- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Australien.

DARWIN & ÖSTKUSTEN
10 AUGUSTI - 1 SEPTEMBER 2013
Eftersom jag lämnade Australien innan jag fått min sista lön behöll jag mitt bankkonto och bestämde mig för att ha det kvar till nästa gång jag kommer, så har man fickpengar och bankkort klart. Men efter sju år går pengarna till staten om man inte rör dem det sker våren 2014 så det var dags nu. Jag lämnade kvar bl.a. Kakadu National Park till nästa gång så det stod överst på listan, därmed är bästa tidpunkt för besök under vår sommar, dvs. högsäsong på jobbet och jag kan endast ta tre veckor semester. Hade mycket på listan som jag både vill se och återse och det tog sin tid att planera. Den här gången har jag inte tid att resa längs hela Queenslandkusten och avstånden är stora så det fick bli flyg. Ville gärna se t.ex. Barriärrevet och Gold Coast igen och att stanna till på mer avlägsna platser som Whitsundays blev för långt. Eftersom vi flyger till Brisbane passade jag på att lägga in en ö jag inte besökt förr också.
Nu tar jag med min min pojkvän som inte varit i Australien förr. Han ville såklart besöka Sydney och det vill gärna jag också, men i augusti är det ju vinter där och inte så varmt. Jag tänkte att vi kunde åka dit en annan gång och se mer av södra Australien, men till slut bestämde vi oss ändå för att lägga in några få dagar där innan vi åker hem, man vet ju aldrig om man nånsin kommer dit igen och det är ju en väldigt lång flygresa. Vi valde, trots att det var dyrare, att flyga med Emirates för att det var snabbaste alternativet och för att prova den stora Airbus 380:n.

Fler bilder från resan finns här
 
UTGIFTER SEK
Flygbiljett 9 004 + 1 222
Inrikesflyg
2 625
Boende 5 673
Mat 3 049
Lokala transporter
2 104
Inträden och utflykter 4 291
Internet och telefon 30


Totala kostnader


27 998

OBS!
Flygbiljett avser utresa till Singapore, hemresa från Sydney samt separat biljett mellan Singapore och Darwin. I lokala transporter ingår bussar, flygplatstransport, hyrbil och bensin.
Kostnader i Singapore på sidan om Singapore.
Darwin | Cairns | Brisbane-North Stradbroke Island | Gold Coast | Sydney

Darwin


Jag på restaurang i Wharf Precinct

DARWIN
Darwin 2013-08-10

Det i stort sett fulla flyget landade 04:20 imorse, inte mycket sömn med andra ord. Det gick bra med tull och immigration och sedan var det bara att vänta en stund på flygplatsshutteln. Det var rätt skönt att bara bli avsläppt utanför vårt hostel, men problemet var att det var becksvart och vi satte oss på en bänk utanför för att vänta på att de skulle öppna receptionen klockan 7. När de kom visade det sig att vårt hostel låg på andra sidan gatan! Det såg vi inte ens i mörkret. De öppnade dessutom klockan 6 så vi hade väntat i onödan.

Vi fick såklart inte våra rum än, så vi lämnade bara bagaget och gick ut på stan. Hittade en Coles så vi fick handlat lite frukost och en ANZ-bank så jag kunde ta ut pengar från mitt australiensiska bankkonto.

Vi gick tillbaka till hostlet för att äta frukost och sen gick vi en runda längs Esplanade, en park utmed havet. Passerade Northern Territorys parlament och gick ned till Wharf Precinct, ett nybyggt område med bostäder, restauranger, hotell, kongresshall, en liten strand och en vågpool. Vi gick ut lite i vattnet för att svalka oss. Eftersom vi sovit så lite under natten var vi extremt trötta och bestämde oss för att lägga oss under en palm och sova en stund. Det var jätteskönt.

Efter att ha gått runt lite på området gick vi tillbaka in mot stan och hamnade på en gågata, Smith St Mall. Gick in i en fotoaffär och hittade ett vattentätt fodral till min kamera så jag köpte det. Gick också till Woolworths och köpte lite dricka och kex.

Sedan gick vi tillbaka till hostlet för att checka in. Tråkigt nog hade de inte plats till oss båda i samma rum - dålig planering då vi bokat tillsammans! Men det var inte mycket att göra åt det.

Vi hade funderingar på att gå tillbaka till stan för att bada i vågpoolen, men vi var trötta, klockan var över 3 och de stängde vid 6, så vi stannade på hostlet och badade en stund i poolen omringad av en massa palmer. Det var jättemysigt. Sen somnade vi en stund på poolkanten. Efter en dusch gick vi tillbaka till Wharf Precinct och satte oss på en mysig restaurang vi sett tidigare. Beställde varsin supergod salamipizza och en mocktail. På vägen tillbaka gick vi in på ett trevligt festivalområde med lyktor och lampor i träden, musik och folk som åt och drack. Men det blir så klart en tidig kväll eftersom vi är så trötta. Dessutom ska vi upp tidigt imorgon.


Andreas på stranden i Wharf PrecinctWhirl Pool, Darwin


Andreas vid ett katedraltermitboFlorence Falls


Jag vid Florence Falls
LITCHFIELD NATIONAL PARK
Darwin 2013-08-11

Vi hade bokat hyrbil för dagen och efter att Andreas flyttat in i mitt rum och vi ätit frukost, gick vi för att hämta bilen längre ner på gatan. Sedan gick turen till Litchfield National Park, som är känt för bl.a. vackra vattenfall. Vi lyckades köra fel trots att det är raka vägen. När vi kommit fram var första stoppet Magnetic Termite Mounds, ett antal termitbon som är tunna och står i nord-sydlig riktning för att en sida alltid ska stå i skugga. Det fanns också en mängd termitbon av katedraltermiter som bygger upp till 7 meter höga bon.

Sedan körde vi vidare mot Buley Rockhole som är en serie vattenhålor där många låg och badade. Många lokalbor kommer hit särskilt på helgerna för bad.
Längre fram på vägen ligger Florence Falls, två vackra vattenfall med en stor pool nedanför. Via en trappa kan man komma ner och bada, vilket vi gjorde. Det var superskönt, men längre ut fanns en hel del fiskar, så jag höll mig in till kanten hädanefter. Andreas simmade fram till vattenfallet och ställde sig på klippväggen intill.

Sen gick vi tillbaka till bilen och körde vidare mot Tolmer Falls, ett högt vattenfall som man bara kan se på håll. Nästa stopp var Wangi Falls, två fall som rinner ner till en gigantisk pool, en väldigt populär badplats för lokalborna, inte minst för att det ligger nära parkeringen, har ett litet café och trappsteg för att ta sig ut till vattnet. Vi hoppa inte i för det fanns mycket fiskar i vattnet. Istället gick vi en vandring runt fallen och över platån ovanför. I skogen dök plötsligt en svart förvildad gris upp och jag ökade farten. Likt de flesta andra importerade och förvildade djur är de väldigt hatade i Australien eftersom de förstör det lokala växt- och djurlivet. På andra sidan platån byttes den torra skogen plötsligt ut mot en grönskande regnskog med palmer och ormbunkar. En bäck rann längs berget, vilket förklarade allt det gröna.

Som sista stopp tänkte vi se Cascades som vi inte riktigt visste vad det var. Men när vi kom fram såg vi att det var en bra bit att gå i värmen och det verkade inte speciellt intressant, så vi körde tillbaka mot Darwin. Lyckades hamna på fel väg igen och vi fick rätt på var genom att titta på kartan. Till slut körde vi in på en avtagsväg och jag gick och tittade på skylten. Då kunde vi lokalisera oss; det var helt enkelt en parallellväg in till Darwin. Vi skulle till Mindil Beach i andra änden av stan så vi körde av längre fram och hamnade rätt till slut. Det var massa folk på stranden och Mindil Sunset Market hade precis öppnat. Vi kände först lite på vattnet och besökte sedan marknaden. En kille satt och spelade aborginsk musik och det fanns massor av stånd med kläder, lokalt hantverk och mat av alla slag; fruktsallad, smoothies, glass och alla sorters kött. Vi köpte en slush man kunde sätta ihop själv med olika smaker. Svalkande och gott. Solen började gå ner och vi tog en promenad längs stranden framför det stora casinot. Det såg så fint ut med semestervillorna, palmerna och levande musik. Perfekt ställe att se solnedgången ifrån.

Sen körde vi in till Darwin igen för att hitta någonstans att äta. En irländsk pub var smockfull av överentusiastiska gäster som sjöng och hoppade till den levande musiken. Vi hittade en pub som erbjöd söndagsstek för $15. Det lät bra och vi slog oss ner. Fick in en tallrik med några skivor rostbiff, rödvinssky, potatismos, ugnsstekt potatis, broccoli, bönor och morötter. Jättegott!

Tillbaka på hostlet började vi packa inför morgondagens campingtur i Kakadu. Vi hann precis in till Woolworths för att köpa myggmedel innan de stängde klockan 22.
Under vistelsen här har jag konstaterat att Darwin är den plats i världen jag sett flest av en av mina favoritblommor, frangipani. Träden växer överallt här!


Buley RockholeFlorence FallsWangi FallsSolnedgång över Mindil Beach
Jag på UbirrAndreas vid Garnamarr CampgroundJim Jim Falls GorgeOvanför Barramundi Gorge
KAKADU NATIONAL PARK
Darwin 2013-08-14

Vi fick stiga upp klockan 05:20 för att hinna bli klara till att bli hämtade mellan halv sju och sju. Åt frukost, checkade ut och lämnade de stora väskorna i förrådet. Bilen kom ca tio i sju och vi var de första i bilen, men det skulle bli många stopp till innan vi kom iväg. Till slut var vi 13 personer: en kines från Singapore, en holländsk tjej, två brittiska tjejer, en italienska, två tyskor, en fransman, en äldre kille från Newcastle, en tjej från Melbourne och ett par bestående av en tysk tjej och en kille från Adelaide.

Det är långt till Kakadu och det tog några timmar innan vi kom Corroboree Billabong, där vi fick åka på en båttur. Vi fick se en mängd olika fågelarter och tre krokodiler som låg och vilade vid strandkanten. Vi såg också flera vallabyer.

Innan vi kom fram till nationalparken stannade vi till vid en pub/affär för sista chansen att köpa alkohol eller annat.
Sen körde vi till parkens besökscenter där vi köpte våra parkpass och åt lunch bestående av bröd, skinka och grönsaker.
Nästa stopp var Ubirr i Kakadus nordöstra hörn. Här fick vi se ett antal aboriginska stenmålningar och så gick vi upp på en platå varifrån man hade en fantastisk utsikt över sten-, skog- och våtmarker. Det var såklart inte särskilt vått just nu dock.

På väg till vår campingplats, Garnamarr i sydöstra Kakadu, hämtade vi ved som vi lassade upp på taket. Till min glädje hade företaget en permanent camp så tälten stod redan på plats. Det var bara att rulla ut de hyrda sovsäckarna och kudde hade vi välplanerat nog tagit med oss från Singapore-flyget!
Brasan tändes, ölen drogs fram från kylväskan och maten tillagades. Vi fick först några smakbitar krokodil och känguru. Det senare har jag ju ätit förr, men krokodil var nytt för mig. Det smakade helt okej. Sedan serverades biffar, korv, potatismos och grönsaker.
Efter maten satt vi mest och snackade och drack öl/vin kring brasan, innan det var dags att krypa in i tältet. Det bestod av ett nätmaterial så man hade fri sikt över trädkronorna och den stjärnklara himlen.

På morgonen gick vi upp vid soluppgången, åt en snabb frukost och hoppade in i bilen. Turen gick till parkens mest berömda sevärdheter: Jim Jim och Twin Falls. Vägen dit är extrem och tillhör de sista som öppnar efter regnsäsongen. Den består mest av djupa hjulspår i sanden, emellanåt stora stenar, skarpa kurvor, höga gupp och genom meterhögt vatten. Det var stundtals besvärligt att hålla sig kvar i sätet. Men väldigt kul! Vi körde först till Twin Falls som man kan se på två sätt, antingen en promenad till vattnet och sedan en liten båttur till en strand nedanför fallen eller en klättring upp till toppen av platån. Vi gjorde den senare och det var en rätt tuff vandring brant upp och sedan över stora stenblock. Det var vackert där uppe och man kunde knappt föreställa sig hur det ser ut under regnperioden då vattnet forsar fram över hela platån. Nu är det bara stora stenblock, en massa sand och en liten bäck som rinner ner. Men längre fram hade vattnet samlats i ett antal pooler som vi hoppade i och badade i. Vattnet i bäcken är renare än kranvattnet så vi fyllde upp våra vattenflaskor innan vandringen tillbaka.

Vid bilen åt vi lunch, mackor med grönsaker och skinka och supergod melon. Sen körde vi till Jim Jim Falls, som har ett enormt flöde under regnperioden men mattas av efter hand tills det försvinner helt. Jag ville försöka komma hit i precis efter vägen öppnat och det fortfarande fanns vatten i fallet. Problemet är att det kan ske allt från maj till augusti så det är omöjligt att planera resan efter det. Den vanligaste tiden är dock juni och så även i år. Därför rann det bara en liten tunn strimma vatten längs ena sidan. Men kanjonen är fantastiskt vacker med eller utan vattenfall. Innan vägen öppnas ägnar man ca en månad till att flytta de krokodiler som simmat hit under regnperioden. Det fanns dock skyltar som varnade för dem även nu.
Den sista delen av "stigen" ledde över meterhöga stenbumlingar som var jättejobbiga att ta sig över. Längst in låg en stor och djup pool där vattenfallet rinner ned. Så vackert det måste vara! Vi badade lite i poolen, men det var så mörkt där så det blev inget långt dopp för mig. Det fanns en fin sandstrand på andra sidan kanjonen och jag försökte ta mig dit, men det innebar ännu fler stenar att klättra över så jag struntade i det.

Sedan var det bara att köra tillbaka längs den skumpiga vägen igen. Till middag serverades en wok med kyckling, nudlar och grönsaker. Gruppens original, fransmannen, som helst går barfota överallt och sover under bar himmel, hittade två pinnar på marken som han åt med. Vi drack upp resten av vinet och ölen och grillade lite marshmallows över elden innan det var dags att sova.

Idag gick vi upp strax före solnedgången; man väcks tidigt av de kraxande kråkorna. Efter frukost körde vi till Maguk, eller Barramundi Gorge, i sydvästra delen av Kakadu. Här finns också en pool med ett vattenfall, men vi gick återigen upp längs kanten och till platån ovanför. Här rann vattnet mellan klippväggarna under stenbågar, över platån via mindre vattenfall och ner i en grön pool. Man kunde simma uppströms och genom de trånga passagerna. Det var fantastiskt, men ganska läskigt att gå över klipporna och de smala skreven. Jag hade gärna sett vattenfallet framifrån, men det var tydligen också en lång väg och det hade vi inte tid med tyvärr.

På väg tillbaka till Darwin och vi stannade till vid Warradjan Cultural Centre, en utställning om aboriginkulturen innan vi åt lunch.
Resten av dagen satt vi i bilen, men stannade till för att se på en pytonorm som visade sig vara död och en stor krokodil som var borta när vi vänt om.

Vid halv sex-tiden var vi tillbaka i Darwin och checkade återigen in på Banyan View Lodge. Som vanligt var det struligt och de verkar totalt förvirrade, men vi fick till slut rätt typ av rum och den här gången var det bara vi där. Rummet var dessutom lite finare och låg en trappa upp. Efter en dusch gick vi ut på stan. Köpte ett par saker i en souveniraffär och åt sedan hamburgare och en glass på McDonald's. Nu är det bara att lägga sig tidigt för imorgon ska vi upp halv fyra för att ta shutteln till flygplatsen.


Corroboree Billabong
Twin Falls Gorge
Ovanför Twin Falls
Vägen från Twin Falls
Jim Jim Falls Gorge
Andreas och jag vid en cathedral
termite mound och vår bil

Cairns


Anzac Memorial, Cairns


Jag i trampolinen

Andreas på Passions of Paradise

CAIRNS
Cairns 2013-08-15

Vi vaknade vid midnatt av ett brandlarm. Vi visste inte om det var ett falsklarm eller om det verkligen brann, men Andreas gick ut och fick veta att det var falskt. Det fortsatte dock att ringa ett bra tag till. Typiskt när man ska upp halv fyra!

Vi blev hämtade 04:20 och hämtade upp några till innan vi kom iväg till flygplatsen. Det visade sig att flyget skulle avgå från utrikesterminalen så vi fick gå igenom två säkerhetskontroller och en passkontroll. Flygturen gick bra, men vi blev en aning försenade. Vi landade även i utrikesterminalen och fick gå igenom en snabbversion av immigrations, men slapp tullen. Jag försökte hitta de telefoner man kan ring till hostels och be om att bli hämtad, men hittade inga så försökte hitta vägen till inrikesterminalen. Väl där fanns heller inga telefoner, men en trevlig man kom fram och hjälpte till. Han sa att man inte behövde ringa utan bara ställa sig vid en viss hållplats och vänta för de kom varje halvtimme. Det tog en dryg kvart och sedan var transporten där. När vi släpptes av kände jag inte igen mig, jag bodde ju här en natt senast. När vi tog en promenad längs Esplanade intill havet kom jag på att det fanns TVÅ Caravella på den tiden, ett mitt i smeten och en lite längre bort, båda på Esplanade. Nu har det jag bodde på stängt, men de är rätt lika varandra så därför såg jag inte att det var ett annat när jag bokade.

Vi satte oss på Gloria Jean's Coffees och åt frukost och sen gick vi för att leta upp en ANZ-bank, vilket inte var så lätt. Om jag vetat att det skulle vara så svårt hade jag tagit reda på var det låg innan! Men efter lite hjälp och allmän observation hittade vi den till slut. Jag fick mitt sparkonto ändrat till ett vanligt konto för att inte behöva betala en avgift varje gång jag tar ut pengar.

Sen tittade vi lite i affärer, handlade mat på Woolworths och gick tillbaka till Caravella för att checka in. Vi har ett dubbelrum i motelldelen av hostlet.
Efter ombyte av kläder gick vi ner till lagunen för att bada. Det var jätteskönt. Poolen känns nästan som havet eftersom den har både sandstrand, saltvatten och är stor. Man kan ligga i hur länge som helst.

I Cairns ingår mat på de flesta hostel, liksom senast jag var här. Och fortfarande är det på The Woolshed, en livlig pub/nattklubb. Vi gick dit och valde bara bland det som stod på menyn, utan att uppgradera. Jag tog chili con carne och Andreas spagetti bolognese och ett glas vin till. Men man får inte så mycket mat.
Efteråt tittade vi lite i affärer och Andreas beställde en undervattenskamera till vår snorklingstur imorgon. Jag hade verkligen inte behövt köpa vattentät kamerapåse i Darwin för här finns massor att välja på och dessutom billigare.


Andreas vid strandpromenadenJag vid lagunen
Jag snorklar

Paradise Reef

Andreas vid Michaelmas Cay
STORA BARRIÄRREVET
Cairns 2013-08-16

Var uppe vid halv sju och packade ihop dagens ryggsäck, åt frukost och klockan 7 blev undervattenskameran levererad. Vi promenerade ner till marinan och checkade in på Passion of Paradise, samma segelkatamaran jag åkte sist, men det var så fantastiskt att en ny tur var ett måste. På båten serverades kaffe, te och mumsiga muffins medan vi fyllde i vara hälsodeklarationer och man gick igenom säkerheten ombord.
Det tog ett par timmar att ta sig ut till revet och vi njöt av solen och de friska havsvindarna. Det första snorklingsstoppet blev Paradise Reef. Här fanns många fina koraller och massor av fiskar. Jag hade kameran redo, men kunde knappt se vad jag fottade och det var svårt att trycka av genom påsen. Vi fick vara i vattnet ganska länge och det var verkligen fantastiskt.

När vi kommit upp på båten igen serverades en lunch bestående av sallad, pasta, havsräkor, frukt, en sötsur fläskgryta och ris.

Nästa stopp var Michaelmas Cay, en liten sandö som till största delen är ett fågelreservat. Här fanns färre fiskar, men desto fler sköldpaddor och vackrare koraller. Vi simmade in till stranden på ön som i princip endast består av vit söndersmulad korall. Det var SÅ vackert där och underbart att bara ligga och bada. Men tyvärr blev det inte så lång tid där innan vi tvingade simma tillbaka till båten. Sedan var det raka vägen tillbaka till Cairns med hjälp av seglet. Jag låg i nätet och njöt nästan hela vägen.

När vi kom fram till hamnen ställde sig hela besättningen på rad och tog alla passagerare i hand. Trevligt!

Vi gick tillbaka för en dusch, bytte om och gick ut på stan. Kollade Internet gratis på en backpackerresebyrå och sen gick vi till The Woolshed igen. Idag uppgraderade vi våra meals till citronkyckling med pommes och sallad respektive rumpstek med pepparsås, pommes och grönsaker. Det var jättegott!

Efter maten köpte jag ett par flip-flops och så delade vi en god glass, bl.a. en kula litchifrukt som jag aldrig provat förr. Jättegott.


Millaa Millaa Falls
Zillie Falls
ATHERTON TABLELANDS
Cairns 2013-08-17

Idag gick vi återigen upp tidigt för att vi skulle hämta vår hyrbil kl. 8. Vi körde mot Atherton Tablelands som ligger sydväst om Cairns. Vi hamnade på en lång kurvig väg uppe i bergen. Det var fantastisn utsikt och framför oss körde en flakbil med två labradorer som hela vägen sprang fram och tillbaka över flaket i en väldig fart; det såg så sött ut!

Vi kom först till den 15 km långa "waterfall circuit" utanför Millaa Millaa. Vi kom först till Millaa Millaa Falls, områdets mest kända som finns på många vykort. Dey låg alldeles intill parkeringen och man hade byggt upp en fin terrass för ännu bättre utsikt. Verkligen ett vackert vattenfall.
Nästa var Zillie Falls, som man lätt kunde se krönet av, men om man ville ned till basen fick man gå nedför en brant, hal och stenig stig, som dessutom träd fallit över så det blev både till att krypa under tjocka stammar eller kliva över dem. Men fallet såg fantastiskt ut därifrån.
Sista fallet på waterfall circuit var Ellinjaa Falls, som man också nådde efter en kort promenad från parkeringen. Vi hittade en liten svart babyorm på en av stenarna. Hade varit kul att veta vad det var för en.

Sedan körde vi längre söderut för att titta på några andra vattenfall, örst Little Millstream Falls som fanns nere i en ravin och rann i tre kaskader. Det var jättevackert, men säkert inte så känt för det var bara vi där. Stigen ned doftade kaka, misstänkte att det växte nån krydda där som är vanlig i kakor!
Därefter körde vi till Millstream Falls, Queenslands bredaste vattenfall. Det rinner nedför svart lavasten, då hela området är en rest från ett vulkanutbrott.

Vi körde tillbaka igen och fortsatte österut via en naturskön väg. Här fanns också ett par vattenfall, men vi såg dem inte. Det var i alla fall vacker böljande natur med kohagar nästan överallt. I det här området växer också många ormbunksträd, det påminde mycket om Nordön på Nya Zeeland.

Vi satte oss uppe på en av kullarna och fikade innan vi fortsatte till några fler vattenfall, t.ex. Mungalli Falls som låg på privat mark. Sedan hamnade vi i ett backigt område med tät skog och en kurvig väg. Vi hamnade bakom en tankbil som körde så långsamt och man fick inte köra om. Dessutom trodde vi att vi kört för långt så vi väntade på att kunna vända. Men plötsligt hittade vi det vi letade efter. Vattenfallet krävde dock en lång promenad och det hade vi inte riktigt tid till. Så vi körde igen och stannade vid nästa. Här ledde två stigar till två olika vattenfall, Tchupala och Wallicher Falls, i en skog.
Sedan började det skymma så vi körde hemåt via Innisfail och längs kusten.

När vi kom tillbaka bytade vi om och gick iväg till The Woolshed igen. Idag tog Andreas rumpstek och jag revben i barbecue-sås. När vi kom tillbaka till hostlet var det dags att packa igen.


Atherton TablelandsMillstream FallsTchupala Falls


Ellis Beach
BILRESA NORRUT
Thornton Beach 2013-08-18

Vi åt en snabb frukost, packade ihop alla våra saker och lastade bilen full. Checkade ut och körde norrut mot Cape Tribulation. Vi stannade först till en liten stund i Palm Cove, som är jättemysigt, med fina villor och härlig palmstrand.
Runt krönet ligger Ellis Beach och där stannade vi för att bada. Det är en fin strand med många palmer, men vattenståndet var lågt så stranden var väldigt bred. Vi låg i en bra stund och spelade även lite strandtennis.

Sen körde vi vidare och stannade till vid Rex Lookout innan vi fortsatte mot Daintree National Park och Cape Tribulation. För att korsa krokodiltäta Daintree River åker man på en färja som dras av vajrar. Vi stannade till vid Alexandra Lookout och köpte en lokalt tillverkad glass. Vi svängde därefter ut mot Cow Bay där vi än en gång badade och spelade strandtennis. Vi hade gärna stannat längre, men var osäkra på hur lång tid det tog att köra till vårt boende för natten. Det dröjde dock inte länge förrän vi nådde Thornton Beach där vi bokat en bungalow. Jag hade fått för mig att det låg en bit från huvudvägen och ville därmed helst komma fram innan det blev mörkt, men det låg precis intill vägen så det var lätt att hitta. Det var en söt bungalow med säng, badrum och en liten terrass utanför. Där kunde man sitta och titta på havet.

Det fanns inget ställe att äta middag på i Thornton Beach så efter en dusch körde vi mot Cape Tribulations huvudby längre norrut och åt på PK:s Jungle Bar, var det även finns hostel och camping. Det var ett mysigt ställe med en fin pool omringad av palmer, bananträd etc. Vi beställde varsin pizza och ett glas vin. Intill oss satt en gigantisk spindel på sitt nät. Vi frågade om den var farlig och bartendern sa "Nä, inte så farlig. Man blir bara lite sjuk och illamående!" Det lät rätt farligt i mina öron! När vi gick en runda hittade vi en ännu större spindel på ett nät. Läskigt.
Vi körde tillbaka till vår bungalow och jag var så trött att jag somnade vid nio. Sängen var superskön.


Palm Cove
Jag och Andreas vid Rex LookoutSoluppgång över Thornton Beach


Suddig bild på en kassuar


Solnedgång över Port Douglas
CAPE TRIBULATION
Cairns 2013-08-19

Idag gick jag upp vid halv sju för att titta på soluppgången över stranden. Det var en härlig morgon. En stund senare gick vi över gatan för frukost på caféet som ligger där på stranden. Det blev varsin cappuccino, en supergod mangocheesecake med glass och en passionsfrukttarte. Inte världens nyttigaste frukost men det gick inte motstå.

Efter att vi återigen hade packat ihop körde vi tillbaka till Cape Tribulation och gick ut på Cape Tribulation Beach där vi träffade ett trevligt australiensiskt-franskt par. De bodde i Cairns och hon hade varit i Malmö där hon hade vänner. Vi gick sedan till Myall Beach som ligger på andra sidan udden. Men här var vattenståndet så högt att revet stack upp nästan överallt. Några var ute på en ridtur och galopperade på stranden.

En snorklingsbåt utgår på halvdagsturer härifrån och vi var sugna, men då skulle vi inte vara tillbaka förrän halv fem och den kostar $123 så vi hoppade över det.
Istället körde vi en bit söderut och stannade till vid Noah Beach för att se om det var bättre bad där. Det såg superfint ut och stranden var helt tom. Vi parkerade på en av campingplatserna som finns där och gick och badade. Det var så skönt och vi låg i vattnet i över en timme. Vi hade gärna legat där längre, men vi ville hinna till Port Douglas innan det blev mörkt och receptionen på hostlet i Cairns stängde redan klockan 20.

På vägen tillbaka stannade vi först till vid Marrdja Botanical Walk, en promenad genom regnskog och mangroveträsk. Medan vi gick där hörde jag ett knak, tittade åt sidan och såg en kassuar! De är berömda här i Cape Tribulation, viktiga för regnskogen, men väldigt utrotningshotade. Så man ska ha tur att se dem. När "Mitt i naturen" var här letade de efter dem, men om jag minns rätt fick de aldrig se någon. De kan bli upp till 2 m höga och kan vara farliga med sitt "horn" på huvudet. Vi gick försiktigt närmare, men den gick åt andra hållet så det blev tyvärr inga bra foton på den. Men häftigt var det.

Längre fram stannade vi till vid en annan glassfabrik som låg i en vacker trädgård med tropiska fruktträd och växter. Här fick man köpa en bägare med fyra förutbestämda kulor, olika för varje dag. Det var jättegott.

När vi kom fram till Daintree River fick vi stå i kö till färjan en stund och sen körde vi raketfart till Port Douglas förbi skogsbränderna som sträckte sig ända ner till vägen. Det första vi gjorde var att köra upp till Flagstaff Hill för att titta på utsikten över 4 Mile Beach, men det var så sent att det inte var något speciellt. Dessutom håller man på att bygga en villa precis framför. Husen på kullen är riktiga lyxkåkar och man kan bara ana vad tomten kostat.

Vi ställde bilen i Anzac Park i hamnen och tittade först på solnedgången. Den var jättevacker idag, kanske tack vare bränderna och de partiklar som flyger upp i luften. Sen gick vi en runda längs huuvudgatan Macrossan Street. Vi hade tänkt äta här, men var osäkra på om vi kunde checka in på Caravella efter stängning. Till slut ringde vi upp dem på en telefonkiosk, men samtalet bröts. Vi gick runt och tittade på restauranger samtidigt som vi funderade på hur vi skulle göra. Till slut bestämde vi oss för att köra tillbaka till Cairns. När vi väl hämtat bilen och kommit iväg var klockan 19:10 och vi fick lägga gasen i botten för att hinna. När klockan närmade sig åtta var vi nästan framme. Fem i tog vi upp mobilen och ringde trots den dyra minuttaxan. Vi fick rabbla kreditkortsnummer och fick veta var nyckeln fanns. Precis efter vi lagt på var vi framme, 20:01. De höll på att stänga dörren, men vi hann precis. Onödigt samtal alltså! Men nu fick vi även matkuponger och eftersom det var så sent kom vi fram till att det var lättast att gå bara gå dit igen!

Jag åt rumpstek igen och Andreas kycklingschnitzel. Vi blev också utvalda till att vara med i en lek, "Meal or No Meal", som liknade TV-leken "Deal or No Deal". Vi blev inte den som fick tävla om priserna, men vi fick hålla i dem och även gissa vad vi hade under locken. Om vi gissade rätt fick vi $10. Det kändes som att vara med i ett TV-program! Men vi vann tyvärr inget.

Direkt efteråt gick vi tillbaka till hostlet för vi ska upp tidigt imorgon igen för att flyga vidare till Brisbane. Men först ska vi försöka få ihop vår enorma bilpackning till en mer kompakt flygpackning.


Vår bungalow vid Thornton Beach
Cape Tribulation Beach
Jag på Noah Beach
Marrdja Botanical Walk

Brisbane-North Stradbroke Island


Andreas vid Riverside

City Botanic Gardens

BRISBANE
Brisbane 2013-08-20

Vi körde till flygplatsen vid 6-tiden och lämnade in bilen. Efter vi checkat in och gått igenom säkerhetskontrollen satte vi oss på ett café för att äta frukost. Drack varsin cappuccino, croissant och delade en kolacheesecake. Det stod inte hur mycket croissanterna kostade, men på kvittot såg vi att de kostade $7 respektive $8,50! Galna priser!

Vi blev en dryg halvtimme försenade bl.a. på grund av missräkning av något bagage. Ankomsten blev också försenad p.g.a mycket trafik i Brisbane. Men sedan gick det snabbt att komma ut och få bagaget. Man kände direkt att det är mycket kallare och blåsigare här.

Vi tog tåget in till stan och gick till vårt hostel som jag bodde på senast, nu dock i dubbelrum. Det har helt enkelt bäst läge och kostar mindre än $100. Efter att vi lämnat våra väskor på rummet gick vi ut på stan. Besökte City Botanic Gardens och gick in på Subway och köpte en sub som vi åt på en bänk i solen. Gick även över gångbron Goodwill Bridge och tittade på Streets Beach, den konstgjorda stranden intill floden på Southbank. Vattnet var lite småkallt, men en hel del badade ändå. Vi fortsatte bort till biblioteket och använde Internet en stund; vi ville gärna kolla när solen går ned. Sedan gick vi över den superfräcka Kurilpa Bridge, som invigdes 2009, tillbaka till centrum. Gick och tittade lite i affärer och jag köpte ett par CD-skivor, ett samlingsalbum med Lionel Ritchie och nyaste med Anthony Callea, min australiska favoritartist, som man inte kan få tag i hemma.

Sedan gick vi tillbaka till hostlet en stund innan vi gick iväg för att ta båten över floden och titta på solnedgången över skylinen. När vi kom fram till båten visade det sig att det, liksom med bussarna, även finns en gratisfärja. Så vi tog den och åkte över och sen är den en promenad längs floden och uppför en brant trappa. Vi konstaterade att vi aldrig sett så många motionerande människor på samma ställe förr. Nästan alla på flodbanken sprang och uppe på klippan höll närmre 100 pers på med all typ av träning på en gräsmatta. Några sprang till och med uppför den branta trappan, förstår inte hur de orkar! TV filmade ett inslag om valet med skylinen i bakgrunden.

Efter att vi beundrat utsikten gick vi ner igen och tog gratisfärjan tillbaka. Först gick vi en sväng tillbaka till biblioteket och använde Internet fram till de stängde kl 20 och sen gick vi för att hitta nånstans att äta. I stan finns mest cafeer och lunchställen och längs floden var restaurangerna jättedyra så det var inte helt lätt. Vi såg att Woolworths skulle stänga snart så vi gick in och köpte lite juice och bröd som vi kan ta med till North Stradbroke Island.

Sen hittade vi till slut en irländsk pub mittemot hostlet, som hade steak night för $7,95 på tisdagar. Det lät perfekt så vi gick in och satte oss. Men så visade det sig att köket stängt 45 minuter tidigare! Typiskt!

Vi gick vidare mot ett ställe jag läst om i en broschyr, men när vi kom till rätt gata såg vi att det låg fem kvarter bort och vi orkade inte gå mer, så vi gick in på Hungry Jack's (Burger King) och åt en Angry Burger. Efteråt gick vi frusna direkt tillbaka till hostlet.


Jag vid Streets Beach
Kurilpa Bridge
Brisbane CBD


Koala
Charmig känguruLONE PINE KOALA SANCTUARY
Point Lookout, North Stradbroke Island 2013-08-21

Vi gick upp tidigt för att hinna med allt vi ville idag. Till en början tänkte vi åka över floden igen för att ta några bilder på staden i dagsljus. Vi hade kollat upp tiderna för gratisfärjan, men tiden rann iväg så vi fick springa för att hinna med den. Även nu var flodbanken, trappan och gräsmattan full av träningstokiga människor.

Vi gick ner igen i tid för att ta gratisfärjan tillbaka, men när vi kom fram var det massor av folk där så vi kom inte med. Nästa färja kostade och de skulle ha nästan $5 dollar var för den korta biten, vilket vi inte hade lust att betala, så vi gick istället även om vi inte hade så mycket tid. Det var ganska långt bort över en hög bro och sedan en bit längs floden tillbaka. Det tog faktiskt lika lång tid som det skulle gjort att vänta på nästa gratisfärja, men vi hade i alla fall jättefin utsikt från bron.

Sedan gick vi till City Hall och Parlamentet innan vi gick tillbaka till hostlet för att checka ut. Där köpte vi också rabatterade biljetter till Lone Pine Koala Sanctuary som vi skulle åka till härnäst. Stannade först till i en kiosk för att köpa ett tåg/busskort som gör det billigare och lättare att resa runt. Sen skyndade vi oss till busshållplatsen och hann med 10:10-bussen. En dryg halvtimme senare var vi framme i ett mysigt villa- och skogsområde där djurparken ligger intill floden.

Vi tittade först på olika lokala fåglar och en kakadua svarade på mitt "Hello". Det fanns också dingos, tasmanska djävular, vombater, ormar, ödlor, platypusar och en enorm mängd koalor! De var dessutom ovanligt vakna och pigga. I ett litet hägn var tre framme och sprang och klättrade hela tiden. Man kunde till och med klappa dem emellanåt. Sedan gick vi till emu- och känguruhagen. Av alla djur från Australien är kängurur våra favoriter. De är helt underbara. Det var mycket folk där inne så det var svårt att komma till, men vi fick vår chans att klappa dem.

Vi gick ut igen och tittade på krokodiler och varaner så fick vi se en kassuar på nära håll. Det var kul.
Tittade på när man höll ett föredrag om koalan och efteråt kunde man klappa en koala och passa på att bli fottad med en istället för att betala $16 för att hålla en.

Sedan gick vi tillbaka till kängururna för vi hade lite extra tid och nu var där inte lika mycket folk, så det var lättare att komma till att gosa med dem. Vi hade även fått en liten påse med mat till dem. En känguruunge som lämnat punglivet blev vår favorit för den var så söt och mjuk. Men vi såg också en söt liten krabat i pungen på en annan känguru. Oftast stack bara benen upp, men emellanåt kikade huvudet fram.

När det närmade sig avgångstid för vår buss fick vi slita oss från kängururna. Kvart över fyra var vi tillbaka i stan. Vi gick tillbaka till City Hall för att jag läst att man kan komma upp i tornet, men de hade tid först klockan halv fem och vi skulle åka vid fem-tiden. Vi tog dock tiden och så fick vi se om vi hann, det kostade ändå inget. Vi hade också tänkt äta innan tåget skulle gå, men efter att vi hämtat väskorna på hostlet hade vi inte mycket tid utan det var bara att gå till stationen. Vi tog ett lite tidigare tåg och efter en timme var vi framme i Cleveland. Där hade vi en halvtimme innan bussen till hamnen skulle gå. Såg en Coles längre bort och jag skyndade mig dit för att handla, eventuellt kunde jag köpa mat att tillaga när vi kommer fram. Fick gå runt hela huset innan jag hittade ingången. Köpte vatten, köttfärs, spaghetti, tomatsås coh vitlök. Sen skyndade jag mig tillbaka till hållplatsen. På bussen pratade vi med en kille som bort på ön och han berättade att han pendlar i två timmar varje dag. Förstår inte hur han orkar.

Framme i hamnen i Cleveland tog vi sista färjan till North Stradbroke Island och bussen väntade i Dunwich för vidare transport till Point Lookout där vi ska bo. Vid halv åtta var vi framme i vårt lilla hus som är modernt och har ett mysigt sovloft. Jag satte igång med maten direkt medan vi lyssnade på min nya skiva i DVD-spelaren. Efter middagen med spaghetti och köttfärssås satte vi på en maskin tvätt och tittade på TV, en ny LED med flera hundra kanaler.


Jag med Brisbane CBD i bakgrunden
Parliament of Queensland
Jag med känguru på Lone Pine
Jag och Andreas med koala


Vårt lilla hus


Jag badar på Frenchmans Beach


Jag äter rumpstek
NORTH STRADBROKE ISLAND
Point Lookout, North Stradbroke Island 2013-08-23

Har nu spenderat två härliga dagar på "Straddie". Igår morse vaknade jag klockan sju och gick upp och hängde tvätten på terrassen. Sen gick vi upp och åt frukost och letade efter mina solglasögon som verkade vara puts väck. Vi gav up till slut och gick iväg.

Först gick vi till Cylinder Beach som ligger ca 10 min. från vårt hus. Det är öns mest kända strand och är riktigt fin. Sedan fortsatte vi längs kusten till Deadman's Beach, innan vi vände av in till byn. Vi gick först till kontoret för att betala vår vistelse och sen gick vi till mataffären. Den var inte så stor och vi hade räknat med att det skulle vara jättedyrt, men de hade några bra deals som var bättre än de vi sett på fastlandet, t.ex. yoghurt, Coca Cola, choklad och kex. Vi köpte på oss lite och när vi skulle lägga ner varorna i ryggsäcken hittade vi mina solglasögon. Jag hade tydligen lagt ner dem utan att reflektera över det! Så det var verkligen en lättnad.

Sen gick vi tillbaka mot stranden och ställde oss på en plattform man byggt upp för valskådning. Det dröjde inte länge innan vi såg ett par valar ute till havs.
Vi kom så småningom till Frenchmans Bay, som är en fantastisk strand och nästan helt tom. Vi slog oss ned och hoppade i vattnet som var helt kristallklart. Svalare än i Cairns, men skönt, ca 20 grader. Vi spelade strandtennis och solade, men senare mot eftermiddagen då solen närmade sig bergen i väster blev det kyligare och det blåste en del så vi gick tillbaka.

Passerade Stradbroke Island Beach Resort som hade en bottle shop. Vi gick dit och hittade Yellow Tail Moscato-vin, som en granne där hemma tipsat om, så vi köpte den.
Kollade också på hotellets restaurang och bestämde oss för att äta där, då behövde vi heller inte gå hela vägen in till byn.

Vi duschade och bytte om och så gick vi tillbaka till hotellet. De hade ett erbjudande om en rumpstek med sallad, pommes och sås så vi valde det och ett glas vin till. Vi åt på den stora terrassen ovanför Cylinder Beach och maten var jättegod. Efter blev det varsin cappuccino också.
När vi kom tillbaka tittade vi bara på TV och somnade tidigt.

Idag kom vi iväg vid halv nio. Vårt mål för dagen var en vandringsled längs nordöstra kusten. Det var så vackert där och det fanns lite fler caféer och restauranger här.
Vi ställde oss på en kulle och fick återigen se valar. Sekunden efter simmade ett par delfiner förbi alldeles nedanför. Vi fortsatte vandringen som hade flera utsiktsplatser och vi såg fler och fler valar. Vid North Gorge tappade vi räkningen på alla och de var bara ca 100 m ut. Massor av delfinstim simmade också förbi och några sköldpaddor syntes också. Tydligen har Stradbroke en egen delfinstam som bosatt sig kring ön och enligt en tavla var det världens största stam på så liten yta.

Vi blev stående och beundrade det fantastiska djurlivet en bra stund innan vi fortsatte runt North Gorge och mot Main Beach. Härifrån kunde man se stora delar av ön med sina sanddynor - och ännu fler valar. Dessutom såg vi även en rocka.

Vi tittade lite i de affärer som fanns inne i Point Lookout innan vi gick tillbaka och slog oss ned på Cylinder Beach. Det fanns nästan ingen där förutom badvakten. Vi badade länge i det sköna vattnet och spelade strandtennis. Men det var ganska blåsigt så efter ett par timmar packade vi ihop och gick hem. Vi kokade spaghetti, gick ut för att titta på solnedgången bakom Home Beach, och åt sen spaghettin och köttfärssåsen tillsammans med vinet, som var supergott men mer åt det söta hållet.

Efter middagen tittade vi bara på TV, bl.a. "Harbour of Hope", en svensk dokumentär om när de vita bussarna anlände till Malmö 1945. Kul att höra svenska på TV när man är på andra sidan jordklotet.


Cylinder BeachDeadman's BeachUtsikt över Frenchmans BayNorth Gorge

Gold Coast


Andreas på Cavill Mall

TILLBAKA I PARADISET
Surfers Paradise 2013-08-24

Vi tog bussen mot Dunwich 06:55 och sedan gick färjan 07:25. Från Cleveland tog vi tåget igen. Den här gången var vi nästan ensamma på det och eftersom det fanns gratis wifi kunde vi göra en massa Internet-ärenden. Men plötsligt fick vi gå av för den här helgen håller de på med en massa spårarbeten och istället fick vi åka buss. Typiskt att de håller på med sånt just när vi ska åka! Vi kördes till den station där vi skulle bytt tåg och trodde att vi kunde ta det tåg vi tänkt, men det gick inga tåg där heller så vi fick åka buss igen. Men efter halva vägen blev vi avsläppta vid en station så vi kunde ta tåget sista biten. Från stationen i Nerang var det så vanlig buss till Surfers Paradise. Det är helt underbart att vara tillbaka! Men en hel del har förändrats. Shoppingcentret där jag sålde glass är borta, en hög och exklusiv skyskrapa, Soul, står där istället och nya butiker och restauranger ligger på markplan. Man håller också på att bygga en spårvagnslinje.

Vi bor i ett av de äldre, men höga husen intill stranden och The Esplanade. Från vår stora tvåa på 13:e våningen har vi fantastisk havsutsikt! Lägenheten är bra, men ganska sliten och kök och badrum är från 1980-talet. Här finns också tennisbana, inom- och utomhuspool.

Vi gick en runda på stan, tittade i affärer och gick in på Souls försäljningskontor. Toppvåningen har de översta fyra planen, var över 1000 m2 stor och tyckte hon sa att den kostade $16 miljoner. Otroligt... Hon var trevlig och vi pratade en stund om allt som förändrats här.
Vi köpte några bullar och cappuccino och satte oss på Cavill Mall. Sedan fortsatte vi gå runt lite på stan och ut till Chevron Island. Det finns några riktiga lyxkåkar där som man gärna bott i. Vi hittade en liten tomt vi blev intresserade av. Den låg intill vattnet och man kunde ha egen båtplats.

På vägen hem handlade vi på Coles och efter ombyte gick vi ut för att äta. Det blev en irländsk pub som hade några specialrätter för $15. Det var som vanligt ett jäkla liv där, inte minst p.g.a. rugbymatchen på TV. Vi drack varsitt glas vin, Andreas åt barramundi med ris och sås och jag T-bonestek med pommes och pepparsås. Gott.
Sen gick vi hem och åt glass och tittade på TV innan sängdags. När man ligger i sängen känns det som om man är på ett kryssningsfartyg för det enda man ser är balkongräcke, hav och månljus.


Surfers Paradise
Sovrummet på Zenith Apartments


Jag uppe i Q1 Building
Utsikt över norra Surfers
Paradise från Q1 Building
STRANDLIV
Surfers Paradise 2013-08-26

Efter frukosten igår gick vi en liten runda på stranden och ringde några hyrbilsföretag för att få lite priser. Sen tog vi bussen till Burleigh Heads, som ligger söder om Surfers Paradise. Här är husen lägre och tempot lugnare. En massa söndagslediga människor hade tagit sig till stranden och många firade barnkalas på picknickbänkarna.

Vi gick först till Burleigh Head National park som ligger uppe på en udde. Här finns en stig genom skogen och en längs kusten. Vi tog ena vägen dit och andra på vägen tillbaka. Det var jättefin utsikt och man kunde se långt bort till gränsen mot New South Wales. Vi gick tillbaka till stranden för att bada. Det var lagom varmt i vattnet, 19 grader, och vågorna som vanligt höga. Vi funderade tidigare på om lokalbefolkningen uppskattar att bo i Gold Coast och vi fick svaret när en tjej sa till sin vän i vattnet: "Det är synd om dem som inte kan vara på stranden på vintern - och dem som inte ens har en strand"! Vi kunde bara hålla med.
Vi tog bussen tillbaka vid halv tre och gick en runda i Paradise Waters, ett exklusivt villaområde med kanaler mellan husen. Det var väldigt fina hus och området jättemysigt.

Gick tillbaka till lägenheten en vända och sen gick jag till ett Internetcafé innan vi fortsatte ut för middag. Hittade ännu en irländsk pub med billig mat. Här hade de rumpsteak för $2. Ville man ha pommes, sås och sallad kostade det också $2 vardera. Vi ställde oss i en lång kö för att beställa; det var massor av folk här och vi hade svårt att hitta en sittplats.
Efter vi ätit gick vi in på Woolworths för att köpa vatten och passerade en marknad på stranden.

Idag gick vi upp tidigt och halv 8 var vi på väg till Q1 Building för att åka upp till utsiktsplatsen på 77:e våningen. Byggnaden hade bara påbörjats när jag var här sist. Utsikten är fantastisk och man kan se hela Gold Coast, ibland ännu längre.
Sedan gick vi hem och åt frukost innan vi gick till biluthyrarna för att boka en bil till imorgon. Hade pratat med ett företag tidigare och fått ett pris på $62 och nu gick vi till Budget där de fick ned priset till $47 plus att vi kunde lämna bilen på flygplatsen, så det bokade vi. På vägen tillbaka tittade vi i några butiker innan vi lade oss på stranden utanför vårt hus.

Efter resans troligen sista bad gick vi hem, bytade om och jag fortsatte till Internetstället igen. Gick in i en butik och köpte en topp och så gick vi för att äta. Den här gången blev det The Coffee Club på Cavill Mall. De hade olika specials och för min del blev det återigen rumpstek med pommes, pepparsås och sallad medan Andreas åt lax med pommes och vitlökssås. Till det drack vi gott vin.
Efteråt gick vi tillbaka till lägenheten och TV och drack upp vårt Moscato-vin och åt glass.


Burleigh HeadsParadise WatersJag på The Esplanade


Purlingbrook Falls
Twin Falls
SPRINGBROOK NATIONAL PARK
Surfers Paradise 2013-08-27

Hämtade bilen kl 07:30 och körde mot Gold Coast Hinterland med målet Springbrook National Park. Det är ett bergigt område med flertusenårig subtropisk regnskog som stammar från Gondwanatiden. Dalgångarna och ravinerna skapades i sin tur efter ett vulkanutbrott för länge sedan.
Vi körde först till Purlingbrook Falls som är 105 m högt, men det var inte så mycket vatten i det just nu. Det fanns en 4 km lång cirkulär vandringsled som ledde till basen, men ena sidan var avstängd så vi visste inte hur långt man skulle behöva gå och det var en lång trappa inblandad så vi gick bara en liten bit. På vägen såg vi en gigantisk varanliknande ödla som tog upp nästan hela stigens bredd. När vi närmade oss klättrade den upp på en trädstam.

Sedan körde vi till Canyon Lookout varifrån man kan se den vackra ravinen, Gold Coast och två vattenfall. Vi gick en vandring genom regnskogen över toppen av Twin Falls och sedan ner bakom och nedanför det. Det var fint även om det inte var så mycket vatten i detta heller.

Stannade till vid ett annat vattenfall som mest strilade lite och sedan körde vi vidare till Best of All Lookout varifrån man kan se hela Numinbah Valley (vulkankratern), Gold Coast och bort mot Byron Bay. Längs stigen fanns också 2000 år gamla bokar som stått där sedan Australien var ett betydligt våtare land.
Vi körde tillbaka och stannade vid The Fudge Shop. Köpte med oss tre olika fudge. De var jättegoda, men mäktiga!

Springbrook National Park är lite utspridd och vi körde mot Natural Bridge-delen, vars huvudattraktion är ett vattenfall som borrat sig igenom berget och gjort ett hål, så det rinner ner i en grotta som nattetid lyses upp av lysmaskar. Det är väldigt vackert!

Vi kände oss färdiga med naturen och körde hemåt via Nerang där vi på morgonen sett en Billabong Outlet. Tittade in där och i ett par butiker till, men hittade ingenting så vi fortsatte. Klockan var inte så mycket så vi bestämde oss för att åka till ett shopping center och det blev Pacific Fair i Broadbeach. Det är ett enormt ställe och vi gick runt och tittade lite, men de stängde redan kl. 17:30 så det blev inget långt besök. Märkligt att ett shoppingcentrum stänger så tidigt!

Vi körde hem, parkerade bilen i garaget, bytade om och gick ut på stan för middag. Jag hade fastnat för en restaurangkedja med stekar som jag sett på andra ställen, Hogs Breath Cafe, och nu hade vi en kupong som gav 20% på maten så vi gick dit. Beställde varsin cocktail och vitlöksbröd och sen valde vi deras specialsteaks som mörats i 18 timmar. Jag valde en entrecôte med Hickory BBQ-sås, spiralformade pommes och grönsaker och Andreas en med vitlöksräkor, pommes och sallad. Det var verkligen mört och jättegott!

Efter maten gick vi till ett ställe som har goda bullar och kakor och brukar sälja ut efter stängning. Vi köpte några till frukost imorgon. Sen gick vi hem och packade för det blir tidigt flyg imorgon igen.


Best of All LookoutNatural BridgeJag på Hogs Breath Cafe

Sydney


Andreas på Gloria Jean's CoffeesQueen Victoria Building

VINTER I SYDNEY?
Sydney 2013-08-28

Vårt flyg skulle gå kl 7 så vi körde från lägenheten kl 04:45. Det är lätt att hitta till flygplatsen och inte så långt som tur är. Lämnade bilen, checkade in och satte oss på ett café och köpte en cappuccino och åt våra bullar.

Den här gången gick flyget i tid och vi hade båda valt fönsterplats på A-sidan för att vi misstänkte att vi skulle se Sydney därifrån. Men ombord frågade vi kaptenen och han sa att stan skulle synas från F-sidan så vi gick över till andra. Tur att inte planet var fullt! Mycket riktigt fick vi se stan därifrån och Operahuset syntes precis i nederkanten av fönstret. Det var jättevackert.
Efter att vi landat fick vi snabbt vårt bagage och gick till tåget som kostar hutlöst med pengar, i alla fall när man jämför vad det kostar att åka mellan stan och stationerna före och efter flygplatsen.

Vårt hotell ligger nästan intill Wynyards tågstation så det var helt perfekt. Vi fick sätta in våra väskor i deras bagagerum och sen promenerade vi bort mot Circular Quay och tittade först på Operahuset, vars plaza håller på att renoveras. Vi gick runt det och sedan bort till Royal Botanic Gardens. Gick in till trädgården vid Government House och sedan ut till Mrs Macquarie's Point varifrån man har den fina utsikten över Operahuset och Harbour Bridge.

Jag var tveksam till att ta med Sydney på resan eftersom det skulle vara vinter här, både kyligt och kanske tråkigt med kala träd osv. Men vi har tur - här är jättevarmt och väldigt få träd tappar sina löv om vintern. Dessutom står penseer, azaleor, tulpaner och änglatrumpeter i full blom! Så vi gjorde rätt val till slut!

Vi fortsatte längs Maquarie Street förbi State Library, NSW Parliament och Sydney Hospital till Hyde Park. Tittade på Archibald-fontänen och gick sedan för att fika. Satte oss på Gloria Jean's Coffees och drack varsin kall chokladdrink och en cheesecake, en vit choklad och en cookies & cream. Det var gott, men vi blev proppmätta. När vi låtit kakorna sätta sig gick vi in till Woolworths och köpte bullar och choklad till senare. Passerade igenom vackra shoppingcentret Queen Victoria Building och tillbaka till hotellet. Fick vårt rum och vilade en stund.

Sedan gick vi ut igen. Jag ville se om caféet jag jobbade på fanns kvar så vi gick dit, men där fanns ett annat café istället. Det såg dock likadant ut. Vi gick vidare till Darling Harbour och glassbaren som jag också jobbade på fanns kvar! Vi tittade lite i affärer och sedan var det dags för middag. Vi ville inte ha något alltför avancerat så vi köpte tacos på en mexikansk snabbmatsrestaurang. Det var gott och annorlunda mot alla stekar vi ätit.
Sedan gick vi till Cockle Bay Wharf och satte oss och tog en drink i en bar. På vägen hem gick vi förbi Base där jag bodde och jobbade sist. Det hade inte förändrats så mycket.


Jag och Andreas vid Sydney Harbour BridgeSydney CBD från Royal Botanic GardensDarling Harbour by night


Lady Jane Bay


Strand Arcade, Pitt Street Mall
BONDI, WATSONS BAY OCH HARBOUR BRIDGE
Sydney 2013-08-29

Var uppe vid halv sju och idag hade vi tänkt åka till de östra förorterna; Andreas ville gärna se Bondi Beach. Tänkte ta bussen till Bronte och promenera därifrån. Bussarna går från Hyde Park och när vi kom dit fick vi leta upp nånstans att köpa bussbiljetter och sedan hitta exakt varifrån bussen gick. Vi hade velat ha en dagsbiljett för bussar eller ett kort man laddar, men sånt existerar inte så det blev enkelbiljetter. Innan vi satt på bussen hade det redan gått en timme.

När vi kom fram till kusten hade solen bytts ut mot ett ganska heltäckande moln. Vi promenerade förbi Bronte, min favorit lilla Tamarama och så vidare till Bondi. Det var i stort sett ingen på stranden, vilket kändes ovanligt. Vi gick en sväng längs Campbell Parade och jag gick in till min bank för att avsluta mitt konto. Borta efter mer än nio år...

Sen skulle vi ta bussen vidare till Watsons Bay, men fick vänta väldigt länge. Till slut kom den och vi åkte igenom vackra Dover Heights där man har fantastisk utsikt över Sydney, men såg ju inte den så bra från bussen.
När vi kom fram gick vi upp till The Gap där klipporna stupar ner i Stilla Havet. Fortsatte mot South Head, södra sidan av inloppet till Sydney Harbour. Gick förbi den lilla mysiga gyllene stranden Camp Cove och nudiststranden Lady Jane ut till Hornby Lighthouse. Sen satte vi oss för att fika på klipporna med North Head och Manly framför oss. Det är så vackert, man skulle kunna sitta där och se på havet hela dagen.

Gick tillbaka till Watsons Bay och förbi den berömda fiskrestaurangen Doyle's, som var fullsatt. Vi hoppade på bussen och åkte tillbaka till stan. Hoppade av vid Circular Quay och gick runt i The Rocks. Vädret hade klarnat upp lite så vi bestämde oss för att gå över Harbour Bridge. Det var ganska kyligt och blåsigt där uppe, men utsikten är ju fantastisk. När vi börjat gå tyckte vi det var lika bra att fortsätta till Luna Park och se utsikten därifrån. Där stod flera TV-fotografer för att filma bakgrundsbilder till både nyheter och sportsändningar. En av dem flyttade sin kamera överallt, ibland bara någon decimeter. Vi satt och undrade vilken betydelse den lilla biten hade, men när vi pratade med honom visade han en utskriven bild och hans redaktion ville att han skulle filma från den plats där bilden var tagen!

En hel del hobbyfotografer stod också där och väntade in mörkret med sina stativ. En kille hade tagit upp precis den plats jag ville åt så jag väntade tills han var färdig. Sen pratade vi med honom och det visade sig att han hette Bill och kom från Minnesota, USA. Han är på en sex veckor lång semester i Australien och Nya Zeeland. Vi gick vidare för att fotografera från andra sidan bron och där fick vi också vänta på andra som använde pelare och räcken som stativ. Sedan kom Bill dit också och vi skämtade om vem som förföljde vem. Imorgon ska vi se solnedgången från Mrs Macquarie's Point och vi funderade på om vi skulle ses igen då!

Det började bli kallt och vi hade en rejäl promenad tillbaka. Vi hade bestämt oss för en pizza från Pizza Hut så vi frågade i receptionen var närmaste fanns. Efter en stunds letande hittade vi den till slut och satte oss på Pitt Street Mall och åt. Sedan gick vi bara direkt hem.


Bronte


Jag vid South Head


Sydney från Harbour Bridge


Harbour Bridge från Luna Park


Jag vid Sydney Opera House
Andreas på Margaritaville
MANLY
Sydney 2013-08-30

Vi var återigen uppe vid halv sju. Det var strålande väder och vi hade bad på schemat, men först gick vi runt lite i Royal Botanic Gardens och The Rocks.
Halv elva tog vi färjan till Manly. Tittade lite i affärerna längs The Corso innan vi kom ut till stranden. Det var väldigt blåsigt och vågorna dundrade in. På en skylt stod det också att stranden var stängd. Istället gick vi bort till Shelly Beach som ligger mer skyddad inne i bukten och vattnet var kristallklart. Det var fler människor här och några badade, men de flesta verkade tycka det var kallt. Vi tyckte dock det var skönt och gissade på 17-18 grader. Kan man inte klaga på, det är ju ändå vinter!

Vi gick tillbaka vid 14-tiden och jag köpte en tröja i en butik på vägen. Eftersom vi glömt att ta med vår lunch gick vi in på Coles och köpte bananer, kex och kakor. På färjan tillbaka träffade vi en svensk tjej från Karlstad som är i Australien på Working Holiday.

Tillbaka i Circular Quay gick vi en liten runda i hamnen och sedan till en skobutik som jag letat efter och hittade igår kväll. Hittade dock inget intressant där. Vi hade tänkt se solnedgången från Mrs Maquarie's Chair, men var tvungen att gå till hotellet först och sen blev det till att skynda sig. Andreas tog på sig löparskorna och sprang medan jag försökte gå snabbt och småspringa. Men alla rödljus tar en massa tid så jag kom lite sent. Andreas hann dock precis. Mycket riktigt var Bill där och vi pratade ganska länge. Han gjorde bl.a. en film genom att en kamera automatiskt tog bilder varannan sekund. Vi fick även låna hans stativ ett par gånger. Mycket trevlig kille.
Vi skulle även fotografera skylinen lite senare, men hittade inget bra ställe att ställa kameran. Så hittade Andreas en vägspärr som vi ställde på rätt plats och använde som stativ!
Eftersom Botanic Gardens stänger vid solnedgången fick vi gå runt hela parken, särskilt irriterande eftersom vi skulle till Circular Quay efteråt. En lång omväg! På vägen gick vi förbi ett mäklarkontor med bostadsannonser i fönstret. Om man vill bo i en tvåa kring Circular Quay måste man hosta upp med 6-7 miljoner kr. Men då får man utsikt över Botanic Gardens och Harbour Bridge.

Det var livat i hamnen trots att klockan bara var halv sju. Alla uteserveringar var fullpackade. Vi tog några fler nattbilder och sedan gick vi tillbaka till hotellet för att byta om. Vi valde att äta middag i Darling Harbour och det blev Margaritaville, en karibiskinspirerad restaurang med paraplydrinkar, palmer och surffilmer på väggarna. Andreas drack vin och åt barramundi med mangosalsa och ris och jag drack en alkoholfri daquiry med Pina Colada-smak och åt en hamburgare med lök och bacon. Det var jättegott.

Vi hade tänkt använda Internet i varuhuset efteråt, men de skulle strax stänga så vi hoppade över det. Vi var ganska trötta så vi gick hem istället.


Operahuset och Harbour Bridge från
Mrs Maquire's Chair


The Rocks


Shelly Beach


Pitt Street Mall med Sydney Tower
SHOPPING OCH LÅNG HEMRESA
Malmö, Sverige 2013-09-01

Hade inte ställt klockan igår morse, men vaknade tidigt ändå. Gick upp och packade för det är tyvärr dags för hemresa. Men vi hade ändå hela dagen i Sydney. Efter att vi checkat ut gick vi först till biblioteket för att använda Internet, men de hade inte öppnat än så vi gick mot Darling Harbour för datornerna där. Stannade till på Woolworths och en sportaffär där Andreas köpte promenadskor som var nedsatta från $140 till $36. På Harbourside Shopping Centre tittade vi i affärer och Andreas köpte en Ralph Lauren-polo som också var kraftigt nedsatt. Sen använde vi Internet en timme.

Från att ha varit mulet klarnade vädret upp och vi gick tillbaka mot stan. Det var fullt av folk överallt. Vi var hungriga och letade upp en restaurang. Det blev en bar vid Martin Place. Andreas åt hamburgare och jag entrecôte med pepparsås, pommes och sallad. Gott.

Vi tittade i några butiker kring Pitt Street Mall och gick in på Westfield Shopping Centre. Eftersom vädret nu var bättre funderade vi på att åka upp i Sydney Tower för jag har aldrig varit där. Det kostade visserligen $26, men man är ju nyfiken så vi gjorde det. Före visades en effektfull 4D-film om Sydney. Sen åkte vi upp till toppen. Utsikten var fin, men man såg tyvärr knappt varken Operahuset eller Harbour Bridge för byggnaderna framför skymde.

Efteråt försökte vi klämma in ett par inköp till, men det gick inte så bra för vi hittade inte vad vi skulle ha. Eftersom jag missade solnedgången från Mrs Macquarie's Point igår ville jag gärna gå dit igen. Höll nästan på att missa den igen för det tar så lång tid att gå dit. Men hann precis och sen fick vi gå omvägen runt parken tillbaka igen. Vi gick tillbaka till hotellet för att hämta våra väskor och sen tog vi tåget till flygplatsen.

Vi handlade lite i taxfree och sen blev det dags för avgång. Det var en LÅNG flygtur till Dubai och det var inte lätt att sova. Det blev skönt med några timmars layover i Dubai. Vi tittade bl.a. på guld och fikade på Starbucks. Sista flighten var skönare och bjöd på riktigt bra mat.


Utsikt över Sydney CBD, Farm Cove och Royal Botanic Gardens från Sydney Tower

Solnedgång från Mrs Maquarie's Chair