- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Canada.

MONTREAL & ONTARIO  
6 JULI - 11 JULI 2005
Jag tog med Toronto som sista stopp på min Jorden runt-biljett. Hade tänkt resa runt i nordöstra USA och sen upp till Toronto via Niagara-fallen. Under min resa fick jag dock höra så mycket gott om Montreal och Quebec City så jag bestämde mig för att resa förbi där också. Kom fram till att Quebec City var lite för långt bort, men Montreal och därmed Ottawa var inga problem.
Jag har bara plockat ett par russin ur Canada-kakan och jag åker gärna dit igen, då vill jag besöka nationalparkerna i västra delen.
 
UTGIFTER SEK
Inrikesresor
Boende
Mat
Lokala transporter
Inträden och utflykter
Övrigt
(souvenirer, vykort, kläder etc)


Totalt
553
634
250
16
565
56


2 074
OBS!
Flygresan dit var en del av min Jorden runt-biljett (se Australien). Mat har jag huvudsakligen lagat själv.
  MONTREAL
Montreal 2005-07-07

Har tagit mig över gränsen till Canada. Mitt första stopp är Montreal. Bussresan var helt okej eftersom jag kunde ligga över tre säten.
Plötsligt befann man sig på en plats där man inte pratar engelska och det kändes lite märkligt. Väldigt få skyltar är ens på engelska, men som tur var lyckades jag förstå de flesta ändå.
Första dagen gick jag mest omkring i gamla delen av stan, Vieux-Montréal. Det var längesen jag såg så gamla byggnader och det var fint. Gick runt och njöt av solen i den restaurerade gamla hamnen Vieux-Port som har sköna promenadvägar.
På kvällen var jag jättetrött och somnade redan klockan 18 och vaknade efter 20. Hade köpt lövbiff som jag skulle äta men köket stänger klockan 20. Receptionisten var dock snäll och lät mig laga mat ändå. Hostlet är bra här.

Idag har jag gått väldigt mycket! Först gick jag en bra bit österut, till biblioteket, men det var fel bibliotek så jag fick gå vidare till det rätta, ett splitternytt komplex där man kan surfa hur länge man vill och dessutom stänger det inte förrän vid midnatt!
Sen började jag gå till den enorma St Joseph-kyrkan, som ligger uppe på en höjd i andra änden av stan. Det såg inte ut att vara så långt på kartan, men det var det och det tog ett par timmar.
Sen gick jag vidare till Mont Royal, en gigantisk park. Jag var på väg upp mot en utsiktplats när jag såg en skylt med en bild och en lång text som verkade betyda att den närmaste vägen var avstängd. Jag försökte hitta nån som kunde översätta till mig men lyckades inte så bra, de som talade engelska förstod inte heller skylten och de som förstod den kunde inte översätta den till mig. Det var dock en som var ganska säker på att jag antingen fick gå tillbaka eller fortsätta rakt fram och gå den långa vägen upp. Inget av det var så lockande så jag valde att testa den eventuella avstängda vägen. Den var lite svårframkomlig men det gick och jag kom upp till en stor plaza med jättefin utsikt över staden.
Det har varit helt underbart väder och jag satt där och njöt av solen en lång stund.
På kvällen lagade jag mat och gick tillbaka till biblioteket. Så här sitter jag nu och låter timmarna gå.


Hôtel de VilleUtsikt över Montreal från Mont Royal

 


OTTAWA
Ottawa 2005-07-08

Imorse tog jag bussen till Ottawa, landets huvudstad. Lämnade packningen på stationen och började promenera genom Sandy Hill och mot Rideau Hall, generalguvernörens officiella residens. Det var väldigt långt att gå och jag kom fram till att Ottawa är ganska trist. Rideau Hall var jättefult dessutom. Insidan var säkert finare, men jag orkade inte gå in utan gick bara runt i trädgården. De hade en ceremoniell vaktavlösning också, lite som i Europa. Tog också en snabbtitt på premiärministerns hus, men man kunde knappt se det utifrån.
Sen tog jag mig vidare till Parlamentetsområdet. Beundrade utsikten från Nepean Point, men tyvärr var det vackra gotiska biblioteket på Parlamentet täckt av vit presenning och det såg hemskt ut.
Besökte lyxhotellet Chateau Laurier och bokade en tur i Parlamentet. Medan jag väntade på att den skulle börja gick jag på biblioteket och surfade och åt middag på McDonald's.
Den guidade turen var intressant. Efteråt hade de en häftig ljud- och ljusshow som projicerades på parlamentets fasade under ackompanjemang av "Oh Canada". Det var mäktigt.
Ja, Ottawa är knappast den vackraste staden jag befunnit mig i, men det var ett trevligt stopp på vägen. Vädret var lite trist bara.
Nu inatt tar jag bussen vidare till Toronto.


Chateau Laurier, Ottawa


Casa Loma


Tre Kronor-tröja,
Hockey Hall of Fame
TORONTO-NIAGARA FALLS
Toronto 2005-07-11

Har nu nått resans sista mål, Toronto. Kom fram klockan sex i förrgår morse. Kunde inte checka in på hostlet förrän klockan ett så trots att jag var jättetrött fick jag gå ut på sightseeing direkt. Promenerade igenom de fina stadsdelarna Yorkville och Rosedale och kom så småningom till Casa Loma, ett stort slott som byggdes av en Toronto-företagare i början på 1900-talet. Det var helt fantastiskt där och man undrar hur en privatperson kan ha råd att bygga och inreda ett sådant hus med alla de importerade europeiska antikviteterna! Flera filmer är inspelade där.
Sen gick jag tillbaka och checkade in. Hostlet är jättemysigt och fint. Åt jordgubbar till lunch.
På eftermiddagen gick jag ned till hamnen, som var jättemysig. Tog en 45 minuters båttur kring hamnen för att få en fin utsikt över Torontos skyline. Det var härligt i solen och jag satt där och njöt och åt glass.
Sen gick jag till en stor livsmedelsaffär, handlade mat och lagade.

Igår åkte jag på en tur till Niagara Falls. Med på turen fanns en kille från Surfers Paradise. Jag pratade lite med honom.
På vägen stannade vi först på en vingård där vi fick en vinprovning. Testade tre olika sorter, bl.a. ett isvin som är det godaste vin jag nån sin druckit! Sen besökte vi den lilla vackra turistorten Niagara-on-the-Lake. Till vattenfallen kom vi först på kvällen vid 18-tiden.
De var verkligen mäktiga. Jag åkte båtturen "Maid of the Mist" som går precis under fallen. Man blev helt genomblöt. Man blev ganska blöt bara av att promenera längs floden en bra bit därifrån.
Orten Niagara Falls är ett skitställe som påminner om Hollywood med billiga restauranger, vaxmuseum, tivoliattraktioner och souveniraffärer.
Innan vi åkte tittade vi på ett fyrverkeri och hur vattenfallen lystes upp i mörkret av färgglada strålkastare.
Det är så kul för här i Canada kan man prata hockey med vem som helst! Kanadensare påminner också rätt mycket om nyzeeländare. De pratar illa om amerikaner så fort de får chansen - precis som nyzeeländare om australiensare!

Idag gick jag till Hockey Hall of Fame. Det var väldigt intressant, särskilt rummet med internationell hockey! Såg Stanley Cup-bucklan (tyvärr bara en kopia eftersom originalet var någon annanstans i stan), en massa svenska hockeytröjor, TV-bilder från olika länder etc.
Kanadensiska juniorlandslaget var där för en TV-sänd intervju och så visade de sina talanger i att prickskjuta och rädda skott. Man såg skillnaden när allmänheten fick göra samma sak...
Kanadensare påminner rätt mycket om nyzeeländare. Så fort de får chansen pratar de illa om amerikaner - precis som nyzeeländare gör om australiensare, haha!

Om några timmar går mitt plan hem. Det blir lite konstigt att inte resa omkring längre, men skönt att bli lite mer bofast!


Toronto

Niagara-on-the-Lake

Horseshoe Falls