- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Blogg.

RESA 2020: POOLMILJÖ


2021-01-27
När det blev klart att vi skulle få köpa till marken beslutade vi oss för att anlita en trädgårdsdesigner för bästa tips på hur vi skulle förena den gamla och nya delen av trädgården. Jag är väldigt förtjust i Ting Ute & Inne i Trelleborg, både butiken och deras design. De kom hit i oktober 2019 och sedan fick vi en design som delvis kommer använda oss av.


Vår trädgård enligt förslag från Ting Ute & Inne

Efter en lång period då det knappt hänt något med poolbygget gick det plötsligt undan och allt skedde samtidigt. Som jag skrev i mitt förra inlägg dök linerfolket upp den 13 juni och Brönmarks Entreprenad, som skulle lägga plattorna, den 15 juni.

Jobbet inleddes med att de kom med en mindre grävmaskin och grävde bort det översta skiktet av jorden. Dagen efter lades markduk och stenkross som paddades innan de hällde ut stenflis på norra och västra sidan. Denna slätades ut med lutning från poolen.


Stenkross läggs ut på markduken


Stenflis hälls ut och granitsargen har börjat komma på plats


Stenflisen slätas ut med lutning

Granitsargen sattes på plats och man började lägga klinkerplattorna på norra sidan. På eftermiddagen kom linerfolket tillbaka och fixade till linern så att vi kunde fortsätta fylla på vatten.


Första klinkerplattan läggs

Den 17 juni fortsatte arbetet, stenflis och sedan plattor började läggas i öster och på den södra sidan inleddes bygget av muren som ska ligga mellan ooldäcket och rabatten.
Plattläggningen fortskrider


Muren börjar byggas

Samtidigt kom linerkillen tillbaka för att dra till linern i trappan lite till samt skära ut för ingjutningsdetaljerna och sätta fast inloppsmunstyckena och ramen på bräddavloppet.

Plattorna började läggas på västra sidan intill häcken och när muren blev klar inleddes även plattläggningen på södra sidan. På kvällen kom linerkillen för att fixa det sista på trappan.

När muren kommit på plats blev det visuellt tydligt hur stor höjdskillnaden var mellan vår gamla tomtgräns och den nya. Vid grävningens inledning fick vi ju ta ställning till vilken nivå vi ville ha poolen på och nu stod vi naturligtvis med en rabatt som var mycket lägre ä muren och vi började fundera på en lösning på hur den jord som vi skulle fylla på skulle stanna i rabatten och inte rinna genom staketet och ut på gångbanan.


Pool äntligen uppstartad och plattläggningen med kantsten nästan klar!

På förmiddagen den 18 juni kom Österlens Poolcenter för att starta upp poolen och när den chockklorats ändrades färgen från gulgrön till mer inbjudande ljusturkos.

På midsommarafton den 19 juni hade det gått ett dygn sedan vi chockklorade poolen och vi kunde äntligen ta premiärbadet! En underbar känsla!
På måndagen fixade man ett nytt lock till pumpbrunnen och fick det att se snyggare ut. Vi hade beställt en utedusch och de frågade vad vi hade för tankar med den. Vi hade inte helt bestämt hur vi skulle lösa det, men de föreslog att de kunde gjuta en cementplatta, sätta en brunn och lägga ett rör ut till rabatten. Vi accepterade deras förslag dagen efter gjorde fixade de det.
Den 24:e var det så dags att foga plattorna med hårdfog. De var en väldigt varm dag så de fick jobba fort och blöta ordentligt för att det inte skulle torka för snabbt.
Plattorna hårdfogas

Pris plattläggning inkl. underarbete och material (ej plattor): 55 000 kr
Pris montering poolsarg: 14 994 kr
Pris mur och kantsten inkl. arbete: 23 200 kr
Pris gjutarbete för dusch inkl. material och nytt lock till pumpbrunn: 3 157 kr
Totalt: 96 351 krPlattläggning färdig!


Till vänster syns rabatten som ska byggas upp och fyllas med växter

Vi hade bokat in elektrikern för inkoppling av bl.a. poollampan den 25 juni, men eftersom vi inte fick gå på plattorna på ett par dygn så fick vi skjuta upp det. Därmed fick även bad vänta så vi fortsatte med att åka till stranden.
När det gäller överdrag till poolen ville vi helst ha ett som inte gör åverkan på pooldäcket. De enda som finns är då lameller och solfolie. Vi förberedde med rör för att kunna ha lamellöverdrag i framtiden, men tills vidare blir det solfolie. Beställde en bättre variant i 500 micro med Geobubble-teknik samt upprullare och dragband från Plastman. Man kunde bara köpa bredden i hela metrar, så fick klippa av en halv meter längs ena sidan.
Pris solfolie och upprullare: 9 845 kr (inkl. 1 245 kr frakt)

Nu var det slut med att titta på när andra jobbar och det blev dags att jobba själva! Vi började med att bygga det lilla staketet som delvis ska skärma av poolområdet med gräsmattan. Istället för plankväggen, som fanns på ritningen, valde vi att bygga ett ribbstaket för att ändå kunna se poolen igenom. Tanken är att det ska vara samma grå som det andra staketet, men vi hittade inget snyggt obehandlat virke så det fick bli tryckimpregnerat och så väntar vi en säsong med att måla det.
Plattläggarna såg helst inte att vi grävde för mycket intill plattorna, så vi bestämde oss för att slå ner markspjut. Vår jord är oerhört hård så de gick bara ner halvvägs. Vi fick gräva och spetta lite och min bror hjälpte slutligen till med sina muskler. Sedan gick det snabbt att få upp staketet när vi väl lagt en massa tid på mätningen.
Staketet klart och bambu planterad framför

Nästa projekt blev rabatten. Vi funderade på att antingen sätta upp plexiglas, tunn plåt eller annan någon slags plasttak längs staketet, men vi kände att det nog inte skulle bli tillräckligt stabilt. Det andra alternativet var att bygga en kant av mursten eller träreglar. Det slutade med att vi valde alternativ träreglar för att det både är billigast och enklast. Längs kanterna satte vi en fuktisolermatta för att skydda både trä och mur mot vätan.
Med facit i hand hade det varit bättre att ha en mur som bas under staketet, men samtidigt var vi osäkra på om vi ens skulle fått lov att bygga det med tanke på att det är prickad mark och vi inte ens får bygga plank där.


Rabattkant under uppbyggnad. Vi behövde lite mellanrum till staketet för att komma åt eluttag och målning

Sedan var det bara att flytta ett par av de växter vi redan planterat där och plantera några nya växter. Det blev till en början bambu, elefantgräs, gracillimus, rosa pampasgräs och zebragräs.
Vi satte också upp en bambuvägg som ska stå bakom duschen. Som ännu inte dykt upp.
Pris bambuvägg: 895 kr

Helgen den 17-19 juli hyrde vi en jordborr för att gräva hål till plintarna för altan och pergola. Det blev ett hårdare jobb än vi kunnat ana. Marken var stenhård och det var oerhört tungt att borra. Dessutom var det väldigt varmt. Som tur är kunde vi svalka oss i poolen emellanåt för vi jobbade på från morgon till kväll. Tyvärr fick vi ovanpå allting problem med alger i poolen. I efterhand förstod vi att skulle kompletterat med chockklor på kvällen då vi badat mycket och det varit så varmt.
Det är skönt att bada mellan varven

När hålen var borrade ägnade vi extremt mycket tid på att få plintarna på rätt höjd och med rätt avstånd. Altanen ligger inte så högt över marken så vi hade inte så mycket marginal heller. Vid utvalda ställen använde vi oss också av trädgårdsplattor, framför allt intill plattläggningen då vi inte kunde gräva där. När vi äntligen fått hyfsat rätt på det och fyllt igen hålen så satte vi upp stolparna till pergolan. Då hade det redan hunnit bli den 1 augusti.
Därefter satte vi upp 2/3 av pergolans balkar, som vi redan målat. När de kommit på plats placerade vi ut reglarna och fäste i stolparna och plintarna. Eftersom vi skulle lägga komposit är det viktigt med lutning och regelavstånd på max cc 40.


Plintar nergrävda och pergolastolpar uppe


Regelverket börjar bli klart


Regelverket för passagen mellan gräsmatta och poolområdet

Det var en skön känsla när vi i sista veckan av augusti äntligen kunde börja lägga trallen, det började se ut som en altan! Det hade tagit mycket längre tid än vi räknat med och vi var rätt trötta på att se först en stor grusyta och sedan ett regelverk som man snubblade på.
Men vi hade lite problem med att slå ihop trallen i clipsen, dels för att det var så varmt så kompositen svällde mer och dels för att clipsen vi fått antagligen var en äldre modell så de var lite för trånga. Men det blev bättre efter att de kört ut och gett oss nya.
Pris komposittrall Scandinavian Plank: 14 595 kr (inkl. skruvar, clips, täckbrädor och 800 kr frakt)


Andreas lägger komposittrall

Vi fick också planterat växterna i rabatten. Det blir blåregn längs baksidan av altanen, precis som vi har i den gamla delen av trädgården. Längs ena sidan blir det bambu. Även här är det lite höjdskillnad jämfört med trottoaren, så vi får skapa ännu en rabattkant av mindre storlek.


Altanen växer fram mer och mer och bambun är planterad

Vi fick upp bärlinan på förrådet så att de sista balkarna på pergolan kunde fästas. I början av september fick vi kopplat in lamporna i rabatten ut mot gatan och det blev genast mycket trevligare på kvällen.
Pris lampor Lightson: Pollare Saturnus 1 279,20 kr/st och spotlight Medusa 479,20 kr/st (transformator och förlängningssladdar tillkom) med 20% rabatt


Altanen och pergolan från poolen

I början av september hade vi kommit en bit på gången som förbinder de båda delarna av trädgården. Decklightsen också på plats.
Pris decklights Bolthi: 70 mm antracit 645 kr (4-pack) och Bolthi 35 mm rostfri med klart glas 448 kr (4-pack)
Hörnan blev lite problematisk, dels för att det var svårt att sätta ihop småbitarna och dels för att brädorna inte helt passar ihop eftersom ena gången är 90 cm bred och den andra 100 cm bred. Så alla brädorna på den breda delen av hörnan fick skarvas på längden.

Den 13 september kom äntligen elektrikern och kopplade på poollampan. Vi hade haft så mycket att stå i att vi aldrig fick ringt och bokat ny tid.
Pris elektriker: 21 047 kr (framdragning av elkablar från gammal elcentral till ny och ut till poolområdet, styrning för utebelysning och pool samt montering av dosor på staketet. OBS! Efter ROT).
Gången byggs och decklights isatta


Poollampan inkopplad

En familj i vår gata ville bli av med en stor sten och jag ville gärna ha den. Vi försökte ta med den på en säckkärra, men vi fick bara upp den lite med grann, vi uppskattade att den vägde drygt 200 kg. Med hjälp av en app som heter Tipp Tapp annonserade vi efter hjälp och två personer hörde av sig för att erbjuda hjälp. Den ena lyckades inte, men den andra gjorde genom att få upp den på en kärra med hjul som sedan drogs efter bilen. Vi tog den genom staketet och sedan lyckades min bror få den stående. Det blev en mycket snygg rabattprydnad intill funkian och den nya murgrönespaljén som jag satt upp.


Stenen lagd i rabatten och vi tar ett av årets sista bad

Över passagen var nästa steg att bygga tre pelarbågar. Två plinthåll var redan förberedda, men i ett av dem löper ett vattenrör så vi tvingades gjuta en egen plint där eftersom de färdiga plintarna är för höga. Det började bli svårt att få tag på snyggt virke så vi fick ta vad bygghandeln hade kvar. Den sista stolpen hamnade ovanpå smågatstenen som kantar klinkerdäcket, så den lät vi vila på stenen och skruvade fast den rejält i regelverket.

Den 1 oktober kom elektrikern tillbaka och satte upp uttag samt satte upp en lampa på baksidan av förrådet.
Pris elektriker: 15 195 kr (montering och inkoppling av uttag på framsidan av huset samt uttag på staket, installation av ny lampa och omkoppling till plejd. OBS! Efter ROT).

I början av oktober stängde vi av värmen i poolen och sedan var det bara att invänta att vattnet skulle komma ner mot 10 grader innan vi kan stänga ner helt.


Nya stolar inhandlade


Valvbågarna över gången klara, bortsett från målningen

I slutet av oktober och in i november satte vi upp takribborna på pergolan. Den låga takhöjden blev plötsligt mer påtaglig, men så länge alla vi känner kan gå raklånga under så är vi nöjda! Dessutom kä nns det mer ombonat. Vi sparar den sista sektionen till nästa år för dels är det svårt att få tag i bra virke och dels vill vi ta en paus.
I november påbörjade vi också städning av poolen och sedan tömning av vattnet till nedanför inloppet. Sedan satte vi plåtarna, som vi köpte begagnade för 5 000 kr.

Uteduschen dök aldrig upp och till slut hävde jag köpet och krävde pengarna tillbaka av kreditkortsbolaget, vilket lyckades. Istället köpte jag en ny likadan från en vattensportbutik i Tyskland som kändes mer trovärdig. Så den får invigas nästa sommar!
Pris utedusch: 2 792 kr, Formidra Happy 4x4 (inkl. frakt)


Plåtar på poolen och lampor upphängda i pergolan

Den 1 december köpte vi svart makadam som vi la under staketet mellan trottoaren och rabattkanten. Äntligen blev det fint där också! Hela året fram tills nu har ogräset fått frodas ostört.

Nu väntar vi bara på att våren ska komma så att vi kan fortsätta att fixa i trädgården och sedan hoppa i poolen igen!