- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Estland.

TALLINN      
10 - 13 JUNI 2016
Maken hade poäng med SAS som gick ut och vi bestämde oss för att hitta en resa som inte kostade för många poäng och jag ville helst till någon stad jag inte tidigare besökt. Till slut bestämde vi oss för Tallinn. Biljetterna direkt mellan Köpenhamn och Tallinn hade inte släppts ännu så vi fick boka biljett via Stockholm.

Fler bilder från resan finns här
 
UTGIFTER SEK
Flygbiljett
Boende (3 nätter)
Mat
Lokala transporter

Inträden


Totala kostnader
437
1 162
1 586
85
100


3 370
OBS!
Flyget betalades med SAS Eurobonuspoäng och det är endast skatterna som avses.
Jag äter middag på Rådhustorget

Stora Strandporten i skymning


KALL KVÄLL I TALLINN
Tallinn 2016-06-10

Vår weekendresa började som vanligt med en tur över Öresundsbron till Kastrup. Vi satt i loungen och slappade med kaffe, smörgåsar, vin och lite snacks. Kom sedan fram till gaten lagom till boardingen startade. Avgången blev lite försenad, mestadels för att de letade efter bagage som tillhörde passagerare som var sena från ett anslutningsflyg. På Arlanda landade vi 10 minuter för sent.

Vi gick direkt till nästa gate som låg på andra sidan av flygplatsen. Efter ett par minuter var det klart för boarding och vi fick åka buss ut till propellerflyget. Efter en dryg timme landade vi i Tallinn.
Fick väskan direkt, tog ut pengar och funderade på om vi skulle ta taxi eller buss. Till slut valde vi buss och den kom nästan direkt. Det tog en stund att komma fram eftersom det var rusningstid. Vi var osäkra på var det var lämpligast att hoppa av eftersom vi bor inne i gamla stan och bussen kör inte dit. Det slutade med att vi åkte till ändhållplasten i hamnen som ligger norr om gamla stan och det är i den änden av gamla stan vår lägenhet finns.

Gick igenom Stora Strandporten, stadsmurens nordligaste port. Här börjar den långa gatan Pikk som sträcker sig igenom hela gamla stan. Det är också här både receptionen och vår lägenhet finns. Kom in i ett modernt och fräscht trapphus, men det fanns bara dörrare där så vi fick ringa upp kontoret. Vi hörde ringsignalerna och så öppnades dörren intill. Fick våra nycklar, betalade och gick upp till ettan på andra våningen. Det är en supermodern och snygg lägenhet i vitt och beigebrun och flera meter i takhöjd.
Vi slappade en stund och gick sedan ut på stan en runda. Gamla stan är oerhört vacker med sina kullerstensgator och fint bevarade medeltida hus. Man har verkligen tagit fasta på sin medeltida historia och hansaperioden; det finns flera restauranger med medeltidstema och folk som är klädda i tidstypiska kläder.
Kom ut på det vackra Rådhustorget med det gotiska Rådhuset från 1404. Eftersom det var uppehåll valde vi en restaurang på torget som verkade intressant. Vi gick dock först tillbaka till lägenheten för att ta på lite varmare kläder; det var under 10 grader.

Satte oss på uteserveringen och delade en mojito. Det blev vin till maten som bestod av en slags gryta med lax, räkor och musslor till Andreas och anka med grönsaker, morotsmos och körsbärssås till mig.
Sedan tog vi varsin dessert, crème brûlée och lumumba till Andreas och kola- och morotskaka och caramel latte till mig.

Det var riktigt kallt och började duggregna då vi lämnat restaurangen och vi gick för att leta upp en mataffär. Hittade en mack utanför Stora Strandporten, men de hade inte det vi skulle ha så vi köpte bara en påse chips och ett par croissanter och gick hemåt.


Gatan Pikk med Svenska ambassadenRådhustorgetAnka med körsbärssås


Jag på Butterfly LoungeRådhuset och gatan
Vanaturu KaelSolnedgång över TallinnSHOPPING OCH FRISÖREN
Tallinn 2016-06-11

Vi tog det lugnt på morgonen, det var ändå inte så bra väder idag. Åt frukost, som vi hade med oss hemifrån, och gick sedan ut på stan. Tittade på den det gamla KGB-högkvarteret, som ligger nästan mittemot oss. Det är idag omgjort till lyxiga lägenheter.
Det var blåsigt och kallt så vi var tvungna att gå tillbaka till lägenheten för att hämta jackor.

Sen promenerade vi ned mot torget som var full av marknadsstånd och musikuppträdanden på den scen som sattes upp i går kväll. Jag fastnade för en mössa i ett av stånden och köpte den.
Gick vidare ut igenom Viruporten och in på shoppingcentret Viru Keskus där vi tittade i några affärer, i synnerhet skoaffärer. Andreas köpte ett par bruna kostymskor på Ecco.
Kom ut på andra sidan och snabbt igenom ett par andra mindre shoppingcenter i närheten innan vi gick för att leta upp en frisör. Andreas har behövt klippa sig i flera veckor och jag har heller klippt mig på ett bra tag. Den första vi besökte hade fullbokat hela dagen, men nästa hade tid för oss. Vi bokade en tid klockan halv fyra eftersom vi hade tänkt äta först. Hade läst om ett populärt chokladcafé, Pierre Chocolaterie, och vi försökte googla fram var det låg. Hittade det till slut i en liten mysig gränd intill stadsmuren. Enligt skylten utanför hade det funnits sedan 1937. Vi beställde varsin tårta och cappuccino och satte oss på uteserveringen under vinrankorna. Precis efter vi fått kaffet började det regna lite smått. Vi hade lämnat paraplyerna i lägenheten så efter fikan gick vi tillbaka för att hämta dem och samtidigt lämna av sakerna vi köpt.
Sedan fick vi skynda oss tillbaka till frisören. Klippte bara topparna och frisören lockade mitt hår. Vi gick nöjda därifrån och stannade till i en mataffär på vägen tillbaka. Köpte pålägg, chips, läsk och varsin glass som var lite besvärligt att äta medan man höll i påsar och paraply.

Vi vilade en stund i lägenheten, bytte sedan om och gick ned till stan för att äta på en medeltida restaurang, Peppersack, vi sett ut igår. Men när vi kom dit visade det sig att det var fullbokat fram till kl 21:00, vilket var en och en halv timme senare. Vi bokade bord och gick till en bar, Butterfly Lounge, som en kollega tipsat om. Vi hade egentligen tänkt gå dit efter maten, men med facit i hand var det tur att vi gick dit först för de var fullbokade hela kvällen. Eftersom vi snart skulle gå igen kunde vi få ett av borden så länge. Baren räknas till Estlands bästa och de hade många intressanta drinkar, men de var dåliga på att sätta ut vad de innehöll så man fick gissa. Jag beställde en Riki Tiki med passionsfrukt och rom och Andreas blev rekommenderad en med gurka, basilika, mynta och vodka. De var båda mycket goda.

Sedan gick vi tillbaka till Peppersack och kom 10 minuter tidigt, men de hade bord till oss. Först fick vi plats i den stora salongen innanför ingången. Servitrisen frågade om vi bokat grillmeny eller vanlig meny. Vi sa att vi inte bokat något specifikt. Jag hittade dock inte den rätt jag valt ut på menyn utanför så vi bad om att se grillmenyn och där hittade jag den. Vi sa då till att vi hellre ville ha grillmenyn och blev visade till ett bord intill köket i de mysiga källarvalven.
Vi beställde varsitt glas rött vin och så tog Andreas ett älgspett med grönsaker, klyftpotatis och rödvinssås och jag tog oxfilé med ratatouille, rostad potatis och rödvinssås. Det var helt fantastiskt gott! Absolut topp 10 på matupplevelser i livet.

Mätta och belåtna lämnade vi Peppersack. Passerade Rådhustorget där en regnbåge vackert ramade in Rådhuset. Solen höll samtidigt på att gå ned och lyste upp byggnaderna i rosa så vi gick en runda intill utsidan av stadsmuren och tog några foton innan vi gick hemåt igen.


Andreas på Pierre Chocolaterie
Medeltidsrestaurangen Peppersack
Jag äter oxfilé på Peppersack
Regnbåge över Rådhuset


Stora Hallen i Kadriorgpalatset

Eppingtornet

KatarinagångenKADRIORG OCH TOOMPEA
Tallinn 2016-06-12


Vi hade planerat ett besök på Kadriorgpalatset idag och efter frukost gick vi igenom Stora Strandporten för att ta spårvagnen. Men de höll på att byta/ta bort spåren och linjen gick inte där alls. Så vi promenerade mot centrum för att hitta den andra spårvagnslinjen som går dit. Gick först till en kiosk för att köpa biljett, eftersom det var billigare än att köpa ombord. Damen i luckan, som knappt kunde någon engelska, sa att vi skulle köpa ett dagskort. Det verkade inte som om de hade enkelbiljetter. Så vi köpte ett en-dagarskort och betalade €2 i deposit för kortet. Ville få konfirmerat att vi fick tillbaka de pengarna sen, men så mycket engelska kunde hon inte. Vi antog dock det eftersom samma system finns i andra städer i världen.

Hoppade på spårvagnen och åkte till ändhållplatsen vid parken. Där passerade vi den vackra Swan Lake och kom snart fram till palatset, som byggdes av Peter den Store i början av 1700-talet. Det var mycket vackert, i synnerhet från baksidan med blomsterplanteringar och fontäner framför. Palatset var nedgånget då Estland blev självständigt 1991, men renoverades med hjälp av svenska staten.
Inne i palatset finns ett konstmuseum med utländsk konst. Vi gick in mest för att se salarna och inte konsten. Från ovanvåningen kunde vi se ytterligare palats bakom och var nyfikna så när vi kommit ut igen gick vi för att se närmare på det. Det var helt instängt bakom en mur och då vi kom fram till framsidan stod två vakter utanför och vi såg på en skylt att det var Estlands presidents residens och kontor.

Vi gick tillbaka till spårvagnen och hoppade sedan av vid Frihetstorget varifrån vi gick upp till berget Toompea och tittade på södra delen av stadsmuren, Toompeaslottet som hyser Estlands parlament och ryskortodoxa Alexander Nevski-katedralen som vi gick in och tittade lite i.
Gick sedan vidare längs de backiga kullerstensgatorna omgärdade av gamla trähus och medeltida stenhus och besökte utsiktsplatserna Kohtuotsa och Patkuli som erbjöd fin utsikt över gamla stan.

Klockan började bli mycket och vi gick nedför trapporna till vår egen gata och satte oss på Maiasmokk Café, Tallinns äldsta café grundat 1864. Det är traditionellt inrett precis som på 1800-talet och här finns även ett marsipanmuseum. Vi åt fantastiska jordgubb- respektive citroncheesecakes, mandelcroissant och varsin cappuccino. Det smakade underbart.

Efteråt gick vi först ännu en tur upp på Toompea och gick sedan en promenad längs den västra sidan av stadsmuren där det fanns olika konstintallationer med blommor. Avslutade med att gå upp i det 124 m höga tornet på Sankt Olavskyrkan i norra delen av gamla stan. Det var 258 trappsteg upp och jag var rejält trött när jag äntligen kom upp. Man gick runt tornet på en smal gång och det var minimalt med plats om man skulle gå förbi någon. Utsikten var jättefin och man kunde se riktigt långt.

Sedan gick vi en liten omväg genom stan och tillbaka till lägenheten och tog det lugnt ett par timmar. Först vid 21-tiden kom vi iväg för att äta middag. Satte oss på Clayhills uteservering längre bort på vår gata. Där drack vi varsitt glas rött vin och jag åt oxfilé med morötter och rödvinssås och Andreas anka med grönsaker, hallon och rödvinssås. Det var mycket gott.
Jag kom på att vi skulle kunna gå till takbaren, Lounge 24, på Hotel Radisson Blu och titta på solnedgången och det gjorde vi. Kom upp i alldeles lagom tid och det var en underbar solnedgång, men det optimala hade varit om den gått ned precis bakom gamla stan.
Vi drack mojito och strawberry daiquiry och de var riktigt goda. Även om det var lite kallt satt vi där ganska länge och njöt av den underbara utsikten. Andreas avslutade med en whisky och jag tog en helt makalöst god piña colada som serverades i en slags glasburk med öron.

Sedan gick vi hemåt och kände oss nöjda med dagen.


KadriorgpalatsetAlexander Nevski-katedralenUtsikt från St Olavskyrkans tornJag äter middagSolnedgång över Tallinn från Lounge 24


Jag i Rådhustornet

Gatan Vanaturu Kael

Gatan Pikk med svenska ambassaden i bakgrundenUTSIKT OCH HEMRESA
Tallinn 2016-06-13


Idag var det dags för hemresa. Vi såg att vår flight mellan Arlanda och Köpenhamn var inställd p.g.a. strejken så vi bestämde oss för att ringa SAS under dagen och be dem boka om oss till direktflyget till Köpenhamn. Enklare för alla!

Vi åt frukost, satte på diskmaskinen, packade ihop våra saker och tömde diskmaskinen innan vi gick ned till kontoret för att förvara väskorna där tills vi skulle åka.
Det var strålande solsken och vi gick först bort till ett shoppingcentrum som vi missade i lördags. Där skulle det finnas ett café med fin utsikt, men när vi kom dit visade det sig att takterrassen först skulle öppna en halvtimme senare.
Jag frågade personalen som håll på att förbereda om jag kunde ta en snabbtitt och det gick bra. Det var fin utsikt om än inte tillräckligt högt upp, men det som var bäst var den vackra terrassen med blomsterplanteringar, nivåskillnader, snygga möbler och färgglada dynor och parassoller.

Vi valde dock att istället gå vidare till Radisson Blu igen. De skulle öppna först en timme senare, men vi åkte upp ändå. Såg utsikten genom ett fönster, men kunde inte komma ut på terrassen så vi åkte ned till lobbyn igen och satte oss i en soffa och använde deras wifi. Andreas passade på att ringa SAS och de föreslog snabbt att vi kunde åka direkt till Köpenhamn istället. Bokade in oss på den sena flighten så nu skulle vi åka kl 19:20 istället för 16:25 vilket gav oss fler härliga timmar i Tallinn.
Då klockan blev 12 åkte vi återigen upp i hissen och satte oss på terrassen. Utsikten är verkligen magnifik över hela Tallinn och efter att vi tagit några bilder beställde vi varsin drink, en mojito till mig och en med curacao, citronjuice och mousserande vin till Andreas. Mycket gott! Vi njöt av att sitta där i solen så vi blev kvar ett bra tag.

Efteråt gick vi tillbaka mot gamla stan och till Rådhustornet. Vi hade inte varit uppe i det ännu, så vi köpte en biljett och började klättra. Det var inte i närheten så högt som Sankt Olovskyrkan och bara 115 trappsteg. Det var extremt liten plats där uppe och en amerikansk grupp fyllde hela utrymmet. Men det gick snart ned och vi kunde komma till. För att se bra var man tvungen att kliva upp i fönstren. Men man fick en helt annan vy över gamla stan, betydligt närmare och så kunde man såklart se torget från ovan.

Vi tänkte att vi skulle äta något innan hemresan och eftersom det var så härligt väder ville vi gärna sitta på en uteservering i solen. Vi gick runt på torget och tittade på de olika menyerna och valde en estländsk restaurang. Beställde varsitt glas prosecco rosé och revben av fläskkött. Det var inte de tunna spareribsen man oftast får utan de tjocka som brukar serveras på julbord, lite tjockare och utan marinad. Fick dock en barbecuesås sidan om och det var gott ändå.

Efter maten gick vi en liten runda genom gamla stan och tillbaka mot lägenheten. Hämtade våra väskor och gick mot hamnen. Där hade vi tänkt fylla på våra busskort med en enkelresa och sedan återlämna korten på flygplatsen för att få tillbaka får deposit. Damen i kiosken förstod knappt nån engelska så en annan kund fick översätta och det visade sig att de bara kan sälja ett dagskort och menade att vi köpt korten och inte kunde lämna tillbaka dem. Vi skaffade dem därmed helt i onödan och det blev ett dyrare alternativ än att bara köpa lösbiljetter.
Vi gick tillbaka till busshållplatsen, betalade chauffören kontant och fortsatte till flygplatsen.
Lämnade väskan och letade sedan upp en ny kiosk för att återigen prova att bli av med korten. Här kunde man i alla fall engelska och fick förklarat för oss att man kan få tillbaka depositen på kontoret inne i stan! Lite sent nu när vi skulle åka hem... Vi får väl behålla korten tills nästa gång vi kommer till Tallinn.

Vi var ganska tidiga så vi fick vänta en stund och flyget var dessutom lite försenat. Men vi fick fina vyer över Tallinns gamla stad från luften.


Utsikt över Tallinn från Lounge 24Utsikt över Rådhustorget från RådhustornetMedeltidalikt stånd utanför Olde HansaRådhustorget och RådhusetTallinn från ovan