- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Italien.

Rom, Toscana & Venetien 2006 | Lombardiet & Kampanien 2007 | Rivieran 2008
ROM, TOSCANA & VENETIEN
6 - 22 MAJ 2006
Italien är ett av mina favoritländer. Hade varit där ett par gånger på dags-besök och en vecka på skidsemester i Livigno, men jag hade aldrig rest runt och sett de stora städerna som är så fantastiska.
Jag planerade resan länge men inte förrän våren 2006 blev den av. Reste själv gjorde jag också eftersom det inte gick att lösa på annat sätt. Det blev noga utvalda resmål, mycket planerande och pusslande för att passa jobb och italienskakurs.
Jag flög till Rom, tog mig vidare genom Toscana med buss och tåg och sedan tåg vidare till Verona och Venedig varifrån jag sedan flög hem. Jag hann se väldigt mycket på kort tid, framför allt tack vare god planering och endast en vilja att ta hänsyn till.

Fler bilder från resan finns här!
 
UTGIFTER SEK
Flygbiljett
Inrikesresor
Boende
Mat
Lokala transporter
Inträden + bagageförvaring
Internet
Övrigt
(souvenirer, vykort, CD-bränning etc)


Totala kostnader
2 635
665
3 068
670
577
748
10
4478 820
OBS!
Jag lagade mestadels mat själv och åt jag ute var det på billiga ställen. Hade också lite frukostmat med mig hemifrån.
Gick mest, men det blev någon bussresa samt en båttur i Venedig.

Rom
| Toscana | Venetien

Rom
  ANKOMST ROM
Rom 2006-05-06

Dags för den Italien-resa jag velat åka på så länge.
Lämnade ett soligt och varmt Sverige och kom till ett Rom som var lite mindre soligt, men lika varmt. Landade vid 11-tiden och tog tåget till stan. Försökte vara ute i god tid med att boka vandrarhem, men ändå tog det tid innan jag hittade något som passade mig. Tyvärr lyckades jag inte boka första natten på det ställe jag valt ut. E-mailade dem för att boka manuellt och de sa att de hade rum men plötsligt var det borta igen. Tänkte dock att jag skulle gå dit ändå och kolla. Letade upp stället på kartan, släpade mig dit med min tunga väska i värmen för att bli underrättad om att det verkligen var fullt. Frustrerande! Men de lyckades boka in mig på ett av deras systerhostels som ligger ungefär där jag hoppade av tåget…

Det är i alla fall ett trevligt ställe med jättefräscha rum, snyggt kök och bra läge. Halv tre var klockan när jag blev klar för den första sightseeingturen. Gick bl.a. omkring på Via Veneto med sina lyxhotell, designerbutiker och underbart mysiga (och dyra!) restauranger med uteserveringar bland palmer i små gränder. Så trevligt det hade varit om man rest med någon och kunnat sitta där och njuta tillsammans… Nu blir det till att laga sin egen lilla mat i köket på vandrarhemmet….
 


Ett av många fantastiska kyrktak
ALLA DESSA TURISTER
Rom 2006-05-07

Som jag gått runt idag igen! Gick först till Colosseum och Forum Romanum, som om något gör skäl för Roms smeknamn "Ett levande museum". Funderade på om jag skulle gå in på Colosseum, men struntade i det till slut. Besökte också Vittorio Emmanuel-monumentet, Pantheon och en massa andra kyrkor och palats.
Kom fram till Fontana di Trevi och chockades av folkmassorna! Har nog aldrig sett så många turister på en och samma plats. Sen var det dags att gå tillbaka till vandrarhemmet och hämta mina saker för att flytta till det nya. Detta är likvärdigt, men något enklare och lite längre från stan. Nu har jag däremot toalett och dusch på rummet.

Gick ut igen efter flytten och promenerade bort till Spanska Trappan som var täckt av vackra blommor eftersom det är maj. Men tråkigt nog har de satt byggnadsställningar på Trinità dei Montes fasad!
Gick tillbaka till Fontana di Trevi (ännu mer folk!) och Colosseum och sen hem igen. Nu är jag helt slutkörd!


Colosseum


Vittorio Emmanuel-monumentet


Gränd i Rom
VATIKANEN M.M.
Rom 2006-05-10

Vädret har inte varit det bästa. Inte så kul när det är högsommar där hemma! I förrgår var det riktigt molnigt fram till klockan 17 då jag var på väg hem. Var först i Peterskyrkan. Man fick stå i en lång kö och röntga sina ägodelar som i USA. Kyrkan är definitivt imponerande. Funderade på att gå in på Vatikanmuseerna för att se Sixtinska Kapellet, men kön var flera kilometer lång och priset var högt med tanke på att det andra inte intresserar mig speciellt.
Gick istället vidare mot mysiga Trastevere via kullen Janiculum som erbjöd jättefin utsikt över staden. Satte mig en stund på Piazza Navona och njöt av solen på vägen hem.

I går morse ösregnade det så jag gick ut lite senare än jag brukar. Man vill ju i alla fall inte sitta inne. Gick till Villa Borghese, en mysig park norr om centrum. Promenerade också längs Tibern.
På kvällen var jag och Rosie, en australiensisk tjej i mitt rum, ute på restaurang. Åt en pizza som inte var alltför god.

Idag var vädret lite bättre och jag åkte tillbaka till floden, Piazza Navona och Vatikanstaten. Eftersom det var onsdag stod påven där och predikade inför en stor folksamling från hela världen. Gick också upp i Castel Sant’ Angelo och beundrade utsikten.
Eftersom det var min sista dag i Rom gick jag tillbaka till Via Veneto eftersom jag tyckte det var så mysigt där.


PeterskyrkanFontana di Nattuno, Piazza Navona

Toscana


Duomo

SIENA
Siena 2006-05-11

Imorse lämnade jag Rom och kom fram till Siena vid halv tolv. Hade tur med vädret: på vägen hit ösregnade det, men nu skiner solen.
Hostlet ligger utanför centrum och därför funderade jag på att lämna väskan på stationen och gå på sightseeing. Men jag ville gärna checka in så jag satte mig på bussen. Det tog en himla tid att ta sig dit och tillbaka, inte minst eftersom jag stod på fel hållplats. Man antar ju att man ska åka tillbaka samma håll man kom ifrån och inte fortsätta i samma riktning. Men så var det visst. Halv två var jag framme.

Siena är en helt underbar stad! Det är så otroligt vackert, ungefär som att gå omkring i ett medeltidsmuseum med riktigt gamla hus, smala och kurviga gränder och backar upp och ned. Torget Il Campo med stadshuset och det höga tornet var imponerande. Man kan gå upp i tornet, men jag ville hitta en annan utsiktsplats så att man kunde titta på stadshuset. Tänkte kolla om man kunde gå upp i den vackra domens kyrktorn, men det verkade inte som om det var möjligt. På vägen därifrån såg jag dock folk som stod uppe på toppen av en ofärdig del av kyrkan och en skylt med "Panorama" på. Det var ett museum som tillhörde kyrkan och jag gick in. Museet var inte så intressant men utsikten var fantastisk.

Mot kvällningen ökade molnigheten igen och det blev jättekallt så jag åkte till hostlet igen. Delar rum med en pratglad brasilianska som är jättetrevlig. Hostlet är bra och man delar bara med en annan, men det är stort och lite sterilt.


Il Campo


Duomo
FLORENS
Florens 2006-05-13

Det är strålande väder. Steg upp tidigt i går morse och tog bussen till Florens. Det var så fullt att jag tvingades stå upp tills en lärare lyckades luska fram en plats bland sina skolbarn. Hostlet i Florens är fantastiskt. Rummet är gigantiskt och har ett lika gigantiskt badrum. Dessutom finns gratis Internet och god frukost där man beställer från en meny.
Den här staden är väldigt mysig och vacker. Allting ligger inom ett litet område och därför går det snabbt att se sevärdheterna.

I går gick jag över Ponte Vecchio till andra sidan floden, promenerade längs kullen och beundrade utsikten från Piazzale Michelangelo. Satt en stund i en rosenträdgård bland citron- och apelsinträd.
Sen gick jag till Palazzo Pitti och besökte Boboliträdgården. Den var väldigt fin, men lite för dyrt inträde (€7).

I dag besökte jag resten av staden, bl.a. Duomo, Palazzo Vecchio (Stadshuset) och kopian av Michelangelos staty David. Jag hade egentligen tänkt stanna en dag till i Florens, men eftersom jag inte har något kvar att se har jag funderat på att åka vidare. Visste först inte vad jag skulle göra istället. Tittade på olika turer, men hittade inget speciellt. Sen kom jag på att jag kunde använda en extra dag i Verona till att åka till Gardasjön så jag ska göra det!


Utanför Palazzo Vecchio och Uffizierna


Jag vid en av klockorna i
Lutande tornet
PISA
Lucca 2006-05-14

Satte mig på tåget för att åka till Pisa. Kom fram vid halv 10 och slogs av hur trist den där stan är. Området kring lutande tornet är dock mysigt med uteserveringar och gatuförsäljare. Promenerade långsamt bort mot Campo dei Miracoli. Hela Pisa kändes ganska folktomt, men det är ju vid Lutande tornet de alla är! Eller turisterna i alla fall. Men nu höjer man inte på ögonbrynen över turistmassorna längre. Dessutom pågick ett maraton alldeles intill.

Tornet var mycket mindre än jag föreställt mig. Funderade på om jag skulle gå upp i det eller inte. Det kostade ju ändå €15. Till slut bestämde jag mig för att göra det, annars skulle jag kanske ångra mig. Man fick boka in en tid eftersom tornet bara tar ett visst antal besökare i taget.
Medan jag väntade gick jag runt och tittade på kyrkan, dopkapellet, souvenirstånden och turisterna. Sen blev det min tur. Det kändes verkligen att det lutade när man var på väg upp. Det var nästan lite läskigt längst upp eftersom det var så öppet, men utsikten var fin.

Resten av eftermiddagen ägnade jag åt att äta gelati och ligga i det gröna, sköna och mjuka gräset intill dopkapellet och njuta av solen och värmen. Jag ville knappt gå därifrån! På eftermiddagen åkte jag vidare till Lucca och lyckades få ett rum på det enda hostlet trots att jag inte bokat. Detta hostel är mer som ett fyrstjärnigt hotell än ett hostel med elegant reception, lobby och andra utrymmen med växter, gamla fina möbler och mattor. Rummen är jättefina också. Är minst sagt imponerade, inte minst med tanke på att det bara kostar €16,50! Däremot finns ingen kyl och det är inte så bra.


Utsikt från Lutande TornetSanta Maria della Spina


Torre Guinigi i bakgrunden
LUCCA
Lucca 2006-05-15

Lucca är underbar liten stad omgärdad av en vallgrav och en stadsmur man kan promenera på. Det har jag naturligtvis gjort. Besökte också Palazzo Pfanner med en vacker trädgård och gick upp i ett av utsiktstornen.

Utanför Lucca ligger ett antal vackra slott jag var väldigt intresserad av att besöka. Problemet var att ta sig dit. Det fanns två bussar att välja emellan. En gick bara en gång om dagen och med en annan skulle jag få gå 3-4 km enkel väg. Kollade upp cykelhyra också innan jag bestämde mig för den första bussen som skulle gå klockan 14. När vi åkt en bit frågade jag busschauffören om vi var där snart och han svarade att vi var någon helt annanstans. Så jag hoppade av bussen och åkte tillbaka till Lucca. Konfronterade busspersonalen, som blev sura, och plötsligt fanns det bara ett alternativ, dvs. bussen där man fick gå 3-4 km.
Eftersom jag redan påbörjat processen kunde jag lika bra avsluta den, tänkte jag, så jag tog den andra bussen och började gå. Det var minst sagt långt och efter mycket om och men kom jag fram vid 17-tiden.

Det första slottet, Villa Mansi, höll på att renoveras och var inte så mycket att se just nu. Gick vidare till det andra, Villa Torrigiani, och det var fint. Köpte en biljett till trädgården, som dock var lite nedsliten. Man kunde gå på en guidad visning också, men jag hade inte tid att vänta till den började. Sen var det bara att promenera tillbaka till bussen. Kände mig helt färdig när jag kom tillbaka till Lucca och satte mig på en pizzeria mittemot hostlet och åt en mycket stark, men mycket god pizza.


Trädgården, Palazzo PfannerVilla Torrigiani

Venetien


Julias balkong, Verona

VERONA OCH GARDASJÖN
Verona 2006-05-18

Hade en lång resdag i förrgår. Lämnade Lucca vid 9-tiden och fick byta i Prato, men det tåget var försenat så jag missade nästa tåg och fick vänta ett bra tag i Bologna. Kom inte fram till Verona förrän halv fyra och fick ta en buss till hostlet som ligger i en liten gränd uppe på en kulle. Det är dock en gigantisk gammal villa med en helt underbar trädgård full av statyer, fontäner, palmer och blommor! Helt underbart! Och från mitt rum har jag en underbar utsikt över kullarna och de vackra villorna uppe på dem. Dessutom ingår frukost och det kostar bara €14!

Igår åkte jag till Gardasjön. Tog en buss till Sirmeone, var jag egentligen tänkt stanna hela dagen, men kom sen på att jag lika bra kunde åka till några andra ställen också.
Sirmeone är en vacker liten by, men är fullproppad av turister, hotell, restauranger och souvenirbutiker. Gick omkring där ett tag och satte mig vid sjön och njöt av solen. På torget stod ett gäng norrmän och sjön deras nationalsång eftersom det är den 17 maj!
Tog sedan bussen vidare till Malcesine. Resan erbjöd fin utsikt över sjön, framför allt vid orten Garda.
Det var lite mer disigt i Malcesine. Tog en båttur över till Limone, men tyvärr såg man inte så mycket p.g.a. diset. På vägen tillbaka gjorde jag ett kort stopp i Garda som hade en mysig strandpromenad.
Kom tillbaka till Verona vid 20-tiden och var jättesugen på pizza så jag gick in på en restaurang och beställde en, men det var inte så god.

Idag har jag utforskat Verona lite mer. Det är en helt underbar stad. Hade faktiskt kunnat bo här. Så vacker, mysig, lugn och fridfull, men ändå med härligt uteliv.
Tittade på Romeo & Julia-balkongen och gick in på den romerska arenan där man håller på att bygga kulisser inför årets operasäsong. Det är nog en mäktig upplevelse att vara där under en föreställning.
Besökte också en botanisk trädgård (trädgårdsbesök har blivit en stor utgift nu!).


MalcesineVerona


Gondoler på Venedigs kanaler
VENEDIG
Venedig 2006-05-20

Har nu nått mitt slutmål, Venedig. Kom med tåget hit igår och hade inte långt att gå till hostlet som tur var för det är ganska dyrt och besvärligt att ta sig fram här om man inte vill använda apostlahästarna.
Hostlet är jättefint med bäddade sängar, badrum, garderober och nattduksbord. Men här finns inget kök eller allmänna utrymmen alls, mer som ett hotell alltså.
Det är oerhört knepigt att hitta i den här stan och det är tur att skyltarna med "Per Rialto", "Per San Marco" och "Per ferrovia" är uppsatta nästan överallt. När de inte är där blir man riktigt förvirrad och kan lätt hamna i motsatt riktning mot vad man skulle.

Att gå upp i Kampanilen på Markusplatsen var nästan det första jag gjorde. Utsikten var fantastisk. Markusplatsen i sig är oerhört imponerande också. Lite färre turister och duvor hade dock inte skadat. Det är en populär turistattraktion att köpa fågelmat och mata duvorna, men jag tycker det är vidrigt. För mig känns de väldigt ohygieniska och de blir ju knappast färre när man matar dem. Nej, tacka vet jag att mata kakaduor, det är mer min grej.

Har irrat omkring och letat upp de kyrkor, torg, broar och palats som stod på min lista. Idag tog jag en tur bl.a. på Dorsoduro, en av stadsdelarna.

Venedig ska ju vara jättedyrt, men tycker inte att det är så farligt. Okej, boendet är lite dyrare än vad jag är van vid, men annars överkomligt. Här har jag t.ex. hittat den billigaste glassen av alla ställen jag varit på. Så det har blivit en hel del av den varan!


Canal Grande
Rialtobron


Markuskyrkan och Kampanilen
DAGS FÖR HEMRESA
Venedig 2006-05-22

Har haft en fantastisk tur med vädret i Venedig, det har varit strålande sol nästan hela tiden. Igår gick jag till Dogepalatset, vilket var mycket intressant. Vackra rum och ganska hemska fängelser. I biljetten ingick också entrén till Museo Correr och därför gick jag dit, men det var inte speciellt intressant.

Jag var sugen att åka till ön Burano, men hade knappt några pengar kvar och det skulle ta sån tid också, så jag sparar det till om jag kommer tillbaka nån gång. Markuskyrkan sparade jag till sista dagen, men den är inte lika speciell på insidan som på utsidan. Ett tips är att komma dit på morgonen för kön blir grym fram på förmiddagen.

Satt och njöt av solen och värmen på Riva degli Schiavoni innan jag skulle ta båten tillbaka till hostlet. Fick en fin vy av palatsen längs Canal Grande. Någon sa att båten tog 20 minuter, därför beräknade jag 40 för säkerhets skull. Men den visade sig ta 50 så jag fick springa av, hämta väskan och springa till flygbussen som jag på vippen hann med.

På vägen hem flög vi över Venedig och jag tog ett par fina foton på staden från ovan.


Venedig från luften