- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Dagbok - Australien.

WORKING HOLIDAY
30 JULI 2004 - 29 JANUARI 2005 OCH
26 FEBRUARI - 3 JUNI 2005
I flera år var jag osäker om jag ville lämna Sverige och åka långt bort till Australien ett år helt själv. Hade nämligen inte som kunde eller ville resa med. Till slut beslöt jag mig för att åka i alla fall; jag kunde ju inte låta möjligheten försvinna och det var ett bra sätt att komma bort från mitt tråkiga jobb. Under ett par år planlade jag min resa in till minsta detalj så jag inte att missa något!
Efter att jag tvingats försena resan dryg en månad p.g.a. ett annat jobb reste jag i slutet av juli med en dags uppehåll i Singapore. Mina äventyr i Australien började ganska otypiskt i landets mitt, Ayers Rock. Därefter tog jag mig till Cairns i norra Queensland där jag lärde känna en Malmötjej som blev min reskompis under större delen av min tid. Vi reste med buss tillsammans längs Queenslands kust med jobbuppehåll i Surfers Paradise, där jag även träffade min dåvarande pojkvän. Sedan spenderade jag tre månader i Sydney, var jag så småningom mötte upp både väninnan och pojkvännen.
Efter fyra veckor på Nya Zeeland var jag tillbaka i Australien i slutet av februari 2005. Besökte Victoria och Adelaide och flög därefter till Western Australia. Hyrde bil och körde längs sydkusten och upp till Broome i norr. Flög därefter ned till Melbourne igen, flyttade ihop med pojkvännen, och avslutade efter ett par månader min tid i Australien för denna gång.
 
UTGIFTER SEK
Flygbiljett (Jorden runt med 6 stopp)
Visum (Working Holiday)
Försäkring
Inrikesresor
Boende
Mat
Lokala transporter
Inträden och utflykter
Telefonutgifter
Internet
Tvätt
Övrigt
(souvenirer, vykort, kläder etc)


Totala utgifter
Totala intäkter från jobb
18 002
925
6 349
7 366
16 550
7 070,50
2 438,50
6 469,50
967
150,50
125,50
2 909,50


69 323
41 190
  OBS!
Tre av månaderna jobbade jag för gratis logi. Mat har jag huvudsakligen lagat själv. Telefonutgifter gäller inskaffande av lokalt SIM-kort till mobilen samt lite till telefonkiosker.

Ayers Rock
| Tropical Queensland | Sunshine Coast-Brisbane-Gold Coast | Sydney |
Victoria-South Australia | Western Australia | Melbourne

Ayers Rock


Uluru

RED RED SAND
Ayers Rock 2004-07-30

Jag har nu landat i Ayers Rock Resort, eller Yulara, efter mellanlandningar i Darwin och Alice Springs. Blev intervjuad ett par gånger i Darwin och de kollade igenom min väska. Hade missat att deklarera choklad, men det slutade bra ändå. På flyget till Alice satt jag och fantiserade om en dusch på flygplatsen. Och vad ser jag när jag kommer in på toan? En dusch! Helt underbart! Hade ingen handduk förstås så jag fick lufttorka!
Efter 8 flyg och 27 timmar i luften på en vecka kändes det nästan konstigt att inte flyga idag!

Det blev lite stressigt när jag kom fram för jag ville hänga med på en tur nu i eftermiddags. Och min väska hade slängts av på fel hotell. Jag köpte en Uluru Express-biljett och åkte ut dit vid halv fyra. Där blev jag avsläppt på en parkering och skulle gå till en annan. Där fanns olika vandringsleder att välja på. Tog en snabb promenad kring halva berget. Det skulle ta 3-4 timmar men jag gjorde det på 1 timme och 15 minuter så den tiden var ganska väl tilltagen... Tur det för jag hade totalt 1 timme och 40 minuter på mig.
Jag gick också upp en bit på berget (det är vansinnigt brant!) innan jag blev hämtad. Åkte vidare till utsiktsplatsen för solnedgången och såg berget skimra i rött. Mycket vackert!

Efter de tre veckorna i Österrike har jag fortfarande tyskan i huvudet. Sa "Bitte?" till en kvinna på planet och "Entschuldigung" har jag klämt ur mig ett par gånger också. Men det blir väl bättre snart!
Imorgon fortsätter äventyren i the Outback!


Uluru


Garden of Eden, Kings Canyon
KINGS CANYON
Ayers Rock 2004-07-31


Idag gick jag upp halv fem för att åka med på en tur till Kings Canyon en bit från Ayers Rock Resort. Det var en mäktig upplevelse även denna. På vägen dit stannade vi till på en kamelfarm där man kunde rida på en om man ville. Träffade också mina första kängurur, de var dock inhägnade.

När vi kom fram kunde man välja på två vägar, en lätt i dalens botten på 1 km och en svår på längs toppen på 6 km. De varnade ordentligt för den långa, men jag valde den ändå. Och det var ingenting i jämförelse med den jag gjorde på Gaisberg i Österrike för några veckor sedan!
Man fick fantastiska vyer över djupa klyftor, lummiga oaser och märkliga klippformationer.
På vägen tillbaka såg vi vildhästar. Pratade en del med en amerikansk kille som bor i Melbourne. Han var med igår också.

På kvällen gick jag bort till "centrum" och köpte en hamburgare på ett snabbmatställe. Och så såg jag aboriginer för första gången. Det var också lite kul...


Kings Canyon


Jag vid en "Varning för kängurur"-skylt
KATA TJUTA
Cairns 2004-08-01


Idag blev det ännu en tidig morgon eftersom utflykten till Kata Tjuta, eller The Olgas, avgick redan halv sju. Det var svinkallt och jag stod och huttrade ordentligt medan vi såg solen gå upp.
Det blev dags för en ny vandring, Valley of the Winds. Denna var 7,4 km lång och slingrade sig upp och omkring dessa runda stenbumlingar. Mycket imponerande! Man kan inte annat än förundras över hur alla dessa konstiga stenar har bildats.
Och jag är imponerad av mig själv som har vandrat över 2 mil på två dygn! Amerikanen från Melbourne har gjort exakt samma utflykter som jag och vi höll varandra sällskap idag också. Vi började gå mot den andra vandringen, men hann inte fram innan bussen kom. Synd, för jag skulle hunnit innan jag skulle till flygplatsen.

På eftermiddagen tog jag veckans nionde flyg (men den sista för i år!) och landade i Cairns. Det var mörkt när jag kom fram så jag har inte sett så mycket. Hade problem att hitta boende eftersom jag inte bokat tidigare. Trodde det var lugnt... Men en kompis som jag fått kontakt med via Internet, Linda, bokade in mig på hennes hostel och jag ska bo där inatt och flytta till ett annat imorgon.
Det här kan inte ha bättre läge. Vi har balkong med havsutsikt och på andra sidan gatan, intill havet, ligger en jättemysig pool.


Valley of the Winds-vandringen

Tropical Queensland


Jag på Castaway
Backpackers, Cairns

GREEN ISLAND
Cairns 2004-08-03


Den här stan påminner mycket mer om USA än Australien, inte helt olikt Mission Beach i San Diego.
Det enda som verkar finnas här är billiga restauranger, pubar, hostels, utflyktsarrangörer och Internetcaféer. Bra för oss dock! Men jag kommer resa vidare senare i veckan.

Igår fixade jag visumet i mitt pass och badade i lagunen. Mitt första bad på länge! Gött!
Mat ingår i priset på hostlet så det är skönt att slippa laga mat. Man får inte så mycket dock.
Vårt nya hostel är helt okej. Lugnare och känns lite säkrare, men det är längre från stan och havet.

Idag tog jag och Linda en tur till Green Island med båt. Det var en underbar barriärö med korallrev runt omkring. Vi fick låna snorkelutrustning och det kändes som att simma omkring i ett akvarium! Underbara koraller och färgglada fiskar. Jag är ju lite fiskrädd men det var okej att ha dem under mig. Fick lite panik när de simmade uppe vid ytan och det kom stora stim.
På vägen tillbaka såg vi valar!

Ikväll bjöd hostlet på vin, ost, kex, frukt och annat tilltugg. Inte illa!

Imorgon börjar Lindas dykkurs så jag får roa mig själv!


Jag vid lagunen i Cairns


Jag på Green Island

 


MERA BAD
Cairns 2004-08-05

Igår bokade jag in två övernattningar i Port Douglas. Har velat om jag skulle åka över dagen eller inte, men det skulle nog bli för stressigt. Samtidigt orkar jag inte packa. Nu blev det så att jag bokade två nätter för då ingick resan upp från Cairns. Vägen upp var jättevacker. Ellis Beach var helt underbart med turkost vatten och kokospalmer.
Hostlet var också helt OK, men efter en tur i stan och till stranden kände jag att jag inte ville vara kvar där längre. Så jag beslutade mig för att bara bo där en natt. Förlorade pengarna för andra natten, men å andra sidan var jag ju tvungen att betala för två natter för att få transporten gratis.

Linda gick aldrig dykkursen så nu kan vi hänga ihop hela veckan! Jag åkte bara hem och lämnade mina saker och sedan åkte vi till Palm Cove. Det är en liten sömning turist- och villaort med en palmstrand. Vi badade i de höga vågorna och åkte sedan vidare till Trinity Beach och badade vidare. Men det var inte lika fint där.

På vägen hem satt jag bredvid en australiensare som bosatt sig i Hälsingland och tyckte det var kul att prata svenska med nån!
Jag har gjort min debut i vänstertrafiken! Lånade en cykel på hostlet och körde bl.a. till den botaniska trädgården.


Palm Cove


Jag på väg upp
FINDING NEMO?
Cairns 2004-08-06

Idag åkte jag och Linda ut på segling med katamaranen "Passions of Paradise" i Stora Barriärrevet. Vilken upplevelse! Havet där ute är lika blått som Vira Blåtira-läsk och varmt och skönt är det! Vi fick förmiddagskaffe, lunch och eftermiddagskaffe. Däremellan stannade vi två gånger för snorkling och dykning. Snorklingen var helt fantastisk! Den här gången var det flera gånger bättre än ett akvarium! Vilka vackra fiskar det finns!
Jag skulle prova på att dyka, men jag fick aldrig gå ner eftersom jag inte lyckades tryckutjämna. Det visste jag ju egentligen, men jag tänkte inte på det.
Men snorkling är nästintill lika bra.

Nästa gång vi stannade var det vid ett rev där det fanns en liten vit sandö, Upolo Cay, med underbart mintgrönt kristallklart vatten runtomkring. Hittade en sköldpadda vid korallerna och jag letade efter Nemo för han skulle finnas där. Men han gömde sig under en snäcka nånstans så jag såg inte honom. Men det gjorde inte så mycket, jag såg så mycket annat.
Att ligga och gotta sig på en segelbåt är inte helt fel. På vägen tillbaka fick vi se valar ännu en gång, den här gången mycket närmre.

Vilken dag vi haft! Helt sanslöst! Gör det alla som kommer till Barriärrevet!

Imorgon, på min födelsedag, ska vi resa vidare till Mission Beach.


Jag och Linda vid Upolo Cay


Jag njuter ombord "Passions of Paradise"

 


STRANDLIV
Mission Beach 2004-08-07

Vi har anlänt till ett intressant ställe i Mission Beach. Det byggdes som en villa till en familj men gjordes om till hostel. Det är rejält färgglatt och mysigt med terrasser, badrum med jacuzzi, tropisk pool och gratis biljard.
Men man bor ganska trångt, 12 pers. i ett litet rum.

Vi stack till stranden och njöt av ensamheten och palmerna. Men det var väldigt lågt vatten så vi låg mest och plaskade på bottnen!
Eftersom det var min födelsedag gick vi ut och åt på en mysig italiensk restaurang på kvällen. Vi åt en helt underbart god pizza och jag beställde två efterrätter, en kula mangosorbet och en vit chokladkaka!
Sen spelade vi lite biljard på terrassen. Här är jättemånga tyskar! Trevlig omväxling mot alla britter man träffat hittills.


Jag spelar biljard på vårt hostel i Mission Beach


Jag i hängmattan på Dunk Island
DUNK ISLAND
Mission Beach 2004-08-08

Vi tog en skruttig gammal båt till Dunk Island. Det skulle vara en riktig paradisö, men jag blev lite besviken. Det var mysigt där men stränderna var inga paradisstränder i riktig mening. Längs palmstranden där resorten ligger kunde man knappt bada för vassa stenar och koraller låg på botten.
Så småningom gick vi och frågade efter en bättre strand. Det låg en bit därifrån och på vägen tittade vi på flygfältet där ett plan lyfte.
Stannade till vid resorten där hängmattor hängde i palmerna vid stranden. Dem var vi ju tvungna att prova! Härligt!
Till slut kom vi till en mysigare strand och ännu längre bort var sanden riktigt mjuk, ungefär som stränderna hemma i Skåne!

Nu ikväll grillade vi på hostlet och så satt jag och spelade kort med österrikarna och tysken. Tysken, som heter Robert, är jättetrevlig.


Jag på Dunk Island

 


MAGNETIC ISLAND
Magnetic Island 2004-08-09

Nu har vi anlänt till Magnetic Island. Robert, som vi träffade i Mission Beach, hängde på.
Men jag klantade till mig under ett lunchstopp i Cardwell. På en toalett glömde min väska med plånbok (med alla kort och nästan $600), kamera, pass, mobiltelefon, borste och nyckeln till min stora ryggsäck! Detta kom jag på när vi nästan var framme i Townsville! Jag gick fram till chauffören för att be om numret till stället var jag glömt den; samtidigt pratade han i telefon med sitt kontor som sa att någon lämnat in väskan till polisen. De kommer skicka den till polisen i Townsville efter de har gjort om pengarna till checkar vilket kommer ta några dagar. Hoppas jag inte får vänta här i en evighet! Det är så klantigt! Nu får jag låna pengar hela tiden och kan inte ta några foton.

Här på Magnetic Island bor vi i stugor på ett campingliknande ställe som är som en djurpark! Pungråttor, höns och utrotningshotade fåglar för ett jäkla liv och springer omkring och tigger mat! Det är lite jobbigt!
Vi har inte hunnit göra så mycket. Bara handlat lite dyr mat. Vi funderar på att rida men det är ganska dyrt det med.
 


Jag klappar koala
KOALOR
Magnetic Island 2004-08-10

Vi promenerade till Koala Park, som är en liten gård där man tar hand om skadade djur. Vi fick klappa kängurur, emuer, koalor och mata papegojor från händerna! Koalorna är ju helt underbara. En hade en liten bebis på två månader.

Vi gick till den där hästranchen och skulle kolla om man kunde pruta. Jag sa innan att jag hoppades att jag skulle kunna prata engelska eftersom jag går runt och pratar tyska halva dagarna (med den tyske killen). Det började bra men precis på slutet ställde jag en fråga på tyska! Hon sa bara: "Vad var det för språk?!" Men vi kunde inte pruta...
Sen gick vi en vandringsled som är östkustens största koalakoloni. Och vi fick också se två vilda koalor uppe i träden. Det fanns en mycket giftig orm där också som vi dock inte såg. Under andra världskriget var platsen en militärbas och vi gick runt och tittade på signalposter, avfyringsplatser och vapenmagasin. Ganska häftigt!

På kvällen åt vi vår delikata spaghetti- och tomatsåsmiddag och var med i en pubquiz. Det gick dock inte så bra för frågorna var från en engelsk bok och handlade för mycket om engelska TV-serier och fotbollspelare.
Sen gick jag och Robert ner till stranden, drack lite öl, såg på stjärnorna och lyssnade på vågorna.


Jag och Robert med regnbågslorier i Koala Park

 


FLORENCE BAY
Magnetic Island 2004-08-11

Imorse ringde polisen och sa att de har min väska. Härligt! Men jag kan inte hämta den förrän imorgon då vi åker härifrån.

Vi har en strand 200 m från vårt hostel, men ändå skulle vi promenera till en annan strand 4 km härifrån. Det gick upp och ner på en bedrövlig väg men efter en timme var vi äntligen framme. Det var en liten bukt med underbart vatten och fin sandstrand. Inte så många palmer dock. Men det var så härligt att bada och vi stannade till klockan fyra.
Sen var det bara att traska hela vägen tillbaka igen...

Idag tänkte vi att vi skulle gå ut och köpa en hamburgare istället för att laga till den trista spaghetti och tomatsåsen. Men när vi kom ner tio i åtta var allt stängt utom de fina restaurangerna. Så det fick bli en dyr pizza istället.
Imorgon åker vi tillbaka till fastlandet och tar bussen mot Airlie Beach. Förhoppningsvis är det inte lika kallt på rummen som det är här! Och lite mindre fågelliv på nätterna hade också varit skönt!
 
 


TOWNSVILLE-AIRLIE BEACH
Airlie Beach 2004-08-13

Vi tog båten tillbaka till Townsville i förmiddags. Vi blev erbjudna skjuts till busstationen, men vi hade en del att göra i stan först så vi tackade nej.
Först hämtade jag min väska hos polisen. Allt var där och jag behövde inte betala nåt! Fantastiskt vilka ärliga människor det finns! Sen gick jag till banken för att lösa in checkarna.
Vi hade tre timmar på oss att göra inköp och fixa seglingspaket till Whitsundays. Det kan låta som lång tid men vi hann knappt. Vi fick springa till bussen med all packning - 20 kg på ryggen, 5 kg på magen och 2 kg i händerna - och kom fram fem minuter innan avgång.

Vi hade inget boende inbokat i Airlie Beach, men vid ankomsten ringde vi och fixade ett rum på det som ligger bäst till, en stenkast från stranden och centrum. Är också supernöjd med båten vi bokat, trots att det blev dyrare än tänkt. Men vi var ju ute sent.

Idag gick vi till stranden, men det var lite för stenig botten så vi gick vidare till lagunen (strandliknande pool) istället.
Man märker att man har rest en bit söderut, kvällarna och vattnet blir kallare och kallare, men det är fortfarande sköna sommartemperaturer.
Imorgon bär det av på segling i Whitsundays.

Jag på hostlets balkong i Airlie Beach


Jag i båtens för
THE WHITSUNDAYS
Airlie Beach 2004-08-16

Då har man varit ute och seglat i tre dagar. Det var helt underbart, men det är skönt att vara tillbaka på land där man kan tvätta sig och ha kontakt med omvärlden.
Vi åkte med en liten båt med plats för 12 personer. Vi var dock bara 6 och det var tur det för det var alldeles lagom med plats för bara oss. Vi låg i princip konstant och solade på däck. Bättre solsäng än en guppande segelbåt kan man inte få!
Mot kvällen gjorde vi ett stopp på Whitehaven Beach, den vitaste stranden man kan tänka sig. Tyvärr var det extremt lågvatten så den ofta fotograferade Hill Inlet där havet virvlar sig in över stranden var inte lika vacker som den brukar.
Jag ville jämföra sanden med Falsterbo och kom fram till att den är mer solid vit. Jag tog ett snabbdopp innan vi åkte vidare till stället där vi skulle övernatta. Det blev snabbt mörkt och vi låg på däck, lyssnade på vågorna, tittade på stjärnorna och letade efter stjärnfall. Jag såg 3-4 stycken. Helt otroligt och romantiskt!

Dagen därpå åkte vi tillbaka till Whitehaven Beach. Vi stannade där några timmar, men det blev ingen avkoppling direkt för vi alla sprang omkring och fotograferade den kritvita sanden och det knallblå havet ur alla synvinklar! Det var helt sanslöst, skönare bad har jag aldrig haft! Det var som att bada i en pool! När vi spelade boll i vattnet tappade jag min guldring och trots letande med snorklingsutrustning i en halvtimme kunde vi inte hitta den. Men jag får trösta mig med att jag inte kunde förlora den på ett vackrare ställe...

Sen åkte vi till en bukt för att snorkla. Det var faktiskt ett av de allra bästa snorklingsställena jag varit på. Korallerna var otroligt vackra och fiskarna likaså. Men jag kunde tyvärr inte njuta av det som jag gjort förr för nu simmade man inte ÖVER fiskarna utan BLAND dem! De var hundratals och nafsade efter oss. Jag fick panik flera gånger och fick till slut hoppa upp i båten igen. Men jag fick sett ganska mycket i alla fall.
Innan vi åkte vidare till vårt nästa övernattningsställe gjorde vi ett stopp vid en strand där vi tog en promenad i skogen.
Vi åt en god grillmiddag innan vi återigen lade oss på däck och tittade på stjärnorna. Jag fick se ytterligare 3-4 stjärnfall. Sen tog Phil, båtens allt-i-allo, fram gitarren och satt och spelade och sjöng fram till 12 på natten.

Imorse åkte vi till Blue Pearl Bay på Hayman Island för att snorkla. Där skulle finnas en jättefisk, ca 150 cm lång, vid namn Elvis. Fiskarna var inte lika ettriga idag, men det var inte heller lika vackert som dagen innan. Jag såg två jättefiskar, men de var nog bara knappt en meter långa. Det hade varit ganska kul att se Elvis men om han hade överraskat mig i vattnet hade jag nog fått en hjärtattack av det grövre slaget så jag är ganska glad att jag inte såg honom...
Vi låg och solade hela vägen tillbaka till fastlandet och var man inte solbränd innan blev man det nu.
Jag har njutit enormt av vågorna, vinden, solen och vattnet men tre dagar var nog. Nu väntar nästa resmål och då ska vi åka båt igen!


Jag och Robert på båten
Jag och Linda
Jag på Whitehaven Beach

 


GREAT KEPPEL ISLAND
Great Keppel Island 2004-08-17

Nu är vi på Great Keppel Island efter en ganska jobbig dag. Har åkt buss hela natten och kom fram till Rockhamptons busstation imorse kl 06:00. Där satt vi några timmar och väntade på att dagen skulle ta sig. Sen gick vi en runda i stan och tittade på viktorianska byggnader och handlade. Vi tänkte bunkra upp med mat eftersom vi skulle åka till en ganska isolerad ö. Vi frågade en charkanställd om vi kunde ta med oss köttfärs till ön och han sa att det gick bra om vi hade kylväska. Det hade vi ju inte men han gick och hämtade en stor påse is som vi kunde lägga den i. Sen fick vi skynda oss tillbaka till busstationen med all packning plus fyra matkassar! Som tur var fick vi hjälp att komma på bussen.
Det tog en timme att åka till Rosslyn Bay där vi skulle ta färjan. Ön såg ut som ett paradis när vi närmade oss och det är jättefint här, men standarden är inte lika fin.
Jag hade jobb på gång på ett av hostlen. När vi kom fram sa de att vi kunde städa 2,5 timmar om dagen mot gratis boende. När vi kollat in stället kom vi fram till att vi inte var intresserade. Det var det sjaskigaste stället vi bott på och dessutom det dyraste, 27 dollar per natt! Det finns inte heller riktigt vatten, man dricker regnvatten och duschar i returvatten. Elen och vattnet stängs av klockan 22 och det mesta på ön stänger klockan 17. Sen är det återigen som att bo i en djurpark. Pungråttor, papagojor och andra fåglar springer omkring och vill ha vår mat! Vilket ställe va?

Men ön är jättevacker i övrigt. Här finns 17 stränder och vi tar en varje dag. Direkt efter vi kom skulle vi gå till en strand där snorklingen var bra. Det är ett helsike att ta sig fram här för det finns inga riktiga vägar, bara otillgängliga stigar som leder upp och ned över bergen. Vi fick klamra oss fast på stenar och träd. På vägen tillbaka valde vi en annan väg som ledde över stora och vassa stenar runt berget intill vattnet istället, och vi var lite oroliga att vi inte skulle komma tillbaka helskinnade. Men det gick.

 

 


ÄNTLIGEN EN KOKOSNÖT
Great Keppel Island 2004-08-19

Igår började vi dagen med att tvätta. Vi kollade in ett annat hostel som var lite billigare, men det var inte direkt bättre och vi orkar inte flytta. Men stanna och jobba ska vi i alla fall inte!

Sen tog vi oss till en strand på andra sidan som hette Leek's Beach. Men att ta sig dit var också en egen historia. Man skulle gå uppför ett berg och ned till andra sidan. Men vi kom till ett vägskäl, varav den ena slutade vid ett stup och den andra ledde åt fel håll. Vi gick tillbaka igen och tog vägen runt berget istället, dvs över samma stenar som igår. Vi kom i alla fall fram till slut och hade en lång och bred strand helt för oss själva. Det var helt underbart och vattnet var fantastiskt. När vi skulle gå tillbaka hittade vi en stig uppför berget och det visade sig att det var den vi ratat tidigare eftersom den ledde åt fel håll!
På kvällen satte vi oss och spelade kort en stund men klockan 22 var det lika bra att gå till sängs för det fanns ju inget ljus ändå!

Idag är det jättekallt och blåsigt. Men vi går till stranden ändå; vad ska man annars göra? Håll dock på att frysa ihjäl på vägen dit. Det blåste något extremt så vi gick vidare till en annan strand, men där var det så mycket lågvatten att man knappt kunde doppa sig.
Jag hittade äntligen en kokosnöt med saft! Jag har letat så länge. Hela dagen funderade jag på hur jag skulle öppna den. Testade med en snäcka, men det gick inte. När vi kom tillbaka till hostlet frågade jag ägaren om han visste hur man skulle göra. Då tog han fram en stor slägga och började hugga i sönder den. Det var bara en liten nöt inuti och han öppnade den till oss. Saften var inte så god, men köttet var supergott! Det blev nästan som en liten middag.
På kvällen dödade vi ett par timmar genom att spela Alfapet.
Gissa om man blivit försoffad! Man lägger sig supertidigt och går upp i normal tid. Dessutom lyckas jag somna på stranden och är jämt trött. Hur är det möjligt?


Long Beach, Great Keppel Island
Jag på Leek's Beach, Great Keppel Island

Sunshine Coast-Brisbane-Gold Coast
  RAINBOW BEACH
Rainbow Beach 2004-08-21

Nästan alla backpackers man ser har sin mat i en grön tygkasse man kan köpa i varje mataffär. Jag har inte haft någon, men igår tog jag en från hostlet. Så nu är jag också en riktig backpacker!
Sen så var det dags att lämna Great Keppel Island. En av männen på båten är så trevlig. Han var på hostlet och frågade om vi behövde bärhjälp. Sen körde de all packning till båten och tog ombord den! Båten gick kl 17:00 och vi kom fram till Rockhampton vid 19. Vi gick och handlade mat och och satte oss på busstationen igen och hade jättetråkigt. Vi frös som bara den och bussen kom först 01:15. Man har blivit van vid att lägga sig halv elva och jag var rejält sömnig!
Det gick okej att sova på bussen den här gången också. Vi bytade buss i Hervey Bay på morgonen och kom fram till den lilla men mysiga hålan Rainbow Beach kvart i tio. Hostlet är nog det finaste vi bott på hittills. Stor och fin pool, gratis pannkaksfrukost, rena och fräscha rum med toalett och pentry samt bar och restaurang med billiga måltider.

Vi gick en runda till stranden först och sen åkte vi upp till Carlo Sandblow Lookout. Det var som en sandöken som sluttade rakt ner mot havet. Nere vid kanten hade man en fantastisk utsikt över havet och de färgade klipporna. Den ligger några svindyra hus uppe på kullarna med otrolig havsutsikt.

På eftermiddagen hade vi ett möte angående Fraser Island och blev uppdelade i grupper. Vår grupp bestod av totalt 10 personer, förutom jag och Linda, ett par från Irland, ett från Sydafrika, en från England, två från Holland och en fransman.


Jag vid Carlo Sandblow

 


FRASER ISLAND
Rainbow Beach 2004-08-24

Nu har jag kommit tillbaka till civilisationen igen efter campingsemestern på Fraser Island, världens största sandö.

I förrgår blev det en tidig avresa med vår fyrahjulsdrivna jeep. När vi kom över till ön blev det en lång färd längs den 12 mil långa sandstranden som fungerar som "motorväg". Vattnet såg så härligt ut, men p.g.a. strömmar och ett stort antal hajar bör man inte bada där.
Stranden är också ett flygfält och när vi vid ett tillfälle skulle börja köra fick vi snabbt backa tillbaka nar vi såg två plan som precis skulle landa!
Första dagen körde vi mest längs stranden och såg bl.a. det kända Maheno-vraket som spolades upp på stranden 1935.
Vi slog läger på stranden, lagade mat och gjorde upp eld. Det ar trist att det blir mörkt så tidigt för det fanns inget att göra i mörkret förutom att sitta framför elden. Jag satt och snackade med fransmannen en stund och blev påmind om att jag aldrig kommer lära mig franska...

Dagen efter kom vi inte iväg förrän klockan 10. Vi åkte till klippan Indian Head och tittade på valar, stingrockor, delfiner och hajar. Sen promenerade vi bort till något som kallades Champagne Pools, bassänger som bildats av klippor och det enda säkra stället att bada på. Vi hann dessvärre inte med mer den här dagen eftersom vi skulle hinna slå läger innan det blev mörkt.
Tredje dagen åkte vi direkt till Lake McKenzie, en insjö med kritvit sand och ljusblått kristallklart vatten. Det var härligt att få bada för första gången under resan och dessutom i sötvatten! Men vägen dit var lite kämpig. Man kör genom en skog med mycket djup sand och att köra en mil tar typ en timme.
Halv fyra lämnade vi ön igen och väl på båten fick vi äntligen se var första dingo! Den gick på stranden.
När vi kom tillbaka till Rainbow Beach fick vi äntligen el, rinnande vatten och toalett igen! Det var helt underbart!
Jag och Linda hade tänkt rida idag, men det var stängt. Vi åker vidare istället.


Bilen vi körde med

Jag i Lake Mackenzie

 


IMPULSRESA
Noosa 2004-08-25

Linda ville gärna åka till Noosa, men jag var mer sugen på att åka direkt till Brisbane. I morse kom vi fram till att vi inte skulle till Noosa, en timme senare hade vi ändrat beslutet. Och det var bra för Noosa är jättefint. En nybyggd exklusiv bostadsort med kanaler kantade av vackra hus med egen brygga och båt, lite som Fort Lauderdale i Florida.

På vägen hit stannade bussen vid en köpcenter för lunch. Jag hittade en fruktaffär och köpte en gigantisk ananas på ca 2-3 kg för 2 dollar! Mums!

Vi bor på ett trevligt hostel i en historisk byggnad. Här finns t.o.m. sängbord, sänglampa och ett ställe att hänga upp kläderna på!

Igår gick vi en runda i Noosa National Park och fick se en vild koala uppe i ett träd. Sen gick vi och tittade i de dyra butikerna längs Hastings Street. Jag köpte en svindyr men otroligt god italiensk glass.
Klockan halv sju var vi jättetrötta och en timme senare somnade vi. Vi hade tänkt gå en runda på stan men det blev inte mycket med det...
 
 


STORSTAD
Brisbane 2004-08-26

Imorse tog vi en runda bland de vackra husen i Noosa Sounds och sedan låg vi på stranden ända fram till bussen till Brisbane gick klockan 15.
Det kändes lite märkligt att komma fram till en storstad igen. Man var nästan lite bortkommen! Och det är det första stället där inte allt handlar om backpacking. Här ser man män i slips istället för t-shirt och ryggsäck!

Vi bor på ett jättefint och rent hostel precis mitt i centrum. Det är helt nytt och det ser ut som ett hotell med långa korridorer och nyckelkort. TV-rummet är som en stor biosalong med storbilds-TV och fåtöljrader i olika nivåer. Rummen är dock lite trånga.
Vi funderar på att jobba här istället för Surfers Paradise, men det är ett jättesvårt val! Man kommer ju till sa många storstäder sedan så det talar väl för Surfers...


Jag vid Kangaroo Point


Jag på Streets Beach

 FESTIVAL
Brisbane 2004-08-28

Igår gick vi bara omkring och njöt av att befinna oss i en storstad. Shoppade, kollade på folk och lyssnade på allt ljud. Faktum är att vi gick omkring i 10,5 timmar. Vi hittade ett bibliotek där man kan sitta framför Internet i två timmar! Men e-mail måste man boka separat.

Idag var vi uppe tidigt som vanligt och gick först och tittade i City Botanic Gardens. Sen tog vi färjan över floden och tittade på stadens skyline från Kangaroo Point på andra sidan.
Det är River festival har nu och ikväll vankas det fyrverkerier. Folk har campat längs floden sedan i förmiddags. En kul syn. Vi kan nog knappast räkna med att få se något med tanke på hur sent vi kommer anlända...

Tittade också på stranden, Streets Beach, på Southbank. Det är ju en lysande idé att bygga en lagun med sandstrand mitt inne i en stad som har så bra klimat och ganska långt till havet.
 KROKODILJÄGARJAKT
Brisbane 2004-08-29

Vi hade valt plats att stå och se fyrverkerierna på, en gångbro över floden. Men när vi kom dit en minut innan det började var den avstängd... Jättekul! Vi promenerade längs floden under stora vägbroar men fick i alla fall se en av avfyringsplatserna. Det började med att ett stort flygplan flög lågt över oss med ett stort eldklot bakom sig. Jag trodde jag skulle förlora hörseln på kuppen. Fyrverkeriet var imponerande i alla fall och varade i en halvtimme.

Idag åkte vi tåg till Beerwah, en liten håla 1 timme och en kvart norr om Brisbane. Man kan ju fråga sig vad vi gjorde där. Jo, där ligger Australia Zoo, en stor djurpark som ägs av Krokodiljägaren Steve Irwin och hans fru. Vi hoppades att han skulle ta en söndagsutflykt dit själv, men det hade han ju naturligtvis inte gjort.
I våra planer ingick att krama en koala, men eftersom man då var tvungen att bli fotograferad samtidigt och betala 15 dollar för det hoppade vi över det den här gången också. Men man kunde klappa dem i alla fall. De sover ju nästan jämt och jag ville ta ett kort på en som var vaken. Då var det plötsligt en som vaknade, tittade in i min kamera och slog ut armarna. Nåt sötare har jag aldrig sett, men vad hände? Kameran vägrade trycka av! Sen var det Kodak-tillfället förbi. Jag blev inte glad!
Kängurur är inte lätta att fotografera dem heller, men jag tror att jag lyckades få ett kort där vi båda tittar in i kameran och ser glada ut.
Vi fick se shower om fåglar, ormar, tigerungar och krokodiler också.
I ett ormhus hade man samlat Australiens giftigaste ormar. Jag hade inte velat jobba med att göra rent i deras burar...
Andra djur i parken var dingos, kameler, emuer, strutsar, vombater, ödlor, bl.a. en komodovaran, och sköldpaddor, t.ex. en 173-åring som är världens äldsta djur i fångenskap.


Koala på Australia Zoo
Jag med en av kängururna på Australia Zoo

 SLUT PÅ SLAPPANDET
Surfers Paradise 2004-09-02

Vi anlände till Surfers Paradise i måndags kväll. Stan påminner om en blandning av Las Vegas och Miami Beach. Höga skyskrapor, en härlig strand och massor av souvenirbutiker.
När vi stod och väntade på hämtning kom ett annat hostel i limousine för att hämta upp en tjej! Men sådan tur hade inte vi...
Vi bor ganska centralt och betalar 100 dollar i veckan. Det är ett helt OK hostel eftersom det bara finns tre sängar i rummet (det är dock trångt) och man har badrum, TV och balkong. Det tråkiga är att köket är så litet och det är inte det allra renaste stället. Det är ganska dyrt att tvätta också.

I tisdags fick vi en chock när vi såg att det regnade! Kan det regna i Queensland?? Solen har ju lyst konstant sedan jag kom till Australien!
Men det gjorde inte så mycket för vi skulle ändå gå runt och söka jobb. De flesta svaren var "nej" eller "inte förrän säsongen kommer igång". Men jag lämnade in min CV på några ställen.
Sen kollapsade min mobiltelefon. Jag lämnade in den i en mobilaffär och just då ringde en av arbetsgivarna. Jag kunde inte ens svara. Men den lagades och jag ringde tillbaka. Det var en affärsinnehavare som erbjöd mig ett jobb som kassabiträde i ett snabbköp.
Jag tog det och jobbade igår. Det var ganska långtråkigt eftersom det inte hände så mycket och man tjänar inte så bra, men det är ju ett jobb. Ska dock leta vidare lite till. Har bl.a. sökt på McDonald's. Tjejen jag pratade med frågade var jag kom ifrån. "Sverige", sa jag, och hon frågade om det låg i USA för jag lät så amerikansk...


Surfers Paradise

 


SOUTHPORT
Surfers Paradise 2004-09-03

Idag GICK jag och Linda till Southport som ligger typ 6 km från Surfers Paradise. Vi besökte först Sea World eftersom jag sökt jobb där. Vi gick upp till Human Resources och pratade med dem. De höll på att anställa nu så vi får hoppas att det leder nånvart. Men antagligen får man väl inte jobb förrän det är dags att dra vidare...
Vi gick även in på Palazzo Versace, ett av landets finaste hotell, eftersom Linda ville lämna sin CV där. De öppnade dörren för oss, i lobbyn spelades levande pianomusik och poolen var den största jag nånsin sett! Man kan ju bara drömma om att få jobb där...
Bredvid hotellet ligger ett köpcentrum var de hade en utställning om sportbilar. Jag blev särskilt förtjust i en Ferrari för 390 000 dollar...

Igår fick jag antagligen ytterligare ett jobb. Det är en glassbar som ägs av en trevlig holländare. Han hade haft bra erfarenhet av skandinaver och jag kunde antagligen göra en provtimme nästa vecka. Det är ju precis vad jag vill jobba med - glass! Det är lätt att få jobb med telemarketing också och det var därför vi gick till Southport. Här finns nämligen ett sådant företag. Men vi fastnade i shoppingcentret på vägen...
 
 


UTELIV
Surfers Paradise 2004-09-04

Igår fick jag ett samtal från ännu en arbetsgivare. Det gällde ett jobb på en juicebar och jag skulle träffa honom på ett shoppingcenter i Broadbeach 4 km söder om Surfers. Jag gick dit men intervjun tog bara en minut eftersom han behövde nån som kunde jobba flera månader, det tog nämligen sex veckor att lära upp en! Otroligt... Men det gjorde inget. Jag gick och shoppade lite när jag ändå var där. Vilket ställe! Helt nybyggt i en intressant Disneyland-arkitektur med både inomhusytor och utomhusytor med palmer, karuseller och dammar.

På kvällen gick vi ut för första gången sedan vi kom till Australien. Vi gick till en irländsk pub. En kille kom fram och snackade med mig. Jag frågade om han var från Irland. "No, Sweden", sa han. Trodde han drev med mig först. Men det gjorde han inte. Han är från Göteborg och pluggar här. Ganska kul att träffa andra svenskar, det är man inte bortskämd med!
 
 


VILKA VÅGOR!
Surfers Paradise 2004-09-05

Linda och jag har fått två andra vänner också. Det är våra komiska grannar Donny från Perth och Ben från Tasmanien. De är som verkligen som natt och dag.
De följde med oss till stranden idag. Det var första gången vi var där överhuvudtaget. Vädret har inte riktigt varit strandvänligt. Tyvärr kunde jag inte njuta av badet som jag brukar. Det var snarare väldigt jobbigt, en konst helt enkelt! Vågorna var helt enorma! Jag kastades runt som en vante, tappade nästan bikinin, slog mig i sanden och svalde halva Stilla Havet. Inte alls kul, men de tyckte ju australiensarna. De försökte surfa utan surfbräda... Både jag och Linda fick den ena smällen efter den andra så vi gav upp för den där gången. Gör ett nytt försök när det är lite lugnare vågor.

De ringde från Warner Village Theme Parks och bad oss komma på anställningsintervju imorgon. Trots att jag sökte till Sea World måste man ta sig ända till MovieWorld som ligger ett halvt ljusår härifrån. Huvudkontoret ligger nämligen där.


Donny och jag i vågorna

 


INTERVJU
Surfers Paradise 2004-09-06

Jag och Linda gick upp tidigt för att åka till MovieWorld. Hon skulle vara på intervjun för Food & beverage klockan nio. Jag däremot fick välja på Food & beverage och retail. Valde det senare och skulle vara där halv tolv, men vi åkte dit samtidigt eftersom vi gör allt tillsammans!
Vi skulle ta första bussen 08:03, men den kom halv nio. Busschauffören sa att hans buss skulle ta 1,5 timme, men det skulle komma en expressbuss om ett par minuter som skulle ta 20 minuter. Den kom 08:50... Så Linda kom 20 minuter för sent till hennes intervju. Bra början...
Det var bra att jag var sist för hon berättade om alla frågor så jag kunde förbereda mig. De var bara 5 personer i hennes grupp men i min var vi c:a 12. Jag var rädd att jag gjorde ett misstag som valde retail, det var ju kanske lättare att få det andra och det skulle jag vara chanslös på nu. Jag vill ju bara jobba på Sea World, inte spelar det nån roll på vilken avdelning!

Vi fick fyra frågor som vi skulle besvara inför hela gruppen, bl.a. ett kundproblem man löst i arbetslivet. Jag överdrev en historia från turistbyrån eftersom jag inte haft nåt stort problem än. Min engelska var helkass eftersom jag kände sån press att tävla mot alla erfarna programledar-aktiga australiensiskor. När jag gick därifrån visste jag att det var kört. Man skulle ringa tillbaka och kolla hur det gått på eftermiddagen men jag hade inte ens lust.
Men det gjorde jag ju såklart. Jag hörde inte riktigt vad hon sa så jag skulle precis säga "Tråkigt" eller nåt sånt, men sen hörde jag "Gratulations" och blev helt chockad! Hur kunde de ge mig jobbet?? Kanske hade de anställt allihop, inte vet jag, men glad blev jag! Det var ju precis det jobbet jag ville ha! Skickade in ansökningen i juli, men den är det ingen som har tittat på. Om jag inte gått dit i fredags hade jag aldrig ens kommit på intervju! Vilken tur! Det roliga vara att Linda också fick sitt jobb, men hon ska jobba på Wet 'n' Wild som ligger bredvid MovieWorld, så hon har en bit att åka...

Nu måste jag tyvärr köpa ett par skor till eftersom man måste ha svarta skor med max 5 cm höga klackar. Nya skor är ju det sista jag behöver... Men vad gör man inte? På fredag ska jag på obetald utbildning.
Vi tog en runda på stan när vi kom tillbaka till Surfers. Vi kollade in ett nytt hostel och beslöt oss för att flytta dit. För samma pris som vi betalar nu (120 dollar) får vi en stor lägenhet istället för att litet krypin. Vardagsrum med matbord och TV, stort badrum, kök och sovrum med garderob! Dessutom har de en pool. Drömställe! Vi får tyvärr inte pengarna tillbaka där vi bor nu så vi får vänta till måndag eftersom vi precis betalt för en vecka till.
 
 


KUL PÅ HJUL
Surfers Paradise 2004-09-10

Det börjar bli lite långtråkigt att inte ha något att göra och att gå och handla mat är dagens höjdpunkt! Men jobb är ju på gång.
Jag såg i en TV-reklam att Andrea Bocelli kommer till Brisbane den 20/9. Biljetterna kostar från 129 dollar. Jag hade jättegärna gått, men det blir helt enkelt för dyrt, jag ska ju åka dit också...

Linda och jag tog en ny tripp till Southport och var bl.a. inne på köpcentret. Vi kom förbi en djuraffär och i fönstret låg en massa hundvalpar! De var så obeskrivligt söta! Jag föll pladask för en blandning av Golden Retriever och samojed. De var som dunbollar. Och en liten stackars Jack Russell försökte klättra uppför fönstret. Det gjorde så ont i hjärtat att se dem. Men det blev ingen hundvalp för mig, det blev en cykel istället. Jag gick till en cykelaffär och bad om deras billigaste cykel. Den kostade 115 dollar, men då fanns inget ljus, inget lås och ingen pakethållare. Dessutom måste man ha cykelhjälm har. Det är ju typiskt. Som om man behövde den utgiften också - och ytterligare nånting att släpa på! Pakethållare och ljus hoppade jag över, det senare har jag ju inte ens hemma. Får väl köra så lite på kvällen som möjligt.
Det hela kostade i alla fall 150 dollar och jag fick till och med lite rabatt. Säljaren tyckte nog lite synd om mig... Det är en jättefin cykel, mycket finare än den jag har hemma. Synd att man inte kan ta den med sig hem...

Donny har lärt mig att spela schack, det är jättekul! Och ett utmärkt tidsfördriv. Jag lyckades spela oavgjort mot honom första gången, men efter det har jag aldrig lyckats vinna. Det krävs för mycket koncentration och det är inte jag så bra på (det är därför jag inte spelar golf)...


Jag i Surfers Paradise

 


JOBBSTART
Surfers Paradise 2004-09-12

I fredags gjorde jag min "Orientation" på Sea World. Fick fylla i en massa papper och gick en liten rundvandring i parken. Tittade på isbjörnar, delfiner och tigerhajar! Inte varje arbetsplats som har sådan omgivning! Hajarna var riktigt häftiga och flera meter långa. Man kan dyka med dem i en bur för en extra slant. Fick också min uniform, en knälång turkos kjol och en vit blus med turkosa delfiner vid knapparna. På måndag ska jag träna i butiken.

De ringde från snabbköpsaffären i helgen och gav mig tider för denna vecka. I dag testjobbade jag i caféet där jag egentligen sökte jobbet. Skulle vara där i fyra timmar och lära mig allt, men de tre första timmarna gick till att duka av bord och diska. Hon som jobbade hann knappt med för att det var sa mycket att göra. Den sista timmen började jag lära mig att göra cappuccino, espresso, milkshake och de olika rätterna. Jag stannade en och en halv timme längre, men lärde mig knappt nåt. Det hade behövts en vecka till allt det!
 
 


KETCHUPEFFEKT
Surfers Paradise 2004-09-13

Först två veckor utan nånting att göra och nu har jag så mycket jobb att jag behöver mer än dygnets 24 timmar!
I dag var det dags att flytta. Linda jobbade på morgonen och jag på eftermiddagen så jag skulle ta ned våra saker och checka ut. Men klockan 8 ringde de från Sea World och undrade var jag var. Det hade blivit ett stort missförstånd. I fredags fick jag ett samtal när jag stod mitt i trafiken på väg hem. De frågade om jag kunde göra min träning klockan 15. Det var svårt att höra och jag frågade vem det var och hörde "Sea World". Tyckte att det var lät sent men tänkte inte mer på det.
Jag fick i alla fall skynda mig att göra mig klar och sprang ned till receptionen för att fråga om jag kunde flytta mina saker från rummet när jag kom tillbaka istället. Men det gick ju inte alls och jag blev jättearg på honom, han är alltid så sur och, enligt Donny, väldigt trött på oss eftersom han tycker att vi klagar jämt (!)

Jag bad istället Donny hjälpa mig och han bar ned allt som var packat och resten stuvade vi bara in på hans och Bens rum. Sen kunde jag cykla iväg äntligen. De förstod allt och var inte alls sura. Jag skulle bara sätta mig ned och ta en kaffe och sen kunde vi börja. Två timmar försenat blev det, men jag jobbade två timmar extra såklart.
De ringde också från Subway och ville att jag skulle komma på anställningsintervju dagen efter och det gick jag med på.
Under dagen började också jag fundera på vem som då ringt istället och bett mig träna. Insåg att det måste vara den där glassbaren. På vägen hem från Sea World tittade jag in där för att kolla läget och hon som stod vid disken frågade om det var jag som skulle träna idag. "Ja, jag kommer snart tillbaka", sa jag och cyklade hem fort och bytte om. Det jobbet var kul. Jag fick äta en massa glass se hur det går till att göra den. Det är en liten konst att göra snygga kulor, men jag lär mig väl. De hade redan gjort ett schema till mig och det kändes lite dumt att säga att jag redan har ett jobb och vi måste pussla ihop schemat efter det. Men det ordnade sig och vi behövde inte ändra på så mycket. Hon ville att jag skulle komma in dagen efter klockan 9 på morgonen och lära mig det man gör på morgonen. Jag sa nej först eftersom jag skulle jobba natt i affären, men jag var tvungen. Ändrade i alla fall Subway-intervjun.

När jag kom hem fick jag börja packa alla saker som var inslängda hos Donny och Ben. De körde oss till busstationen och sen hämtade det nya hostlet oss där med sin limousine. Vår packning fyllde hela bilen! Försökte sova när jag packat upp lite men det gick inte. Sen kom Donny kom och ringde på för att låna pengar men vi hade inga. Han stannade en stund och vi satt och snackade. Jag har nog aldrig träffat en 22-åring med hans intellekt som är väl jämförbart med en svensk 6-åring, i alla fall när det gäller geografi. Han hade inte ett rätt så jag kände mig tvungen att ta fram min kalender med kartor i och visa hur världen ser ut. Han kände varken igen Afrika, Sydamerika eller USA och trodde att England var en egen världsdel. Jaja, bor man på en ö på undersidan av jordklotet så gör man...
När jag väl kom till affären var vi dubbelbokade så jag slapp jobba. Vilken tur!


Jag på Festiola Gelati

 


TIDSBRIST
Surfers Paradise 2004-09-15

Det är knappt man hinner äta och sova nuförtiden. Men det är bara bra, jag behöver jobba! Det är nog ingen risk för att jag ska åka från Surfers Paradise med minus på kontot. Mitt mål med vistelsen är att jag ska ha mer pengar än jag hade när jag kom hit. Och med de här värdelösa lönerna måste man jobba mycket! Men idag är det lugnt, jag jobbar bara tre timmar. Det blir värre torsdag-fredag. Då jobbar jag 18-21, 22-06, 12-17:30 och 18-22. Det är kanske sånt där som leder till den trendiga folksjukdomen "utbrändhet"?

Jag har kommit igång på riktigt på Sea World nu. Kassaapparaten är ganska enkel och korthanteringen får man öva mycket på. Folk handlar som galningar. Framför allt precis innan parken stänger. Man måste gå ut genom affären och det bidrar ju till att det är fullpackat mellan 16 och 18. Jag har lärt mig att japaner gillar nyckelringar! Vi säljer enormt söta isbjörnar, jag tror att jag ska ta med mig en hem. Måste ju utnyttja mina 20% i rabatt!

Det här kommer nog låta konstigt men jag har blivit attackerad av fåglar! På vägsträckan precis innan man kommer fram till Sea World har stora rovfåglar (magpies) försökt fånga mig i klorna! På två dagar har det hänt fem gånger! Jätteläskigt! De har så otroligt märkliga fåglar i det här landet! Är inte jag lite för stor som fågelmat..?
 
 


JOBBFÖRMÅNER
Surfers Paradise 2004-09-19

Jag har gjort mitt första turistbesök på Sea World. Det var en häftig upplevelse att stå endast några decimeter från farliga tigerhajar. Alla besökare har chansen att få dyka med hajarna eller vara delfintränare för en dag. Det kostar 250 dollar och jag har 20% i rabatt. Kanske något att testa?
Har jobbat i glassbaren 7 dagar i sträck och jag äter lite mer glass än jag borde! Men det är så gott! Igår skulle de slänga en stor mängd och jag tog med mig den hem istället. Det blev flera lådor!
Glassen är dyr, en kula kostar nästan 4 dollar, men det är inte sådan glass man ser hemma, denna är hemmagjord, garnerad på ett vackert vis och kallas "gelati", vilket förvirrar folket som köper den. Många frågar vad det är och andra tror att det är en konstig typ av glass. Men det är ju samma sak, men gjord på italienskt vis och "gelati" betyder ju bara glass på italienska...

Jag möter märkliga människor på Sea World också. Idag var det en som frågade om vi sålde snö! Jaja...


Mina kolleger, delfinerna, på Sea World

 


LINGONSYLT OCH ABBA
Surfers Paradise 2004-09-28


Det var ju ett tag sedan... Men så har jag ju inte heller så mycket tid längre. Jag har fått ett jobberbjudande till, via e-mail. Det gällde receptionist på ett hostel. Men det kunde jag inte tacka ja till eftersom de ville att jag skulle jobba där i 3 månader. Men annars hade det ju varit jättebra.
Jag gjorde köttbullar häromdagen. Men det blev lite torrt för jag har ju ingen lingonsylt! Jag testade med jordgubbssylt i stället, men det blev inte så lyckat!

På vägen från Sea World igår tappade jag låskedjan till min cykel. Det upptäckte jag när jag kommit fram till glassjobbet så jag fick cykla tillbaka och leta efter det, men jag hittade inte den. Det värsta är att det hänt förr, men då lyckades jag hitta den. Så idag fick jag köpa ett nytt. Rände runt i hela stan innan jag fick napp. Så himla störigt!
Jag jobbade mellan klockan 10 och 21:45 igår. Hann inte äta middag ens, men Donny kom med en hamburgare när jag slutade! Vilka snälla kompisar man skaffat!
Den har veckan blir tuff, ska jobba 52,5 timmar. Men jag har i alla fall fått min första lön nu. Hela 222 dollar... Har gjort en kalkyl över min vistelse i Gold Coast och kommit fram till att jag kommer gå med ca 400 dollar i vinst om jag jobbar i sex veckor... Det är ju småpotatis! Men det har ju varit kul i alla fall; det är värre for Linda för hon går med stor förlust hittills!

I fredags visade TV en två och en halv timme lång dokumentär om ABBA i samband med deras 30-årsjubileum. De var och är verkligen hyllade här! Tydligen vill vissa australiensare förklara dem som sina egna! Hemma hade jag nog inte brytt mig om att se det, men här var det ett av de bästa program jag sett sen jag kom hit! Man fick t.o.m. höra dem prata svenska!
 
 


LÄNGE SEDAN!
Surfers Paradise 2004-10-11


Det var ju verkligen ett tag sedan jag skrev nåt, men jag har inte haft tid på länge. Jobbar och står i! Förra helgen jobbade jag 12 timmar på lördagen och 12 på söndagen. Det var ganska hårt...
Jag har också flyttat ett par gånger. Fick lämna det jag stället jag gillade så mycket. Flyttade in ett par hus bort och gillade det inte alls så jag försökte undvika att vara där överhuvudtaget. I fredags flyttade jag vidare till det hostel som ligger närmast stan, Islander. Det är kanon. Man kan välja på två rum. Vanliga små med TV och badrum för 23 dollar eller ett stort dorm utan TV för 12 dollar. Valde det senare och delar med 9 personer. Men vi har ett nytt stort badrum, luftkonditionering, garderob och skåp och köket är fräscht. Dessutom finns en stor härlig pool och gratis middag, tennis och squash! Fantastiskt! Men det finns inget frys så jag kan inte ta med glass hem från jobbet längre... Och man får bara bo där en vecka i taget så jag får väl flytta ut och in igen... Jag och Donny tog en tennismatch direkt och hoppade sedan i poolen. Ett tips: spela inte tennis i Australien mitt på dagen! Jag trodde att jag skulle trilla ihop!

Jag hittade förresten min cykelkedja igen. Den låg på marken på Sea Worlds cykelparkering! Där letade jag ju inte! Men jag kunde i alla fall lämna tillbaka det nya låset jag köpte.

Fick ett mail från ett företag i Cairns som sysslar med snorklingsutflykter. De erbjöd mig ett jobb! Så dags nu!
Det var egentligen meningen att jag skulle sluta på Sea World igår och jag planerade att åka härifrån denna vecka. Men sen upptäckte jag att jag stod med på schemat i två veckor till så jag stannar dem veckorna också. Missar därmed inte det stora IndyCar-evenemanget som börjar nästa helg.

TV visade en svensk film häromdagen! Det var jättekul att se även om filmen inte var speciellt bra.
Dags att köra till jobbet!


Jag och Linda i poolen på Islander


Jag i min Sea World-uniform
INDY-FEBER
Surfers Paradise 2004-10-22

Indy har kommit till stan! Jag hör ljudet av rallymotorer ända in i sovrummet.
Har haft lite problem att ta mig till Sea World hela veckan eftersom det är avstängt nästan överallt och poliser dirigerar trafiken. Det är tur att de har annat att tänka på än min avsaknad av ljus! Det är lite som att köra i en labyrint och jag har t.o.m. fått köra Indy-banan. Men min cykel är ju inte så snabb...
På tal om cykeln. När jag kom ut från biblioteket sist fick jag en chock. Någon hade stulit mitt framhjul! De hade alltså tagit med sig skiftnyckel, skruvat av det och gått iväg. Helt ofattbart. Jag gick till polisen och sen fick jag köpa ett nytt hjul. Jag som skulle sälja den om en vecka... Men nu har jag sålt den till Donny i alla fall. Kommer sakna den...

Jag har flyttat tillbaka till Islander och vår Gold Coast Open i tennis fortsätter. Dessvärre leder Australien över Sverige, men jag ska försöka ändra på det.

Det har regnat en del de senaste dagarna. Jag jobbade i tisdags och under den första timmen sålde vi nog 500 ponchos.
Blev inkallad för att jobba i onsdags också. Fick börja med att avfrosta en frys i souvenirbutiken på hotellet bredvid Sea World. Fyllde en hel spann med is och fick lust att ge den till de stackars isbjörnarna som inte sett snö på flera år.
Sedan fick jag hoppa runt och dagen förlängdes hela tiden. Räknade inte med att jobba så länge så jag hade inte tagit nån lunch. Det tyckte inte chefen var bra så han tvingade mig att ha en och köpte ett choklad till mig, haha! Men det var han nästan skyldig mig med tanke på att han hånar mig för hur jag pratar hela tiden!
 
 


FARVÄL TILL SURFERS
Surfers Paradise 2004-10-25

Det är dags att lämna Guldkusten som varit mitt hem i åtta veckor. Rikigt tråkigt faktiskt. Men nya äventyr väntar!
Indy tog slut igår, men man kan fortfarande inte ta sig fram på vägarna.

I lördags firade vi Donnys födelsedag. Var ute och käkade. Fick en stor tallrik fylld med grönsaker och fyra tjocka rostbiffskivor för 5 dollar. Inte illa, va? Sen åt vi dessert på McDonald's och gick till stranden för att se på fyrverkerierna. För första gången i mitt liv kunde jag LIGGA ner och titta, helt fantastiskt! Synd att det är så kallt i Sverige på nyårsafton...

Jobbade för sista gången igår. Blev placerad i en affär jag aldrig varit i förr. Dessutom var jag ensam där. Men det gick bra för det var så lugnt; alla var ju på Indy.
Nu ska jag bara lämna uniformen och ligga på stranden med Linda och Donny en sista gång. Sen blir jag helt ensam... Jättetrist, men Linda lär väl dyka upp i Sydney om några veckor.
 
 


BYRON BAY
Byron Bay 2004-10-27

Min sista dag i Surfers var en av de bästa jag nånsin hade där. Jag, Linda och Donny låg vid poolen och hade det skönt. Vi träffade en svensk tjej från Göteborg, också vid namn Linda. Vi blev bra vänner direkt och bestämde oss för att laga middag tillsammans. Sedan gick vi ut alla tre med Donny och en kille från Manchester. Vi träffade Nathan, receptionisten på vårt första hostel, och han gav oss några drinkar.
Halv elva igår morse gick bussen till Byron Bay och Donny följde mig till busstationen och blev vårdnadshavare till min cykel.
Efter ett par timmar var jag framme i Byron. Bor på ett hostel där man inte har badrum på rummet, vilket jag varit bortskämd med i 2 månader. Delar rum med bl.a. en 42-årig galen kvinna från Skottland. Hon har precis tatuerat sig och partajar som om hon vore 20.
När jag satt och tänkte på Surfers och hur mycket jag saknade det öppnades dörren och en japansk tjej, som bodde i samma rum på Islander, klev in. Trevligt att se ett bekant ansikte!

Lånade en cykel för att ta mig till den berömda fyren och Australiens östligaste punkt, Cape Byron. Tog en vandringsled, men gick fel och hamnade i ett villaområde uppe på ett berg. När jag kom ned igen såg jag att om jag fortsatt rakt fram hade det tagit en minut istället för 20... Till slut kom jag äntligen fram till fyren och utsikten var fantastisk. Fick också se ännu en val. Gick sedan en snabbare väg tillbaka.

Senare på kvällen gick jag ut och åt på en restaurang med en tysk tjej. Vi hade båda vouchers för en middag där och den var förvånansvärt stor.
Idag låg jag på stranden hela dagen. Tyvärr blåste det nåt enormt, men det var skönt att bada.

Ikväll åker jag vidare mot Sydney. Förhoppningsvis hinner jag äta på den där restaurangen igen för idag erbjuds gratis barbecue - av någon anledning!


Cape Byron
Tallow Beach, Byron Bay

Sydney
  ANKOMST SYDNEY
Sydney 2004-10-29

Då har jag anlänt till landets största stad, Sydney. En tämligen lång bussresa på 13,5 timmar, men inte särskilt jobbig.
Det var en ganska häftig känsla att närma sig den enorma Harbour Bridge och se Operahuset och Sydney Tower där bakom.
Tog en taxi till hostlet, som är gigantiskt och första anhalt för alla de som åker med Work & Travel, dvs. ganska många. Det är det näst dyraste stället jag bott på hittills och standarden är rätt bra, men jag bor i ett mixed dorm med plats för tio. Utan badrum och TV, vilket jag blivit bortskämd med i Surfers Paradise. Vad jag saknar det stället! Det var så nära till allt, man hade en härlig strand, ett bra boende och underbara vänner. Skulle kanske stannat där ett tag till... Nu känner jag mig ganska ensam i denna enorma stad.

Igår gick jag mest och kollade efter lägenhet. Tittade på två, den första var en fin 2:a där man trängt in åtta personer. Mitt rum var en balkong, den kallades Sun room (!), på ca 6 kvm. Detta kostade $130 i veckan. Nej tack. På kvällen gick jag och tittade på ett i Ultimo. Skulle dela rum med en tysk tjej och sängen var en madrass på golvet. I det andra rummet bodde han som hyr lägenheten. Den var också ganska fin, men det kändes för intimt och det skulle vara som att låna hans saker hela tiden.

I morse pratade jag med managern på hostlet och han sa att jag kunde jobba i frukosten mellan 7 och 10 för gratis boende. Det nappade jag på direkt. Det funkar ju i alla fall tills jag hittar nåt annat jobb. Har också hittat ett annat hostel för $99 i veckan. Kommer nog flytta dit så fort jag fått jobb för där bor man i ett dorm med kök, badrum och TV.
Har sökt en massa jobb idag, på caféer, glassbarer, en IMAX-biograf och i giftshopen på Sydney Aquarium. Hoppas att det dyker upp något snart så att jag blir sysselsatt.
 


BONDI BEACH
Sydney 2004-10-31

Jag har fortsatt mitt jobbletande, har tappat räkningen på alla ställen jag lämnat in ansökningar på. Hoppas att någon nappar snart! Har ju i alla fall mitt frukostjobb och det går bra. Idag började två nya tjejer, en svensk och en engelska. Det visade sig att hon bor i en av de lägenheter jag tittade på! Här är grymt mycket svenskar. Vilken omväxling! Men det är kul. Känner mig dock lite gammal eftersom alla är partyglada 20-åringar.

Idag GICK jag och en annan svenska, Karolina, till Bondi Beach via Kings Cross, Darlinghurst, Paddington och Bondi Junction. Paddington var ett riktigt mysigt område, lugnt och fashionabelt med vackra viktorianska hus. Bondi Junction påminde lite mer om Surfers så jag kände mig äntligen hemma...
Tittade i ett stort köpcentrum och sökte ett par jobb och sedan gick vi vidare mot havet. Bondi Beach var en liten besvikelse. Inte alls särskilt fint efter alla fantastiska stränder jag sett. För kommersiellt, stressigt och trångt! Men jag sökte ett par jobb till. Några verkade till och med riktigt intresserade!
Sen tog vi bussen tillbaka. Imorgon får jag väl söka ytterligare jobb, men jag vet inte var...


Bondi Beach

 


LÅNGTRÅKIGT
Sydney 2004-11-03

Det börjar bli lite segt i Sydney nu. Eller ja, det har det ju varit hela tiden egentligen. Har tröttnat på att ränna runt och leta jobb. Men idag fick jag i alla fall lite napp. Först ringde de från en rekryteringsfirma och frågade om jag hade RSA (ett certifikat man måste ha för att jobba med alkohol), men det har jag inte. Han tipsade var jag kunde skaffa det och sen hade han massor av jobb. Men jag är inte så intresserad av att vara servitris och bartender så jag kommer nog inte göra det. Ringde på ett jobb jag hittade i tidningen, "sandwichhand". De ringde och bad mig komma in imorgon så det ska jag göra.

Annars har jag hamnat i ännu fler köpcentrum jag inte varit i tidigare. Sofie, en av mina kolleger, följde med mig hela dagen och har varit ett trevligt sällskap. Dessutom var det strålande sol så man fick äntligen chans att njuta av den en hel dag.
Jag frågade på hostlet om jag skulle kunna få pengar för mitt jobb istället för gratis boende, men det fick jag inte så jag får tyvärr bo kvar där ett tag till.

Igår gick jag hem till Karolina på kvällen för att titta på "OC" på TV. Pratade med ett svenskt par vi träffade där. Tjejen hade fått det första jobb hon sökte! Vissa har tur!
Kollade också in ett hostel som låg bredvid hennes. Det var egentligen ett hotell och rummen var fantastiskt fina. Totalt rent, en stor dubbelsäng, ny TV och nytt skinande badrum. Men man hade också placerat in två våningssängar där och man delar med både tjejer och killar. Men något att fundera på.
 
 


LJUSNING
Sydney 2004-11-10


Jag börjar se en ljusning på tillvaron. Fick ett SMS av Linda igår att hon var på väg till Byron Bay. Så det borde innebära att hon anländer här om några dagar! Trodde att hon skulle säga till en vecka innan eller nåt! Men det gör inget!

I söndags var det äntligen fint väder och jag åkte till Bondi Beach med Karolina och badade. Vågorna där är ju till och med högre än i Surfers Paradise! Det gick inte att bada, jag kunde bara stå rakt upp och ner, vänta in vågorna och försöka att hålla mig över vattenytan.
Försökte också få tag i managern till en glassbar jag sökt jobb på, men det var ständigt 10-20 personer i kö så det var omöjligt.

I måndags åkte jag till Bondi igen, men då med hostlet som hade en utflykt dit. Det var dock inte så många som var intresserade eftersom det regnade.
Gick en runda vid klipporna och tittade på några fula skulpturer som är en del av utställningen Sculptures of the Sea. Sedan försökte jag få tag i managern till glassbaren igen. Nu var det inget folk där, men han skulle iväg på ett möte så jag får väl komma tillbaka igen.

Igår fick jag dock ett tips av en rumskompis om en rekryteringsfirma han jobbar för. Jag gick dit idag och blev satt på att göra datatester i stavning/skrivhastighet, data entry, Word, Excel och Powerpoint. De två första gick lätt, men jag tyckte inte alls de andra gick bra eftersom de tog upp mycket sånt jag aldrig eller väldigt sällan använt, och testprogrammet var ganska lurigt så ibland klickade jag bort hela frågan! Men de tyckte att det gick jättebra så jag fick fylla i en massa papper och ska komma tillbaka imorgon på intervju. Hoppas nu att det leder nånvart så jag kan tjäna lite pengar och flytta!
 


Ian Thorpe
KÄNDISPOÄNG
Sydney 2004-11-12

Sedan jag kom till Sydney har jag träffat två OS-guldmedaljörer. Förra veckan stod jag på Subway och väntade på att få prata med managern medan han diskuterade nåt med lagkaptenen i Canadas hockeylandslag i OS 2002, och idag träffade jag simmaren Ian Thorpe när han signerade sin självbiografi i en bokhandel. Folk trängdes för att få kort på honom, men om man ville ha autograf fick man köpa boken först.

Igår var det en utlottning i baren på hostlet. De drog rumsnummer och så fick man gå fram och dra i ett hjul. Jag har precis bytt till ett mindre rum och drog på hjulet och vann en ful t-shirt... Nästa rumsnummer var mitt gamla och Dorien drog en resa till Blue Mountains! Gissa om jag retade mig på att fick byta!
Men vi fick i alla fall gratis pizza. Det var flera som inte ville ha så vi tog emot tre stycken och jag åt två av dem. De satt fint!

Linda har bestämt sig för att stanna i Byron Bay och surfa och jobba för gratis boende ett tag. Jag har varit lite småsugen på att lära mig surfa och nu när hon blivit så duktig på kort tid blir jag ännu mer sugen! Vi får väl se... Jag har just nu ingen aning om vad jag ska göra. Stanna här, åka tillbaka, eller åka vidare... Det enda jag vet är att jag är extremt trött på Sydney och har varit det nästan sen jag kom!
 


Hornby Lighthouse
LÅNG PROMENAD
Sydney 2004-11-16

Igår var det fantastiskt väder har i Sydney och jag bestämde mig för att ta den långa promenad jag planerat länge, men antingen har vädret varit för dåligt eller så har jag haft annat för mig.
Tog bussen upp till Watsons Bay, Sydneys Beverly Hills, och gick upp till The Gap och beundrade utsikten över den vackra kustlinjen. Sen gick jag vidare till Camp Cove, nudiststranden Lady Bay och South Head där man har utsikt ända till Manly.
Jag hade tänkt bada på Shark Beach, men jag kom dessvärre aldrig dit! Följde bussvägen för att leta efter den vackra utsikten över Sydney jag såg från bussen. Hittade den efter ett antal timmar och då var jag långt ifrån Shark Beach. Försökte hitta till en annan strand istället och kom till Rose Bay, men där var bara en hamn och en ganska äcklig strandlinje med lågvatten. I Double Bay däremot fanns en liten strand med hajinhägnad. Den var inte vacker och vattnet var varken speciellt klart eller rent, men det fick duga.
Halv sju var jag tillbaka i centrala Sydney efter nästan 6,5 timme! Kände mig totalt färdig i hela kroppen! Dessutom fick jag veta att jag var tvungen att byta rum. Sen fick jag skynda mig till Karolina för att se det näst sista avsnittet av "Vänner".

I helgen var det en backpackermässa i Town Hall. Fick en del nyttig information och lyssnade på föredrag. Efter ett som handlade om Nya Zeeland kunde man vinna priser om man svarade rätt och snabbast på ett antal frågor. Jag försökte i både lördags och söndags, men hann aldrig först! Så jag gick miste om gratis busspass, skydiving, bungyjump etc!

Var på en intervju för en jetbåtsfirma i lördags också. Det var en gruppintervju med sex engelsmän och två svenskar. Fick tyvärr inte jobbet, men vi alla fick en gratis jetbåtstur. Inte illa!
På kvällen var jag ute för första gången sen jag kom till Sydney. Det var jag och Sofie samt två av hennes rumskompisar.
Var ute på tre olika ställen och träffade några galna killar på 22 respektive 20... Var befinner sig alla män över 25 i Australien??


Watsons BayJag vid The Gap

 


BESÖK
Sydney 2004-11-21

Den här veckan har jag haft besök av mina föräldrar och det har varit jättekul. Har ätit god restaurangmat och varit på en massa sightseeing såklart. Vi tog bl.a. båten till Manly och badade. En jättehärlig strand som jag gärna kommer tillbaka till! Synd bara att det är så långt dit!
I fredags tog vi båten till Taronga Zoo och tittade på djur. Koalor, tigrar, lejon, elefanter, giraffer, fåglar, ormar, kängurur m.m.

I lördags var vi på Sydney Aquarium. De hade en massa hajar och fina akvarium med barriärrevsfiskar. Jag vill snorkla igen!
Träffade en annan gammal bekant i tisdags. Tyske Robert, som jag och Linda reste med för tre månader sedan, dök upp i Sydney för ett par dagar. Jag fick höra allt om hans äventyrliga resor på Fiji och i WA. Mycket intressant! Men det kändes nästan konstigt att se honom igen på en helt annan plats en helt annan tid.


Morsan och jag i Hyde Park

 


STILTJE
Sydney 2004-11-23

I söndags var det Grand Final i "Australian Idol", en mycket stor händelse här i Australien. De hade först en utomhuskonsert utanför Operahuset och jag stod utanför avspärrningarna och tittade. Lampor blinkande längs vägen när de två finalisterna kom inrullande i en öppen Porsche-limousine med poliseskort. Sen bröt ett fyrverkeri ut. Helt sanslöst. Tyvärr flyttades showen inomhus, men jag flyttade mig så att jag kunde se den stora TV-skärmen. Dessvärre vann fel artist, förstår inte hur det gick till... Anthony Callea, som blev tvåa, var ju helt enastående och det tyckte juryn också!

Jag registrerade mig hos ytterligare en jobbagentur igår. Idag ringde de och sa att de kanske hade ett jobb till mig. Det gällde att sitta och göra mallar i Quark Xpress och flytta över dem till Word. Jag har använt programmet nån enstaka gång och kan det knappt så det gick ju tyvärr inte. Så himla typiskt! Jag kommer nog aldrig få något jobb här... Ger upp snart. Vädret är inte kul heller så det är inte lönt att gå på sightseeing eller åka till stranden.

Käkade lingonsylt igår! Det var så gott! Mina föräldrar hade det med sig från Sverige. Så nu kan jag göra köttbullar igen!
 


Jag i Hyde Park
JOBB OCH BAD
Sydney 2004-11-26

I mitt rum bor det ett stort gäng svenskar i 20-årsåldern. De sitter och sjunger och spelar gitarr på kvällarna, går ut och festar på nätterna och kommer hem på morgonen och för liv. Men de är ganska trevliga och jag känner mig som om jag är tillbaka i Salzburg som språkreseledare...
Har lärt känna en dansk tjej, Henriette. Igår gick vi till Anzac Memorial i Hyde Park och tittade på en utställning om australiensare och nya zeeländare i krig. Det var intressant. Sen gick vi hem och gjorde köttbullar - med lingonsylt! Denna hade mina föräldrar med sig från Sverige. Så gott! Men det är tydligen helt okänt i Danmark...

Igår provjobbade jag på ett fransk café som säljer mycket tårtor och bakelser samt lite varma pajer och sånt. När jag sökte jobbet frågade de om jag kunde göra kaffe. Jag sa att jag kunde det (jobbade ju på café en dag i Surfers...) och det gick ganska bra. Kollegerna var trevliga och jag hoppades att jag skulle få det.

Pratade med Linda igår kväll också. Har inte pratat med henne på en månad så det var riktigt roligt. Hon kommer hit i början på nästa vecka!

Idag sken solen igen så jag åkte till Shark Beach och badade. Det var jättefint där. Lugnt och vackert. Och så ringde de från Michel's Patisserie och sa att jag fick börja jobba om jag ville. Klart jag vill! Visserligen är det bara ett par dagar i veckan, men det är ju bättre än inget och det gäller eftermiddagar så jag kan behålla frukostjobbet.
 
 


CANBERRA
Sydney 2004-11-28

I lördags tog jag en dagstripp till Australiens huvudstad Canberra, den minsta huvudstad jag nånsin varit i! Den bestod mest av grönområden och en stor sjö, tyckte jag. Samt ett stort parlament. Helt olik andra australiensiska städer och inga höga byggnader alls.
Men stan var vacker. Och det var hett! Började undra vad jag gett mig in på med tanke på att jag skulle vandra omkring där i flera timmar.
Började med att gå till Australian War Memorial, en stort monument till minne av australiensare i 1:a och 2:a Världskrigen. Mycket intressant och det var synd att jag inte hade mer tid där, men jag hann inte eftersom jag hade mycket på min lista.
Promenerade nedför Anzac Promenade och kom till Commonwealth Park som ligger vid Lake Burley Griffin. Det var en mysig park som påminde om Slottsparken i Malmö!
Gick över bron och tittade på High Court och Old Parliament. Betalade 1 dollar i inträde, men det var inte så mycket att se egentligen. Mest fult möblemang från 1920-talet. Men man ska väl visa upp alla tidsepoker...
Gick sedan vidare till New Parliament som var betydligt intressantare. Det är en modern och häftig byggnad som är byggd under en gräsklädd kulle. Kollade in Senaten och Representanthuset och gick upp på taket och beundrade utsikten. Men det hade ju varit ännu häftigare om man kommit dit när de haft sammanträde.
Promenerade till ambassadområdet och försökte hitta Sveriges ambassad. Det lyckades jag med och knallade in i deras stora trädgård. Det var kul att jämföra med USA:s ambassad som var enormt stort och omgärdad med en hög mur. Alla entréer hade bommar och en liten "reception" med vakter och bevakningskameror. Där kunde man knappast knalla in hur som helst.
Sedan hade jag en bit att gå tillbaka till busstationen. Försökte hitta en McDonald's så jag kunde stilla hungern och Coca Cola-begäret innan hemresan.
3,5 timmar senare var jag tillbaka i storstaden med spaghettiben.


Parliament Building

 


SOMMAREN HÄR PÅ RIKTIGT
Sydney 2004-11-30

De senaste dagarna har det varit strålande sol och ca 40 grader varmt i Sydney. Härligt!
I söndags åkte jag till Coogee Beach med Karolina. Det påminde om Bondi Beach, men finare och inte lika höga vågor. Det var inte länge man kunde ligga och sola innan man tvingades hoppa i vattnet och kyla ned sig. Vi stannade ända till kvart i sex.

Igår började jag jobba. När jag kom dit fick jag veta att jag var tvungen att ha svarta skor och byxor så det var bara att gå hem igen och byta... Jobbet är helt okej och jag tjänar hela $17,24 i timmen! Inte alls dåligt! Framför allt eftersom jag inte kommer få så många timmar. Jag blir så enormt kaksugen där och jag kommer nog smaka en och annan... Fick hem en biff/curry-paj så jag slapp laga mat den dagen.

Linda anlände till Sydney igår och åkte vidare till Canberra på kvällen, men eftersom jag jobbade kunde jag inte träffa henne - typiskt! Hon kommer dock tillbaka på torsdag.

Har pratat en del med Donny i telefon också. Vi kommer kanske ses i jul eller innan jag åker till Nya Zeeland i januari. Jag vet dock inte om det innebär att jag åker till honom eller han till mig...
 
 


JOBBEN TRILLAR IN
Sydney 2004-12-01


Idag har det varit hetare än nånsin! Den varmaste dagen sedan jag kom till Australien, tror jag. Fick en chock när jag kom ut och kunde knappt andas så jag fick gå hem ganska snart igen. Men jag gick i alla fall bort till Darling Harbour och frågade Andersen's Icecream om de behövde personal nu. När jag var där sist sa de nämligen att de inte behövde någon förrän i december. Managern var inte är men jag fyllde i en enkel jobbansökan och 5,5 timmar senare ringde de och frågade om jag hade erfarenhet av kundservice och kunde jobba över jul och nyår. "Javisst!" sa jag och på lördag ska jag dit och öva och sen sätter de upp mig på schemat för nästa vecka! Så snabbt har jag aldrig fått ett jobb förr! Men det är ju helt fantastiskt! Till råga på allt är det samma ställe Micke jobbade på för ett år sedan!
De ringde även från Luna Park, en nöjespark vid norra påfarten till Harbour Bridge, och bad mig komma på intervju på fredag, men då jobbar jag så jag kan inte. Men nu spelar det ingen roll ändå!

Donny ringde mig för femte gången på fyra dagar. Jag har fixat en e-mailadress till honom och fick lära honom hur den funkar över telefonen... Jag leder in honom i en helt ny värld, ha ha!

Tog en tur till Royal Botanic Gardens idag. Satte mig på en bänk bland kakaduor och regnbågslorier (en mindre papegoja). De är inte alls rädda och en lori satte sig i mitt knä! Tyvärr hade jag ingen kamera med mig...
 
 


TRÖTT
Sydney 2004-12-04

Det är mycket nu... Linda kom i torsdags och hon fick jobb här på hostlet som städerska direkt. När vi sågs på kvällen snackade vi om hur vi haft det de senaste fem veckorna och gick en runda i Darling Harbour.

Jag fick med mig fyra tårtor från caféet i fredags. Hade ju ingen möjlighet att äta dem själv så jag Linda och två andra svenska tjejer Linda rest runt med satte oss i köket och frossade i vin och tårta. Kan säga att mycket av det försvann ganska snabbt gottegrisar som vi alla var!
Sen gick vi ut en sväng på stan, men kom inte till nåt ställe som vi trivdes helt på.

Jag började jobba i frukosten kvart över sju idag så jag var ganska trött. Dessutom började jag mitt nya jobb i glassbaren klockan 10 direkt efter. Det var ganska intensivt. Mycket folk, stenhård glass och mycket att komma ihåg. Bra mycket mer än i glassbaren i Surfers! Kommer i alla fall att få ihop en hel del timmar så det är ingen risk att jag åker från Sydney heller med minus på bankkontot...
Linda har också fått jobb, precis bredvid min glassbar! Det är ju uppenbart att jag skulle väntat en månad till innan jag åkte hit...
 
 


JOBB, JOBB, JOBB
Sydney 2004-12-15


Den här veckan finns det inte mycket utrymme till något annat än jobb. Kommer sluta på ca 65 timmar när veckan är slut. Fick rycka in på caféet igår precis när jag var på väg ut för att ta lite kort i det fina vädret. Sen fick jag gå direkt därifrån till glassbaren och jobbade fram till tolv på natten. Serverade två gäng svenskar, det var roligt!
Sen hade jag sällskap hem med Linda och eftersom vi nästan aldrig ses satt vi och snackade till nästan två på natten. Imorse skulle jag börja jobba i frukosten 07:15, men jag försov mig och kom dit först 08:05. Inte bra... Dessutom kom managern och berättade att en av oss fyra måste sluta för vi är för många. Ingen av oss vill det, men jag tror att det kommer ordna sig ändå. Nu måste vi bara se till att säkra en säng veckan över nyår eftersom det är fullbokat på hostlet...

Men idag har jag i alla fall varit ledig från caféet och glassen, det var helt fantastiskt. Använde dagen till att varva ned bara. Gick till Botanic Gardens och stannade där i fyra timmar. Tog lite kort, beundrade Operahuset (igen) och kollade lite på en filminspelning. Träffade en frukostkollega och snackade med henne, sen gick vi hem och lagade mat ihop. Matlagning har det inte heller blivit mycket med på sistone. Har helt enkelt inte tid. Det blir mest nån paj på caféet och glass eller våfflor i glassbaren...

När jag var på toaletten på Operahuset ringde de från IMAX-biografen i Darling Harbour (där jag sökte jobb min andra dag här) och frågade om jag ville jobba där! Det lät himla intressant och jag tror att de betalar bra, men jag har inte mer tid nu. I så fall måste jag sluta på glassen. Jag gick med på en intervju på fredag, men kom sen på att jag jobbar nästan konstant från åtta på morgonen till två på natten så jag måste ändra det.
Men jag tror inte att jag kommer börja jobba där för det skulle kännas för taskigt att säga upp mig från glassbaren. De är redan irriterade för de många tillfällen jag inte kan jobba...
Jag har också redan tackat nej till ytterligare två jobberbjudanden, Luna Park och en fudge-shop i Darling Harbour. Värst vad man är populär nu... Skulle man vetat när man var som mest uttråkad för en månad sen!


Mitt hem: Base Backpackers

 


SNART JUL
Sydney 2004-12-20


Julen närmar sig med stormsteg, men det är inget jag tänker på överhuvudtaget. Julstämning, vad är det? Jag jobbar hela julhelgen, men på juldagen får jag i alla fall dubbelt betalt! Inte illa!
Jobbade i glassbaren fredag-söndag. Vi stänger klockan två på natten fredagar och lördagar, dvs. senast av alla i hela köpcentret. Förstår inte varför. Det är knappt nån där ändå! Bara lite fulla fjantar som vill ha gratisglass. Själv äter jag så mycket glass att jag är rädd att jag får betala övervikt på planet till Nya Zeeland...

Idag var jag äntligen helt ledig (med det räknar jag inte frukosten). Tänkte åka till stranden för första gången på tre veckor, men det blev plötsligt mulet och kallt. Igår var det 35 grader varmt och strålande sol men jag var så trött att jag sov bort halva dagen och gick sedan till parken med Linda. Sen fick vi springa till jobben båda två.

Istället för stranden idag drog David från Jönköping med mig och Linda till gymmet där han är stammis. Usch, vad otränad jag är! Men vi hade ganska kul. Chefen på gymmet, som är fyrfaldig australisk mästare i bodybuilding, kom fram och pratade med mig. Jag sa att David tvingat dit mig och han tyckte att David skulle visa mig nåt som jag kanske skulle tycka vara roligare - typ boxning, haha!
Efter gympasset lagade jag och David köttfärssås. Han blev impad av min kyckling i kokossås igår så jag förstår att han ville laga mat med mig idag! Han säger att han är kock men han äter bara nudlar precis som de flesta andra backpackers!

Jag hade en tårtleverans från caféet i torsdags. Hade ett fasansfullt besvär bara att komma in i huset, men sen fick jag hjälp av en telefonist. Kom in i ett lobby som påminde om ett femstjärnig hotell med concierge, stor julgran, marmorgolv, kristallampor och mahognyklädda väggar. Den stiligt klädda conciergen ringde upp till personen som skulle ha tårtan och skickade sedan upp mig. Det kändes oerhört märkligt att vara där...

Tog en ny tur till Botanic Gardens i lördags. Kom på att jag inte besökt Government House än så jag gick dit. Det var jättefint. När jag promenerade runt i den vackra trädgarden kändes det som att vara tillbaka i Europa. Och huset i sig är byggt i typisk engelsk stil. Inte många hittar dit, men jag är glad att jag gjorde det!

För några dagar sedan gick jag till en utsiktsplats för att titta på solnedgången över Operahuset och Harbour Bridge. Men den var inte så fin den kvällen. På vägen hem hamnade jag i The Domain. Där hade man ett soundcheck till en TV-sänd julkonsert. Satt och lyssnade en stund och sedan ringde Donny. Han berättade att han kommer till Sydney så nu sitter jag och väntar på att han ska stövla in här. Det blir konstigt att träffa honom igen! Nu har nästan alla jag umgicks med i Surfers kommit hit!


Royal Botanic Gardens


Government House


Donny på väg till Balmoral Beach
JULEN ÄR ÖVER
Sydney 2004-12-26

Donny kom i måndags och jag har visat honom runt i stora staden. I onsdags åkte vi till Balmoral Beach, en av de stränder jag inte besökt än. Vi hoppade av bussen lite för sent och fick gå en bra bit. Men det var en intressant väg, en smal stig som slingrade sig förbi lyxvillor i ett regnskogsliknande område med tropiska blommor, palmer och bäckar. Där "regnskogen" tog slut låg en cricketplan! Vi låg på stranden hela dagen och upplevde gamla minnen från Surfers när vi köpte pizza på Pizzahut.

I torsdags flyttade Donny till samma hostel som Karolina bor på. I fredags, julafton, hade de en stor grillfest. Eftersom vi har julstängt på caféet fick vi ta med oss så mycket kakor och tårtor vi ville. Jag fick be Donny komma och hämta mig från jobbet eftersom jag hade tre påsar fulla med tårtkartonger! Tog med mig jultårtor till grillfesten och blev ganska populär, managern kom fram och tackade mig. De bor trevliga människor där och vi hade riktigt kul.

David åkte vidare på julafton. Det känns konstigt att inte han är här längre för man har alltid kunnat hitta honom i TV-rummet om man behövt nån att snacka med och han har varit här under hela min tid i Sydney.

Idag var det starten av Sydney-Hobart seglingsrace. Jag ville hemskt gärna se det och gick till Circular Quay och Harbour Bridge för att få en bra utsikt. Men problemet var att starten skedde borta i Watsons Bay. När vi insåg det var det en halvtimme kvar till start och det skulle ta mer än en timme att överhuvudtaget ta sig dit. Typiskt! Men vi gick till Operahuset och såg det på håll istället.
Sen satt vi i Botanic Gardens och njöt av det vackra vädret i fyra timmar. Donny ville spela biljard och se på cricket på TV så vi gick till en bar för en match. Han är grym på biljard och utklassade mig i första omgången, men sen kom jag igång och lyckades slå honom en gång i alla fall! Blev överglad! Längtar efter att spela schack igen men får inte tag på ett schackbräde som är tillräckligt litet att ta med sig.

Stan är helt död idag av någon anledning. Vi skulle handla mat på Woolworths, men det var STÄNGT så det gick inte. Har aldrig sett att Woolworths varit stängt, de har t.o.m. haft öppet till midnatt på julafton. Så det fick bli Hungry Jacks istället...
Circular Quay


Jag vid kustklippor mellan Bondi Beach och Watsons Bay
GOTT NYTT ÅR!
Sydney 2005-01-01

Då var vi inne på 2005. Nyårsafton i Sydney ska ju vara något alldeles speciellt och det var därför jag valde att åka hit precis då.
Skulle egentligen jobbat fram till klockan 22, men de tog bort det passet så jag hade bara caféjobbet fram till klockan fyra. Fick en massa tårtor med mig hem igen. Packade ihop en matsäck (inklusive tårta) och träffade Linda och Donny. De ville köpa alkohol med sig och vi stannade till i bottle shopen. Jag hade valt ut platsen där vi skulle försöka ta plats, Mrs Maquarie Point, där man har perfekt utsikt över Operahuset och Harbour Bridge. När vi kom fram kollade de så att man inte hade alkohol med sig. Jag hade inget och gick in för att kolla hur fullt det var. Under tiden försökte Donny och Linda dricka upp sina flaskor utanför. Linda skulle iväg på en fest så hon gick vidare och Donny var smart och hällde över sin sprit i en liten vattenflaska och stoppade i den i en Pringles-burk som Linda turligt nog köpt precis innan. Det var ingen som trodde att han hade något annat än chips i den!

Det var nästan omöjligt att hitta någonstans att sitta för varenda lite gräsplätt var upptagen! Klockan nio avfyrades fyrverkeri nummer 1, kallat barnfyrverkeriet. Men det var i klass med Malmö Stads fyrverkerier... Tog plats framme vid staketet och hade en perfekt vy. I hamnen passerade stora segelbåtar med lampor längs relingen och masterna. Jättevackert! Satt kvar där i tre timmar tills nästa fyrverkeri - det riktiga. Och det var helt fantastiskt. Det fullkomligt exploderade från bron. Riktigt mäktigt. Ändå skulle det var nedtonat p.g.a. tsunamin.

I veckan har det inte hänt mycket annars. Har inte jobbat så mycket heller för en gång skull.
I tisdags åkte jag och Donny till Bondi Beach, men det var kallt och blåste något kopiöst så vi stod inte ut mer än ett par minuter. Vi började promenera mot Watsons Bay och de lugnare stränderna. Det blev en lång promenad, men den var vacker. Gick genom mysiga villaområden med fantastisk utsikt över Sydney och Stilla Havet. Vi hoppade över staketet och hittade en liten grotta i en klippa som stupade brant rakt ner i havet. Perfekt fototillfälle!
Så småningom kom vi fram till Watsons Bay och badade i Camp Cove. Härligt!


Donny och jag väntar på fyrverkerierFyrverkerier från Harbour Bridge

 


UPPTAGEN
Sydney 2005-01-14

Då har jag äntligen några minuter över för att skriva. Den här veckan har varit helt sanslös. Har jobbat trippla skift hela veckan utom i onsdags. Caféet ringde efter mig i tisdags och då dök jag upp, men i onsdags hade jag ingen lust. Men de tjatade och hade mycket svårt för att säga nej. Till slut gjorde jag dock det. Kände att jag verkligen behövde den dagen ledig. Jag stänger nämligen i glasskiosken varje natt. Åkte med Donny till La Perouse, en strand i Botany Bay som påminde om en liten grekisk badvik med kristallklart vatten, vit sand och höga klippor runt omkring. Det var helt underbart. Vi gick en liten scenic walk uppe på klipporna medan vi funderade på hur vackert det måste ha varit när Captain Cook anlände här 1770.

Igår jobbade jag nästan konstant från nio på morgonen till halv två på natten. Och idag blir det ännu senare.
Det är Latinofestival i Darling Harbour med livemusik och gratis lektioner i cha cha och samba. Musiken är så hög sa man hör knappt vad kunderna säger. Till råga på allt skulle jag ringa Qantas i min paus för att boka om min biljett. Det var nästan omöjligt att höra nånting, men som ett under blev allt rätt! Jag kommer hem i mitten av juli istället för i slutet av juni.

Förra veckan var det soligt varje dag fram till helgen då jag var ledig. Som vanligt. Jag som så gärna ville åka till stranden. Men vi tog chansen att åka ändå och det var tur för solen bröt fram till slut. Jag och Donny hade en skön dag i Coogee.

I söndags var äntligen jag och Linda hellediga båda två samtidigt. Vädret var mulet och det regnade lite, men vi samt Donny, åkte trots allt till Palm Beach, en strand 1,5 timmes bussresa norr om Sydney. Här spelades såpan "Home and away" (eller "Hem ljuva hem" på svenska) in och det mesta kändes ganska bekant. Solen tittade återigen fram ganska mycket och badet här var jättehärligt.
Den enda heldagsutflykten jag ska klämma in nu är Blue Mountains...


La Perouse
Jag och Linda, Palm Beach

 


SYDNEYS VACKRA HAMN
Sydney 2005-01-16

Igår hade jag äntligen en helt ledig dag igen. Det hade även Linda. Vi hade bestämt oss för att åka till Manly, men på morgonen var det svarta moln över hela himlen. Vi åkte dock ändå. När vi kom fram tog vi bussen till Spit Bridge för att gå en 10 km lång vandringled längs kusten. Den anses visst vara en av landets vackraste och det var helt fantastiskt. Först hamnade vi vid en liten vit strand med massor av segelbåtar och turkost vatten. Vi kunde inte låta bli att bada och under tiden sprack hela himlen upp och solen sken.
Sen vandrade vi över höga klippor med helt otrolig utsikt över små otillgängliga och tillgänliga vita stränder, båtar och ut mot Stilla Havet. Det var så att man nästan tappade andan över hur vackert och oförstört det kan vara så nära inpå en 4-miljonersstad.

När vi kom fram till Manly igen, efter 3,5 timmar, var vi ganska trötta men vi fortsatte gå mot Shelly Beach, en liten strand i närheten av Manlys strand. Den låg mellan höga klippor och från toppen på den ena hade man utsikt mot den norra kusten och fyra långa sandstränder. Där uppe hade två brudpar valt att vigas just denna dag!
Sen kom ovädret igen och det är helt sanslöst hur stor skillnad det är på en strand i solljus och utan.
Vi stannade en stund på den Manly Beach och jag tog ett dopp.
Vi kom inte med färjan förrän klockan åtta på kvällen och fick se Sydney i kvällsljus från vattnet. Vackert! Sen blev det en sen middag.

Idag var jag ledig igen och jag ville till stranden eftersom det var stekhett, men vädret var inte det bästa idag heller så jag och Donny gick en lång promenad till Kings Cross och Elizabeth Bay. Det senare är ett rikt bostadsområde med enorma hus. Hamnade i en liten pittoresk park vid Darling Point. Där fanns en brygga och vi låg där och njöt av solen som tittade fram. Hoppade i vattnet och det var superhärligt!
Sen hittade vi en liten "fördjupning" in i klipporna med trappor ned till en grund sandig botten. Där var ännu härligare att bada. Nästan lika bra som att gå till stranden!
Sydney Harbour bjuder på nya överraskningar varje dag!

Manly Scenic Walkway

 


INGA KÖTTBULLAR
Sydney 2005-01-23

Jag har nu nått upploppet på min vistelse i Sydney. Kan inte fatta att jag snart varit här i tre månader, det är halva tiden jag varit borta. Men nu är det bara sex dagar kvar.

I veckan har jag jobbat varje dag. Har också varit på stranden med Donny två gånger. Försöker se så många av Sydneys stränder som möjligt. Nu har jag även sett Tamarama och Bronte. Den förstnämnda är underbar, en liten bukt med enorma vågor, höga klippor och mycket vit sand. Låter i och för sig som alla andra stränder i här...

Idag har det dessvärre regnat nästan hela dagen så det blev inget bad. Jag och Linda åkte till IKEA istället. Vi hade hoppats på att få äta lite köttbullar med lingonsylt och potatis, men de hade stängt lunchserveringen 10 minuter tidigare! Så det blev inget med det. Men det blev lite Gille-kakor, Ahlgrens Bilar och Marabou Mjölkchoklad. Gott! Och så fick vi se fina väggbilder på rapsfälten i Skåne och midsommardans i Dalarna.

Nu ska jag snart och jobba i glassbaren. Igår stängde vi klockan tre på natten och jag började jobba i frukosten kvart över sju. Vi hade enormt mycket folk mellan klockan ett och halv tre. Förstår inte varför man vill ha glass så sent på natten!


Tamarama


Jag attackerad av regnbågslorier
AUSTRALIA DAY
Sydney 2005-01-26


Idag har vi firat Australia Day, som firas till minne av britternas kolonisering av Australien 1788.
Dorien ringde igår och sa att hon var tillbaka i Sydney. Vi träffades imorse och tillsammans med Donny och Linda gick vi en runda genom stan för att kolla in de olika festligheterna. Solen tittade äntligen fram igen och det var jättevarmt.

Man ställde ut en massa bilar längs flera gator i centrum. Hittade några gamla T-Fordar från 1920-talet och t.o.m. några fula gamla Volvo.
Vi gick till vidare till Botanic Gardens, tog en rundtur i Government House och kollade på diverse jippon i hamnen.
Jag ville gå och leta efter några kakaduor i parken eftersom jag inte lyckats få något kort på dem.
Vi hade tur för en massa kakaduor och regnbågslorier satt på marken och letade efter mat. Vi gick fram och de hoppade upp på våra armar och axlar medan vi matade dem med jordnötter. Det var helt fantastiskt. Vi kunde till och med klappa dem, men då började de bitas. De är så mjuka och söta, men klorna och näbben är inte lika mjuka! Tänk att det finns vilda papegojor i en stadspark! Man skulle kanske släppa ut några undulater i Slottsparken...

Sen skulle Linda på operan och se "Tosca". Jag och Donny gick hem och lagade mat och sen gick vi till Darling Harbour för att se fyrverkerierna. De var jättemäktiga. Jag viftade med australiensiska flaggan och försökte lära mig nationalsången. Kände mig som en riktig Aussie!

När jag var på intervju på det där jetbåtsföretaget fick jag ju en gratis tur. Har inte haft tid eller möjlighet att åka på den tidigare eller så har jag glömt bort det. Nu blev det kris att boka in det innan jag åker så jag tog en tur en timme innan jag började jobba. Det var riktigt häftigt. Man fick se hamnen från ett annat perspektiv samtidigt som man fick virvla runt på vågorna i hög fart.

Igår gick jag och Linda på IMAX-biografen och såg "Ocean Wonderland", en film i 3D om livet under vattenytan, framför allt i Stora Barriärrevet. Det var helt fantastiskt - som att snorkla utan att bli blöt!
Sen tog jag en promenad över Harbour Bridge med Donny. Ville gå över till andra sidan och ta kort. Sen gick vi och handlade mat med Linda. Tänkte göra köttbullar för att äta upp det sista av min lingonsylt. Men är jag skulle börja äta upptäckte jag att den var borta! Blev så förbannad! Ingenting får man ha ifred här!

Imorgon jobbar jag för sista gången. Jag gillar att jobba på caféet, men eftersom luftkonditioneringen varit sönder hela tiden så har det känts som att jobba i en bastu! Och jag har långa svarta vinterbyxor och yllebasker på mig! Sist jag jobbade mätte vi temperaturen - det var 35 grader! Förstår inte hur jag stått ut där!


Donny, jag, Linda och DorienJag och en kakaduaHarbour Bridge och Operahuset från Luna Park


Katoomba Falls
BLUE MOUNTAINS
Sydney 2005-01-28

Idag åkte Linda och jag äntligen till Blue Mountains! Det var i sista stund! Har skjutit upp det så länge så jag tvingades göra det min allra sista dag i Sydney.
Vi åkte med en busstur med en guide som inte kunde sluta prata. Men han var ganska rolig och äventyrlig. Han berättade om hur han sparat ihop pengar och rest runt i Asien i 10 år utan att jobba. Han bodde i grottor och sådant. Han har också cyklat till Brisbane eftersom han inte hade bil... Det är en bussresa på ca 17 timmar!

Turen gick först till en plats där det vimlade av kängurur - och turister! Men det var inte så exotiskt eftersom jag sett så många kängurur förut.
På vägen därifrån började ösregna och vi körde någon annanstans för att dricka "billy tea", en australiensisk specialitet: te med eukalyptusblad. Det smakade nästan som vanligt te.

Sen började vi vår resa mot de vackra utsiktsplatserna. Stannade till vid Kings Tablelands, en vacker dal som vi inte fick se så mycket av eftersom dimman låg tjock.
Efter en liten lunch på ett motell åkte vi till den mest kända platsen i Blue Mountains, Three Sisters, tre spetsiga klippor. Vi tog en snabbtitt på dem och sen vidare till en plats där man kan åka över och ned i dalen. Linda och jag valde dock att gå nedåt istället. Fick en fin utsikt över Katoomba Falls och jag gick ända fram till dem.
På vägen tillbaka började det ösregna igen, men det tog fem minuter och sen sken solen.
Vi fick skynda vidare till en plats som hette Govetts Leap, var man hade en jättefin utsikt över en annan dal och ett annat vattenfall, Bridal Veil Falls. Det var magnifikt.

Vi stannade till i Leura, en liten håla med bl.a. en godisaffär som säljer godis från hela världen. Jag köpte Marabou Schweizernöt för endast 2 dollar.
På vägen tillbaka blev vi avsläppta i Olympic Park där OS ägde rum 2000. Det var helt enormt stort och jag såg OS-facklan.
Vi tog sedan en kryssning tillbaka till Sydney. Den erbjöd jättevackra vyer över palatslika hus med egna yachter

Gick till Operahuset med Donny för att titta lite på semifinalen i Australian Open på storbildsskärm. Sen var jag tvungen att gå hem och packa. Men det är en nästintill omöjlig uppgift. Vet inte hur jag ska få med mig allt! Men imorgon bär det i alla fall av till Nya Zeeland en månad!


Three Sisters


Govetts Leap, Blue Mountains

Victoria
  VILKEN START!
Melbourne 2005-02-27


Har nu landat i Australien igen, Melbourne närmare bestämt, efter en månad lång vistelse i Nya Zeeland. Hade en märklig flygresa, inte alls som man är van vid... Personalen inkl. piloterna skämtade hela tiden, flygvärdinnorna ledde ett gymnastikpass och sen skulle vi tävla om vilken sida som kunde skicka en toalettrulle snabbast från främre raden till bakre! Men det är väl så det går till i lågprisflygbranschen...
Dessutom hade jag lite övervikt, 10 kg... Det kostade mig $25 och sen fick man betala en avreseskatt på ytterligare $25 så där försvann en del pengar i ett svep!

Jag blev hämtad på flygplatsen av mitt hostel, hade en kupong för en gratisnatt och sen åkte jag därifrån imorse för det var inte så trevligt. Men det kostade ju mig inget! Flyttade till Lindas hostel istället, dyrt men bättre.

Melbourne är en trevlig stad, här kan jag nog trivas sen när jag kommer tillbaka den 1 april.
Idag gick jag ut för att söka lite jobb och sen gick vi på en backpackermässa (samma som jag var på i Sydney) i Royal Exhibition Building. Fick en massa bra Fiji-tips och deltog i en utlottning om en resa dit.
Linda var väldigt sugen på att vinna för hon funderar på att åka dit. Jag ska ju redan dit, så jag var inte så entusiastisk när de skulle läsa upp vinnaren utan läste i en broschyr om Italien. Men plötsligt började Linda hoppa och sa att jag vunnit! Jag fattade ingenting, men tydligen hade de sagt mitt namn! Jag? Vinna? En resa till Fiji? Det måste ju vara ett skämt! Men det var det inte! Fick en tur och retur-resa dit och sju nätters boende! Men jag förstår inte hur jag ska kunna utnyttja det, jag har ju redan en biljett! Jag kan inte heller överlåta den till någon annan och den måste avverkas innan året är slut! När man väl vinner... Helt otroligt!


Royal Exhibition Building

 


SENSOMMARHETTA
Melbourne 2005-03-01


Det är fruktansvärt varmt här, säkert 35 grader. Igår åkte vi till St Kilda. Tyvärr hade vi inga badkläder med oss! Men jag sökte lite jobb och kollade på lägenheter. Hittade en som var en blandning mellan hostel och lägenhet och belägen i ett mansion! Helt fantastiskt. Där vill jag bo!

Linda och jag har försökt hitta någon att dela bil med till Adelaide. Men de flesta vill samma som vi: följa med någon som redan har bil. Vi vågade inte riktigt hyra en bil själva om det skulle visa sig att vi inte hittade nån annan. Men idag bestämde vi oss för att göra det i alla fall och lät hostlet boka till oss. Men när allt var klart sa de att vi inte kunde hyra för att det inte står på engelska på våra körkort! Så vi hade ingen aning om vad vi skulle göra och bussturen som vi kunde tänka oss att åka med var fullbokad.
Men man ska ju inte ge upp så jag föreslog att vi skulle gå till Hertz och fråga om det verkligen inte gick med våra körkort. Och nu var det inga problem alls! Det gick som en dans. Ganska billigt blev det också och vi fick rabatt för att vi är Qantas Frequent Flyer-medlemmar!
Nu ska vi bara ta oss ut från Melbourne under Formel 1-hysterin med växelspaken i vänster hand och bilen på fel sida av vägen... Och ingen av oss har kört bil sedan i somras...
Men vi tog en extra försäkring så om vi krockar behöver vi inte betala nåt!


Linda i St Kilda

 


KÄNDISPOÄNG IGEN
Melbourne 2005-03-02

När Linda var på väg hem igår sprang hon på en filminspelning i en av gränderna i centrala Melbourne. Hon SMS:ade mig och jag var snabbt där. Filmen heter "Ghost Rider" och har Nicholas Cage i huvudrollen. Vi stod där tålmodigt och väntade på att han skulle hoppa ut från sin trailer och till slut kom han. Han gick ca 20 cm från oss och vi slogs av hur liten han var - och hur ung han såg ut i allt smink!
Vi träffade också en tjej som eventuellt skulle följa med oss till Adelaide. Direkt när hon kom kände vi igen henne och det visade sig att vi bodde i samma rum i Auckland! Världen är liten!

Idag har jag varit runt och sökt jobb igen. Har bl.a. registrerat mig hos en rekryteringsfirma och de trodde nog att de skulle ha nåt till mig. Gick också till Southbank och promenerade längs floden, det var jättevackert och mysigt där. Letade jobb bl.a. på casinot, Melbourne Aquarium och några caféer.

Imorgon börjar Formel 1-tävlingarna och idag hade de träning. Jag stod längs banan och försökte se nåt, men jag hann inte riktig med... Jag hörde bilarna i alla fall (det gjorde man nog ända borta i Adelaide också...) och tror att bilen var lila!

Sen promenerade jag längs Yarra River. Det var jättemysigt där med höga blanka byggnader, trevliga restauranger och en massa affärsmän.

På eftermiddagen gick jag och Linda till ett 5-stjärnigt hotell för att titta på utsikten. Men man såg tyvärr inte så mycket.

Vi hittade en kille från Israel som vill med oss till Adelaide och sen ringde en tysk som vill samma sak. Vi kom fram till att bilen nog inte skulle rymma fyra personers packning så vi sa till tysken att vi skulle försöka byta bil, annars gick det inte. Vi ville dock både hellre ha med tysken än israelen, för han var trevligare. Men vi fick som vi ville för sen ringde israelen och sa att han ville stanna en dag till i Melbourne.
 


Beauchamp Falls
GREAT OCEAN ROAD 1
Port Campbell 2005-03-04

Jag, Linda och Gerd (tysken) hämtade bilen halv tre igår och Linda och jag kunde inte komma överens om vem som skulle köra ut från Melbourne. Så det fick bli Gerd som gjorde det trots att han egentligen är för ung för att köra enligt Hertz, men han var den av oss som hade erfarenhet av att köra på vänster sida.

Vi stannade först i Werribee Park för att titta på ett slott och en trädgård, men det var ganska dyrt att gå in så vi körde vidare utan att se så mycket av det.
Vi körde förbi små strandsamhällen, Torquay och Anglesea, och surfstränder som Bells Beach. Vågorna längs sydkusten är de värsta jag nånsin sett i Australien och det vill inte säga lite! Förstår inte hur surfarna ens vägar blota tårna... Många stränder har dessutom badförbud. Det är ju inte precis brist på hajar heller!
Vi övernattade i Lorne, på ett hostel uppe på en höjd mitt i skogen. Det var som stugor på pålar med balkonger runt omkring. Exotiskt!
På morgonen fick vi besök av ett stort antal kakaduor som bets. Det gjorde himla ont, men de är ju så fina!

Sedan körde vi vidare mot Apollo Bay och Cape Otway. Där finns en känd fyr med fin utsikt, men där var det också dyrt inträde så vi hoppade över det.
På vägen tillbaka till huvudvägen hade några bilar stannat vid vägkanten och folk stod och tittade upp mot träden. Vi förstod att det fanns en koala där och hoppade också ur bilen. Den var för ovanlighetens skull vaken och hade en bebis på ryggen. Jättesöt, men precis när jag skulle ta kort klättrade den snabbt uppför trädet!

Jag såg på några vykort att det skulle finnas jättefina vattenfall inne i regnskogen så vi frågade hur man tog sig dit. Det blev en rejäl omväg och några promenader djupare in i bokskogen för att man skulle kunna se dem. Vi hittade alla tre: Triple Falls, Beauchamp Fall och Hopetoun Falls. De var mycket vackra även om de inte var så vattenrika just nu.
När vi körde mellan två av fallen fick vi stanna för en massa kor som vi tror rymt från sin hage för grinden var öppen, det var ingen där och de betade i blomrabatterna! Det var väldigt kul!

Sen körde vi vidare mot Port Campbell National Park som har en fantastisk kust med branta eroderade klippväggar. Vågorna som slår in mot stranden är enorma och det är inte konstigt att de gröper ut kusten som de gör.
Vi gick till Twelve Apostles för att beundra dem i solnedgången, men det var så molnigt så det var inte så fint som det är på alla vykort.
Den här natten övernattar vi i Port Campbell, men det blir ingen ordentlig middag för både affären och de inte alltför dyra restaurangerna är stängda!


Jag vid Bells Beach
Jag och Linda i Apollo Bay
Gibson's Steps


Loch Ard Gorge


The Grotto
GREAT OCEAN ROAD 2
Mount Gambier 2005-03-05

Det ösregnade hela natten och vi vare uppe tidigt eftersom vi hade mycket på listan. Vi började med att köra tillbaka till Twelve Apostles för att se dem i dagsljus, det var dock fortfarande molnigt. Vädret överhuvudtaget var mycket märkligt. Bara en liten stund senare stannade vi vid Loch Ard Gorge och precis när vi gick ur bilen började det ösregna och det blåste nåt enormt. Men det gick fem minuter och så sken solen! Så höll det på hela dagen.
Det fanns hur mycket som helst att se inom bara några kilometer. Vi körde typ två minuter och stannade igen och jag tog nog två filmrullar på ett par timmar och ca 10 km. Det var bågar, broar, hålor och grottor som skapats av de häftiga vågorna.

Sen kom vi till Warrnambool där vi var ca 1 cm från att krocka med en kvinna som körde ut från en parkeringsplats utan att se sig för. Vilken tur vi hade!
Vi köpte lite proviant där, sen gjorde vi ett snabbstopp i Port Fairy och körde vidare mot The Grampians, en nationalpark längre norrut. Det var en bra bit att köra, men det var kul att se nåt annat än hav och klippor. Nu var det berg och skog istället. Vi åkte först till en lookout, The Balconies, var man hade utsikt över konstiga klippor (igen!) och den oändliga dalen nedanför. Därefter besökte vi ett helt fantastiskt vattenfall, MacKenzie Falls.

Sen hade vi ca 3 timmars körning till Mount Gambier där vi hoppades på att övernatta. Men det var så vackert med solen som gick ned över den australiensiska prärien och på vägen såg vi hundratals kängurur, både vilda och inhägnade. Ett par hoppade över vägen så vi fick stanna. En sån vill man inte gärna köra på...

Vi kom fram till Mount Gambier vid 21-tiden och hade lyckats hitta boende på ett gammalt fängelse... Då tänker man ju på Långholmen, som är fint och trevligt, men det har är nåt annat. Det enda de har bytt ut i rummen är sängarna, så vi bor i en minimal betongcell med lös toalett, en vask och en riktig celldörr, tjock som ett kassavalv och med en liten glugg att kika igenom. Utanför dörren ligger rastgården inhägnad med höga murar med taggtråd på... Riktigt läskigt!Twelve Apostles
Jaws of Death, Grampians


Blue Lake
ROADTRIPP SLUT
Adelaide 2005-03-07

Igår gick vi upp tidigt igen för att hinna till Adelaide innan det var dags att lämna bilen.
Vi körde till Blue Lake, en vulkansjö som får en intensiv turkosblå färg på sommaren. Det såg verkligen ut som om man tappat några ton karamellfärg i den! Overkligt! Men det var så molningt så det gjorde den inte riktigt rättvis.

Sen hade vi ca 5 timmars körning till Adelaide. Vi tog en kustväg och körde genom Coorong National Park som mest består av höga sanddyner. Vid Beachport körde vi längs en naturskön väg med fina vyer över havet. Synd att det inte var sol...

Vi kom fram vid 14-tiden och skulle lämna bilen på Hertz kontor, men det var stängt och på dörren stod att man utanför öppettiderna ska lämna bilarna på flygplatsen. Då var det en kvart kvar. Men när vi kom dit upptäckte vi att South Australia är en halvtimme efter Victoria så vi lyckades lämna in bilen i tid i alla fall!
Sen stod vi där och funderade på hur vi skulle ta oss tillbaka till stan. Vi visste att vårt hostel hade pick-up, men vi hade inte numret med oss. Som tur var hittade vi det i telefonkatalogen. De sa att de normalt inte hämtar upp folk som lämnat hyrbilar, men eftersom de ändå skulle dit och hämta en annan kunde de ta med oss också. Tur!

Här i Adelaide är det varmt och strålande solsken. Det är en liten men fin stad och den botaniska trädgården är jättevacker.


Rose Garden, Adelaide Botanic Gardens

 


STRAND OCH CHOKLAD
Adelaide 2005-03-09

Igår åkte jag och Linda till Glenelg, en jättemysig strandförort till Adelaide, finare än St Kilda. Vi badade och hade det gott. Det fanns många glasställen där också, bl.a. Andersen's!
Sedan var jag på biblioteket som vanligt och helt plötsligt satt Sofie, som jag träffade i Sydney, bredvid mig! Helt otroligt!

Ikväll lämnar vi Adelaide, men vi ville besöka en chokladfabrik först. Tyvärr var det fullbokat hela dagen, men vi gick dit och väntade på att någon inte skulle dyka upp. Vi hade tur och vi fick plats på en rundtur. Den här gången var det mer lyxig och handgjord choklad - lika dyrt som gott!
Western Australia


Jag äter prinsessbakelse

PERTH
Perth 2005-03-10


Nu har vi anlänt till Perth. Jag och Linda åkte till Kings Park i utkanten av centrum. Det var en jättevacker park med fin utsikt över Swan River och staden. Dessutom doftade växterna nåt helt otroligt!
På vägen tillbaka hittade vi det svenska hotellet Miss Maud's där vi köpte en prinsessbakelse i caféet. Det smakade inte riktigt lika gott som hemma och marsipanen var lite torr och hård, men det var mums ändå!

Annars ägnade jag hela första dagen åt att hitta olika resealternativ. Det verkade omöjligt att hyra bil, som jag tänkt från början, eftersom väldigt få biluthyrare hade envägsuthyrning och de som hade det tog $1000 i avgift! Jag var då inne på att åka med nån busstur, men det skulle kosta en förmögenhet.
Till slut hittade jag dock en biluthyrare som hade en kampanj där de tagit bort envägsavgiften så det blev plötsligt ganska billigt! Sen var det bara att hitta nån som ville hänga på. Jag har haft kontakt med en svensk tjej via Internet och hon ville med. Då bokade jag bilen. Sen hittade hon ytterligare en kille från Malmö och sen bestämde sig Linda för att följa med också. Jättekul! Jag tyckte att det skulle bli så tråkigt att skiljas från henne.


Perth

 


FREMANTLE OCH ROTTNEST ISLAND
Perth 2005-03-13


I fredags morse bestämde vi oss för att åka till förorten Fremantle eftersom det inte var strandväder.
Fremantle är en vacker och charmig liten ort med fina byggnader och en stor hamn. Vi träffade Jin, tjejen som jag ska hyra bil med. Eftersom solen kom fram åkte vi därefter till stranden en stund och lagade sen en jättegod middag.

Igår tog vi båten från Fremantle till Rottnest Island, Perth-bornas främsta semesterö. Det var strålande solsken och varmt. Vi gick först till Fay's Bay, en liten bukt med en paradisstrand. Vi stannade där en stund och sen insåg vi att vi inte borde betala $43 dollar för båtresan dit och sen stanna på samma strand hela dagen, så vi köpte en bussbiljett som tog oss runt nästan hela ön. Och det var vi glada för.
Vi fick träffa två "quokkas", ett liten wallaby-art som påminner om en råtta (därav öns namn). De var inte alls rädda och man kunde till och med klappa dem.
De vackra kritvita stränderna avlöste varandra och man hade kunnat stanna hela dagen vid nästan allihop, men vi ville ju se så mycket som möjligt.
Till slut hade vi avverkat åtta stränder och vi var ganska trötta när vi kom tillbaka till Perth vid 9 på kvällen...

Igår blev det nya stränder. Vi åkte först till Scarborough norr om Perth. Det är en enormt lång vit strand som är populär bland surfare. Men det var ganska blåsigt där så vi åkte till Cottesloe, söder om Perth på väg till Fremantle, istället. Det är en mindre strand, men vågorna var lika höga här. Jag badade nästan konstant tills jag tvingades sluta för att jag hade för mycket saltvatten i halsen!


Fay's Bay, Rottnest Island


Wave Rock
PERTH-ESPERANCE-ALBANY
Albany 2005-03-16


Vi, jag, Linda, Jin och Martin, har nu lämnat Perth och gett oss iväg på vår ca 5000 km långa roadtripp. Martin och jag kände igen varandra direkt när vi träffades för att vi växt upp i samma område och gått på samma skolor. Världen är liten ibland!

Vi fick likadan bil som sist, men automatare den har gången. Slappt, men inte så bensinsnålt!
Vi hade lite problem att hitta rätt motorväg först, men till slut kom vi rätt. Ca 30 mil senare hade vi nått vårt första stopp, Wave Rock. Det är en enorm sten vars ena sida formats till en 15 m hög och over 100 m lång våg.
Sen hade vi ca 38 mil kvar till vårt slutmål för dagen: Esperance.

Imorse körde vi till Cape Le Grand National Park som är känd för sina vackra stränder. Man har ju sett ett antal paradisstränder under resans lopp, men dessa tog priset! Havet hade den djupaste turkosa färg jag nånsin sett. Sanden var vit som snö och den var så fin att det knarrade under fötterna när man gick på den. Vi var helt mållösa och trodde inte våra ögon! Hur kan det vara så vackert?
Innan vi lämnade Esperance körde vi Great Ocean Drive, en vacker väg som ledde forbi ännu fler fantastiska stränder samt Pink Lake, som brukar vara rosa, men inte idag.

Via Stirling Ranges tog vi oss sedan vidare till Albany var vi fick tanka för tredje gången bara idag. Det är ganska stora avstånd i WA... Vi hittade ett trevligt hostel som bjöd på tårta när vi kom fram!


Martin, Jin och jag


Cape Le Grand National Park


Hawkes Head, Kalbarri
ALBANY-PINNACLES-KALBARRI
Kalbarri 2005-03-20

Vi lämnade Albany och fortsatte mot Augusta. På vägen besökte vi Torndirrup National Park och badade på en jättefin strand.
Vi kom fram till Augusta sent på kvällen och hittade ett helt fantastiskt hostel som var mer som ett hotell. Vi hade ett eget rum med TV och jag fick en dubbelsäng för mig själv!
Allting var stängt i byn så det blev ingen ordentlig middag den här dagen - heller!

Dagen efter körde vi först till Australiens sydvästligaste punkt och sen vidare upp längs kusten via Margret River och Bunbury.
Vi släppte av Jin i Fremantle och sen var tanken att vi skulle övernatta i Cervantes, men ett missförstånd med kartan ledde till att vi hamnade helt fel och fick övernatta på ett hotell i den lilla byn Moora. Men det är inte lätt att hitta rätt i Australien. Helt plötsligt tar motorvägen slut i en liten håla och sen har man ingen aning om hur man ska ta sig ut och vidare. Inte en endaste skylt finns heller.
Vi hade köpt känguru och skulle laga till en god fredagsmiddag med klyftpotatis och rödvinsås, men det fick bli kex och godis istället...

På morgonen körde vi vidare redan halv sju. Vi nådde Nambung National Park och fick stanna för en emu som klev över vägen! Det såg himla kul ut.
Nationalparken är mest känd för Pinnacles Desert med sina tusentals höga gula kalkstenspelare som sticker upp ur öknen. Det ser ut som en enorm gammal kyrkogård.
Sen smet vi från entréavgiften och körde vidare mot Kalbarri. Där beundrade vi den vackra klippiga kusten innan vi checkade in på vårt hostel och äntligen kunde vi tillaga vår känguru. Det var gott, men smakade lite konstigt.

Morgonen efter åkte vi vidare genom Kalbarri National Park. Vi tvingades köra en skakig grusväg på 26 km i 1,5 timme innan vi kom fram. Men det var det värt för det var väldigt vackert.
När vi lämnat Kalbarri och fortsatt längs ödevägarna fick vi nästan bensinstopp. Då vi äntligen kom fram till en mack mitt ute i ingenstans hade vi 1 liter kvar i tanken!


Jag i Torndirrup National Park

Pinnacles Desert

Jag i Nature's Window, Kalbarri


Jag och Linda badar i Coral Bay

 


MONKEY MIA-NINGALOO REEF
Exmouth 2005-03-25


Första dagen i Denham blev vi körda till Monkey Mia för att hälsa på delfinerna som brukar komma dit. Det är en mycket organiserad tillställning och delfinerna vet precis vad som väntar. De får mat tre gånger om dagen mellan 8 och 13.
Alla turisterna står på rad vid vattenbrynet och när personalen pratat i en halvtimme väljs några ut till att mata delfinerna med fisk.
Sista gången de kom var redan halv elva och vi skulle bli hämtade halv fem så vi låg bara och slappade i sex timmar.

Dagen efter körde vi till Coral Bay, en sömning liten by vid Ningaloo Reef. Vi åkte ut på en snorklingstur med en båt. Det var fint att snorkla där, men inte som i Barriärrevet med alla färger. Vi såg dock en massa färgglada fiskar och två hajar!
Sen låg vi på stranden till fem på kvällen. Vattnet var säkert 30 grader varmt och vi låg och plaskade i vattenbrynet - jätteskönt!

Nu har vi förflyttat oss till Exmouth vid norra delen av revet. Idag körde vi till Cape Range National Park och snorklade i Turquoise Bay. Det var fint där också och den här gången hittade vi en större haj på typ 1,5 meter!
På vägen hoppade en känguru in i sidan på bilen och vi blev livrädda att den kom en skråma på bilen, men det gjorde det som tur var inte.

Det är fruktansvärt varmt här och det lär ju inte bli svalare ju längre norrut vi kommer...


Linda och Martin i poolen på
hostlet i Broome

Jag med min kokosnöt
KARIJINI-BROOME
Broome 2005-03-31

Den 27:e åkte vi till Karijini National Park. Vi visste att det skulle vara en grusväg där också och funderade på om bilen skulle klara av det. Men det gick bra så när som på ett stort stenskott som en bil stänkte upp när den körde om oss i full fart. Förutom två dingos fick vi se helt fantastiska raviner, vattenfall och sötvattenspooler. Klättrade ner i två raviner och badade i två pooler. En av dem var nedanför ett stort vattenfall. Jättehärligt!
När vi kört därifrån var precis allting rött av sanden: kläder, skor, väskor och inte minst bilen!
På natten övernattade vi precis utanför parken på en vägstation med motell, bensinmack och en liten matservering. Det var ganska sjaskigt och Linda och jag fick dela på en enkelsäng.

Dagen efter åkte vi vidare till Port Hedland där vi först tänkt övernatta, men det var så fruktansvärt tråkigt där så vi beslutade oss för att bara köpa lite mat och sen åka vidare till 80 Mile Beach.
Där bodde vi i en campingstuga med SEX sängar, kök och TV. Det var över 40 grader varmt och vi kunde inte ens bada i havet p.g.a. farliga djur. Jag gick ut och doppade tårna och frågade en kvinna om det fanns några kubmaneter där. Hon sa att hon sett en nån timme tidigare så jag klev ur vattnet direkt!

I förrgår kom vi fram till Broome. Vi bor på ett jättefint hostel med en tropisk innergård och en gigantisk pool omringad av palmer, stenar och blommor. Vi mer eller mindre bor i poolen, men tyvärr är den kring 40 grader den också... Det är också fullt av stora och små ödlor - jätteäckligt!

Vi åkte till Gantheaume Point och tittade på klippor och sen såg vi solnedgången på Cable Beach. Jättevackert! Tyvärr kan man inte bada där heller.

Igår tvingades vi lämna igen bilen. Det var inte alls kul, nu måste vi ju gå överallt! Har man levt i bil i två veckor är det jobbigt att gå 300 m! Vi hällde spannar med vatten över den för att få bort den värsta röda sanden och det gick ganska bra.
Vi var lite nervösa när vi lämnade den för alla stenskott, för hur många oasfalterade vägar vi kört på och för att vi kört 492 km för mycket. Vi hade fått 1000 km extra från början och de sa att vi kunde köra upp till Darwin och tillbaka för dem, men det blev inte riktigt så... Totalt körde vi alltså 6492 km!
Men de nämnde inget om de extra kilometerna och de behövde inte byta ut hela rutan så vi slapp de dyra extrakostnaderna vi trodde vi skulle drabbas av.

Linda åkte imorse och nu får jag inte se henne förrän i Sverige. Ikväll åker jag till Melbourne och lämnar tropikerna för kylan.
Jag hittade en kokosnöt på vägen hit så nu ska jag och Martin hem och äta den till lunch!


Fern Pool, Karijini National ParkLinda och jag på en väg i Karijini National ParkSolnedgång över Cable Beach

Melbourne


Donny på Eildon Mansion

TILLBAKA I MELBOURNE
Melbourne 2005-04-04

Då har man lämnat värmen bakom sig. Sista kvällen i Broome åt jag och Martin den bästa middag jag ätit på mycket länge. Vi lagade marinerad fläskfilé med klyftpotatis - så gott! Sen gick vi till flygplatsen, ja man kan faktiskt gå dit. Och den ser ut som ett Söderhavshotell och ingen flygplats. Som vanligt var flyget försenat.
När jag kom fram till Melbourne 05:15 på morgonen fick jag dessutom vänta i fem timmar innan hostlet kom och hämtade upp. Och jag hade inte sovit på hela natten så jag var rejält trött.

Donny kom samma dag som jag och han kommer hålla mig sällskap resten av min tid i Australien.
Flyttade ut till St Kilda i lördags och bor nu på ett mansion. När jag var här med Linda önskade jag ju att bo här. Har dessutom äntligen egen TV och ett eget kylskåp!

Det var varmt de två första dagarna, men nu har kylan kommit. Jag hoppas dock på att få bada innan hösten kommer igång.

Har letat jobb idag och någon verkade intresserad. Får verkligen hoppas att det dyker upp nåt snart eftersom jag varken har mycket av tid eller pengar.
 
 


JOBBVÄNTAN
Melbourne 2005-04-14


Det har gått trögt med jobbletandet, framför allt på grund av att jag inte kan stanna så länge. Gick på en intervju för ett caféjobb, men de var inte speciellt intresserade när jag sa att jag bara skulle vara här i två månader.

När jag gick till varuhuset Myer i fredags hittade jag en massa ställen att söka på och flera var intresserade. En glassbar ringde häromdagen, jag gick på intervju, sa att jag skulle vara här till mitt visum går ut i slutet av juli och så fick jag jobbet! Dessutom är lönen den bästa jag nånsin haft i Australien! Så jag börjar jobba på måndag. Kanon, för jag har sedan länge tröttnat på att gå runt och irra på gatorna. Men som tur är har det varit kanonväder med sol och över 30 grader nästan varje dag så jag har kunnat ligga på stranden och njuta också.

Jag har dragit med mig Donny på sevärdheter över hela stan. Igår var vi och tittade på Rippon Lea, ett vackert 1800-talshus med en stor härlig trädgård.
Idag ösregnade det så vi passade på att åka till IKEA och äntligen fick jag mina köttbullar med potatis och lingonsylt! Det var supergott! Handlade också en massa godis och kakor på Swedish Foodmarket. Mums, det var inte igår man åt Singoalla, Ahlgrens Bilar och Marabou-choklad! Det kändes nästan som att vara hemma.
Dessutom är bokhyllorna fyllda av böcker på svenska! Man kan t.ex. läsa hela Sveriges historia!


Rippon Lea

 


LIVET PÅ EN PINNE
Melbourne 2005-05-05

Jag har fått önskemål om ett inlägg så jag får väl klämma ur mig nåt. Men det händer inte så mycket i mitt liv just nu. Jag går till jobbet c:a 6 dagar i veckan och jobbar 4-5 timmar om dagen. Sen åker jag hem och lagar mat och tittar på TV.
I förrgår visades en svensk film igen. Det var jättekul att se, men det är konstigt att höra svenska för det blir inte mycket av den varan nuförtiden.

Det börjar gå mot höst i Melbourne. Det blir kallare (men ändå kring 23 grader) och löven på träden har precis börjat gulna. Men det har bara regnat två gånger sedan jag kom hit! Tänk om vi haft såna höstar i Sverige!

Donny har köpt en Malibu White Rum till mig så nu dricker vi Piña Colada till middagen varje dag! Mums!
Han vill att jag ska följa med på fotboll (Aussie Rules) också. Jag är dock tveksam, det ser inte så kul ut. Men roligare än europeisk fotboll i alla fall.

Vi bor kvar på samma herrgård fortfarande och vi trivs, men folket på vår gata är lite konstigt. Man ser prostituerade, psykiskt störda, alkoholister och knarkare varje dag, men det är rätt lugnt.

Häromveckan kom Nicolas Cage in på Myer, men Jag kände knappt igen honom. Han måste gilla Melbourne! Eller så är han inte klar med sin film.


Donny och jag vid Yarra River

 


NYA JOBB
Melbourne 2005-05-14

Jag hittade en lapp på vårt hostel om ett jobb som gick ut på att dela ut vykort (reklam för en bok) på "Australian Idol"-uttagningen. Jag sa till Donny att han kunde ringa upp och eftersom de behövde två så följde jag med. Vi skulle vara på en galoppbana i andra änden av stan klockan 7 på morgonen så vi fick gå upp kvart i fem igår morse. Jag som hittills tyckt det var tidigt att gå upp halv 9...
Det var svinkallt och mörkt på morgonen och det kändes som om man var hemma i vinter-Sverige igen. Vi delade ut korten i en och en halv timme och fick $25 var för det. Synd att jag inte är i Australien till hösten för då hade jag nog kunnat se mig själv på TV!

När vi var tillbaka i stan ringde de från en rekryteringsfirma jag anmält mig till och erbjöd mig ett jobb för dagen. De frågade också om jag hade en kompis som kunde jobba så vi åkte bada direkt vidare till Richmond i en tredje del av stan. Där väntade ett jobb med att skicka iväg 4500 fakturor. Vi var åtta stycken (bl.a. två andra svenskar) i två grupper och arbetade enligt löpande band-principen. En samlade ihop fakturorna, en vek dem, en stoppade dem i kuvert och en klistrade igen dem. Vilket terapiarbete... Vi jobbade från klockan 10 till 18.30 och fick betalt till klockan åtta så det var helt okej.

Idag var det dags att gå upp igen för att åka tillbaka till galoppbanan och dela ut fler kort. Efter det åkte vi in till stan och lämnade kort på caféer och i affärer. Sen fick vi $50 var till.
Nu på eftermiddagen har det varit jättevarmt och skönt. Har legat och solat i trädgården. Enorma temperaturskillnader här just nu!

Det är väldigt lite jobb i glassbaren just nu och nästa vecka har jag inte fått några timmar alls. Inte bra, men jag hoppas att det dyker upp något annat på Myer.

Jag försöker lära Donny svenska. Det går ganska bra, men jag måste byta dialekt för han kan inte uttala ord på skånska, haha!


Jag i vårt rum på Eildon Mansion


Koala på Melbourne Zoo
ZOO OCH KONSERT
Melbourne 2005-05-23

Vädret är fortfarande kanon i Melbourne. Regnar det aldrig här? På dagarna är det som en vanlig svensk sommar - och det är motsvarande slutet på november i Sverige!

Eftersom jag inte fått så många timmar i glassbaren har jag tvingats roa mig på andra sätt. Donny och jag åkte till Melbourne Zoo förra veckan. Det var riktigt mysigt. Vi träffade goa jaguarer, tigrar, lejon, gorillor, trädapor, kängurur, koalor, arapapegojor, elefanter m.m. Jag blev speciellt förtjust i en lejonhanne som låg och vilade och såg så go ut. Ville krama honom, men Donny tyckte inte att det var en bra idé.
Vi fick också en guidad tur i Parliament of Victoria, vilket var mycket intressant och byggnaden var fin. Vi kom in i mitt under en debatt om skolan.
I helgen gick jag på konsert med Anthony Callea, som blev tvåa i "Australian Idol". Det var trevligt, men jag fick lite ont i öronen efteråt. Inte för att musiken var för hög utan för att alla småtjejer skrek som stuckna grisar.
Sen har jag tittat på Eurovision Song Contest, men det var ju inte så kul eftersom det inte gick så bra för Sverige.

Idag var vi i Toorak. Gick till Svenska Kyrkan, men den var stängd. Tittade in genom fönstret och allting såg väldigt svenskt ut! Träffade också en trevlig göteborgare som jobbade där.
Jag är inne på resans refräng nu, inte mycket kvar till jag åker till Fiji. Det ska bli skönt att ligga på stranden under palmerna, men så annorlunda... Och så får jag vänja mig vid att inte ha sällskap 24 timmar om dygnet. Det blir värre.


Lejon

 


DAGS ATT LÄMNA AUSTRALIEN
Melbourne 2005-06-03

I fredags besökte vi Svenska Kyrkan igen. Den här gången var det öppet. Träffade ett par äldre svenskar där, bl.a. en norrlänning som inte kunde sluta prata. Jag läste lite svenska skvallertidningar och skrev i deras gästbok, som signerades av kronprinsessan Victoria i mars.

Den här veckan fick jag faktiskt en hel del timmar så har jag samlat ihop lite mer pengar, även om jag får dem efter jag åkt.

Ikväll åker jag till Fiji. Det känns väldigt konstigt att lämna Australien, jag kommer sakna det himla mycket.
I lördags var jag och Donny ute och åt på en italiensk restaurang. Det var jättetrevligt och gott. Det var första gången har var ute och åt på en riktig restaurang överhuvudtaget...

Nu ska jag hem och laga min sista middag i Australien.


Resan fortsätter på Fiji...


Jag och Donny