- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Mina resor - Dominikanska Republiken.

Dominikanska Republiken, som delar ön Hispaniola med Haiti, har lyckats uppnå ett betydligt bättre välstånd än sitt grannland.
Även om det har sina problem med bl.a. kriminalitet är det ett vänligt land med fantastisk natur, vackra stränder och intressant kultur.
Och även för dem som bara vill hänga på en strand och få allting serverat är det ett optimalt resmål.

Resedagbok
PUNTA CANA 2024
Reser på egen hand till Punta Cana, semesterområdet på Dominikanska Republikens östra spets.
Läs mer
     
     


Platser
PUNTA CANA (Antal dagar: 8)
Punta Cana skapades i slutet av 1960-talet då ett antal entreprenörer köpte ett ödsligt kustområde i Dominikanska Republikens östra udde med planer på att bygga ett nytt semesterställe. Det första hotellet och en liten flygplats började byggas på 1970-talet. Flygplatsen fick snart byggas ut och 1983 invigdes den som internationell flygplats. Sedan 1990-talet har Punta Cana som turistort exploderat och nya hotell har byggts i rasande fart, inte bara i själva Punta Cana utan framför allt längs den långa kusten mot Atlanten i norr. Flygplatsen har fått byggas ut i flera omgångar och är nu Karibiens näst mest trafikerade.
Punta Cana kännetecknas framför allt av vita stränder kantade av stora All Inclusive-resorts, de flesta på sträckan nordväst om Punta Cana, längs stränder som Uvero Alto, Macao, Arena Gorda, Arena Blanca, El Cortecito, Los Corales, Bávaro och Cabeza de Toro. De förstnämnda erbjuder stora vågor, medan de senare har lugnt vatten. Jag promenerade hela sträckan från Arena Blanca till Bávaro och konstaterade att finaste stranddelen är Arena Blanca vid Bavaro Princess och Occidental Punta Cana samt längs Barceló Bávaro. Den sämsta sträckan är framför Vista Sol och bort till TRS Turquesa, här är stranden nästan helt borteroderad.
Strax söder om flygplatsen, längs landets östra sida, ligger nya projektet Punta Cana Village, golfbanor, stranden Playa Blanca och ännu längre söderut det moderna och exklusiva området Cap Cana med marina och mindre stränder som den vackra Playa Juanillo och Scape Park, en temapark med zipline, klättring, djur, grottor konstgjorda cenotes, vattenfall etc.
De flesta besökare bor på All Inclusive-resorts och håller sig där, men det börjar bli vanligare att folk hyr semesterlägenheter och de senaste åren har det byggts väldigt många lägenhetskomplex, i synnerhet i området Los Corales/El Cortecito. Eftersom kusterna inte har några renodlade orter finns inte mycket till centrum, men det kommer fler och fler restauranger och butiker att besöka för dem som valt lägenhet framför All Inclusive.
Det vanliga sättet för turister att ta sig runt i Punta Cana är genom privat transfer eller taxi. Taxi är dock dyrt och sedan några år finns även Uber, som är billigare. Inom orterna kan man också använda sig av Poppi Express, en trehjulig öppen bil som fungerar lite som en taxi och är ännu billigare än Uber. Denna får dock inte köra på motorvägen. Det finns även minibussar, guagua, som är betydligt billigare än övriga alternativ, men inte helt lätt att hantera eftersom det inte finns direkta hållplatser eller regelbundna tider. Man vinkar bara in dem längs vägen och skriker när man vill av. Många avråder från att hyra bil pga trafiksituationen.
Vill man åka längre sträckor finns långfärdsbussar, t.ex. Bavaro Express som går mellan Punta Cana och huvudstaden Santo Domingo.
Betyg: 8

Mitt boende 1: BEACH GARDEN, LOS CORALES (Antal nätter: 4)
Jag ville inte bara bo på resort utan även ha möjlighet att se mig omkring och gå ut och äta på restaurang. Det finns mycket att välja på, men ville ha något modernt och helst med pool, så valde Beach Garden, ett ganska litet nybyggt komplex med fyra våningar och 32 3-rumslägenheter med balkong eller uteplats. I mitten finns en trädgård med härlig pool och altan med grill under tak. De är snyggt och modernt inredda, även om man kan märka det är billiga materialval i t.ex. kök och badrum. Jag bodde i lägenhet F2 på andra våningen och kontakten med värdinnan var mycket bra, hon svarade snabbt på eventuella frågor och man fick bra instruktioner till hur man kom in i lägenheten. I de flesta lägenheter får man betala för sin egen elförbrukning i efterhand. Jag bokade dock innan det infördes i just denna lägenhet, så behövde inte betala detta. Man har tillgång till tvättmaskin och torktumlare och det finns safetybox inne i lägenheten (även om den var sönder just när jag var där).
Läget är utmärkt centralt i Los Corales med gångavstånd till många restauranger och stranden är bara 150 m längre ner på gatan.
Kontakt: Calle Marcio Maggiolo 10, Punta Cana. Webbsida: www.airbnb.se
Betyg lägenhet: 8       Betyg läge: 8

Mitt boende 2: BARCELÓ BÁVARO PALACE, PLAYA BÁVARO
(Antal nätter: 4)
Det är en djungel att välja resort i Punta Cana och mina krav var att det skulle ligga vid en fin strand, inte vara för dyrt och ha hyfsad mat. Denna resort är relativt gammal och en av de billigaste resorterna, vilket gjorde att jag kunde välja ett rum utmed havet till lägre pris en många andra resorter. Stranden är fantastisk med massor av kokospalmer och eftersom resorten är så enorm är även stranden väldigt lång.  Det är dessutom det sista hotellet på stranden, så man får inte den trafik av flanörer som många andra resorts får.
Resorten är uppdelad i två delar, den största kallas Palace och har de flesta restauranger och aktiviteter och den andra kallas Beach och är Adults Only. Rummen på Palace är något nyare och priset är lägre. Om man bokar Premium och är vuxen har man full tillgång till båda resorterna.
Det finns rum av alla typer och storlekar, jag valde ett Suite Sea Front View Premium Level som bestod av två stora rum, två badrum och en stor balkong med jacuzzi. Jag upplevde att de var rena och fräscha med lite skavanker här och där. Rumservice och minibar kostar extra om man inte är Premium.
Komplexet har 11 restauranger, 3 buffé och 8 a la carte, varav några kostar extra om man inte är Premium. Maten är generellt bra och det finns något för alla smaker, vissa restauranger är absolut bättre än andra. Det kan vara svårt att få bord till a la carte-restaurangerna. En annan fördel med Premium är att man kan boka bord före ankomst och säkra plats.
Det finns förutom stora pooler, teater med shower varje kväll, en stor golfbana, tennis- och padelbanor, spa, vattenpark, shoppingcenter, casino, sportbar med t.ex. biljard, bowling och airhockey, vattensportcenter där man kan långa kajaker, segelkatamaran och snorklingsutrustning gratis (allt med motor kostar extra). Resorten erbjuder även flygplatstransfer mot en avgift.
Det är en bra resort om man vill ha mycket att göra, men för mig var den för stor och stimmig med för mycket folk överallt.
Kontakt: Calle Principal Hotel Barcel√≥ 1, Punta Cana. Tel:  +1 809 686 5797.
E-mail: bavaro@barcelo.com Webbsida: www.barcelo.com/en-ww/barcelo-bavaro- palace
Betyg hotell: 8       Betyg läge: 9BAYAHIBE (Antal dagar: 5)
Bayahibe är en gammal fiskeby, 16 km väster om staden La Romana, på sydkusten längs Karibiska Havet. Det är ett småskaligare och lugnare alternativ till Punta Cana och många föredrar den här sidan då havet har en mer turkos färg och är inte särskilt drabbad sargassotången, som invaderar Punta Canas stränder under vissa delar av året.
Här finns både mindre hotell i stadskärnan och större All Inclusive-resorts längs de två stränderna Bayahibe och Dominicus, knappt 5 km längre mot sydost.
Bayahibe är utgångspunkt för båtturer till de populära öarna Isla Saona och Isla Catalina. Det är också endast 14 mil till Dominikanska Republikens huvudstad Santo Domingo.
För att komma till Bayahibe kan man flyga både till Santo Domingo och Punta Cana. Transfern från Punta Canas flygplats tar en knapp timme och kostar över $100. För att komma billigare undan valde jag en shared transfer, men var ändå själv i bilen båda gångerna.
Betyg: 8

Mitt boende: CATALONIA ROYAL LA ROMANA, PLAYA DOMINICUS (Antal nätter: 5)
Ganska nybyggd resort för endast vuxna. Består av ett centralt torg omgärdad av högre hotellbyggnader och restauranger. Här finns pool och solsängar. På torget har man trevlig kvällsunderhållning med t.ex. dans och musik. Längre bort 2- och 3-våningsbyggnader spridda i en härlig tropisk trädgård samt en extra pool med jacuzzi. Rummen är moderna och rymliga med balkong eller uteplats. Vissa rum har privat pool eller pool som sitter ihop med den centrala poolen på torget. Det finns en bufférestaurang och fyra a la carte- restauranger där man måste boka bord.
Närmast stranden ligger familjedelen av resorten med äldre byggnader, stor pool, teater, butiker och fler restauranger. Bor man på vuxendelen kan man äta på alla restauranger och man har en särskild avdelning på stranden.
Resorten har en skön och mysig stämning, trevlig personal och god mat.
Kontakt: Carretera Bayahibe, La Romana. Tel:  +1 809 947 3400.
E-mail: royallaromana@cataloniahotels.com Webbsida: www.cataloniahotels.com/en/hotel/catalonia-royal-la-romana-adults-only
Betyg hotell: 10       Betyg läge: 9