- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Mina resor - Frankrike.
Fransmännen är lite speciella, det vet vi alla. Men ett fint land och god mat har de. Har man en tjock plånbok kan man leva det goda livet på Rivieran, bo på slott i Loiredalen, smaka fina viner i de många vindistrikten och shoppa loss i Paris. Den kategorin tillhör inte jag, men är förälskad ändå, för det som är vackrast är gratis.

Resedagböcker
PARIS 2001
Jag besöker Paris för första gången för att hälsa på en vän som studerar på Sorbonne.
Läs mer
  COTE D'AZUR 2008
Under sen sommaren reser jag och sambon runt på franska och italienska rivieran.
Läs mer
  PARIS 2009
Åker själv tillbaka till Paris några dagar i april för fotografering och sightseeing.
Läs mer
  ALSACE 2019
En bilrundtur i vindistriktet Alsace följer efter besök i Moseldalen och Luxemburg.
Läs mer
     


Platser   Boende
PARIS (Antal dagar: 6+4)
Jag anser att man bör besöka Paris någon gång i sitt liv. Det finns inget att inte tycka om i den här staden. Framför allt arkitekturen imponerade på mig, de enorma palatsen, fantastiska kyrkorna, eleganta butikerna, spektakulära torgen, pampiga broarna och mysiga gränderna.
Man kan äta god mat, både dyrt och billigt, shoppa designerkläder eller second hand, gå på alla dessa museer, ta en båttur på Seine eller bara strosa runt och njuta av atmosfären.
Paris är en stor stad och det är ganska långt mellan sevärdheterna, men det är inga problem att gå omkring i de olika stadsdelarna och finns utmärkta transportmöjligheter, framför allt metron.
Betyg: 10

NICE (Antal dagar: 3)
Jag blev positivt överraskad av Nice. Det är en hyfsat stor stad, men mycket trevlig och stranden är fantastikt vacker med det knallturkosa vattnet. Nackdelen är att det gör så ont att gå på stenarna ut till vattnet!
Den vackra Gamla Stan är ett måste liksom utsikten från kullen Château och det fantastiska torget Place Masséna.
Nice är perfekt som bas för dagsutflykter till andra orter, exempelvis Antibes, Villefranche, Cap Ferrat och Monaco.
Vi gjorde ett kort stopp i Antibes som har en vacker hamn, mysiga gränder, bra shopping, fina restauranger, stränder och ett Picasso-museum i det gamla slottet Château Grimaldi.
En dag gick till en tur till halvön Cap Ferrat och Villefranche. Lokalbussen kostar endast €1. På Cap Ferrat ligger den lilla semesterorten St Jean och den vackra Villa Ephrussi de Rothschild med den enorma trädgården (entré €10).
Villefranche ligger på andra sidan bukten och är en vacker liten ort med en fin strand och trevliga restauranger samt en gammal borg med ett litet museum.
Betyg: 8

CANNES (Antal dagar: 2)
Som en av de mest berömda orterna längs Côte d'Azur får Cannes en hel del besökare, framför allt under filmfestivalen i maj då det är en konst att hitta boende. Det finns mycket att göra här med barer, restauranger och nattklubbar på varenda gata. Shoppingen är outstanding med alla kända designermärken.
Stränderna här består av sand till skillnad från stranden i Nice. Något av det bästa med Cannes är den vackra palmkantade strandpromenaden La Croisette där lyxhotellen ligger på rad.
Betyg: 7

ST TROPEZ
Lyxorten St Tropez ligger en bra bit väster om Côte d'Azur, men sommartid finns det dagsutflykter med båt från både Nice och Cannes. Mer info: www.trans-cote-azur.com
Det är inte en stor ort, men den är mycket charmig och erbjuder fina stränder en bit utanför stan. Det mesta är riktigt dyrt här, vilket gör en dagsutflykt till ett bra alternativ.
Betyg: 6

MENTON (Antal dagar: 1,5)
Menton är en stor turistort med många hotell och långa stränder, men hade när vi var där inte så många turister, vilket var mycket positivt. Den charmiga gamla stan ligger på en höjd och ser fantastiskt vacker ut från stränderna.
Priserna i stan är hyfsade och det är mycket nära till Monaco med tåg eller buss.
Betyg: 8

MONACO (Antal dagar: 1)
Furstendömet Monaco är en perfekt dagsutflykt från Menton eller Nice. Det går snabbt med tåget och kostar inte många Euro. På sommaren kan man även åka båt och har man en plånbok utan begränsning kan man också ta helikoptern direkt från flygplatsen i Nice. Det går att spendera hur lång tid som helst här, i butikerna, på Monte Carlos casino, längs La Condamines kajer där lyxyachterna ligger på rad eller på museerna och palatset i Monaco-Ville.
Priserna i affärer och på restauranger är helt i klass med andra orter längs Riveran, ibland ännu billigare. Det är lite värre med boendet och klädshoppingen eftersom det inte finns många lågbudgetalternativ.
Det är inga problem att gå runt i hela Monaco, men blir man trött i benen går det bussar överallt.
Betyg: 9

ALSACE (Antal dagar: 5)
Alsace är en region som tillhört Tyskland i omgångar och både traditioner och kök påminner mer om Tyskland än Frankrike. Det är också både tysk- och franskspråkigt.
Geografiskt består det av Vosges-bergen i väster och slättland intill floden Rhen i öster. Vid foten av bergen ligger flera små byar som grundades på Medeltiden och sluttningarna och dalen täcks till stora delar av vinodlingar. Alsace vita viner tillhör världens främsta och provsmakning erbjuds överallt.
Byarna karatäriseras av traditionella korsvirkeshus i olika färger omgärdade av en mer eller mindre intakt stadsmur med tillhörande torn. Några av de mest pittoreska byarna är Kaysersberg, Ribeauvillé, Riquewihr, Eguisheim, Turckheim, Obernai och Dambach-la-Ville.
Alsaces största städer är Strasbourg (se nedan), Mulhouse och Colmar, som alla har äldre pittoreska delar med korsvirkeshus. Colmars Petite Venise är mycket vackert med sina kanaler och färgglada hus.
Förutom vinodling och vackra byar är Alsace känt för sina fantastiska julmarknader. Flera jultraditioner, som t.ex. julgranen, stammar också härifrån.
Det bekvämaste sättet att ta sig runt i Alsace är med bil. Det finns bussar som trafikerar de flesta byar, men fungerar främst som skolbussar och är inte så flexibelt för turister. Mellan de större städerna kan man även åka tåg. Cykling är också ett populärt sätt att ta sig runt, även om det tar lite längre tid.
Betyg: 9

STRASBOURG
(Antal dagar: 0,5)
Strasbourg är huvudstad i departementet Bas-Rhin och största staden i Alsace. Här ligger också sätet för Europaparlamentet. Vi spenderade en halvdag på vägen mellan Luxemburg och Riquewihr.
Innerstaden utgörs av Grande Île i floden Ill. Här finns bl.a. det stora torget Place Kléber, Place du Château med den vackra Cathédrale Notre Dame de Strasbourg, världens högsta byggnad mellan 1647 och 1874, och Petite France, ett pittoreskt område med färgglada korsvirkeshus, kanaler med slussar, gamla broar och mängder med restauranger och souvenirbutiker. De två senare platser är dock √∂verbefolkade av turister och det är nästan svårt att ta sig fram.
Nordost om Grande Île hittar man det vackra Neustadt med flertalet vackra eklektiska byggnader uppförda på 1880-talet efter Alsace övergått till Tyskland i fredsuppgörelsen efter det fransk-tyska kriget.
Strasbourg är mycket gåvänligt, men ett trevlig sätt att se staden från är med de låga båtar som kör runt Grande Île och ibland hela vägen bort till Europaparlamentet, där man även kan stiga i land och få en guidad tur. Mer info: www.batorama.com
Betyg: 9
  OOPS! BUDGET HOTEL, PARIS
(Antal nätter: 4)
Mycket fräscht och färgglatt vandrarhem där frukost ingår. Rummen är små, men har alla nyrenoverade badrum. I allrummet finns TV med DVD samt datorer med gratis Internet. Beläget centralt inte långt från Montparnasse och Jardin des Plantes.
Kontakt: 50 Avenue des Gobelins.
Tel: +33 1 47 07 47 00.
Webbsida: www.oops-paris.com
E-mail: bonjour@oops-paris.com
Betyg hostel: 8        Betyg läge: 7

HOTEL WILSON, NICE
(Antal nätter: 3)
Beläget högst upp i en lägenhetsbyggnad utan hiss i centrala Nice. Det finns rum med och utan badrum. Vi valde ett utan, men toaletterna och duschen var riktigt fräscha. Vårt rum var väldigt litet, hade passat bättre som enkelrum, men vi hade TV och en mysig balkong. Trevligt och hjälpsamt ägarpar även om de knappt kunde engelska. Frukost fanns att köpa till.
Kontakt: 39 rue de l'Hôtel des Postes, Nice.
Tel: +33 4 93 85 47 79.
Webbsida: www.hotel-wilson-nice.com
E-mail: hotel.wilson@infonie.fr
Betyg hotell: 7        Betyg läge: 9

HOTEL ATLANTIS, CANNES
(Antal nätter: 3)
Mycket enkelt hotell, dock med låga priser. Rummen är rena, men små och ofräscha med alla heltäckningsmattor på golv och väggar, minimala badrum. Plus dock för minibar, fläkt och TV. Vi valde den billigaste rumtypen, övriga är säkert bättre. Personalen är förvirrade och klantade till mycket, vi fick bl.a. byta rum efter en natt.
Bra läge bara 10 m från shoppinggatan Rue d'Antibes och drygt 100 m till tågstationen. Kort promenad också till Gamla stan och stranden.
Kontakt: 4 rue 24 Aout, Cannes.
Tel: +33 4 93 39 18 72.
Webbsida: www.cannes-hotel-atlantis.fr/en
E-mail: hotel.atlantis@orange.fr
Betyg hotell: 4        Betyg läge: 9

HOTEL RICHELIEU, MENTON
(Antal nätter: 2)
Gammaldags enkelt hotell som lätt får en att känna sig malplacerad om man är under 50. Men dock trevligt, rent och fräscht. Rummen är mysiga och har badrum och TV, men ingen luftkonditionering. Man får betala extra för t.ex. frukost, fläkt och förvaringsbox.
Bra läge mellan tågstationen och centrum/stranden.
Kontakt: 26 rue Partouneaux, Menton.
Tel: +33 4 93 35 74 71.
Webbsida: www.richelieu-menton.com
E-mail: reservation@richelieu-menton.com
Betyg hotell: 8        Betyg läge: 9

LA PERLE D'ALSACE, RIQUEWIHR, ALSACE
(Antal nätter: 5)
Försökte hitta en centralt belägen lägenhet i uppdaterad traditionell stil med bjälkar i någon av de byar jag ville besöka i Alsace. Hittade några stycken och till slut valde jag denna stora lägenhet innanför Riquewihrs stadsmurar några meter från huvudgatan. Den består av ett stort sovrum, badrum och ett kombinerat vardagsrum med fullt utrustat kök och ett halvrum med plats för två enkelsängar. Den ligger två trappor upp i huset samt ytterligare en trappa upp från ytterdörren.
Till lägenheten hör också en privat parkeringsplats direkt utanför stadsmuren.
Ägaren skickar en vägbeskrivning och nycklarna får man från ett kodlåst nyckelskåp som sitter vid entrén till huset.
Lägenheten saknar luftkonditionering så det kan blir varmt när det är varmt utomhus.
Kontakt: 1 Rue Hederich, Riquewihr.
Webbsida: www.airbnb.se/rooms/16962122
Betyg lägenhet: 9        Betyg läge: 10