- reseguider och dagböcker    
 

 

 

 

 

 

 

 

Blogg.

10 AV VÄRLDENS MÄRKLIGASTE BYGGNADER


2021-12-10

Här har arkitekternas fantasi släppts lös totalt. De flesta byggnader ger en ledtråd till vad som ryms inuti, medan några ska representera religiösa eller kulturella symboler.
Åsikterna om byggnadernas utseende är synnerligen delade och någon har fått den mindre smickrande utmärkelsen "Världens fulaste byggnad". Så om de är vackra eller ej får bli upp till betraktarens öga!
# 10 Community Book Shelf, Kansas City, USA
Den södra fasaden på Kansas City Central Librarys parkeringshus är utformat som en bokhylla med knappt 8 m höga bokryggar av mylar.
Då parkeringshuset stod klart 2004 vände sig staden till allmänheten för förslag på ett mer estetiskt utseende. Vilka titlar som skulle pryda böckerna föreslogs av stadens invånare och de 22 valdes till slut ut av Kansas City Public Library Board of Trustees.
Adress: 14 West 10th St, Kansas City, Missouri
 


# 9 Basket Building, Ohio, USA
Basket Building ritades av Longaberger Company, som bl.a. tillverkar träkorgar, och ska efterlikna dess mest sålda produkt, The Medium Market Basket, förstorad 160 gånger. Företaget flyttade in i sitt nya huvudkontor 1997, men 2016 lämnade den sista anställda och byggnaden är nu till salu.
Adress: 1500 E Main St, Newark, Ohio
 


# 8 Meitan Tea Museum, Guizhou, Kina
74 m höga Meitan Tea Museum är byggd som en tekanna med tillhörande kopp, vilket passar utmärkt då Meitan är centralort för Kinas gröna te. Det är inte världens enda byggnad i form av en tekanna, men den största. Vill man fylla den med te får man i över 28 miljoner kubikmeter.
Adress: Meijiang S Rd, Meitan Xian, Zunyi Shi, Guizhou
 


# 7 Kunsthaus, Graz, Österrike
Graz konsthall invigdes 2003 då staden var Europeisk kulturhuvudstad. Den ritades av arkitekterna Peter Cook och Colin Fournier och har en slags amöbaform, även kallas blob-arkitektur. Fasaden består av stål, akrylplast och glas och har flera ljusringar som kan lysa i olika styrkor.
Museet rymmer samtida konst från 1960-talet och framåt.
Adress: Lendkai 1, Graz
Mer info: www.museum-joanneum.at/en/kunsthaus-graz
 


# 6 Atomium, Bryssel, Belgien
102 m höga Atomium består av nio stålklot i form av en järnkristall förstorad 165 miljarder gånger. Byggnaden ritades av André Waterkeyn inför Världsutställningen i Bryssel 1958. Det var meningen att den skulle monteras ned efter utställningen, men fick vara kvar eftersom den blev så populär. Efter en totalrenovering 2004-2006 inrymmer Atomium nu utställningslokaler, restaurang, utsiktsplats och sovsal för skolbarn.
Adress: Place de l'Atomium 1, Bryssel
Mer info: www.atomium.be
 


# 5 Dog Bark Inn, Cottonwood, Idaho, USA
Detta lustiga, men ack så söta, Bed&Breakfast byggdes 2003 av motorsågskonstnärerna Dennis Sullivan och Francis Conklin i form av en 9 m hög beagle.
Om man får tro de strålande recensionerna på Tripadvisor är hunden onekligen värd ett besök.
Förutom två hotellrum finns även en utställning med verk av de två konstnärerna.
Adress: 2421 Business Loop 95, Cottonwood, Idaho
Mer info: dogbarkpark.com


# 4 Piano Building, Huainan, Kina
Denna vackra byggnad, som ser ut som en fiol som lutar mot en flygel, ritades av två arkitekturstudenter på Hefei University of Technology och stod klar 2007. Fiolen i glas rymmer trappor och i flygeln finns två konsertlokaler som används av musikstudenter, men även av stadsplanerare som ett showroom för utvecklingsprojekt i distriktet Shannan.
Av lokalbefolkningen kallas det "Kinas mest romantiska byggnad" och många nygifta låter sig fotograferas framför.
Adress: Tianjia’an, Huainan, Anhui


# 3 Fish Building, Hyderabad, Indien
Denna byggnad, som inofficiellt kallas Fish Building, är regionkontor för National Fisheries Development Board och sägs ha inspirerats av Frank Gehrys stora skulptur Fish i Barcelona. Byggnaden öppnade 2012 och är täckt av paneler i rostfritt stål. Kritiken mot byggnaden har varit massiv, både för estetiken och funktionen, bl.a. för att man tvingas gå upp för en lång trappa för att nå receptionen.
Adress: IICT Rd Number 4, Bheem Reddy Nagar, Mallika Arjun Nagar, Boduppal, Hyderabad, Telangana


# 2 Tianzi Hotel, Langfang, Kina
En timme öster om Beijing ligger detta 42 m höga hotell som har utsetts till världens största bildbyggnad. Bilden föreställer av de tre gudar som ofta syns i kinesiska tempel och symboliserar de tre attributen för ett gott liv: Shou, som symboliserar lång levnad, Fu som står för status, och Lu som är lyckans gud.
Hotellet, som öppnade 2001, består av 10 våningar och 18 rum, bl.a. ett i persikan som Shou håller i sin vänstra hand.
Adress: Jingha Road/ Fucheng Road, Yanjiao Town, Sanhe, Hebei
 


# 1 Wat Sam Phran, Amphoe Sam Phran, Thailand
Detta buddhisttempel, som ligger ca 40 km väster om Bangkok, har ett synnerligen spektakulärt utseende med en rödgrön drake som slingrar sig runt ett rosa torn.
Templet, som invigdes 1985, är 80 m högt, vilket representerar Buddhas ålder då han dog. Besökare har möjlighet att gå upp till toppen inuti drakens kropp.
Adress: 92 Sam Phran, Amphoe Sam Phran, Chang Wat Nakhon Pathom