- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Blogg.

RESA 2020: POOLBYGGE


2021-01-13

Vi har haft funderingar på att skaffa pool i flera år, men har tvekat p.g.a. kostnaden och att den skulle ta upp så stor andel av vår tomt (kanske ingen fördel vid framtida försäljning heller). Men när vi, tillsammans med vår granne, fick godkänt att köpa loss gräsmattan, som tillhörde samfälligheten, utanför tomten fick vi 124 extra kvadratmeter och det gjorde poolbeslutet enklare!


Gräsmattan där poolen ska byggas

Nu började planerandet och det var inte lätt! Vi tvekade om vi skulle bygga poolen själva eller inte och försökte få ett tydligt svar på hur mycket det skulle kosta att få jobbet gjort. Var först inne på en stålpool Eco Premium från Poolkungen och fick av deras samarbetsparter en vag uppskattning av vad det skulle kosta att få den byggd samtidigt som vi funderade på att göra det själva. Min man kände sig dock inte så sugen på det, mest p.g.a. tid och ork.
Under ett besök på Center Syd i Löddeköpinge gick min man in på Österlens Poolcenter, som visade sig bygga sina pooler själva och gav offert med allt inkluderat (utom grävning och el). Vi tyckte dessutom priset lät bra. Eftersom vi inte skulle bygga den själva föll också valet på en thermopool som känns gedigen med betong och frigolit för isolering.
Efter att även funderat på Poolstore, valde vi att anlita Österlens Poolcenter, inte minst för att en av grävarna vi pratade med rekommenderade dem.

Men innan vi la in en order ville vi ha ett pris på grävningen för att få ett hum om vad hela projektet skulle kosta. Vi behövde utöver poolhålet gräva ner kablar från husets elcentral till en extra central i förrådet och till extra strömuttag på nya tomten samt plintar till nytt staket.
Återigen fick vi grova uppskattningar av vad det skulle kosta och någon tog inte på sig smågrävandet. Men på slutet dök en offert upp med alla våra önskemål och med exakta siffror. Det var inte billigast, men vi uppskattade att få alla belopp på pränt.


Thermopool

Den 8 januari la vi till slut in en order på:
  • Thermopool 7 x 3,5 m med mosaikliner, LED-lampa och murad helgaveltrappa
  • Cirkulationspump Kripsol 0,50 HK
  • Filter Cantabric 500 med glaskross
  • Värmepump Gullberg & Jansson Q20 Inverter
  • Frekvensomvandlare Welldana I-Saver (tillades senare)
Pris: 229 061 kr

Medan vi var på skidsemester väntade vi spänt på att Österlens Poolcenter skulle ringa och meddela dag för byggstart. Och precis när vi skulle hoppa av liften ringde de informerade att de skulle börja den 7 februari. Vi tog det vidare till grävaren som så bokades till den 20 januari, dagen efter vi skulle komma hem från resan, så vi fick sätta igång att riva det gamla planket direkt efter hemkomst.


Dag 1: Gamla plintar upptagna och nya ska grävas ned


Dag 1-2: Kabelrör grävs ned för ny elcentral i förråd

Det uppstod ganska omgående nya frågor att ta ställning till, trots att vi tyckte att vi gått igenom allt som skulle tänkas uppstå. Marken ser platt ut, men sluttar ganska mycket och vi fick snabbt ta ställning till vilken nivå vi ville ha poolen på. Vi beslutade oss för att välja samma nivå vår ursprungliga trädgård ligger på. Ett annat dilemma var var containern för schaktet skulle ställas någonstans, på kommunens mark (dvs cykelbanan utanför) gick det inte utan tillstånd (som tog nån vecka) och om vi ställde den på samfällighetens mark (dvs gatan) fick vi stå för ny asfaltläggning om denna skulle gå i sönder. Lösningen blev att det hyrdes in plåtar som ställdes under containern, vilket vi såklart fick betala, men det var inte så farligt dyrt.
Det hade varit en regnrik vinter hittills så vår gräsmatta var som en pöl. Grävaren föreslog att vi skulle gräva ner en 1050 liter stor kassett istället för den 350-liters som stod med på offerten. Då kunde de leda vattnet från stupröret rakt ner i den istället för ut på tomten som tidigare.


Dag 3: Vatten från stupröret leds bort till kassetten

De första tre dagarna ägnades åt borttagning av de gamla plintarna, grävning för dragning av elkablar, utsättning av plintar längs nya tomtgränsen och nedgrävning av pumpbrunn och dagvattenkassett för dränering kring poolen.


Dag 4: Dags att börja gräva ut poolen


Dag 6: Det börjar likna ett poolhål

Det blev också dags att välja liner. Att det skulle bli mosaikmönstrat hade vi redan bestämt, men vi vacklade mellan Persia Sand och Persia Grå, som båda ger ljusturkost vatten, den första mer åt mintgrön och den andra mer åt ljusblå. Eftersom jag tyckte att Sand är ganska ful ovan vattenlinjen (beigebrun) och nog inte matchar sten lika bra som trä, så valde vi Persia Grå.

Dag 4-6 grävdes poolhålet ut och dag 7 ägnades åt att lägga markduk och dränrör och sedan fylla på med makadam.


Dag 7: Markduk och dräneringsrör läggs ut


Dag 7: Botten fylls med makadam

Pris all grävning: 151 300 kr (inkl. byggstaket, dagvattenkassett, makadambädd och återfyllning med makadam runt poolen)
Tillägg för plåtar under container och större kassett med avsättning till stuprör: 16 000 + 3 800 kr

Under veckan som följde fullkomligt öste regnet ner och den stenhårda leran gav vika på den sidan man grävt ner kablar och kassett. Men då vi var medvetna om risken för ras hade vi redan försäkrat oss om att grävföretaget tog ansvar för det. Så de dök dagen före och tog upp massorna som rasat.Isolering och armeringsjärn placeras ut på makadambädden

Den 7 februari började poolbygget med att bottenplattan skulle gjutas. Reglar placerades ut som ram för betongen. Ovanpå makadamen lades isolering och armeringsjärn innan betongbilen kom och pumpade ut betong över det hela. Efterhand jämnades ytan ut så den blev slät.Betongbilen börjar spruta i betong


Betongen jämnas ut


Betongplatta färdig

Klockan 10 på förmiddagen var plattan klar. Sedan fick betongen brinna i 10 dagar.

Thermoblocken staplas och armeringsjärn sätts i

Den 17 februari var det dags för nästa steg. Betongplattan slipades först och sedan började thermoblocken staplas likt lego. Armeringsjärn sattes i, både lodrätt och vågrätt.
Lego-bygget fortskrider och lamphus är på plats

Det gjordes hål för lamphus, bräddavlopp och inlopp och dessa satte sedan på plats. Slutligen sattes stöttor upp mot väggarna för att de ska stå emot kraften från betongen.
Färdigt för dagen!

Dagen efter kom betongbilen med den långa armen tillbaka för att fylla betong i blocken, långsamt och metodiskt. Nu började det verkligen likna en pool och det var en underbar känsla!
Betong i väggarna


Betongen slätas ut på toppen

Någon dag senare satte man på platonmatta på de yttre väggarna. Denna ska hålla borta fukten från den omgivande marken. Betongen skulle brinna i 4 veckor.
Under tiden hade vi besök av en håltagare som borrade hål i betonggolvet i förrådet. Här kommer slangarna från poolen och elkablarna dras upp istället för att vi ska dra det genom väggarna.
Pris håltagning: 3 540 kr

Vi påbörjade också arbetet med isolering av förrådet, för att minska risk för minusgrader samt uppsättning av tjock plywood för att få en stadigare vägg för elcentral och poolutrustning. Väggen målade vi sedan vit.


Återfyllning med makadam

Sedan skulle återfyllning koordineras mellan grävaren och poolföretaget, vilket de själva skötte. Det blev bestämt att detta skulle ske den 18 mars. Återfyllningen blev makadam som kom i en stor lastbil. När makadamen fyllts upp till inloppen kom poolföretaget och monterade slangarna mellan poolen och förrådet där tekniken ska vara.

Slang inkopplad i bräddavloppet

Rören dras genom grunden på förrådet

När slangarna dragits fyllde man makadam hela vägen upp. Byggstaketet togs bort och så var det upp till oss att få upp ett staket inom snar framtid. Stolparna och de flesta staketpinnarna låg redan färdigmålade och redo att sättas upp.


Återfyllnad klar och staketbygge påbörjat

Vi hade bestämt oss för att ha granitkeramik runt poolen och försökte hitta plattor som inte kostade en halv förmögenhet. Till slut hittade vi på Kakelgiganten i Malmö. De hade dessutom kampanj, men det visade sig senare att de allt som oftast har det. Vi valde mellan en ljusbeige och två olika mörkgrå, en men yta som liknade betong och en som liknade granit. De var vänliga nog att låta oss låna hem de två grå för att se hur det såg ut vid poolen. Vi valde till slut den granitliknande.

Pris granitkeramik: 19 950 kr + 395 kr frakt ( 43,20 kvm)


Trappan muras


Trappan färdig

Den 25 mars som poolföretaget för att mura gaveltrappan med lecablock. Sen kunde vi gå ner i poolen för första gången.
När grävarna var hos oss nämnde de en dusch vid poolen och att vi kunde grävt ner en vattenslang när de ändå höll på. Vi hade haft tankar på att ha en dusch och när beslutet var taget tog min man på sig jobbet att återigen gräva upp gräsmattan, ta upp markstenarna och lägga ner ett rör till vattenslangen.

Vi påbörjade också jobbet på att hitta någon som kunde lägga våra klinkerplattor eftersom vi ansåg att det blev för tungt att göra själva. Det var mycket svårt att bestämma oss. Fick in några offerter och när vi fått den första fick vi en chock, det skulle kosta nästan 100 000 kr! Hittade också en som var mycket billigare, men det var inte lätt att veta vem man kunde lite på, i synnerhet inte när det inte gick att hitta så mycket information om företagen. Att lägga uteklinker är inte samma som att lägga vanliga sten- eller betongplattor, så vi ville vara säkra på att personen gjort det förut.
En vi kände vi kunde lita på kunde lägga plattorna först i slutet av juli och det var alldeles för sent för oss. Sedan snubblade jag över Brönmarks Entreprenad på Internet. De hade nyligen lagt klinkerplattor och kändes som ett genuint företag. Så vi valde dem till slut, definitivt inte billigare, men det kändes som ett rätt val. De kunde dock först i mitten av juni så vi fick ändå vänta ett tag och vi kunde heller inte påbörja vårt eget däck- och pergolabygge eftersom plattorna behövde läggas först.

Vi hade tänkt ha granitkeramiken ända ut till poolkanten och jag försökte hitta en rostfri list att sätta på kanten för att det inte skulle bli så vasst. Hittade en i England, men det skulle bli hutlöst dyrt med frakten. Flera av plattläggarna tyckte att dock vi skulle ha en poolsarg, inte minst för att man annars skulle behöva gjuta en kant intill poolen då plattorna är mycket bredare än poolkanten.
Nu blev det onekligen lite att fundera på. Vi ville ju att hela pooldäcket skulle bli en enhet och risken fanns att vi skulle ha en färg som likna klinkerplattorna, men ändå skilja sig så mycket att det skulle se dumt ut. Det finns ju poolsarg i granitkeramik också (mycket dyrt), men inte just de plattor vi hade.
Till slut valde vi dock att köpa en granitsarg från Betong & Marmor i Arlöv. När vi väl kom dit visade det sig att de bara hade ett par kvar, och de sparades till kunderna som kom dit. Alla som försökte beställa nekades. Så vi hade tur, annars hade vi fått vänta i 12 veckor!
Pris poolsarg: 11 948 kr


Cirkulationspump och sandfilter installerat

Den 12 maj installerades tekniken i förrådet och nu längtade vi efter liner och bad! Montering av linern planerades in den 10-12 juni, men det är ju oerhört väderberoende. Det skulle vara minst 15 grader och inget regn. Först den 10 juni putsades trappan och p.g.a. ostadigt väder flyttades linermonteringen fram till den 13 juni, typiskt nog samma dag som vi skulle på examensfest.


Trappan färdigputsad

Eftersom alla som jobbat för oss dykt upp vid 7 varje morgon blev vi förvånade att de som satte linern inte dök upp avtalad dag, utan ringde först under eftermiddagen och sa att de skulle komma den 13:e. När dagen väl var inne kom de inte förrän vid 13-tiden, typiskt eftersom jag både ville vara där och på examensfesten. Men vi förstod att de satte liner hela dagarna och körde mellan poolerna efter hand som de fylldes på med vatten.


Underlagsmattan sätts på med ett slags lim

Jag ville inte gå hemifrån förrän jag kollat att det var rätt liner och gärna se hur den sattes fast. Det var ju trots allt det mest glädjefyllda och spännande momentet i hela poolbygget!


Linern vecklas ut


Linern fästs i snap in-listen


Linern bankas i hörnorna

Vid 16-tiden satt linern fast i snap in-liten och botten sträcktes ut mot kanterna. Sedan var det dags att fylla på vatten. Detta tog ju en bra stund, trots att vi tog hjälp av två vattenslangar. De satte en tejpbit på duken och när vi fyllt upp dit skulle vi stänga kranen. Senare kom han tillbaka och drog till linern vid nedre delen av trappan och flyttade tejpen högre upp.

Klockan 7 den 15 juni dök Brönmarks Entreprenad upp ett par dagar tidigare än de egentligen skulle. De gjorde då markarbetet inför plattläggningen och återigen hade vi en grävmaskin på tomten.

Fortsättning följer i nästa inlägg...