störde. Vi gick in i ett varuhus för att komma undan lite.
Vårt tåg till Como gick 14:09. Vi fick byta i Arth-Goldau efter bara 40 minuter. Sen bjöd naturen på väldigt vackra vyer, framför allt kring Lugano-sjön.
Solen strålade så fort vi kom över Alperna. Vid gränsen blev det koll av passpolis och tull. Värre koll har jag inte varit med om sedan gamla Östtyskland. De synade pass noggrannt och kollade igenom vissa resenärers bagage. Jag blev helt nervös trots att jag inte hade något att dölja.

När vi steg av tåget i Como kom en polis fram direkt och ville se pass igen. Sen gick han iväg med dem och var borta i säkert 10 min. Frustrerande, men de var trevliga ändå.
När vi var redo att åka fixade vi bussbiljetter och hoppade på bussen till Bellagio där vi bokat hotell. Turen tog en timme och bjöd på underbara vyer över Lago di Como.
Blev avsläppta precis utanför hotellet som låg vackert på en höjd med fin utsikt. Vi hade ingen kul utsikt från rummet, men hade ju också bokat det billigaste alternativet. Det var dock väldigt modernt och fräscht. Vi slängde av oss våra väskor och promenerade till stan. Klockan var omkring åtta och vi var jättehungriga. Den närmaste vägen till centrum är längs en smal mörk väg utan trottoar eller vägren. Man hoppas bara att bilarna ska se en. Vi överlevde i alla fall och kom fram till ett halvtomt och blåsigt ställe. Letade upp en restaurang med hyfsade priser. Vi satte oss på en mysig uteservering under trädgrenar. Donny beställde pizza och jag kyckling med marsalavin, mandel och morötter. Den var söt och smakade nästan kaka, typ wienerbröd, vilket var lite märkligt. Hade förväntat mig mer.
Efter maten och promenaden tillbaka till hotellet somnade vi snabbt.


Donny utanför vårt hotell, Silvio


Bellagio


Donny och jag vid Lago di ComoVilla Carlotta, Tremezzo
LAGO DI COMO
Bellagio 2007-09-05

Vi var uppe tidigt och intog en mycket god och riklig frukost med bullar, croissants, yoghurt, frukt, cappuccino, juice, toast, kaka m.m.
Gick sedan till stan och vandrade omkring bland Bellagios branta och smala gränder. Gick också till punkten där sjöns två "armar" möts. Vädret var strålande, men blåsigt. Efter rundturen köpte vi en båtbiljett som gällde hela dagen och hoppade på nästa båt till Tremezzo. Här tittade vi bl.a. på Villa Carlotta utifrån och alla engelska bussturister.

Nästa stopp blev Lenno där vi tänkte besöka en annan vacker villa, Villa Balbianello, men vi kunde inte se den så vi gick tillbaka till båten. Dessvärre fick vi vänta där i en och en halv timme nästa båt kom. Det blåste nåt kopiöst så vi kunde inte sitta ute och vänta. Pratade med ett italiensk-australiensiskt äldre par på rundresa.
Från båten kunde vi sedan se villan vi letade efter. Den låg längst ut på udden. Scener från den senaste James Bond-filmen, "Casino Royale", spelades in här förra året.
Nästa tur blev lite längre och vi njöt av solen och de vackra vyerna av de små husen som klättrar uppför sidorna på de branta bergen.

Drygt 45 min. senare anlände vi till Cernobbio som var en riktigt mysig by med en annan vacker villa och trädgård vi tänkte besöka, men tyvärr var den inte öppen för allmänheten eftersom det var ett lyxhotell numera. Vi hoppade på en ny båt och kom slutligen fram till Como. Vi promenerade bort till Villa Olmo och runt i dess trädgård. Sen gick vi runt lite i centrum där vi hade tänkt äta middag, men hittade ingen restaurang, bara caféer och snackbars. När vi till slut bestämde oss för att äta på McDonald's och gått dit insåg vi att vi kanske skulle missa båten om vi stod kvar i kön.
Vår dagsbiljett skulle ta oss hem, men eftersom den sista "långsamma" båten gått skulle vi få betala ett tillägg för att åka snabbåten, vilket var dyrare än bussen. Vi bestämde oss dock för att ta båten och när vi kom tillbaka till Bellagio åt vi på samma restaurang som igår. Den här gången åt vi båda pizza som var helt okej.


Villa Balbianello, Lenno

Villa Olmo, Como


Santa Catarina del Sasso


Trädgården vid Palazzo
Borromeo, Isola Bella


Santi Gervasio e Protasio, Baveno
NÄSTA SJÖ
Stresa 2007-09-06

Vi gick upp tidigt för att hinna äta en rejäl frukost till. Tog sedan bussen tillbaka till Como. Vi hade tänkt köpa bussbiljett igår kväll, men allting var stängt och ett hotell sa att vi kunde köpa den på bussen. När vi skulle betala ombord sa chauffören att han inte sålde biljetter men vi skulle gå på ändå. Efter några minuter stannade han utanför en tobaksaffär och började vråla "Ticket!" så då ville han att vi skulle springa ut och köpa en biljett där. Denna procedur upprepades ett flertal gånger när folk inte köpt biljett i förväg. Alla var lika oförstående, kan tänka mig att busschauffören var ordentligt trött på turister.
När vi kom fram till tågstationen fick vi vänta i en dryg timme till tåget skulle avgå omkring 11:00.
Det tog sedan inte lång tid innan vi nådde Milanos stora centralstation. Vi fick leta upp vilket tåg vi skulle vidare med och det visade sig ha Geneve som slutstation. Från tåget hade vi utsikt långt bort till de snötäckta Alperna. Vi kom fram till Lago Maggiore och Stresa vid halv två-tiden och förvånades av hur turistigt men vackert det var. En lång strandpromenad med blommor, palmer och fontäner på ena sidan vägen och stora lyxhotell på den andra. Vi gick in på ett av hotellen för att ta reda på var vårt hotell befann sig och det låg längre ned på gatan med de andra lågbudgethotellen. I receptionen möttes vi av en trevlig dam som visade oss upp till vårt rum som var enormt med härlig sjöutsikt. Däremot var färgsättningen i rummet lite udda. Väggar, gardiner, sängöverkast och garderobsdörrar var alla täckta av samma guldglansiga blommiga tyg. Även heltäckningsmattan och badrummet var guldigt. Vi skrattade gott åt det.
Vi frågade damen om flygbussen till Malpensa och hon försökte ringa dem men det var stängt. Det stod också i broschyren att man skulle boka senast kl. 12. Vi blev riktigt nervösa, men ringde själv senare och då gick det bra som tur var.

Efter vi slängt av oss grejerna och ätit lite lunch gick vi ut en runda för att se oss om i Stresa. Hade tänkt ta en båttur på sjön idag och en imorgon men det var billigare att köpa en färdig tur till en dag så vi gjorde det till imorgon.
Sedan promenderade vi längs hela strandpromenaden och gick runt i Stresas gamla centrum och köpte lite mat i en affär.
På kvällen gick vi ut på en enkel men trevlig restaurang i närheten av vårt hotell. Vi beställde grillad kyckling med pommes och vin till. Dessutom blev maten ackompanjerad av en man som satt och spelade och sjöng klassiska sånger från bl.a. nyligen avlidne Pavarotti och Andrea Bocelli. Det var riktigt trevligt.


Vårt hotellrum i Stresa

Jag i Stresa
LAGO MAGGIORE
Stresa 2007-09-07

Var uppe tidigt igen, åt en god frukost och checkade ut från hotellet. Sedan tog vi en tidig båt till klostret Santa Caterina del Sasso byggt under 1100-talet på en klippa 18 m över havet på andra sidan sjön. Det var tyvärr inhöljt i mörker eftersom morgonsolen låg bakom berget. Vi klättrade hela vägen uppför trapporna till toppen, men där fanns inget att se så vi gick ned igen och in till klostret. Den lilla kyrkan var väldigt vacker och i bakgrunden kunde man höra en munk sjunga. Det var en väldigt mystisk och speciell plats.
Vi tog båten tillbaka till Stresa och åkte sedan vidare till Isola Bella, en av de små Borromeo-öarna. Vi såg oss omkring lite och besökte Palazzo Borromeo som hade vackra rum och en ovanlig grotta helt täckt av snäckor och småstenar. Tillhörande slottet finns en fantastisk trädgård med fin utsikt.

Nästa stopp var Isola dei Pescatori, Fiskarnas ö. Den gick snabbt att besöka eftersom den är så liten. Vi lade oss på en brygga och njöt av solen medan vi väntade på båten som sedan var kraftigt försenad. Vi konstaterade under väntandet att 90% av Lago Maggiores besökare är mellan 60 och 85 år, vilket är en stor skillnad mot Lago di Como där det dessutom finns en stor grupp 30-40-åringar.
På grund av förseningen skulle vi inte få mycket tid på vårt sista stopp, Baveno, en liten men charmig by utan så många sevärdheter, bara en vacker gammal kyrka och en härlig strandpromenad. Jag funderade på om vi skulle bo i Baveno eller Stresa och så här i efterhand vet jag att jag valde rätt.
Det var riktigt hett idag och jag gick ned i vattnet och svalkade mig lite innan vi tog båten tillbaka till Stresa. Vi åt en glass inne i byn, hämtade sedan våra väskor och gick bort och väntade på flygbussen.


Baveno
Isola dei Pescatori

Kampanien

Galleria Umberto I

NEAPEL
Neapel 2007-09-08

Resan från Stresa till Malpensa tog sin tid. När vi väl kom fram till flygplatsen var vi på fel terminal så vi fick ta en buss till den andra. Det var upperbarligen den minsta av dem och det fanns inte mycket där. Vi som inte ens fått nån middag...
Vi checkade in hos EasyJet och flyget var redan då försenat 35 min. Vi väntade på att gaten skulle komma upp och när den väl gjorde det fick vi stå och vänta på att flyget skulle landa och sen på boardingen. Det var lätt att förstå att det skulle bli mer förseningar. Eftersom vi ville sitta tillsammans försökte vi komma på så fort som möjligt efter grupp A och stod beredda framme vi disken. Till slut blev vi en timme försenade. En ur kabinen visade vara australiensare och pratade inte så bra italienska. När han såg Donnys Australien-keps kom han fram och pratade med honom. När det sedan blev dags att landa sa han "Welcome to Sydney, Australia" i högtalaren som en kul gest! Det hade vi roligt åt.

Klockan var över 22 när vi fick vårt bagage och vi var rädda att vi inte skulle hinna till vårt hostel så vi ringde dit och de sa att vi hade till klockan tolv på oss, sedan var det kört.
Vi hoppade på en buss och blev avsläppta i centrum. Skitigare stad har jag aldrig sett, men det var ganska väntat. Vi var jättetrötta när vi hoppade av bussen och nu skulle vi bara hitta vårt hostel. Vandrade upp längs gatan bland tomflaskor, soppåsar, sovande uteliggare och lösa hundar. Efter drygt 20 min. kom vi fram och släpade upp våra väskor fyra trappor till receptionen. Möttes av en nyzeeländare som hjälpte oss bära ned våra väskor igen till andra våningen och vårt rum, ett litet bunkeraktigt hål med en liten säng och litet badrum. Inte så mysigt men det funkar.

Imorse fick vi en typisk australiensisk hostelfrukost (det ägs av en australiensare) med rostbröd, sylt, te och mjölk med flingor. Sedan gick vi ut på stan som var betydligt trevligare på dagen.
Vi gick förbi Castel Nuovo och tittade in i det vackra shoppingcentret Galleria Umberto I och sedan fortsatte vi mot Piazza del Plebiscito och hamnen. Gick upp i Castel dell' Ovo och promenerade längs strandpromenaden Lungomare mot Mergellina, en mysig hamnstadsdel med en massa caféer. Det var riktigt varmt så vi satte oss på ett av caféerna och drack Coca Cola och vilade fötterna. Sedan gick vi tillbaka.
Mitt minneskort till kameran var fullt så efter en mellanlandning för att lämna matvaror på hostlet gick vi på jakt efter en fotoaffär som kunde bränna av det till mig. Att hitta en sådan var lättare sagt än gjort. Vi hittade visserligen en, men de lyckades inte bränna bilderna av någon anledning. Vi gick vidare i evigheter utan att se nån och det började bli sent. Efter att ha vandrat igenom nästan hela stan hittade vi två, men båda var stängda. Och imorgon är det helt kört eftersom det är söndag.
Resten av sevärdheterna hanns inte med idag. Vi gick ut och åt en pizza istället, trots att vi har kök på hostlet, men vi är ju i pizzans hemstad! Den smakade dock inget speciellt.
Nu är vi ordentligt trötta av att ha gått så långt!


Piazza del PlebiscitoDonny uppe i Castel dell'OvoJag på Lungomare med Mergellina i bakgrunden


Donny på hostlet i Forio
BAD!
Forio, Ischia 2007-09-09

Eftersom gårdagen blev lite förstörd av fotoaffärletande beslöt vi oss för att gå upp tidigt och se resten av stan innan vi checkade ut.
Vi besökte bl.a. två jättevackra kyrkor som var lite knepiga att hitta. Sedan checkade vi ut och skyndade oss till hamnen för avresa mot Ischia. Det var en härlig båttur och vid ankomsten såg vi direkt att ön är jättevacker. Vi hoppade på en buss som skulle ta oss till Forio där vi förhoppningsvis skulle få ett rum på öns enda hostel. Bussen var absolut proppfull och det var inte lätt att hålla sig på plats när bussen kämpade sig uppför de slingriga vägarna.
Till slut var vi äntligen framme och hostlet hade mycket riktigt plats för oss. Vi fick välja på att bo i ett pyttelitet rum med en våningsäng och ingen balkong eller separata dorms med balkong. Vi valde rummet för två. Det var väldigt litet också men vi hade åtminstone havsutsikt. Badrummet var precis utanför dörren också.

Vi gjorde ett försök att hitta en öppen fotoaffär inne i Forio, men det var lönlöst. Det fanns inte ens en öppen mataffär så vi utgick ifrån att vi skulle tvingas gå till en restaurang för att köpa vatten. Det var väldigt varmt och vi gick hem igen, bytade om till badkläder och gick ned till stranden. Den var fullpackad av folk och solstolar. Vi hoppade i vattnet och solade sedan på en liten betongmur eftersom vi inte hade några handdukar.
När vi skulle gå tillbaka hittade vi en liten turistshop vid stranden som var öppen och sålde vatten. Promenaden upp till vägen som vi kom ned på kändes lite osäker eftersom vi tyckte vi gick på folks privata mark. När vi plötsligt kom fram till en stängd grind insåg vi att så inte var fallet. Men vi var trötta och orkade inte gå tillbaka så vi hoppade över staketet och fortsatte.

Senare på kvällen gick vi ut för att hitta en billig restaurang, men beslöt oss för att gå till ett ställe som erbjöd hostelgästerna en tre-rätters för €13. Det var en jättefin restaurang med underbar havsutsikt. Vi fick vänta till klockan 20 för att få bord och satte oss på den stora terrassen så länge.
Sedan fick vi en särskild hostelmeny att välja rätter bland. Vi upptäckte att det inte var en tre-rättersmiddag utan en två-rätters med tillbehör (dvs. potatis eller sallad). Till förrätt beställde jag pasta med en chilisås och Donny pasta med musslor, tomat och svamp. Det var gott och mättande. Vi drack vin till huvudrätten som var kalvkotlett med pommes. Det smakade dock ganska torrt och trist utan sås. Det värsta var dock servicen. De var otrevliga och tog en väldig tid på sig. När vi bett om notan vi fick vi vänta så länge att vi till sist gick fram till disken och betalade. När vi kom tillbaka till hostlet läste vi i deras gästbok om andra som hade precis samma åsikt om restaurangen.


Forio

Donny på mysig restaurang med dålig serviceSköna Medelhavet från Ischia
RUNDTUR ISCHIA
Forio, Ischia 2007-09-10

Vädret var lite onyktert idag. Ett stort regnmoln hängde över berget och man visste inte vad man skulle tro om prognosen. Men just då var det viktigaste att hitta en fotoaffär. Vi tog bussen till Lacco Ameno, där jag ifrån bussen sett en fotoaffär dagen innan. Nu hade den dock inte öppnat och frågade en kille i en motorcykelaffär bredvid. Han trodde att den skulle öppna klockan 10 så vi gick en runda så länge. Det var en charmig by med en massa turister.
När vi kom tillbaka var affären fortfarande inte öppen så vi gick till en glasögonaffär som sålde film etc. och frågade om de kunde bränna en CD. Då visade hon en annan fotoaffär över gatan som vi helt missat när vi gått förbi, men den låg också in på en liten gata. Han kunde som tur var göra det även om det tog lång tid.
Med ett fräscht minneskort gick vi sedan uppför en kulle för att titta på en strand i en bukt som vi sett på bilder nere i byn. Sen gick vi ut i hamnen och beundrade fyra enorma lyxyachter som var på besök från British Virgin Islands, tror vi.

När vi lämnade Lacco Ameno och började vandra mot grannbyn Casamicciola Terme kom solen fram. Casamicciola var lite större och hade fler turister, men hade en vacker promenadgata med färgglada hus.

Vi fortsatte vandra och det blev en lång promenad tills vi nådde orten Ischia. Kom först till hamnen, Ischia Porto, där vi anlände igår coh sen gick vi igenom centrum bort till Ischia Ponte där det finns en borg, Castello Aragonese, högt uppe på en liten ö utanför. Vi gick dit, men inte in.
Sen tog vi bussen mot Sant' Angelo på Ischias sydvästkust och hoppade av två gånger på vägen för att titta på utsikten. Det var synnerligen smala, kurviga och branta vägar dit. Sant' Angelo är en liten turistig by med ett berg som är förbunden med byn via en smal sandbank. Det var väldigt vackert där. Vi gick omkring och köpte sedan en jättegod glass innan vi åkte tillbaka till Forio för att köpa lite mat i affären.


Donny på Ponte Aragonese
Utsikt över Sant' Angelo


Arco NaturaleIsole Faraglioni
VANDRING PÅ CAPRI
Anacapri 2007-09-11

Vi tog bussen till hamnen i Forio och köpte biljetter till 9:20-båten till Capri. Vädret var riktigt ruggigt och värre blev det ju närmare Capri vi kom. Vi satt uppe på båtens däck och det var riktigt skönt till stoppet på Procida, sen blev molnen svartare och vinden tilltog. Men det regnade i alla fall inte.
När vi kom fram ställde vi oss i en kö för bussen till Anacapri. Vi var beredda på att inte få följa med den första bussen eftersom de var väldigt små och kön väldigt lång. Men det är märkligt vad man kan få in mycket människor och bagage i en minibuss. De smala kurviga vägarna var inte färre här och man är glad att man slipper köra själv här.
Från Anacapris centrum är den bara en liten promenad till vårt hotell som är riktigt trivsamt. Vi har ett fint rum med balkong och det finns pool.
Vi bytte om och gick sedan ut igen. Vädret hade bättrat på sig betydligt och solen sken då och då. Vi gick bort till Villa San Michele där den svenske läkaren Axel Munthe bodde. Vi gick dock inte in utan njöt bara av den fantastiska utsikten över Marina Grande från stigen utanför.
Trappor ledde från stigen nedför berget och vi började traska. Vi hade tänkt gå till Capri Town, men hamnade i Marina Grande där båtarna kommer in.
Efter de många trappstegen ned var den sedan en stort antal trappsteg upp för att komma till Capri Town. Vi var helt slut när vi kom upp. Men det hindrade oss inte ifrån att vandra vidare mot östkusten och klippan Arco Naturale som av havet formats till en stor båge. Det var mäktigt och vackert. Sen såg vi att man kunde ta kustvägen ned till en grotta, Grotta Matermània, och sen vidare till Isole Faraglioni. Vi var ganska trötta redan och egentligen inte sugna på ytterligare kraftansträngningar, men vi är ju inte på Capri varje år så vi började gå. Det var en ännu längre vandring först ned och sedan upp igen. Vi var helt slut efter några timmars vandring uppför och nedför. Men utsikten var strålande.
Sedan var vi tillbaka i Capri Town igen. Vi fönstershoppade lite i de italienska lyxbutikerna; ingen känd designer fattades här.
Vi köpte lite dricka och snacks i en mataffär innan vi tog bussen tillbaka till Anacapri. Vi funderade på att åka till Grotta Azzurra, men hotellet sa att de snart stängde så vi sköt upp det till morgondagen. Istället tog vi en simtur i poolen och gick sedan runt i Anacapris spanska gamla stadsdel och satte oss på en restaurang i en gränd och åt pizza. Jag fick vänta på min extra länge eftersom servitören missförstod min order och gav mig utan tomat istället för utan ost. Men pizzan var i alla fall god när den väl kom. Det var en riktigt mysig avslutning på den krävande dagen.


Utsikt över Grande Marina


Isole Faraglioni


Jag i Capri Town


En grotta
Isole Faraglioni
BÅTTUR RUNT CAPRI OCH TILL AMALFI
Amalfi 2007-09-12

Vi hade planerat att åka till Grotta Azzurra tidigt för att komma före alla dagsturister. Men mannen på vårt hotell sa att det var stängt på grund av mycket vågor. Vi blev besvikna och förvånade eftersom det inte blåste alls.
Vi gick istället en runda i Anacapri igen och tog därefter en chansning att grottan öppnat och hoppade på bussen. Men det var helt dött där och det såg mycket riktigt lite farligt ut med de höga vågorna i kombination med den lilla grottöppningen. Vi insåg att det tyvärr inte kunde bli någon blå grotta och tog bussen tillbaka igen.
Eftersom det var så underbart väder bestämde vi oss för att ta en båttur istället.
Hämtade våra väskor på hotellet och tog bussen till Marina Grande. Köpte först biljett till Amalfi och gick sedan på jakt efter någon som arrangerar båtturer. Det var lättare sagt än gjort. Det enda stället vi såg vägrade prata med oss. Jag gick in på turistbyrån och frågade om det fanns fler och de tipsade om en, men jag gick uppenbarligen fel för den jag hittade hade privata turer som kostade massor. Men efter att jag frågat några fler hittade jag till slut en båttur för €12. Båtfolket visade var vi kunde ställa våra väskor och sen gick vi ombord.
Det var riktigt mycket vågor och det kändes som att åka berg- och dalbana. Vi passerade den ena vackra viken efter den andra, såg Arco Naturale och Isole Faraglioni igen och åkte igenom hålet i en av öarna. Sen åkte vi in i en grotta, Grotta Verde (Gröna grottan), passerade fyren på Capris sydvästspets och åkte sedan förbi Grotta Azzurra som fortfarande var stängd. Det var en riktigt härlig tur och den hade gärna fått vara lite längre, timmen gick för fort.

När vi kom tillbaka till Marina Grande tog jag ett dopp i det turkosa vattnet intill hamnen och sedan var det dags att hoppa på båten till Amalfi. Resan tog bara 40 min. trots att den skulle ta 60.

Vi skulle bo på ett hostel i grannbyn Atrani så vi promenrade runt klippan och var snart där. Vi lyckades hitta stället ganska snabbt, men vi blev lite oroliga när det inte fanns en människa i receptionen och vi var tvungna att checka in före klockan 17, vilket var väldigt nära. Men efter en stund kom ägaren och visade oss till vårt rum som inte var nån höjdare, men hade i alla fall badrum trots att vi inte betalt för det. Det var ganska stort, men murrigt, fuktigt och källaraktigt. Köket var ännu värre och luktade mögel. Vi var dock glada att vi äntligen hade tillgång till kök eftersom vår budget överskridits.

Vi gick tillbaka till Amalfi för att titta på stan och leta upp en mataffär. Vi hittade en liten affär där vi köpte en pastasås med kött och rödvin i, vatten och en flaska vin. Maten var faktiskt riktigt god och hostelägaren var imponerad av att vi ens använt köket.
Efter maten gick vi en runda i Atrani. Byn kändes kuslig i mörket. Vi gick upp till kyrkan och njöt av vyerna över de små byarna längs Amalfikusten. Vi såg också det sista av ett fyrverkeri vi inte känner till orsaken till.Marina Grande


Grotta Verde


Amalfi


AtraniJag på Piazza Duomo, AmalfiVid Grotta dello Smeraldo
RAVELLO
Amalfi 2007-09-13

Vi tog ytterligare en rundtur i Amalfi. Såg bland annat ett gäng som fotograferade för Ellos-katalogen. De pratade svenska så vi blev nyfikna och frågade killen som bar på kläder vad de fotograferade till.
Sen gick vi för att köpa bussbiljett eftersom vi tänkt åka till bergsbyn Ravello. De sålde endast ett 24-timmarskort för €5. Det var lite irriterande, men vi kom fram till att det var skulle vara okej om vi använde det för att ta oss vidare till Positano imorgon.

Den smala snirkliga vägen upp till Ravello var intressant och utsikten där uppifrån var magnifik. Vi strosade omkring, tittade in i katedralen och njöt av solen på torget. Staden har två trädgårdar och båda har sina attribut de är kända för så vi beslöt oss för att besöka båda. Villa Cimbrone är ett gammalt slott med torn och en härlig innergård. Det är numera hotell. Trädgården var i sig inget speciellt, men det intressanta var den stora terrassen med de vita bysterna och den fantastiska utsikten. Vi spenderade en bra stund här och bara njöt.
Sedan gick vi tillbaka till Ravellos centrum och passerade små härlga vingårdar. Villa Rufolo ligger intill torget och är känt för sin musikfestival med klassisk musik. Den pågår faktiskt just nu och en stor scen var uppsatt mitt ute på bergskanten så att publiken kan både njuta av konserten och utsikten. Villan var inget att se, men här var trädgården riktigt vacker och vi hittade efter lite besvär den plats där så många vykort är tagna ifrån.

Sedan kände vi oss klara med Ravello men hade mer tid kvar av dagen så vi bestämde oss för att åka till Grotta dello Smeraldo, strax väster om Amalfi, eftersom vi missade grottan på Capri. Men när vi kom dit var den stängd på grund av en filminspelning! Vilken otur! Så det var bara att åka tillbaka igen. Vi åkte hem och bytade om och gick sedan till stranden istället. Det var riktigt skönt i vattnet.

På kvällen lagade vi den sista pastan och satte oss sedan på en pub på torget i Atrani och drack några drinkar under Happy Hour.

Jag och Donny, Villa Cimbrone, Ravello
Utsikt från Villa Rufolo, Ravello


Positano
POSITANO
Positano 2007-09-14

Vi skulle ta bussen från Amalfi 9:30, men när vi hoppat på bussen fick vi veta att den inte skulle gå för att vägen var avstängd! Så det enda vi kunde göra var att ta båten för extra €6. Och den där biljetten vi köpte igår var helt värdelös. Riktigt irriterande!
Dessutom hamnade vi nu nere i hamnen istället för på busshållplatsen i övre delen av byn där vårt hostel finns. Vi kände inte till nån buss från centrum så vi började traska uppför trapporna, som ska vara över 830 till antalet. Donny bar båda våra väskor större delan av tiden, men vi var båda totalt färdiga och redo att säcka ihop när vi till slut nådde upp. Checkade in och fick en säng i varsitt dorm. Det är ett väldigt rent och fräscht ställe med en härlig terrass. Det finns dock inget kök.

Vi lämnade våra väskor och sedan var vi tvungna att gå ut igen för de skulle stänga för städning. Vi gick nedför alla trapporna igen, men det var ju mycket lättare att gå ned och dessutom utan packning. Vi gick runt lite i byn, tittade i affärer, beundrade utsikten och försökte hitta en mataffär, men det fanns bara småbutiker. Vi fick ialla fall vårt vatten som vi behövde i värmen och efter kraftansträngningen.
Efter en stund blev vi lite trötta på att strutta omkring så vi gick tillbaka till hostlet och väntade på att de skulle öppna igen.
Vi var fortfarande lite trötta efter alla trappor så vi vilade oss en stund. Sen tog jag en promenad upp till en utsiktspunkt i närheten av hostlet.

På kvällen gick vi ut för att hitta något att äta. Vi läste om en pizzeria i Lonely Planet och gick dit för att beställa en att ta med oss. Det var faktiskt den godaste pizzan vi haft under resan och vi njöt av den på en mur med utsikt över byn.
Det var ganska många som stannade till och antingen längtande utbrast "Pizza..!" eller frågade var vi köpt den.


Positano


Utsikt över Sorrento
TILL SORRENTO
Sorrento 2007-09-15

Vi hade ingen lust att gå ned och uppför trapporna en gång till så vi tänkte ta en tidig buss till Sorrento. Vägen mot Amalfi var dessutom fortfarande avstängd så vi kunde inte besöka grottan heller, vilket vi hade som alternativ först.
Vi stod länge vid busshållplatsen i stekande sol, men det kom bara bussar åt motsatt håll. Efter en och en halv timme kom äntligen en buss, men den var full så vi fick vänta i 10 minuter till för nästa buss.

Vägen till Sorrento var väldigt vacker. När vi kom fram tog vi bussen till vårt hostel i Sant' Agnello, en förort till Sorrento. Vi hade ett dormrum med 14 sängar. Inte så kul, men billigt. Det var i alla fall ett mysigt ställe med ett fint badrum.
Vi lämnade vårt bagage och gick tillbaka till centrum för att hitta en mataffär. Vi köpte på oss lite mat vi kunde äta under vistelsen. Vem vet hur mycket som är öppet imorgon söndag?
Gick sedan runt och tittade på utsikten och i gamla staden med alla souvenirbutiker.

När vi kom tillbaka till hostlet bytade vi om till badkläder och gick ned till stranden i Sant' Agnello. Det var dock inte mycket till strand; mest pirer, varav de flesta privata - typiskt italiensk strand med andra ord. Vi tog ett dopp och gick sedan tillbaka till hostlet för att äta vår nyinköpta mat.
Vi hade en lugn kväll, tittade lite på TV och läste en bok om Australien som jag hittade på bokhyllan.


Piazza Tasso, Sorrento

 


POMPEJI
Sorrento 2007-09-16

Vi sov länge eftersom vi hållits vakna av en snarkande rumskamrat under natten. På förmiddagen gick vi ut lite på stan. Besökte ett par kyrkor och en park bland annat. Donny ville väldigt gärna åka till Pompeji, men jag var inte lika sugen. Hade dock inget annat för mig så jag följde med dit med tåget och sen tänkte jag bestämma mig där, om jag skulle gå med in eller exempelvis åka till Vesuvio.

När vi kom dit förvånades jag av hur stor själva orten var. Jag trodde den endast bestod av den utgrävda staden, men det var shoppingcentrum och en massa annat där också. Jag bestämde mig för att gå in med Donny för jag orkade inte ta mig för att kolla upp hur jag skulle ta mig till vulkanen.
Det var ändå ganska intressant att se det. Men det var väldigt stort och det mesta såg likadant ut. Det kändes som om hela världen var där och man kunde höra alla stora språk.
Vi ägnade ca tre timmar där och sedan åkte vi tillbaka till Sant' Agnello. Där försökte vi hitta en bankomat eftersom våra pengar var slut. Men det var inte lätt. Det fungerade inte i den första vi hittade, en annan var inne på en bank som vi inte lyckades komma in till och sen försökte vi hitta någon som kunde hjälpa oss. De visade oss efter ett tag till en post som också hade en bankomat så det hela löste sig. Sedan kunde vi betala vårt hostel.
Senare på kvällen gick vi ut för att äta. Vi var riktigt trötta i benen efter Pompeji, men hamnade ändå på den restaurang som låg längst bort i Sorrento. Vi satt ute på en terrass med fin utsikt och fyrverkerier i bakgrunden. Det var ganska billigt där men maten inte någon höjdare. Donny åt pizza och jag beställde kyckling, hade väntat mig en halv kyckling men det blev bara ett lår samt pommes frites. Ganska trist.
Efteråt åt vi en glass på en populär glassbar och drack vin som vi köpt på förmiddagen.
Vi kom hem ganska sent och packade ihop våra saker så att vi inte behöver göra det tidigt imorgon bitti.


Donny vid Basilikan, PompejiJag på Via di Stabia, Pompeji

 


VIA ZÜRICH HEM
Malmö, Sverige 2007-09-17

Vi tvingades gå upp klockan halv sex för att inte riskera att missa flygbussen. Vi ställde oss på den vanliga hållplatsen och väntade. När klockan var 06:10 stannade en buss på motsatta sidan och frågade om vi skulle till flygplatsen. Vi sprang över och hoppade på. Sen körde den till Sorrento och kom tillbaka till Sant' Agnello enligt tidtabellen, men på en helt annan plats än den vi stod på.
Vi var tacksamma att han stannat och plockat upp oss.
Det tog lång tid att komma till flygplatsen på grund av mycket trafik, men vi hade ju gott om tid.
Vi satte oss och åt lite medhavd frukost utanför flygplatsen, sen gick vi in för att checka in på flyget till Zürich. På väg upp till säkerhetskontrollen kom jag på att jag aldrig tog ut mitt manikyrset ur handbagaget och la in i ryggsäcken. Jag bestämde mig för att checka in handbagaget också för att inte riskera att bli av med det.

Ombord flyget blev vi för en gång skull bjudna på lite mat, en macka, kaffe och juice. Jag hade hoppats på att se några städer från luften och utsikten över Neapel var helt fantastiskt. Sen blev det lite molnigt innan vi kom till norra Italien där jag kände igen Lago di Como och Bellagio. Sen fick vi se några fantastiska enorma glaciärer över schweiziska Alperna.
I Zürich hämtade vi ut vårt bagage och satte oss för att äta lite lunch. Vi hade över fyra timmars väntan på vårt nästa flyg till Köpenhamn, men det var ganska lätt att fördriva tiden.
Vi ägnade lång tid åt att hitta observationsterrassen och när vi väl hittat dit fick vi veta att det kostade pengar så vi gick tillbaka igen.
Planet var lite försenat, men landade på tid i Köpenhamn.


Neapel från luften