- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Frankrike.

Paris 2001
| Côte d'Azur 2008 | Paris 2009 | Alsace 2019PARIS 2009      
19 - 23 APRIL 2009
På senare tid har jag längtat efter att åka tillbaka till Paris, inte minst för att fotografera lite, och när jag såg att Norwegian skulle börja flyga dit köpte jag en av de första - och därmed - billigaste biljetterna.
Bodde på hostel eftersom jag reste själv och fyllde dagarna med sightseeing.

Fler bilder från Paris 2009 finns här
 
UTGIFTER SEK
Flygbiljett
Boende
Mat
Lokala transporter
InträdenTotala kostnader
736
1 333
423
224
267


2 983
OBS!
Flygbiljetten inkluderar bagage ena vägen. Frukost ingick i boendet och transporterna var endast metro.EiffeltornetInvaliddomen

VÄNSTRA STRANDEN OCH SEINE
Paris 2009-04-20

Min resa startade igår, men jobbade först hela dagen. Flyget gick 18:45 och jag slutade 17:15. Dessutom hade jag glömt mitt pass och minneskortet till kameran så jag fick åka hem och hämta det och sen tillbaka till flygplatsen igen. Men det tog bara en halvtimme.
Sen satte jag mig i vår lounge, åt lite och drack kaffe, Coca, vin och Bailey's. Flygturen gick bra. Jag hade naturligtvis placerat mig själv på den plats med mest benutrymme.
Landade på tid i Orly och letade upp lokalbussen till centrum. Busshållplatsen låg i en tunnel med fyra filer i vardera riktning. I den tråkiga omgivningen fick jag stå i 20 minuter. Bytte till Metro och hamnade på mitt hostel 22:20.

Jag vaknade strax innan 8 imorse. Det serverades frukost: bulle, croissant, te, kaffe, juice och flingor. Efter frukosten började jag promenera mot Eiffeltornet. Det var väldigt långt och hade lite problem att hitta. Efter nästan två timmar var jag framme. Där stod flera tusen i kö för biljetter upp i tornet, men jag var där uppe sist jag var i Paris 2001, så jag bestämde mig för att hoppa över den här gången och istället gå upp i Tour Montparnasse. Därifrån kan man ju dessutom se Eiffeltornet.

Satt i gräset en stund och njöt av solen och värmen innan jag gick vidare till Invaliddomen, St Germain des Prés-kvarteren och sen till Luxembourgträdgården. Där var verkligen packat av folk, vilket inte var så konstigt eftersom vädret var så underbart.
Jag var väldigt hungrig och tänkte leta upp nånstans att äta. Tog en snabbtur till Pantheon-kyrkan och hade tänkt äta på Subway men de hade inte vad jag ville ha så jag gick vidare genom Latinkvarteren. Där fanns en massa restauranger med turistmenyer så jag satte mig på en av dem. Drycken var jättedyr (ca 60 kr för en burk Coca Cola) så jag beställde det billigaste: ett litet glas vin. Maten blev stek i pepparsås, men steken var mer rare än medium och såsen smakade mer ost än peppar. Det var dock okej. Till efterrätt åt jag sorbet.

Efter middagen gick jag vidare mot Seine och vandrade omkring på Île de la Cité och Île St-Louis. Satt en stund i en park och njöt av solen igen.
Har tröttnat på alla tiggare. En tog till och med tag i min arm, vilket gjorde mig förbannad. De kommer fram med en lapp på engelska där de ber om pengar. När de frågar om man pratar engelska skakar jag numera på huvudet för att bli av med dem.

Strax efter klockan 18 var jag tillbaka på hostlet. Nu är jag trött efter att ha vandrat omkring i 9,5 timmar!


Pont NeufNotre DameÎle St-Louis


Eiffeltornet
LA DÉFENSE OCH HÖGRA STRANDEN
Paris 2009-04-21

Tog metron direkt till La Défense, ett modernt kontorsområde. Det tog väldigt lång tid, inte minst eftersom vi stod stilla ett bra tag på ett ställe, varför vet jag inte eftersom jag inte förstod vad föraren sa. Vagnen var verkligen fullpackad. Börjar man jobba först klockan 10 i Paris eller vad?
La Défense var intressant, framför allt Grande Arche som var så ofantligt stor, imponerade byggnad. Området kändes lite som Singapore faktiskt.

Jag tog sedan metron vidare till Triumfbågen och promenerade längs Champs Elysées till Place de la Concorde. Blev lite irriterad på all trafik. Det är så besvärligt att gå över gatan och inte nånstans finns bilfria gator eller torg. Jag satte mig en stund framför Madeleine-kyrkan och njöt av solen tillsammans med alla lunchätande arbetare. Sen tog jag en titt på Garnier-operan innan jag letade efter nånstans att äta. Hittade Pizza Hut, vilket jag inte kunde motstå eftersom jag, sedan Australien, älskar deras pizzor. Den var också väldigt god.

Efter maten gick jag vidare förbi det vackra torget Place Vendôme, där Hotel Ritz ligger, genom Tuileries-trädgården som var packad av solande människor, och förbi Louvren som är så fantastiskt vackert. Men mitt minimala konstintresse lät mig inte gå in.
Jag fortsatte bort till Hôtel de Ville, vände och gick till Palais Royal och sen promenerade jag ända bort till Eiffeltornet igen för att få några fina vyer från Chaillot-palatset. Tyvärr fick jag vänta förgäves på de stora kanonerna i fontänen nedanför. Jag hade gärna stannat till det blev mörkt för att se lamporna i Eiffeltornet, men det skulle ta ett par timmar till och så länge ville jag inte vänta. Omkring klockan 20 var jag tillbaka på hostlet.


Grande Arche, La DéfensePlace de la Concorde


Sacre Coeur
MONTMARTRE OCH BUTTES CHAUMONT
Paris 2009-04-22

Imorse promenerade jag till stan. Tittade först in i Notre Dame och gick sen vidare till Les Halles för att titta lite i affärerna där. Kläder är det sista jag behöver, men ville ändå se om där fanns nåt oemotståndligt. Det fanns det inte.
Jag hade gärna stannat längre i området, men kände att jag inte hade tid.
Istället gick jag vidare mot Marais och Place des Vosges som är så himla fint. Sen tog jag metron från Bastille till Montmartre. Tog den lilla bergbanan upp till Sacre Coeur som jag såklart kollade in. Gick vidare till Place du Tertre som föga förvånande var packat av folk och konstnärer som ville måla/rita av varenda besökare. Jag ville hitta en Subway men fick nöja mig med McDonald's i botten av kullen.

Vid fyra tog jag metron vidare till Buttes-Chaumont, en härlig park på några kullar med en sjö, vattenfall, blommor, broar och en hög ö med ett tempel uppe på toppen. Det var jättevackert men fullt med folk här såklart; alla parisare vill ju också njuta av solen. Jag gick omkring lite i kvarteren runt omkring, gick in i en affär och handlade, bl.a. vin att ta med hem.
Sen tog jag metron tillbaka och var hemma vid 19-tiden.


Place des Vosges


Buttes-Chaumont


Spegelsalen, VersaillesGalerie des Batailles, Versailles
TOUR MONTPARNASSE OCH VERSAILLES
Paris 2009-04-23

På väg till Tour Montparnasse tog jag vägen förbi kyrkan Val de Grace, som ska vara en av de vackraste i Paris. Tyvärr var den inte öppen, varken på morgonen eller på torsdagar. Hade jag varit lite mer uppmärksam hade jag sett det i min bok och gått dit en annan dag. Men det var fin på utsidan också...
Sen kom jag till Tour Montparnasse. De hade spärrat av ingången till biljettluckan så jag tänkte att jag skulle vänta till klockan 10 (en kvart), för de kanske skulle öppna då. När klockan blev 10 hämde inget så jag gick och frågade. Då var ingången på andra sidan! Typiskt! Köpte min biljett och åkte upp på 56:e våningen. Det var verkligen fin utsikt därifrån och man hade satt upp intressanta fotografier och ritningar från Paris historia. Till sist gick jag upp till takterrassen på 59:e våningen, 210 m upp. Det var en häftig känsla att stå där uppe.

Efteråt gick jag en runda i shoppingcentret intill, innan jag tog tåget till Versailles. Det var sanslöst mycket folk där, betydligt fler än jag mindes från förra gången. Jag ville se trädgården först, men fick för mig att man skulle köpa biljett till palatset först så jag ställde mig i den extremt långa kön till biljettluckan. När jag kom dit såg jag att det var billigare att gå in efter klockan 15. Räknade inte med att jag skulle gå in före det, men nu när jag stått så länge i kö ville jag inte gå igen.

Jag gick en lång runda i trädgården och ville bara sätta mig ner i gräset och slappa, men jag kände mig tidspressad.
Det fanns inga blommor och fontänerna var inte igång, men det är ändå skönt att gå omkring där.
Jag insåg sen att jag skulle köpt en kombibiljett så jag kunde komma in i Marie Antoinettes trädgård, men det var lite sent nu. Trodde nämligen att den också var gratis.

Klockan blev nästan 16 när jag slutligen gick in i palatset. Då fanns ingen kö alls till biljettluckan. Ja, det är ju lätt att vara efterklok...
Palatset är verkligen magnifikt. Men att man får trängas så tar bort en del av upplevelsen.
Strax före 18 tog jag tåget tillbaka till Paris. Jag hade tänkt gå till Jardin des Plantes och dessutom äta middag, men det fanns det inte tid till. Det blev bara att hämta väskan på hostlet, ta sig till tunnelbanan och sen buss till Orly.
Flyget var dessvärre en halvtimme försenat och det var precis jag fick min väska innan tåget till Malmö kom. Ville inte gärna missa det för då skulle jag få vänta i en timme!


Utsikt från Tour MontparnasseColonnade, VersaillesJag, Versailles


PARIS 2001

2 - 8 SEPTEMBER 2001

Min första resa till Paris gjordes för att hälsa på min kompis Micke som läste franska på Sorbonne i några månader. Det blev onekligen en billig resa eftersom jag bodde gratis i hans lägenhet och utnyttjade min fars SAS Eurobonus-poäng för flyget.


Triumfbågen

DYRT LITET KYFFE
Paris 2001-09-02

Jag kom fram till Paris halv ett idag och har redan sett en hel del. Flygplatsen var fruktansvärt ful, sjaskig, grå och hemsk. Men Paris är jättevackert! Micke bor ganska centralt söder om Seine i en liten studio längst upp på sjunde våningen i ett gammalt hus UTAN hiss! Det är jättejobbigt att gå upp här! Trappan är typ en meter bred och ringlar sig brant upp. Standarden är sämre än något jag sett förr med färg som trillar av väggarna, skit överallt, 100 år gamla dörrar, hål i murbruket, otäta fönster, äckliga heltäckningsmattor och sunkiga möbler. Lägenheten är 20 kvm stor, har toa (utan lampa) i korridoren och kostar 4 500 kr i månaden! Det är helt otroligt! Man kan ju undra vad en stor våning på Champs Élysées kostar... Men annars är huset - och allra andra här i Paris - jättevackert med sin stuckaturfasad. Det är charmigt. Utsikten över Eiffeltornet och Hotel des Invalides går inte av för hackor heller.

Vi gick en lång runda först. Här i kvarteren, bort till Ile de la Cité och så besökte vi Notre Dame. Jag skulle kunna ta hur många kort som helst, allt är så vackert och mysigt här!
Vi åkte hem en stund sen innan Micke skulle jobba. Han jobbar på en Häagen Dasz-glassbar på Champs Élysées och jag hängde med dit. Där var en mysig uteservering och massor av folk. Jag gick en tur till Triumfbågen. Först stod jag länge och funderade på hur man skulle över dit för runtom är ju en rondell med bred gata utan markeringar, övergångställe och ljussignaler! Bilarna forsade fram och till slut insåg jag att man bara fick tränga sig emellan bilarna. Sen berättade Micke att det fanns en gångtunnel under! Det missade jag totalt! Jag satt i alla fall där en stund, tog kort och beundrade mästerverket.
Sen gick jag tillbaka till Champs Élysées. Det är inte klokt vad det är mycket folk där! Rena rama festivalstämnigen!
Jag besökte bland annat en Disney-affär och köpte en glass av Micke. Fick den för halva priset, men njöt dubbelt. Så god den var!
Sen fixade jag att ta mig hem med metron själv med byte och allt. Klockan tre inatt måste jag gå ner och öppna för Micke när han kommer hem från jobb. Och sen uppför alla sju trappor igen... Puh!
Men jag älskar den här stan - redan!


Utsikt från Mickes lägenhet


Micke på Place Vendôme
RUNDVANDRING
Paris 2001-09-03

Idag skulle Micke skriva in sig på Sorbonne, så vi var där ett tag. Kollade också in Luxemburg-trädgården. Det var jättevackert med blommor, fontäner och själva Luxemburg-palatset. Gick runt och shoppde lite. Sedan började det regna men vi fortsatte till andra sidan Seine och tittade på Louvren (vilken imponerande byggnad!) och Rue de Rivoli. Utanför ett lyxhotell stod en knallgul Ferrari F-50 cab! Wow! Sen var vi på Place Vendome och kollade in Hotell Ritz och Napoleon-obelisken. Tyvärr såg vi inga kändisar...
Sista stoppet blev Operan, Sen handlade vi och lagade mat.

På kvällen jobbade Micke som vanligt. Jag tog en kvällsrunda vid Montparnasse och funderade på att gå upp i det 200 m höga kontorshuset Tour Montparnasse, men struntade i det.


Louvren


Jag och en creme caramel
NOTRE DAME
Paris 2001-09-04

Konstigt väder idag. Imorse öste det ner, sen blev det soligt på eftermiddagen och plötsligt kom det en skur igen. Åkte till Marais-kvarteren och Bastille idag. Tittade på det symmetriska torget Place des Vosges och så satt vi på ett café och åt creme caramel. Sen gick jag en lång runda själv, kollade i affärer och tittade närmare på Ile S:t Luis - jättefint.

Sen mötte jag Micke igen och då gick vi upp i Notre Dame. Det var fruktansvärt lång kö men utsikten över hela Paris var fantastisk! Det var häftigt att se katedralen på så nära håll också!


Utsikt från Notre Dame
SHOPPING
Paris 2001-09-05

Oj, vad jag har gått idag! Åkte in till stan vid halv tolv. Micke skulle till jobbet halv ett, så jag tog en tur längs lyxgatan Avenue Montaigne och bort mot Seine. Kollade in broar, framför allt Pont Alexander III, som skulle vara Paris vackraste. Väldigt prålig!
Jag var ju också tvungen att se Place de la Concorde och sen gick jag till Élysée-palatset. Det stod en massa vakter och poliser utanför. Gick vidare till Madeleine-kyrkan och satt där en stund på den blomsterprydda trappan. Gick in också.

Sen gick jag och tittade i affärer, först i ett varuhus och sen Galeries Lafayette. Den var jättefin med kupolen och guldräckena. Satt mig en stund på trappan till Operan och käkade lunch. Tog mig sedan fram på Avenue de L'Opera och stannade vid Palais Royal. Gick in och tittade i den vackra trädgården. Sen gick jag vidare till Les Halles för att shoppa. Tog det jättelugnt hela dagen för att jag skulle inte träffa Micke förrän halv åtta, men när jag varit i shoppingcentret ett tag insåg jag att det skulle bli stressigt! Det var jättelånga köer i affärerna. Pengarna och tiden bara försvann! Sen stängde de. Jag skulle gått in i fler affärer, men det hann jag ju inte!

Senare på kvällen gick vi ut och åt med Mickes kompisar på en restaurang i ett jättemysigt område med smala gränder och uteserveringar.
Nu är jag helt färdig!


Pont Alexander III


Jag uppe i Eiffeltornet
VERSAILLES OCH EIFFELTORNET
Paris 2001-09-06

Planerade att gå upp i Eiffeltornet idag, men givetvis regnade det precis när jag skulle upp. Så vi bestämde oss för att åka till Versailles istället. Orten Versailles var väldigt mysig, men sliten. Slottet var fantastiskt vackert med en enorm trädgård. Vi promenerade långt, bort till Grand och Petit Trianon. När vi kom tillbaka började det regna ordentligt och vi gick in. Väntade till halv fyra för då är det billigare att gå in och titta i slottet. Då började naturligtvis solen skina! Det var väldigt pråligt där inne, men vackert. Japaner stod i stora klungor överallt så det var svårt att se något.

När vi kom tillbaka till Paris gick vi förbi Eiffeltornet och så sa vi att när vi ändå var där kunde vi lika gärna gå upp. Så vi gjorde det. Det var jättehäftigt! Tornet är så stort och man ser väldigt långt.
På vägen tillbaka gick vi över Marsfältet.

På kvällen åkte vi till Champs Élysées och jag klättrade upp i Triumfbågen. Det var härligt, jätteromantiskt och vackert. Sen gick vi längs gatan och åt glass på McDonald's. Sen vidare förbi Place de la Concorde och Madeleine-kyrkan. Paris är underbart på kvällen!


Jag i Spegelsalen, Versailles

 


MONTMARTRE
Paris 2001-09-06

Idag tog vi tåget till Montmartre. Först gick vi och kollade i några billiga affärer. Köpte lite köksgrejer. Sen gick vi till kyrkan Sacre Coeur. Det var jättemysigt där, med gränder, gamla hus, konstnärer och serveringar. Och så den härliga utsikten därifrån!
Vi satte oss på en restaurang och åt en trerättersmiddag med bl.a. entrecote och glass. Sen satt vi på trappan upp till Sacre Coeur en stund och njöt innan vi åkte tillbaka till stan.

Gick och shoppade lite igen. Det har jag gjort så mycket att mina pengar tagit slut! Har inte råd att åka till flyget eller gå ned i katakomberna, men jag får väl fixa pengar på nåt sätt!


Jag i Montmartre

 


KATAKOMBERNA
Paris 2001-09-08

Min sista dag här. Vi promenerade till Invaliddomen och sen åkte vi till Frihetsgudinnan som står på en bro ute i Seine. Det var häftigt, precis som den i New York, men mindre såklart.
Sen åkte vi till katakomberna. Det var lite läskigt. Kusligt och mörkt. Jag trodde det skulle vara en vägg med ben, men det var hundratals meter med miljarder ben och skallar! De forslades dit nattetid 1786 och 15 månader framåt från en kyrkogård. De var staplade jättefint i mönster och allt. Fast lite äckligt...
På vägen tillbaka åt vi croissants och pain au chocolate. Franskt så det förslår!
Men nu blir det inte mer franskt för jag ska hem!


Katakomberna