- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Blogg.

ATT PLANERA DRÖMRESAN


2017-03-13

Min ultimata drömresa har alltid varit Bora Bora i Franska Polynesien, men från början trodde jag inte att den någonsin skulle bli av med tanke på vad det kostar. Så småningom blev drömmen möjlig och nu är den en realitet.

Vi hade egentligen tänkt åka redan 2016, men eftersom min make Andreas bytt jobb året innan var han inte sugen på att be om en lång semester efter att bara jobbat några månader.
Andreas har samlat ihop åtskilliga poäng i IHG-hotellkedjans Priority Club och redan från början hade vi siktet inställt på att använda dessa till två nätter på Intercontinental Bora Bora Resort & Thalasso Spa, som annars kostar drygt 10 000 kr/natten! Det ultimata stället att spendera poäng på alltså. När vi tittade på det konstaterade vi dock att man måste vara ute i mycket god tid för lyckas boka "Award nights" här. Alltså behövde vi boka direkt efter när en ny månad blev bokningsbar.


Intercontinental Bora Bora Resort & Thalasso Spa med Mount Otemanu i bakgrunden

Om det är en rundresa jag vill göra planera jag den ofta långt i förväg, oavsett om jag vet när jag ska åka eller inte. Det kan nämligen ta väldigt lång tid och då ör det bra att ha det mesta på plats när man väl bestämt sig för att göra resan.
Jag började planera så smått sommaren 2015. Något som var klart var att vi skulle kombinera både Franska Polynesien och Cook Islands eftersom det går flyg däremellan. Sen hade jag gärna också besökt Samoa och Tonga, men det är svårare att få ihop alla öarna på en resa. Insåg dessutom snabbt att jag behövde all tid till de två förstnämnda eftersom det finns så otroligt många intressanta öar att besöka! Tittade lite på att åka med Paul Gauguin Cruises, men det är ganska dyrt och man hinner helt enkelt inte med lika mycket när man bara har en dag på varje ställe.

Air Tahiti har olika flygpass och det som passade oss bäst var Bora Bora-Tuamotu pass där man förutom Sällskapsöarna även kan flyga till Tuamotuöarna. Sällskapsöarna består av en vulkan omgärdad av en korallatoll, men på Tuamotuöarna finns endast korallatollen kvar och vulkanen har sjunkit under vattenytan. Det Tuamotuöarna är mest känd för är sin dykning, den bästa i hela Franska Polynesien, i synnerhet driftdyken där man dyker/snorklar i passen där tidvattnet går in i lagunen. Det går snabbt och man simmar omgärdad av stora stim med hajar, rockor, fiskar och delfiner. Det ska vara något helt makalöst. Jag dyker inte, men lockas av snorklingen och de vackra palmkantade stränderna med sin rosa sand.


Motus i Rangiroa-atollen

Ju mer jag läste om Franska Polynesien desto fler öar blev jag intresserad av. Från att bara tänkt besöka Bora Bora, Rangiroa och Tikehau, men sedan blev både Maupiti och Mo'orea ett måste och även Taha'a, Huahine och Fakarava lockade.

Sommaren 2016 skrev jag ut Air Tahitis schema (som inte verkar ändra sig märkbart år efter år) och satt i trädgården och försökte få ihop min reseplan. Det blev lättare sagt än gjort. Flyg från Tahiti till de mest välbesökta öarna går ofta, men däremellan går de kanske bara några gånger i veckan eller bara en gång. Flyget till Cook Islands går också bara en gång i veckan och därför var avresedagen helt fast.
Flygpasset har dessutom en hel del restriktioner man måste följa och man får inte åka tillbaka till samma ö för att byta flyg. Jag hade valt att besöka Mo'orea, Bora Bora, Maupiti, Tikehau och Fakarava. Eftersom man måste byta flyg på Rangiroa för att ta sig mellan Tikehau och Fakarava funderade jag även på att göra ett kortare stopp där istället för att behöva vänta i fem timmar på flygplatsen.


Air Tahiti

Till slut hade jag bestämt mig för en rutt och så var det bara att vänta på att våra semestrar skulle godkännas. Jag fick mitt svar (åtminstone för de första tre veckorna) mot slutet av januari 2017 och min mans chef gav äntligen ett svar i mitten av februari. Men för resor till Franska Polynesien är det sent att boka.

Att vi skulle resa kortaste sträckan via London och Los Angeles både dit och hem var redan klart och nu återupptog jag kontakten med resebyrån jag tänkte boka flygbiljetten hos (de resebyråer som det länkades till på flygbokningssidorna på Internet var helt okända för mig och den här resan är för dyr för att det ska gå fel). Då insåg jag att min plan inte höll eftersom jag glömt att flyget inte landar på tisdagar, utan det var måndag eller onsdag som gällde. Så fick göra om min plan igen. Att resa direkt till Maupiti efter ankomst blev inte ett alternativ längre eftersom de bara går på tisdagar, fredagar och söndagar (däremot går de, tack vare skollov, även på måndagar och onsdagar veckan efter!)
Satsade på att åka på tisdagen och anlända på onsdagen eftersom jag jobbar på söndagen. Priserna hade dock gått upp en hel del under de två veckor jag strulat med reseplanen, i synnerhet tisdagsavgången som ökat med 3 700 kr! Jag och resesäljaren kom överens om att vi bokar biljetterna och så kan vi bara ändra dag innan de biljetteras.

Hittade ett antal olika förslag och testade dem med Air Tahiti, men de blev inte godkända av olika anledningar, t.ex. måste man åka till Mo'orea först eller sist.
Plötsligt blev jag osäker på om jag verkligen skulle åka till Fakarava. Hotellet jag var intresserad av, Raimiti, var onekligen dyrt (utan att vara lyxigt) och det var inte så lockande att vänta så länge på Rangiroa. Det kanske också skulle bli lättare att få ihop reseplanen om jag valde att åka till t.ex. Huahine istället.

Hirifa Beach, Fakarava eller Fare Beach, Huahine?

Jag började titta på det, men det visade sig att det inte var så mycket lättare trots allt. Och det är Maupiti som är boven i dramat. Man kan endast komma hit från Tahiti, Raiatea och Bora Bora. Från den senare endast på söndagar, vilket såklart inte var en dag som passade in i min plan. Man kan också åka via Raiatea, men det får man ju bara göra en gång.

Sedan är det också mest optimalt att ha Bora Bora sist eftersom de har direktflyg till Tuamotuöarna, annars ska man åka tillbaka till Tahiti först (och förmodligen övernatta där), vilket man kan mot en extra kostnad.

Ett alternativ för att förenkla planen var att göra ett stopp med övernattning på Raiatea. Då skulle man också kunna klämma in en båtutflykt till Taha'a (som delar lagun med Raiatea), en ö jag hela tiden haft som alternativ, inte minst för att den finns en coral garden som ska vara Franska Polynesiens bästa snorkling på grunt vatten.


Coral Garden, Taha'a

Till slut fick jag ihop en plan - dock med avresa på söndagen (förhoppningsvis kan jag fixa ledigt!) - med flyg från Bora Bora till Maupiti en söndag, flyg till Raiatea med två övernattningar och sedan flyg därifrån till Tikehau (med flygbyte på Bora Bora, vilket är godkänt eftersom det räknas som genomgående biljett och byte med olika flygnummer är okej om man ska till Tuamotuöarna). Enda nackdelen är att vi bara får tre nätter där istället för fyra. Men när det visade sig att pensionatet jag ville bo på var fullbokat kändes det okej ändå. Kvar att välja på var två extremt dyra lyxhotell eller mycket enklare pensionat.
Men visst, jag grämer mig lite för att det inte blir någon Fakarava och en kajaktur till den magnifika Hirifa Beach, vilken folk som varit där, påstår är den vackraste strand de sett.

Intercontinental då? Det gick ju naturligtvis inte heller vägen. Vi har kollat kontinuerligt ända sedan rätt månad öppnades för bokning och vid endast ETT tillfälle hittade vi EN natt som man kunde boka med poäng! Frustrerad mailade jag till IHG och googlade på nätet och det visade sig att det var helt normalt, i alla fall de senaste åren. De har ett rum man kan boka med poäng och det försvinner såklart med detsamma. Det är ganska många amerikaner som har många poäng och som gärna åker till Bora Bora...
Men, mot mitt bankkontos vilja, bestämde jag mig direkt för att vi ska bo där i alla fall! Det finns ju inte på kartan att vi inte ska uppleva de där vattenvillorna och utsikten över Mount Otemanu. Däremot hittade jag ett sätt att komma lite billigare undan. Intercontinental har en klubb, Ambassador, som man kan köpa in sig i för $200 eller 32 000 poäng. Förutom gratis rumsuppgradering och sen check-out, ingår en voucher man kan använda för att få andra natten gratis om man bokar två nätter på en helg. Och som ett under var det just fredag-söndag vi tänkt boka! Det blir dock inte riktigt halva priset eftersom man måste boka i en särskild prisklass, vilket innebär ordinarie pris och inte det billigare icke-återbetalningsbara "Advanced Purchase" som vi annars valt.

Så även om denna resa blir lång och vi kommer besöka många öar så finns det så otroligt mycket mer att se bara i Franska Polynesien! Förutom Sällskapsöarna och Tuamotuöarna finns ju t.ex. Australöarna och Marquesasöarna som ligger ganska mycket längre bort, men verkar också fantastiska.


One Foot Island, Aitutaki

När det gäller Cook Islands var det betydligt enklare att planera. Ögruppen har betydligt färre öar och det är bara två som verkligen drar. Den ena är huvudön Rarotonga, vilket gör det ännu enklare.
Eftersom flyget till och från Tahiti endast går på torsdagar och direktflyget till Los Angeles endast går på fredagar, blev det automatiskt 8 nätter på plats. Alternativt hade vi kunnat resa till Cook först och fått 11 nätter.
Efter noga övervägande valde jag fyra nätter på Rarotonga och fyra på Aitutaki. Enligt många ska man prioritera Aitutaki, som är det ultimata paradiset, och det är på One Foot Island i dess lagun som signaturbilden för Cook Islands är tagen (se ovan). Men det är just lagunen som är det riktiga paradiset och det finns inte så mycket att göra på själva ön, därför valde att lägga lika mycket tid på Rarotonga, som är större, billigare och har fler sevärdheter, restauranger och dylikt.

På Cook Island innebär flygen mellan öarna inga planeringsmässiga problem eftersom de går flera gånger om dagen. Men det är dyrt och man bör boka i så god tid som möjligt för att få tag i de billigaste biljetterna.

Sedan när alla flyg kommit på plats har jag ägnat mig åt att boka hotell. Några besvikelser med fullbokade hotell har det blivit, men överlag har jag hittat boende som är till belåtenhet och för att hålla nere kostnaderna har jag mestadels valt familjepensionat.

Så nu kan jag luta mig tillbaka och bara vänta på att vi ska åka!