- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Mina resor - Grekland.

Grekland är ett typiskt land för charterresor och jag är inte charterresornas största anhängare. Men det är ju ett väldigt vackert land med sin skärgårdslika övärld, vita hus, turkosblå hav, härliga stränder och den antika kulturen och arkitekturen.
Ett bra sätt att se övärlden är genom båtluffning, vilket både är lätt och billigt och man slipper välja ut EN av de många öarna.

Resedagbok
SANTORINI 2014
Jag och nyblivne maken reser till Santorini fem dagar i juni.
Läs mer
  PARGA 2023
Åker ensam på en charter i september till Parga på Greklands västkust.
Läs mer
 
   


Platser
SANTORINI (Antal dagar: 5)
Googlar man på Grekland så är det framför allt två bilder som dyker upp och den ena är från Oia, Santorini. De vita husen och blå takkupolerna som klättrar utmed de branta klipporna som stupar ner i calderan, som för tusentals år sedan vattenfylldes efter ett våldsamt vulkanutbrott. Vulkanens topp (Nea Kameni) ser man fortfarande i mitten av calderan och man besöka den på båtturer. Det finns överhuvudtaget massor av olika turer att åka på, men vill man se mycket är det smartare att hyra en bil. Är man nöjd med att besöka stranden, Fira och Oia räcker det att ta sig runt med buss som är billigt och enkelt. Vissa sträckor har tätare trafik än andra och bussarna går olika sent, men mellan Fira och Oia går bussarna både ofta och till sent på kvällen. Mer information om bussarna på ktel-santorini.gr Bussarna går även till och från flygplatsen från huvudorten Fira. På nätterna är det bäst att boka en shuttle som smidigt hämtar och kör till/från hotellet. Många hotell erbjuder dock transfer, ofta gratis.
Fira och Oia är Santorinis största sevärdheter. Utsikten över calderan är fantastisk från nästan alla platser och hotellen med utsikt kostar långt mer än de flesta är beredda att betala. Men att äta en middag eller ta en drink är överkomligt. Och att gå längs de smala gatorna är såklart gratis.
Mellan Fira och Oia ligger Firostefani och Imerovigli som är liknande orter, men lugnare. Här finns knappt några barer eller restauranger alls.
De viktigaste turistorterna i öst är Kamari och Perissa. Det är billigare än Fira och Oia och man har alltid nära till stranden.
Det finns en hel del stränder på Santorini, men åk inte hit om det är det viktigaste på semestern för vackrare stränder finns på andra grekiska öar. Bad är av naturliga skäl obefintligt på västkusten och på östkusten är det svarta stenstränder som gäller. Några andra kända stränder är Red Beach (rödaktig grus och röda klippor)  och White Beach (med vita klippor), båda söder om Akrotíri i sydväst.
Betyg: 9

Vårt boende: ATALOS VILLAS, KAMARI (Antal nätter: 3)
Charmigt och supermysigt hotell med en fantastisk trädgård med stor pool, solsängar, palmer och blommor. Trevliga och relativt moderna rum med TV, pentry och oftast balkong eller uteplats. Ligger på en lugn gata i norra Kamari, 300 m från stranden och ett par kvarter från ortens huvudgata. Frukost kostar extra.
Ägaren är mycket trevlig och hjälpsam och har gratis transfer från flygplatsen och ofta andra platser på ön.
Kontakt: Tel: +30 22860 33174. E-mail: info@atalosvillas.com Webbsida: www.atalosvillas.com
Betyg hotell: 9        Betyg läge: 9

Vårt boende: HOTEL GOLDEN STAR, FIRA (Antal nätter: 2,5)
Hotellet ligger på en mindre gata i östra Fira, 5 minuters promenad från centrum. Fint poolområde, men utsidan av hotellet är finare än insidan. Rummen är ganska små och lite omoderna, men fräscha och har fina balkonger, de flesta med utsikt över poolen och havet i öster. TV och kylskåp finns på rummen. Gratis transfer till flygplatsen.
Kontakt: Tel: +30 22860 23191. E-mail: info@hotelgoldenstar.gr Webbsida: www.hotelgoldenstar.gr
Betyg hotell: 7        Betyg läge: 8PARGA
(Antal dagar: 7)
Parga ligger i Epirus-regionen på grekiska fastlandet, strax söder om albanska gränsen och Korfu. Säsongen här är lite kortare än öarna i södra Grekland och det kan även falla snö på vintern.
Den vackra hamnen kantas av färgglada hus som klättrar uppför klippan där man även hittar den gamla venetianska borgen, ursprungligen byggd på 1300-talet. På andra sidan berget ligger Valtos, en lång sandstrand med några turisthotell och strandrestauranger.
Inne i Parga finns den centrala stranden Krioneri och i nästa bukt den mindre och mycket mysigare Piso Krioneri. Vattentaxi kan även enkelt köra norrut till den lilla stranden Sarakiniko och söderut till långa Lichnos, där det även finns flertalet hotell och restauranger. Stränderna består framför allt av sten, från grus till större stenar, och badskor är att föredra, i synnerhet på Piso Krioneri.
Det är ett utmärkt semestermål om man vill hålla sig sysselsatt för det finns en mängd utflykter man kan ta runt om i det undersköna Epirus, till Saranda i Albanien samt till öarna i Joniska Havet, exempelvis Korfu, Paxos och Lefkas. Hyrbil är det optimala om man vill se sig omkring i egen takt och klämma in så mycket som möjligt, men de olika resebyråerna har resor till de flesta sevärdheterna.
Betyg: 9

Mitt boende: BACOLI HOTEL, PARGA (Antal nätter: 7)
Ganska stort charterhotell som erbjuder både hotellrum i högre byggnad och lägenhetsrum med pentry i mindre hus i trädgården.
Hotellet är relativt nyligen renoverat med snygg inredning och fräscha gemensamma utrymmen. Det finns pool och en vacker trädgård med palmer och citrusträd. Intill poolen finns en bar och restaurang där frukosten serveras. Denna ingår om man bor i hotellrummen.
Läget är bra, i utkanten av centrum, men endast en kort promenad till hamnen och inga backar.
Kontakt: Tel: +30 26840 31200. E-mail: bacoli@otenet.gr Webbsida: bacoli.gr
Betyg hotell: 8        Betyg läge: 9