- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Fiji.

ISLAND HOPPING

4 - 11 JUNI 2005
Jag skulle naturligtvis ha med ett stopp i Söderhavet på min Jorden runt-resa. Egentligen ville jag hellre till Cook Islands men det var omöjligt att kombinera med Hawaii som jag också ville till. Fiji är lite av en "hubb" i Söderhavet så därför fick det bli det - och det är inte fy skam. De roliga var att jag några månader innan jag skulle hit även vann en flygresa och hotell i Australien. Kunde inte utnyttja flygresan, men några av hotellnätterna, därav besöken på Beachcomber Island och Malolo Island. Sedan tidigare hade jag bokat boende på Nacula på Yasawa-öarna.
 
UTGIFTER SEK
Boende
Mat
Lokala transporter
Inträden och utflykter
InternetTotala kostnader
446
951
1 352
22
61


2 832

OBS!

Flygresan dit var en del av min Jorden runt-biljett (se Australien). Jag vann en resa till Fiji i Melbourne och utnyttjade fyra nätter på två olika öar samt transfer dit.Solnedgång över Walu Beach


WALU BEACH
Malolo Island 2005-06-05

Befinner mig på Fiji nu. Jag hade lite svårt att ta mig ut ur Australien eftersom fotosidan i mitt pass var till hälften av. När jag skulle gå ombord gick det helt av, men det var inga problem att komma in i Fiji.

Hade inte lyckats boka min första övernattning (som jag vann i Melbourne), så jag vände mig till en agent som bokade till mig. Men det tog så lång tid att jag missade shutteln till hamnen och fick ta en taxi för 18 dollar. Känner mig ensammast i världen. Har ju haft sällskap så himla länge nu...

Nu spenderar jag två nätter i Walu Beach på Malolo Island i Mamanucas-gruppen. Fick en god välkomstdrink vid check in.
Har ett rum helt för mig själv i en lodge högt uppe på en kulle med fantastisk utsikt. En skotte i 50-årsåldern har rummet bredvid mig. Pratade en hel del med honom och han bjöd mig på drinkar och mat ena dagen. Han trodde att jag var från Australien - och australiensarna tror att jag är amerikan...

Jag ligger mest och solar, badar i poolen och lite i havet, men det är väldigt stor skillnad på ebb och flod. Det är en fin strand, men det går bara att bada vid högvatten.
Det finns inte en kotte på stranden runt krönet. Där plockade jag kokosnötter och åt till lunch. Fick be några anställda at öppna dem och det gick på ett kick med hjälp av en tjock spetsad pinne de satt ner i marken.

Till middag var det seafood så jag åt bara förrätten, pumpasoppa, men den var jättegod.

Idag var jag och tre andra ute med en katamaranflotte med segel. Det var jättekul och gick ganska fort emellanåt.
Sedan gick jag och skotten ut och åt tillsammans. Han bjöd mig på två cocktails och gav mig 20 dollar till maten. Snällt!
Till skillnad från igår hittade jag något jag kunde äta: rostbiff med potatismos och grönsaker.
Jag är glad att skotten hållit mig sällskap. Han är kanske inte den perfekte vännen, men han är intressant att prata med och är också ensam här. Han har varit här i två dagar av sju och är redan uttråkad. Men det förstod jag att man skulle bli!Utsikt från min ena balkong
Walu Beach

 

BEACHCOMBER ISLAND
Beachcomber Island 2005-06-06

Igår hade vi aerobic och vattenhandboll i poolen. Det var ganska skoj. Annars slappade jag mest innan det var dags att åka vidare klockan halv fyra. På båten pratade jag med en snygg kille i 35-årsåldern. Han var från Melbourne men bodde i Brasilien där han hade en resebyrå och hade kommit hit på affärsresa. Härligt sådan...

Vid sex-tiden anlände jag till Beachcomber Island. Hade inte tänkt åka hit, men jag vann ju tre nätter även här. Som tur var gällde vinsten ett lodgerum för två så jag slapp bo i dormrummet med 84 sängar. Men jag tvingades betala 51 dollar för maten.

Beachcomber är en pytteliten ö som kan gå runt på 10 minuter. Resorten ligger i en lummig regnskog. Jättemysigt, men det är en riktig partyö med en massa unga engelsmän. Barområdet direkt på standen är också mysigt och ett band spelar levande "söderhavsmusik".
När det gäller maten är det inte som på Malolo där man sitter ned vid ett bord med levande ljus och beställer vad man vill ha, utan man ställer sig i en kö och får maten uppslängd på sin tallrik som i skolan.
 


Solnedgång över Oarsman's BayOARSMANS BAY
Nacula 2005-06-08

Igår åkte jag vidare till Nacula i Yasawa-gruppen. Det tog flera timmar att ta sig dit. Resorten var mycket enklare än jag trott och man har varken telefon eller Internet, kommunikationen är med radio!
Stranden är jättefin, men tyvärr är inte vädret på sitt bästa humör.
Ångrade nästan att jag inte stannade på Beachcomber en natt till. Dels var vädret bättre och jag träffade två trevliga svenska tjejer.

Det är i alla fall bra mat och alla gäster sitter ihop och äter en trerättersmiddag. Det är ganska trevliga tjejer här också.

Idag var det enormt blåsigt och mulet så den snorklingstur jag planerat att åka på blev inställd. Istället visade de en film, "Den blå lagunen", som spelades in på Turtle Island i närheten.
Jag låg sedan på stranden hela dagen och väntade på solen. Vid fyra kom den äntligen fram, i alla fall tidvis, och det var härligt. Lånade snorklingsutrustning och gav mig ut i bukten. Det var jättefint med massor av fiskar och koraller.
Sedan tittade jag på solnedgången.

Jag har beslutat mig för att inte stanna alla tre nätter jag bokat på Nacula, utan åka till Hawaii tidigare, dels på grund av vädret och dels på grund av mitt trasiga pass. Har bara en timme från att jag landar till flyget till Maui går. Men tyvärr förlorar jag pengarna för den sista natten. Jag vet däremot inte om det finns plats på flyget.


Oarsman's Bay, Nacula

 

TILLBAKA PÅ BEACHCOMBER
Beachcomber Island 2005-06-10

Det ösregnade hela min sista dag på Nacula. De arrangerade en tur till några grottor, men jag ville inte ge mig ut i det vädret. Satt och spelade kort och schack istället.
Försökte också boka om min biljett, men det har visst varit upptaget på Qantas hela dagen. Tog ändå chansen och lämnade Nacula på eftermiddagen. Fick i alla fall tillbaka matpengarna för sista dagen.
Så nu är jag tillbaka på Beachcomber Island och har fått ett mycket finare rum än sist. E-mailade farsan angående ombokning och passet. Han ringde imorse och tyckte att inte att jag skulle åka med det söndriga passet. Har varit i kontakt med svenska konsulatet, men det skulle ta en vecka att få ett nytt. Inte en chans att jag stannar här så länge så jag kommer åka på vinst och förlust.

Vädret är fortfarande trist, men jag låg på stranden en stund ändå. Åkte på en snorklingstur. Det var fint och jag såg lite andra fiskar än jag sett tidigare.

I eftermiddag åker jag till flygplatsen och bokar om där, det ska tydligen finnas platser kvar.

Resan fortsätter i USA...