- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Frankrike.

Paris 2001
| Côte d'Azur 2008 | Paris 2009 | Alsace 2019


ALSACE
30 MAJ - 4 JUNI 2019
Det är lätt att charmas av bilderna av korsvirkesbyarna och vingårdarna i Alsace. Jag gjorde upp en rutt där vi flög till Frankfurt, hyrde en bil och reste längs Moseldalen, stannade till i Luxemburg (se Mina Resor - Tyskland) och avslutade i Alsace där vi besökte flera byar och även provade goda viner.
Lämnade bilen i Tyskland (för att slippa den dyra avgiften vid lämning i annat land) och från Euro Airport (Basel-Mulhouse-Freiburg), som ligger på gränsen mellan Frankrike, Tyskland och Schweiz flög vi sedan hem.
 
UTGIFTER SEK
Flygbiljett (hemresa)
Boende
(5 nätter)
Transport
MatTotalt
Totalt inkl. Tyskland och Luxemburg
482
2 285
1 345
1 782


5 894
12 674
OBS!
I flygbiljetten ingår halva kostnaden för ett bagage som vi delade samt 3 kg extra vikt vi lade till senare. I transport ingår bilhyra 5 dagar, bensin, parkeringsavgifter, vägtullar, samt tåg och buss till flygplatsen.
Flygresan ut samt första delen av resan redovisas på Mina resor - Tyskland.

Petite France
Lunchpaus i Petite France
Notre Dame-katedralen från Rue Mèrcier
Notre Dame-katedralen

STRASBOURG
Riquewihr 2019-05-30

Återigen fick vi gå upp tidigt eftersom vi bara kunde stå ett dygn i parkeringshuset, sen blev det dagstaxa. Tog bussen dit klockan 07:50 och eftersom det är helgdag fick vi ta en annan linje som kör en lite längre runda. Nu var både vägarna och parkeringshuset i stort sett tomma och det gick snabbt att köra tillbaka. Innerstaden är till stora delar bilfri så vi ställde bilen på gatan så nära vi kunde. På helgdagar är det dessutom gratis att parkera på alla gator.

Åt frukost, packade våra väskor och körde först och tankade. Vi hade först trott att det var dyrare att tanka i Luxemburg, men när vi kollade upp det på Internet visade det sig vara tvärtom så vi såg till att fylla tanken innan vi körde in i Frankrike där det t.o.m. är dyrare än i Sverige.

När vi kom fram till stan ställde vi bilen i närheten av Place de la Republique i Neustadt. Tack vare helgdagen är all gatuparkering gratis även här så det passade utmärkt.
Vi gick först en tur kring det vackra torget som t.ex. kantas av Palais du Rhin, som var den tyska kejsarens residens, sätet för Bas-Rhins regiondepartement, Finansdepartementet, Nationalteatern och Nationalbiblioteket.
Vi promenerade söderut till universitetet och sedan insåg vi att centrum var västerut så vi följde floden Ill dit. Det var en väldigt vacker flodpromenad och hela Strasbourgs innerstad har mycket vackra byggnader.

Vi nådde Petite France som tillhör stadens främsta sevärdhet. Det är ett område med korsvirkeshus och kanaler med slussar. Det var packat med turister här, men ändå mycket vackert och pittoreskt. En bro vi tänkte gå över var plötsligt avstängd en polis dirigerade bort folk. Vi antog att det var någon höjdarperson som skulle lämna hotellet som låg där. Istället gick vi tillbaka samma väg och siktade in oss på att sätta oss och äta en sen lunch. Det blev till slut ett ställe intill floden lite längre bort från de stora massorna.
Beställde varsin cocktail och jag valde ankbröst med karamelliserade äpplen och Andreas entrecôte med shalottenlöksås.

Efter maten såg vi att de hade stängt av ett ännu större område och vi fick även reda på att det var ett bombhot mot hotellet eller det närliggande området. Det var poliser och militärer vid varenda tillfart. Det var ett par broar vi gärna hade promenerat över, vilket vi nu inte kunde, men det var ändå tur att vi sett nästan hela Petite France.

Vi gick vidare mot stadens hjärta, via Place Gutenberg och den proppfulla Rue Mercièr till Place du Château med Notre Dame-katedralen, ett gotiskt mästerverk som dock ser lite osymmetriskt ut eftersom man aldrig fullbordade det södra tornet. Det norra tornet var dock världens högsta byggnad 1647-1874.
Vi bestämde oss för att gå in i kyrkan och titta även om kön var ganska lång. Det tog dock inte lång tid innan vi var inne. Det är en enorm kyrka och vi gick runt och tittade på de vackra målade fönstren och det astronomiska uret.
Efteråt tittade vi lite kort på Palais Rohan, ett 1700-talspalats i fransk barockstil på södra sidan av Place du Château.

Promenerade tillbaka till bilen längs Ill och Canal du Faux-Rempart där ett flertal grandiösa byggnader låg. När vi kom tillbaka till bilen kom jag på att jag gärna ville besöka det stora centrala torget Place Kléber också, så vi flyttade bilen dit.
Tyvärr var hela mittendelen av torget avstängt och täckt av tält, så det var inte särskilt mycket att se. Men vi gick runt och tittade lite bland affärerna och sedan lämnade vi Strasbourg och körde vidare söderut till den lilla byn Riquewihr som vi har som bas resten av resan.

Efter att jag efter lite besvär hittat huset vi ska bo i, hämtat nycklarna som låg inlåsta i ett nyckelskåp ställde vi bilen på den tillhörande parkeringsplatsen och släpade upp väskorna i den rymliga lägenheten som ligger längst upp i ett gammalt korsvirkeshus.

Vi orkade inte riktigt gå ut och äta så vi åt lite chips och nötter och tog det lugnt.
Palais du Rhin, Place de la RepubliqueCentrala Strasbourg och bron
Passerelle de l'AbreuvoirPetite FrancePalais RohanVackra hus längs Canal du Faux-RempartPlace KléberRiquewihrPetite Venise, ColmarJag på restaurang i Riquewihr
EGUISHEIM OCH COLMAR
Riquewihr 2019-05-31

Det var varmt och strålande sol idag. Efter frukost gick vi först längs Riquewihrs huvudgata. Det var redan massor av turister här.
Sedan gick vi till bilen och körde söderut till Eguisheim. Det är en mycket liten ort som är byggd i cirklar med ett litet torg i mitten. De runda gatorna är mycket smala och kantas givetvis av de karaktäristiska färgglada korsvirkeshusen. Uppe på kyrktornen låg stora storkbon och vi såg storkarna flyga fram och tillbaka med mat till ungarna.

Efter en dryg timme lämnade vi byn och åkte vidare till den stora staden Colmar en mil därifrån. Parkerade i närheten av tågstationen där vi hittade en fantastisk byggnad mitt inne bland villorna. Den byggdes av tyskarna 1906 och är Högsta domstolen i Alsace-regionen.

Vi promenerade till det gamla stadskärnan med Petite Venise, ett område med korsvirkeshus och en å eller kanal som rinner igenom. Det var väldigt mycket turister här, men också mycket vackert.
Efter att vi sett nästan hela området försökte vi hitta nånstans där man hade glassmenyer, men det var lättare sagt än gjort. Det är uppenbarligen inte lika vanligt som i Tyskland.
Till slut tog vi en restaurang där vi fick bord på en terrass över ån. Det visade det sig man egentligen inte endast fick beställa dessert, men nu var det ju för sent. Andreas åt en glass och drack ett glas vin och jag tog en Crème Brûlée och ett glas persikoläsk.

Efteråt fortsatte vi promenera in mot den något modernare delen av stan som bestod av gågator med en massa affärer. Där vi parkerade fick man maximalt stå i fyra timmar och den tiden började lida mot sitt slut så vi började gå tillbaka. Bestämde oss för att köra tillbaka en kort runda till Eguisheim. Parkeringen vi betalt tidigare gällde hela dagen och vi ville ta lite eftermiddagsbilder med förhoppningsvis lite färre människor i vägen.
Det var fortfarande en del folk kvar, men absolut färre.

På vägen tillbaka till Riquewihr körde vi inom en gigantisk mataffär i Colmar. Köpte mer dricka och frukostmat.
Klockan var över sju när vi kom tillbaka och det blev en sen middag. Satte oss på en restaurang på huvudgatan. Drack varsitt glas lokalt vin. Andreas åt vildsvin med champinjonsås och sötpotatispuré och jag kycklingbröst i rieslingsås med spätzle.Rue Rempart S, EguisheimTorget i EguisheimPetite Venise, ColmarPetite VeniseFika i Ribeauvillé
Middag i Riquewihr
KAYSERSBERG OCH RIBEAUVILLÉ
Riquewihr 2019-06-01

Vaknade klockan sju och tog en promenad i Riquewihr. Det var inget folk ute och så stillsamt.
När Andreas vaknat ett par timmar senare åt vi frukost och körde därefter till en av de närliggande byarna i söder, Kaysersberg. Den var mycket sagolik och pittoresk med den lilla ån, La Weiss, som rinner rakt igenom med de vackra korsvirkeshusen längs sidorna. Det var 30 grader idag och från en liten gränd kunde man komma ut till ån och svalka sig lite i ansiktet, det var skönt!

Efter lite mer än två timmar lämnade vi Kaysersberg och körde först upp längs berget för att se om vi hittade en fin utsiktsplats. Sedan bar det vidare av till Ribeauvillé norr om Riquewihr. Byn är ganska stor och ligger rakt nedanför tre borgruiner.
Vi promenerade genom halva byn och satte oss på ett café där vi åt varsin bakelse, cappuccino och läsk. Efteråt besökte vi resten av byn som såklart också består av mängder av färgglada korsvirkeshus och och gick även upp längs en vinodlingssluttning där man kunde fortsätta upp till borgarna. Vi gick dock inte så långt.

På vägen tillbaka gjorde vi ett kort stopp i den lilla byn Hunawihr, där vi bl.a. tittade lite på kyrkan längst upp på kullen, innan vi åkte tillbaka till Riquewihr. Det var fortfarande mycket folk på gatorna och väldigt varmt så vi köpte en glass och svalkade oss med.

Bokade bord till klockan åtta på restaurangen i källaren i vårt hus. Under tiden satte vi oss ner en stund i lägenheten och vilade fötterna.
Fick bord på terrassen och beställde vin. Andreas valde gös med rieslingsås, spätzle och surkål och jag tog oxflankstek med rödvins- och shalottenlöksås och pommes. Det var gott, men jag fick väldigt mycket så Andreas fick hjälpa mig att äta upp. I vanliga fall brukar det annars vara tvärtom.
Rue du Général De Gaulle, KaysersbergKaysersberg med ån La WeissPlace de l'Hôtel de Ville, RibeauvilléEn stork i sitt bo på ett
hustak i Obernai


Dambach-la-Ville


Södra stadsporten,
Dambach-la-Ville


Jag på restaurang i Colmar
OBERNAI OCH DAMBACH-LA-VILLE
Riquewihr 2019-06-02

Lika soligt och ännu lite varmare idag. Efter frukost körde vi norrut mot Obernai i norra delen av Alsace, inte så långt från Strasbourg. På vägen stannade vi vid vindodlingarna utanför Ribeauvillé för lite bilder på borgarna uppe på bergen: Saint Ulrich, Girsberg och Haut Ribeaupierre.

Det var inte särskilt mycket folk i Obernai jämfört med de andra byarna vi besök. Den gamla innerstaden var heller inte lika koncentrerad och turistig, här var de nyare delarna mer integrerade med de gamla. Stadsmuren var välbevarad på ett par sidor och numera är de bostäder, ibland med trädgårdar på baksidan.
När vi tyckte att vi gått igenom stan satte vi oss på ett café för att äta glass. Det satt fint i värmen!
På ett tak mittemot fanns ett enormt storkbo till alla turisters glädje.

Ovanför Obernai finns en utsiktsplats med ett minnesmärke från Världskriget så vi körde upp dit. Det var egentligen inte särskilt högt, men man kunde se ända till Strasbourg, Tyskland och bort till Schweiz vid ännu klarare väder.

Nästa stopp blev den lilla orten Dambach-la-Ville strax söder om Obernai. Den har en av områdets mest välbevarade stadsmurar och koncentrationen av korsvirkeshus är också mycket hög.
När vi gått igenom en av stadsportarna såg vi inga människor överhuvudtaget, i synnerhet ingen annan turist. Efter en stund såg vi plötsligt en avspärrning och vi ombads gå åt andra hållet. Det visade sig vara ett familjecykellopp i området just idag. Så småningom nådde vi stadens torg och där var det satt upp tält med förfriskningar och annat till deltagarna. Lite typiskt att vi besökte staden just denna dag.

Vi tänkte köra hemåt på småvägarna eftersom vyerna är vackrare och för att det var kö på motorvägen, men vägarna vi ville köra på var avstängda p.g.a. cykelloppet så vi fick ta en annan väg genom Sélestat istället. Där hittade vi dock en öppen matbutik så vi passade på att köpa lite dricka för vi hade helt tömt vårt vätskeförråd i värmen.

När vi kom tillbaka gick vi en runda i Riquewihr och slappade i lägenheten. Vi bestämde oss för att åka till Colmar och äta middag. Kom iväg först vid halv åtta och då var det fortfarande 32 grader ute.
Gick omkring i centrum och kring Petite Venise för att hitta något trevligt ställe, men många hade stängt och en del hade inget spännande på menyn.
Vi valde till slut en italiensk restaurang, La Romantica, där vi fick vänta lång tid innan någon tog upp beställningen. Jag valde jordgubbsläsk, rött vin och oxfilé med pepparsås. Andreas tog vitt vin och pasta med lax. Det var gott.

Innan vi körde hem tog vi några kvällsbilder i Petite Venise. Fick också stanna till och tanka på vägen. Väl hemma var vi så trötta så vi stupade i säng.
De tre borgarna ovanför Ribeauvillé


Stora torget i Obernai


Obernais stadsmur


Vy över Obernai och Alsace


Skymning i Colmar


KaysersbergDagens inköpta vinJag på restaurang Manala, RiquewihrJag i Riquewihr
VINPROVNING
Riquewihr 2019-06-03

Vaknade så sent som 08:45 idag. Det var lovat regn och åska under dagen så vi tänkte gå på lite vinprovningar och guidade turer.
Men på morgonen var det fortfarande varmt och strålande sol. Vi gick en runda i Riquewihr och besökte bl.a. en stor butik på två våningar med fantastiska juldekorationer. Det var imponerande hantverk och säkert ett himmelrike för julpyntsälskare.

Jag hade valt ut ett par vingårdar som fått varma rekommendationer på Internet. Båda ligger i Kientzheim-Kaysersberg. Körde först till Domaine Weinbach, en mycket vacker egendom mitt bland vinodlingarna. En kvinna öppnade för oss och berättade först och främst att de inte gör har guidade turer och inte riktigt har tid idag, men till slut frågade hon om vi kunde komma kl 14:30, så det bestämde vi.

Under tiden körde vi tillbaka Kientzheim för att besöka Domaine Paul Blanck, en av de främsta i Alsace. De säljer till hela världen och även till Alsace främsta Michelin-krog.
Vi visste att de stängde kl 12 och vi var där omkring 11:45, men mannen på plats tog tid på sig. Han berättade om vindodlarfamiljens historia och hur vinet påverkas av mineralerna i jorden och om de växer på sluttningarna eller i dalen.
Han hällde upp ett stort antal vin av olika slag och de var alla mycket goda. De kostar dock en hel del och vi har inte så mycket kilo kvar i vårt bagage, så vi bestämde oss för att i alla fall köpa ett vin. Det blev till slut en Pinot Gris Grand Cru och vi kände oss mycket nöjda.

Gick en runda i lilla Kientzheim efteråt och när det där regnet närmade sig gick vi tillbaka till bilen. Då började det ösregna och åska, men det var öer ganska snabbt. Jag bokade in en vinprovning med guidad tur på nätet medan vi satt i bilen. Sedan körde vi till Kaysersberg och gick en liten runda. Det var betydligt färre människor idag än sist vi var där. Vi ville äta nåt litet innan nästa vinprovning så satte oss påen restaurang och beställde varsin glass.

Det blev dags att gå tillbaka till bilen och köra till Domaine Weinbach igen. Samma kvinna tog emot oss igen och vi fick sätta oss i ett litet rum i det vackra gamla godset.
Vi fick lite familjehistoria och sen kom hon ut med olika viner ett i taget. De flesta var mycket goda även här. Vi bestämde oss för att köpa ett till vin, dels för att vi ville och dels för att vi kände oss lite tvungna. Så det blev en Pinot Blanc.

Klockan 16 hade vi bokat rundtur och provning på Domaine Jean-Baptiste Adam i Ammerschwihr, en grannby till Kaysersberg. Vi hade lite tid över så vi gick först en runda i byn. Väl på vinstället visade det sig att själva rundturen var att man själv fick gå runt i källaren där vinet ligger i över 150 år gamla ekfat. Det fanns informationsskyltar, men de var på franska.
Efteråt fick vi själv välja vilka viner vi ville prova från en lista. Det var mycket noga att vi valde uppifrån och ned och när vi vid ett par tillfällen gick ifrån det blev mannen lite frustrerad. Vinerna var billigare här än på de andra två ställena. Vi hade dock inte tänkt köpa fler viner, men det blev ändå ett väldigt gott lite sötare Gewurztraminer. Så nu får vi verkligen packa mer kläder i våra handbagage om vi inte ska betala övervikt.

Vi körde tillbaka till lägenheten och började packa lite eftersom vi åker hem imorgon. Mailade Le Manala, en restaurang i Riquewihr som ska vara populär. Bokade bord till kl 18:30. När vi kom dit var det knappt nån där, men alla som dök upp spontant fick veta att det var fullbokat. De utgår uppenbarligen ifrån att folk sitter och äter mycket länge. Vi tog dock inte så lång tid på oss. Drack vin och Andreas tog lasagne och jag oxfilé med Pinot Noir-sås, grönsaker och potatis. Det var gott.

Senare på kvällen gick vi en runda och tog några kvällsbilder. Bestämde oss också för att boka 3 extra kilon på flyget hem istället för att försöka trycka i mer i handbagaget.


Vinodlingar och RiquewihrKientzheimDomaine WeinbachVinkällaren på Domaine
Jean-Baptiste AdamAmmerschwihrKväll i Riquewihr


Colmar i morgonljus
FEM LÄNDER PÅ SEX TIMMAR
Malmö 2019-06-04

Det blev en tidig morgon eftersom vi skulle lämna bilen kl 10. Gjorde ett kort stopp i Colmar och sedan körde vi över gränsen till Tyskland, fyllde tanken och kom fram till Sixt biluthyrning i Lörrach med drygt 5 minuter tillgodo. De hade ett par synpunkter på bilen, men vi var rätt säkra på att märkena redan fanns där när vi fick bilen, den ena på backspegeln kan ha tillkommit när bilen stått parkerad. Men vi får höra senare hur det går.

Vi promenerade bort till tågstationen och försökte trycka biljetter, men vi kunde inte välja Basels centralstation så det fick bli stationen före. Vi misstänkte sedan att det berodde på att centralstationen ligger i Schweiz.
Köpte nya biljetter till flygbussen som stod klar utanför stationen. Kom fram till flygplatsen strax före 12 och vårt flyg skulle gå kl 14. Vi gick först för att väga vår väska och den vägde knappt ett kilo för mycket så vi packade om lite innan vi ställde sig i den långa kön till Easyjets bagdrop.

Det var även trångt vid gaterna och svårt att ens komma fram. Flyget avgick i tid och landade i Köpenhamn en kvart före schemalagd ankomst.
När vi tog tåget över bron till Malmö nådde vi vårt femte land på under sex timmar!
Vardagsrummet i vår lägenheten i Riquewihr