- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Mina resor - Grekland.
Grekland är ett typiskt land för charterresor och jag är inte charterresornas största anhängare. Men det är ju ett väldigt vackert land med sin skärgårdslika övärld, vita hus, turkosblå hav, härliga stränder och den antika kulturen och arkitekturen. Det bästa sättet att se övärlden är genom båtluffning, vilket både är lätt och billigt och man slipper välja ut EN av de många öarna.

Resedagbok
SANTORINI 2014
Jag och nyblivne maken reser med standby-biljett fem dagar i juni.
Läs mer
     
     


Platser   Boende
SANTORINI (Antal dagar: 5)
Googlar man på Grekland så är det framför allt två bilder som dyker upp och den ena är från Oia, Santorini. De vita husen och blå takkupolerna som klättrar utmed de branta klipporna som stupar ner i calderan, som för tusentals år sedan vattenfylldes efter ett våldsamt vulkanutbrott. Vulkanens topp (Nea Kameni) ser man fortfarande i mitten av calderan och man besöka den på båtturer. Det finns överhuvudtaget massor av olika turer att åka på, men vill man se mycket är det smartare att hyra en bil. Är man nöjd med att besöka stranden, Fira och Oia räcker det att ta sig runt med buss som är billigt och enkelt. Vissa sträckor har tätare trafik än andra och bussarna går olika sent, men mellan Fira och Oia går bussarna både ofta och till sent på kvällen. Mer information om bussarna på ktel-santorini.gr Bussarna går även till och från flygplatsen från huvudorten Fira. På nätterna är det bäst att boka en shuttle som smidigt hämtar och kör till/från hotellet. Många hotell erbjuder dock transfer, ofta gratis.
Fira och Oia är Santorinis största sevärdheter. Utsikten över calderan är fantastisk från nästan alla platser och hotellen med utsikt kostar långt mer än de flesta är beredda att betala. Men att äta en middag eller ta en drink är överkomligt. Och att gå längs de smala gatorna är såklart gratis.
Mellan Fira och Oia ligger Firostefani och Imerovigli som är liknande orter, men lugnare. Här finns knappt några barer eller restauranger alls.
De viktigaste turistorterna i öst är Kamari och Perissa. Det är billigare än Fira och Oia och man har alltid nära till stranden.
Det finns en hel del stränder på Santorini, men åk inte hit om det är det viktigaste på semestern för vackrare stränder finns på andra grekiska öar. Bad är av naturliga skäl obefintligt på västkusten och på östkusten är det svarta stenstränder som gäller. Några andra kända stränder är Red Beach (rödaktig grus och röda klippor)  och White Beach (med vita klippor), båda söder om Akrotíri i sydväst.
Betyg: 9
  ATALOS VILLAS, KAMARI (Antal nätter: 3)
Charmigt och supermysigt hotell med en fantastisk trädgård med stor pool, solsängar, palmer och blommor. Trevliga och relativt moderna rum med TV, pentry och oftast balkong eller uteplats. Ligger på en lugn gata i norra Kamari, 300 m från stranden och ett par kvarter från ortens huvudgata. Frukost kostar extra.
Ägaren är mycket trevlig och hjälpsam och har gratis transfer från flygplatsen och ofta andra platser på ön.
Kontakt: Tel: +30 22860 33174. Webbsida: www.atalosvillas.gr
E-mail: info@atalosvillas.gr
Betyg hotell: 9        Betyg läge: 9

HOTEL GOLDEN STAR, FIRA
(Antal nätter: 2,5)
Hotellet ligger på en mindre gata i östra Fira, 5 minuters promenad från centrum. Fint poolområde, men utsidan av hotellet är finare än insidan. Rummen är ganska små och lite omoderna, men fräscha och har fina balkonger, de flesta med utsikt över poolen och havet i öster. TV och kylskåp finns på rummen. Gratis transfer till flygplatsen.
Kontakt: Tel: +30 22860 23191.
Webbsida: www.hotelgoldenstar.gr
E-mail: info@hotelgoldenstar.gr
Betyg hotell: 7        Betyg läge: 8