- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Irland.

DUBLIN      
1 - 4 MAJ 2018
Jag och min väninna Katarina var sugna på en liten storstadsresa på vårkanten och kom fram till att det skulle bli Dublin. Hon hade aldrig varit här och jag hade en längre tid haft en längtan att åka tillbaka, då jag inte varit här sedan 2001.
Vi fick mycket billiga flygbiljetter, men hotell var överraskande dyrt. Läget var viktigast så standarden blev lite lägre.

Fler bilder kommer

 
UTGIFTER SEK
Flygbiljett
Boende

Mat
Transporter
InträdenTotala kostnader
686
1 508
2 010
190
185


4 579
OBS!
Flygbiljetter utan bagage. Ingen frukost i boendekostnaden.
City HallSt Patrick's Hall, Dublin CastleJag på Toscana

TEMPLE BAR OCH DUBLIN CASTLE
Dublin 2018-05-01

Resan började struligt eftersom Katarinas tåg inte gick. Min man och jag fick och hämta henne för att sedan köra oss till Köpenhamnståget som vi hann med bara för att det också var försenat.
Väl framme tog vi oss snabbt igenom säkerhetskontrollen. Det var inte mycket folk, men de släppte oss ändå igenom fast track.
Satte oss i loungen för frukost innan vi begav oss till passkontrollen och gaten.
Vi taxade ut fem minuter före den schemalagda avgången som var 10:30.

Väl framme i Dublin tog vi oss snabbt ut och letade upp hållplatsen för flygbussen. Jag hade köpt biljett på Internet och en tjej som stod och sålde biljetter bytte ut den mot en annan som vi skulle visa för chauffören.

En halvtimme senare var vi i centrum och vårt hotell i Temple Bar-området låg bara ett par minuters promenad från busshållplatsen på College Green.
Vi checkade in och fick lämna en deposit på €50, vilket var lite irriterande för det var alla kontanter jag hade med mig så det blev till att börja med att leta upp en bankomat.

Rummet var redo och vi åkte upp för att lämna våra väskor. Det är ett enkelt hotell och rummen är ganska gamla och trista, men vi hade ingen större lust att betala några större summor.

Vi gick ut på stan och ett kvarter bort hittade vi ett TGI Fridays som vi båda älskar. Det hade ju blivit lunchdags så vi satte oss och beställde pulled pork respektive hamburgare från deras lunchmeny. Till det blev det en Oreo milkshake och en cider. Det var mycket gott.

Mätta och belåtna tog vi en promenad över O'Connell Bridge och tillbaka över Halfpenny Bridge, den berömda bron som renoverades senast jag var här. Fortsatte genom Temple Bar och vid Dame Street tog vi höger och tittade in i vackra City Hall med sin runda nyklassicistiska hall under en fantastisk kupol. Bakom City Hall ligger Dublin Castle och vi gick in och tittade på innergården. Sen gick vi in och där funderade vi på om vi skulle köpa biljett eller inte med tanke på att de skulle stänga en timme senare. Men en anställd sa att besöket bara tog en halvtimme så vi bestämde oss för gå in redan idag.

Det fanns några vackra salar, bl.a. den stora St Patrick's Hall där presidenten svärs in.
Efteråt gick vi runt på andra sidan slottet och tog en rundtur genom Castle Gardens.

Sedan fortsatte vi västerut och till Christ Church Cathedral, Dublins äldsta byggnad. Gick aldrig in utan nöjde oss med att titta utanför.

Innan vi återvände till hotellet besökte vi Powerscourt House Shopping Centre, som på 1700-talet var residens för 3:e Viscount Powerscourt. Där fanns inga butiker vi var särskilt intresserade av, men gick mest in för att titta på byggnaden.

Vi vilade en stund på rummet innan vi gjorde oss i ordning inför middag. Vi bestämde oss för att äta på Toscana, en italiensk restaurang mittemot City Hall, som vi tidigare gått förbi. Det var ganska fullt där, men de lyckades hitta ett bord till oss.
Tog vitlöksbröd och varsin bellini till förrätt och sen valde Katarina en skaldjursrisotto och jag oxfilé med ett glas rött vin.

Efteråt tog vi bara en liten promenad i stan innan vi gick till hotellet.


Temple Bar
Dublin Castle från Castle Gardens
Christchurch Cathedral
Powerscourt House Shopping Centre


Government BuildingsJag på Mexico to Rome
GRAFTON STREET OCH ST STEPHEN'S GREEN
Dublin 2018-05-02

Vi åt en liten frukost på Costa Coffee ute på College Green och promenerade sedan en bit längs floden Liffey. Det var växlande molnighet och kyligt. Fortsatte mot det historiska Trinity College där vi strövade runt på det stora området med sina vackra byggnader. Här finns bl.a. Book of Kells, keltiska kristna skrifter skapade kring år 800. Vi gick dock inte in och tittade på boken.

Fortsatte längs gågatan Grafton Street där vi tittade i affärer. Katarina köpte några klädesplagg. Där gatan tar slut ligger den vackra parken St Stephen's Green. Vi gick en runda genom parken och strosade längs gator kantade av vackra, typiskt irländska townhouses med sina färgglada dörrar.
Gick längs Merrion Street, där bl.a. Government Buildings och det superlyxiga The Merrion Hotel ligger, och sedan vidare mot Merrion Square där man bl.a. hittar National Museum of Ireland. Vi stannade inte någonstans utan gick istället tillbaka för att hitta nånstans att äta lunch.
På vägen tittade vi i några fler affärer och besökte St Stephen's Green Shopping Centre, där vi så bestämde oss för att ta lunchen i deras food court. För mig blev det några tacos.

Tittade i några affärer till innan vi började gå tillbaka mot hotellet för en stunds slappande. Tittade efter välrenommerade restauranger på Internet och flera av dem låg på Court Street i närheten av oss så vi gick dit, men de vi ville äta på var fullbokade. Så vi gick vidare och hittade till slut en italiensk-mexikansk restaurang, Mexico to Rome, utmed Liffey. Vi beställde en flaska vitt vin och delade en förrätt: gambas pil pil i olivolja med vitlök och chili samt vitlöksbröd till. Det var mycket gott!
Till huvudrätt tog Katarina pasta med räkor och chorizo och jag tequila- och limemarinerad kyckling med pommes frites, tomat och jalapeños.

Efter maten gick vi en runda längs floden och på O'Connell Street innan vi gick för att avsluta kvällen med en drink på TGI Fridays. Men de hade stängt trots att klockan bara var strax efter 22! Istället gick vi till en annan amerikansk restaurang/bar i närheten där vi tog varsin fantastisk frozen cocktail.


Ha'penny BridgeTrinity CollegeTownhouses på Merrion Street Upper


Vattenfall i Powerscourt GardensKatarina på TGI Fridays
POWERSCOURT GARDENS
Dublin 2018-05-03

Det var som väntat en grå dag. I planerna får dagen låg en tur till Powerscourt Gardens som ligger i Wicklow Mountains söder om Dublin. Katarina ville egentligen göra en heldagstur på landet, men p.g.a. vädret hoppade vi över det.

Först köpte vi lite frukt och croissanter på 7Eleven som vi sedan åt tillsammans med kaffe och juice på Starbucks.
Så gick vi till O'Connell Street där vi skulle ta buss 44 till Inneskerry. Jag hade tagit reda på vad bussturen skulle kosta så att vi kunde se till att vi hade jämna pengar; busschauffören ger ju inte växel.
Vi behövde bara vänta i några minuter tills bussen kom. Satte oss längs fram på ovanvåningen där vi såg bra.
Bussen körde verkligen runt i Dublins centrum och det tog en bra stund innan vi ens kommit ut ur stan.
Sedan var det roligt att se småstäderna vi passerade och slutet av resan gick genom den böljande gröna landsbygden.

Vi nådde ändhållplatsen i Inneskerry Village efter drygt en timme och 10 minuter. Det var en mysig by med sina traditionella pubar, inns och småbutiker.

Vi promenerade mot Powerscourt som visade sig vara en bra bit att gå efter entrégrinden.
Vägen sträckte sig uppe på en kulle med fin utsikt över bergen, längs en golfbana och förbi ett lyxigt spahotell där vi först gick in för att vi trodde trädgården låg där. Men det visade sig vara ytterligare en bit till.
Powerscourt Estate byggdes på 1730-talet åt 1:e Viscount Powerscourt, men tyvärr brann det ned 1974 och bara ytterväggarna räddades. Först 1996 renoverades byggnaden, men bara balsalen återuppbyggdes. Resten fick ett enkelt tak och rymmer nu fina butiker och ett café med nakna stenväggar.
Balsalen var tyvärr inte öppen idag, men den stora sevärdheten är den enorma trädgården som består av olika delar, bl.a. en italiensk med stora terrasser och statyer, en sluttande lund med rhododendron- och azaleabuskar, blomsterplanteringar, vattenfall, fontäner, en japansk trädgård i en liten dal och skogsområden. Det var mycket vackert.
Efter en lång promenad satte vi oss på caféet och åt paj respektive cappuccino och en enorm tårtbit.
Vi tittade lite i butikerna och tittade på en film om Powerscourt Estates historia innan vi gick tillbaka till bussen. Till ägorna hör även Irlands högsta vattenfall, 121 m höga Powerscourt Waterfall, men det var för långt bort för att vi skulle hinna det.
Sedan väntade en lång bussresa tillbaka till stan, men det var en skön dag och vi slapp i alla fall regn största delen av tiden!

Vi hoppade av på O'Connell Street och tittade in i varuhuset Penney's där vi handlade lite småsaker innan vi gick tillbaka till hotellet.

Senare på kvällen gick vi till TGI Fridays för middag. Det blev Jack Daniel's-revben med sweet potato fries för mig och oxfilé med cajunsås för Katarina. Till det blev det varsin drink och sedan en glassdessert. Allt var himmelskt gott!
Efter maten gick vi en liten runda och återvände sedan till hotellet.


Inneskerry Village


Powerscourt Estate


Powerscourt Estate


Japanska trädgården


HEMRESA
Dublin 2018-05-04

Vårt flyg hem skulle gå kl 12:25 så det var inte mycket tid till någon sightseeing eller så.
Köpte som vanligt lite croissanter och frukt på 7Eleven och åt tillsammans med kaffet på Costa Coffee.
Det var såklart ganska fint väder idag, men det hann vi knappast njuta av.
Packade ihop våra saker, checkade ut och fick våra €50 tillbaka.
Strax efter klockan 10 stod vi vid busshållplatsen och väntade på flygbussen.
Från bussen får man fina vyer över den nya moderna stadsdelen som anlagts längs floden precis innan hamnen.

Framme på flygplatsen gick vi direkt till säkerhetskontrollen där det var ganska lång kö.
Katarina ville äta något innan avgången så vi stannade till på Burger King.

För att komma till gaten var vi tvungna att gå till den andra terminalen.
Ombord hade vi ett antal lettiska hockeysupportrar som var på väg till VM i Köpenhamn.


O'Connell Bridge