- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Blogg.

CORTINA OCH DOLOMITERNA


2020-02-20

Jag har åkt skidor sedan jag var 5 år och min man och jag brukar åka en vecka varannan vinter. Oftast blir det i Österrike, ett av mina favoritländer, men vi har också varit i Schweiz och Italien.
En av de bästa skidresorna någonsin blev den i Cortina d'Ampezzo 2018. Orten har stått på min lista länge, men det är en av de dyrare orterna i Alperna så den har fått vänta. Cortina, som snart står värd för OS för andra gången, är beläget mitt i den natursköna bergskedjan Dolomiterna, som är speciell för att topparna är spetsigare än övriga Alperna och för den roströda färgen som lyser så vackert rosa i soluppgång och -nedgång.


Världscupbacken i Cortina

Skidåkningen i Cortina är mycket bra och även den erfarna åkaren har många branta backar att välja på. Den mest spektakulära är den karaktäristiska svarta Världscup-backen, nr 35, som ser ut att vara utskuren genom berget.

Men det bästa med Cortina är närheten till så många andra skidorter, ett exempel är Sellamassivet som inkluderar t.ex. Canazei, Arabba, Val Gardena och Val Badia.


Vackra vyer mellan Arabba och Passo Campolongo

Alla orterna är ihopbyggda med liftar och backar och kallas Sella Ronda. Man kan åka i båda riktningarna och man följer bara de gröna (moturs) respektive orange (medurs) skyltarna. Kör man från Cortina är det en bra idé att börja när liftarna öppnar så att man kan vara säker på att ta sig tillbaka i tid.
Magnifik utsikt över Sellamassivet får man från kabinbanas toppstation vid Punta Rocca (3 269 m.ö.h.) på Marmoladaglaciären strax söder om Arabba.


Cinque Torri

Inte så långt från Cortina ligger Cinque Torri, ett mindre skidområde med nästan inget folk och fantastisk skidåkning, dock inte lika brant som i Cortina. Området är uppkallat efter de fem bergsformationer som liknar torn. Naturen är magnifik här, missa t.ex. inte lift nr 8 där man får känslan att vara mitt i en kuliss!


Lift nr 8 i Cinque Torri

Liften leder till Passo Falzarego, varifrån man kan ta kabinbanan uppför den lodräta bergsväggen till Monte Lagazuoi, 2 752 m.ö.h. Här finns bergshotell, restaurang och en strålande utsikt! Här spelades filmen "Cliffhanger" (1993) in, men en verklig thriller utspelade sig här 1915-1917 efter att Italien utlyst krig mot Österrike-Ungern. Strider utkämpades kring Cinque Torri och Lagazuoi skyttegravar och tunnlar sprängdes i det branta berget.
Kom gärna tidigt för kabinbanans kapacitet gör att det blir ganska långa köer längre fram på dagen.


Utsikt mot Cinque Torri från Monte Lagazuoi

Från baksidan av berget börjar den 8,5 km långa natursköna pisten Armentarola, även kallad Hidden Valley, som är den vackraste jag någonsin åkt och säkerligen en av de vackraste i världen. Första delen är lite brant, men resten bjuder på mjuka sluttningar där man verkligen har möjlighet att njuta av vyerna.


Utsikt från pisten i Hidden Valley

Den slingrar sig genom Lagazuoi-klyftan omgärdad av de roströda bergen, förbi ljusblå frusna vattenfall och så småningom ner till botten av dalen som känns som ett sagolandskap utan mänsklig påverkan. Det är också försvinnande få som åker denna pist och därför känns det än mer som att man har dalen för sig själv.


Armentaroladalen

Vid pistens slut i Sass Dlacia kan man bli dragen av häst (€3/person) bort till byn Armentarola där sedan en taxibuss kör en tillbaka till Passo Falzarego (€6/person). Alternativt kan man (om man är minst 5 personer) ringa efter taxi från restaurang Capanna Alpina (€6/person) längre upp i backen.


Hästskjuts till Armentarola

Cortina är en perfekt skidort om man vill ha bra och varierad skidåkning, trevlig by och god mat. I byn finns utmärkt shopping och restauranger.
Vill man besöka flera ställen som vi gjorde är det bäst att hyra en bil. Vi hyrde på Venedigs flygplats som vi flög till. När vi åkte i Serramassivet utgick vi från Arabba, vilket fungerade fint, men om det snöar mycket kan det var svårt att ta sig över bergen. Snökedjor krävs.